Skocz do zawartości

adamu3

Użytkownik
  • Postów

    7
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Donations

    0.00 PLN 

Profile Information

  • Płeć
    Mężczyzna

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia adamu3

Kot

Kot (1/23)

1

Reputacja

  1. Panowie jestem ciekaw waszego zdania na ten temat.
  2. Uczucie spadku energii wiąże się z nagłym spadkiem cukru w krwi. Dzieje się tak gdy zjesz węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, które powodują nagły i wysoki skok cukru w krwi. Na pomoc przychodzi insulina, która ma za zadanie obniżyć cukier do prawidłowego poziomu. Przy dużym i nagłym wzroście cukru trzustka wytwarza tej insuliny nadmiar i poziom cukru we krwi spada do wartości poniżej która miała miejsce przed zjedzeniem posiłku. http://mathmed.blox.pl/tagi_b/68711/indeks-glikemiczny.html Cześć czerwonej linii poniżej osi poziomej, ukazuje moment gdy cukier jest poniżej wartości nominalnej, czyli kiedy czujemy zmęczenie po posiłku węglowodanowym.
  3. Wychodzę z założenia że nie należy wpadać w skrajności. Węglowodany, tłuszcze, białko są potrzebne i niezbędne organizmowi. Wszystko zależy od ilości i proporcji. @wstrzasajaco_przystojnychleb faktycznie słabe źródło węglowodanów i można nazwać go poniekąd "złem". Ale węglowodany same w sobie nie są złe. Złe mogą być produkty z których je czerpiemy.
  4. Cześć Powiem Ci jak było u mnie z jedzeniem chleba. Przede wszystkim należy wiedzieć z czego chleb jest zrobiony, co znajduje się w jego składzie. Taki standardowy chleb z sklepu jest robiony z mąki pszennej. Dodatkowo dodaje się do niego wiele substancji które mają za zadanie poprawić jego walory smakowe, konsystencje i sprawić żeby był świeży przez długi czas. Z mojego wiedzy i własnego doświadczenia pszenica w obecnych czasach jest ziarnem bardzo przetworzonym i negatywnie wpływa na organizm człowieka. Gluten pszenny powoduje stany zapalne w organizmie. Ja przez ostatnie 3-4 lata, mniej więcej wtedy zwróciłem na to uwagę miałem opuchniętą twarz. W szczególności na policzkach. Moja twarz wyglądała jak balon, chociaż jestem szczupły. Dodatkowo normalnym stanem rzeczy były bóle głowy 2-4 razy na miesiąc. Chleba i różnego rodzaju wypieków jadłem bardzo dużo. Od ponad roku mocno eksploruje zasady prawidłowego odżywiania. I od roku nie jem czegokolwiek co może mieć w swoim składzie pszenicę. Zadziała się MAGIA. Moja buzia wygląda teraz normalnie, nie wiem co to znaczy ból głowy. Zauważyłem także ogólną poprawę samopoczucia, a także znaczącą poprawę działania mózgu - łatwiej mi jest się skoncentrować, zebrać myśli, mam lekkość w przetwarzaniu faktów. Kiedyś pomimo 7 godzin snu i wysypiania się w nocy byłem często zmęczony i bez energii w ciągu dnia. Teraz jest całkowicie odwrotnie. Mi gluten szkodzi w szczególności pszenny. Nie każdemu musi się tak dziać, gdyż każdy organizm jest inny. W Twoim przypadku, jego negatywny wpływ na Twój organizm może objawiać się pogorszoną pracą jelit. Tutaj masz linka, posłuchaj : https://www.youtube.com/watch?v=PowX5aNIFH4 Jeśli jadasz jasne pieczywo które ma wysoki indeks glikemiczny, a także dość szybko powoduje wyrzut insuliny i nagły skok cukru możesz odczuwać napady głodu po krótkim czasie od posiłku. W miarę możliwości zamień zwykłe pieczywo pszenne, na pieczywo żytnie razowe na zakwasie. Jest dużo zdrowsze, na dużo niższy indeks glikemiczny, uczucie sytości utrzymuje się zdecydowanie dużo dłużej i dużo wolniej podnosi cukier w krwi. Dodatkowo obecność zakwasu- bakterii zmniejsza działanie antyodżywcze glutenu. Należy zwrócić uwagę na fakt że żyto jest dużo mniej przetworzonym zbożem niż pszenica. Moim zdaniem pszenica jest zbożem bardzo tanim w uprawie i daje duże plony. Dzięki niej można nią wykarmić dużo ludzi, tanim kosztem. A wychodzę z założenia że jeśli coś jest stworzone dla mas, to nie służy do tego aby masy były szczęśliwe i zdrowe. To jest duży i opłacalny rynek.
  5. adamu3

    Cześć !

    Bardzo się cieszę że znalazłem to miejsce tak wcześnie w moim życiu, gdyż mam 21 lat. Wiem że będę mógł nauczyć się od Was wielu rzeczy, postaram się także dać coś od siebie. W ciągu ostatnich 2 miesięcy przeczytałem 2 książki Marka, a także korzystam z Jego audycji na YouTubie.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.