Cześć
Powiem Ci jak było u mnie z jedzeniem chleba.
Przede wszystkim należy wiedzieć z czego chleb jest zrobiony, co znajduje się w jego składzie. Taki standardowy chleb z sklepu jest robiony z mąki pszennej. Dodatkowo dodaje się do niego wiele substancji które mają za zadanie poprawić jego walory smakowe, konsystencje i sprawić żeby był świeży przez długi czas.
Z mojego wiedzy i własnego doświadczenia pszenica w obecnych czasach jest ziarnem bardzo przetworzonym i negatywnie wpływa na organizm człowieka. Gluten pszenny powoduje stany zapalne w organizmie.
Ja przez ostatnie 3-4 lata, mniej więcej wtedy zwróciłem na to uwagę miałem opuchniętą twarz. W szczególności na policzkach. Moja twarz wyglądała jak balon, chociaż jestem szczupły.
Dodatkowo normalnym stanem rzeczy były bóle głowy 2-4 razy na miesiąc.
Chleba i różnego rodzaju wypieków jadłem bardzo dużo.
Od ponad roku mocno eksploruje zasady prawidłowego odżywiania. I od roku nie jem czegokolwiek co może mieć w swoim składzie pszenicę.
Zadziała się MAGIA. Moja buzia wygląda teraz normalnie, nie wiem co to znaczy ból głowy.
Zauważyłem także ogólną poprawę samopoczucia, a także znaczącą poprawę działania mózgu - łatwiej mi jest się skoncentrować, zebrać myśli, mam lekkość w przetwarzaniu faktów.
Kiedyś pomimo 7 godzin snu i wysypiania się w nocy byłem często zmęczony i bez energii w ciągu dnia. Teraz jest całkowicie odwrotnie.
Mi gluten szkodzi w szczególności pszenny. Nie każdemu musi się tak dziać, gdyż każdy organizm jest inny.
W Twoim przypadku, jego negatywny wpływ na Twój organizm może objawiać się pogorszoną pracą jelit.
Tutaj masz linka, posłuchaj : https://www.youtube.com/watch?v=PowX5aNIFH4
Jeśli jadasz jasne pieczywo które ma wysoki indeks glikemiczny, a także dość szybko powoduje wyrzut insuliny i nagły skok cukru możesz odczuwać napady głodu po krótkim czasie od posiłku.
W miarę możliwości zamień zwykłe pieczywo pszenne, na pieczywo żytnie razowe na zakwasie. Jest dużo zdrowsze, na dużo niższy indeks glikemiczny, uczucie sytości utrzymuje się zdecydowanie dużo dłużej i dużo wolniej podnosi cukier w krwi. Dodatkowo obecność zakwasu- bakterii zmniejsza działanie antyodżywcze glutenu. Należy zwrócić uwagę na fakt że żyto jest dużo mniej przetworzonym zbożem niż pszenica.
Moim zdaniem pszenica jest zbożem bardzo tanim w uprawie i daje duże plony. Dzięki niej można nią wykarmić dużo ludzi, tanim kosztem. A wychodzę z założenia że jeśli coś jest stworzone dla mas, to nie służy do tego aby masy były szczęśliwe i zdrowe. To jest duży i opłacalny rynek.