Skocz do zawartości

Polecam... ale co &#%*@?!


Rekomendowane odpowiedzi

Panowie Bracia, mam taką DUŻĄ prośbę. Jeżeli już zdecydujecie się polecić coś tutaj, nieważne film, książkę, dłuższy artykuł - to rozumiem, że sami się z tym czymś już zapoznaliście. Poświęćcie więc tę chwilę wrzucająć własny kilkuzdaniowy opis i ewentualną subiektywną opinię, zajmnie to wam dosłownie chwilę a pomoże innym dokonać szybkiej selekcji czy warto czy nie, bez grzebania w wyszukiwarkach i wyszukiwania opinii. Prosta odpowiedź dlaczego warto się z tym zapoznać. Mamy teraz forum zasrane linkami i nie sposób tego wszystkiego ogarnąć. Piję tutaj do postów gdzie ktoś poleca jakąś książkę albo film samym wklejeniem odnośnika albo tytułu. Oczywiście cały dział z muzyką jest wyjątkiem od reguły. Jeszcze czym innym jest wklejanie takich odnośników do dyskusji, a czym innym chaotyczne rzucanie ich nawet w odpowiednim miejscu. Przykłady:

 

1) Temat o GMO. Piszę o tym jak światowe korporacje mogą w ten sposób uzyskać niemal wyłączność na produkcję żywności. Wrzucam do tego odnośnik czy ktoś poleca wszystkim "Świat według Monsanto" i wiadomo o co chodzi. Natomiast taki film wrzucony gdzieś do "warte obejrzenia" bez żadnego opisu jest marnotrawieniem czasu innych. Co to jest ten świat wg monsanto, jakaś nowa komedia w stylu świata według kiepskich czy bundych, a może jakiś dokumentalny tylko o czym, Monsanto brzmi jak jakaś militarno-religijna sekta albo nowa wytwórnia w branży porno.

 

2) Temat o ksiązkach/filmach wartych przeczytania/obejrzenia. Mario Puzo/Francis Ford Copolla "Ojciec chrzestny". OK tutaj temat jest niby prosty, bo przecież tytuł wręcz kultowy i znany większości, ale przecież często pojawiają się tytuły, które człowiek pierwszy raz na oczy widzi. Jeżeli polecacie to napiszcie dlaczego Waszym zdaniem warto obejrzeć ten film / przeczytać książkę. Co waszym zdaniem sprawia, że warto poświęcić na nie jednak nie kilka minut. Obecny dobrobyt sprawia, że jesteśmy zawalani tonami kiczu, chociaż zgadzam się z tym, że o gustach się nie dyskutuje. Właśnie takie krótkie recenzje mogłyby nam pomoć w wyrobieniu sobie opinii kto ma podobny gust do naszego, ewentualnie czy warto na coś poświęcić czas czy nie.

 

Powiecie, że się czepiam i mogę sobie ctrl-c - ctrl-v w wyszukiwarkę i mi wyskoczy opis i recenzje. Nie, ja chcę wiedzieć w takiej sytuacji DLACZEGO Waszym zdaniem warto się z tym zapoznać. Bo chyba nie działacie na zasadzie obejrzane i wklejone na forum, czyli grosz do grosza i awans, nie podejrzewam nikogo o nabijanie sobie postów dla kolejnego "stopnia". Empeczy na rozluźnienie.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pisałem pracę inżynierską na temat GMO i mogę powiedzieć, że jest dużo stereotypów na ten temat i fałszywych informacji. Tak jak każde osiągnięcie nauki/inżynierii można wykorzystać przeciwko ludzkości, również GMO mogą zostać nikczemnie wykorzystane. Opowiadam się za opcją pro GMO. GMO ratuje wielu ludzi przed głodem i chorobami. Obecnie bardzo dużo leków i suplementów jest produkowana przez organizmy zmodyfikowane genetycznie (GMO).

Wiecie...tak jak napisałem w drugim zdaniu. Nożem można zabić, a można nim ukroić chleb. Ludzie nie popadają w alkoholizm przez alkohol, a przez problemy i brak wsparcia. I tak dalej.

Obecne pomidory, arbuzy, brzoskwinie i kukurydza to również organizmy GMO, powstałe poprzez krzyżowanie (co też jest wymianą genów lecz poza czynną kontrolą człowieka).

Strach przed GMO bierze się z niewiedzy na temat genetyki oraz z kampanii medialnej nastawionej na sensację oraz z nieufności ludzkiej do tego co nowe, inne i nieznane.

Kiedyś ludzie bali się samochodów i lokomotyw. A póki co na niekorzystne działanie GMO nie ma żadnych dowodów, a wszystkie przykłady złego są proste do obalenia dla każdego naukowca w temacie.

 

To tak w nawiązaniu do tego Monsanto :)

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ponoć dzisiejsze odmiany warzyw i owoców są rezultatem wiekowej modyfikacji ich genów. Jak wyglądają owoce śliwki węgierki z ogródka przydomowego a jak te rosnące dziko pod lasem? (Te z ogródka są kilka razy większe. Przez wieki ludzie kombinowali jak uzyskać lepsze plony i poprzez selekcję i krzyżowanie roślin uzyskiwali większe owoce i warzywa (ze zmienionym kodem genetycznym). GMO roślin czy stosowanie nanotechnologii w chemii czy mechanice może być bardzo dla nas korzystne ale może też przynieść niekorzystne skutki, których jeszcze dziś nie znamy.

No ale to offtopic tego wątku

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prosta analogia dla przeciwników GMO: jeśli rolnik chce uzyskać bardziej wydajne plony ze zboża, większe i pełniejsze kłosy, będzie wybierał na kolejny posiew nasiona tych kłosów, które są najpełniejsze i najbogatsze w ziarno. Czyli będą to te egzemplarze, które posiadają najlepsze geny z punktu widzenia rolnika. I musi upłynąć wiele sezonów zbiorów aby uzyskać zadowalające plony tą metodą. Rolnik "wybiera sobie" te geny, które są dla niego najlepsze. Z tym, że na efekty będzie musiał poczekać.

A co robią naukowcy? Robią to samo, tylko 100 razy szybciej i precyzyjniej. Wiedzą jaki gen za co odpowiada i gdzie go umieścić alby roślina dała kilka razy większe zbiory. Tak już robi się na wielką skalę z kukurydzą, rzepakiem (który daje więcej oleju).

Inny przykład: W Indiach ludzie cierpieli niegdyś często na niedobory witaminy B. Stworzono zatem ryż, który posiada tą witaminę. Wycięli odpowiedni gen z bakterii, która naturalnie syntetyzowała witaminę B i umieścili go w genomie ryżu. To wszystko. Wszystkie geny zbudowane są z tych samych pierwiastków. Są to przecież upakowane kody DNA zbudowane z czterech zasad azotowych, reszty kwasu ortofosforowego i deoksyrybozy. Każdy żywy organizm ma to samo (DNA lub RNA).  Człowiek wprowadzając do żołądka pokarm nie przejmuje genów z pokarmu. Oczywiste, dla kogoś kto je geny świni (mięso), ale gdy już się je ryż z bakteryjnym genem ludzie protestują. Naprawdę nie ma się czego bać :)

 

Na uczelni, gdzie studiowałem produkuje się bakteryjną celulozę na opatrunki. Wprowadzono do bakterii gen roślinny. Powstała od bakterii celuloza jest ma świetne właściwości i jest w 100% czysta :)

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.