Skocz do zawartości

Samcze przepisy kulinarne - Pichcimy konkretnie i pożywnie.


Drizzt

Rekomendowane odpowiedzi

Siema.

 

Temat będzie zawierać przepisy na fajne codzienne posiłki dla zdrowego samca. Ze względu na szybki tryb życia wielu z nas, dobrze by było, aby dania dało się w miarę szybko przygotować (chyba, że potrawy, która się "same" gotują/pieką).

 

Aczkolwiek wiadomo, od czasu do czasu można sobie pozwolić na dłuższe delektowanie się przygotowaniem czegoś bardziej wyjątkowego :)

 

Kilka przepisów krąży po forum w różnych tematach, które postarałem się zebrać do jednego miejsca. Miejmy to uporządkowane. Lecimy:

 

@aras

 

Pizza z boczkiem, szpinakiem i cebulą

 

Chcemy zjeść dwie/trzy piizzę. Pół kilo mąki,może troszkę więcej, pół kostki drożdży, 2 łyżeczki cukru, łyżeczka soli, wody ile trzeba, trochę oleju lub oliwy i gnieciemy, aż ciasto będzie miało fajną konsystencję. Wspomagamy się wodą i mąką, gdy ciasto za rzadkie lub za suche. Bierzemy miskę i wlewamy 250-300 ml śmietany 18% dodajemy pieprzu, soli, zgniatamy około 5 główek czosnku, kto  lubi dodaje majonezu, można dodać bazylii i oregano. formujemy placek, kładziemy na blaszkę, rozsmarowujemy przygotowany sos. Ścieramy na tarce dużo sera żółtego na sos. Kroimy boczek w małe paseczki i rozkładamy równomiernie. W zależności od formy szpinaku (mrożony) podgrzewamy na patelni by odparowała woda, świeży według uznania. Na koniec kroimy w cieniutki plasterki cebulę i rozdrabniając ręką rzucamy na placek, równomiernie. Ze składnikami nie przesadzamy, żeby pizza nie była zbyt przeładowana, bo będzie zbyt mokra i będzie się długo piekła. Składników dajemy nie za mało, bo pizza będzie sucha i bez smaku. Rzucamy do piekarnika, w zależności od posiadanego (stare gazowe - temperatura numerek 7-8, 10-15 minut), elektryczne opcja pieczenia z góry i z dołu, rozgrzewamy na 200 stopni i pieczemy 10-12 minut.

 

Wyjmujemy, wkładamy do ust i rozkoszujemy się niesamowitą erekcją prowadzącą do orgazmu lub skurczami waginy i odbytu prowadzącymi również do niesamowitego orgazmu.

 

Omlet

 

  • Duża garść płatków owsianych
  • Posiekana duża cebula
  • Puszka tuńczyka w kawałkach
  • 2 jajka ( on na redukcji to odziela żółtka)
  • Sól
  • Pieprz

 

@Noodie

 

Zapiekana kasza jaglana z warzywami i mięskiem 

 

  • 200g kaszy jaglanej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 2 papryki
  • 1 marchewka
  • ok 1 kg mięsa - ja użyłam fileta z indyka, ale kurak też może być
  • 0,5l bulionu/rosołu
  • 0,2 l przecieru pomidorowego
  • olej
  • sól, pieprz, wędzona/słodka/ostra papryka, kurkuma, zioła prowansalskie - wg uznania
  • starty ser żółty, cheddar lub parmezan

 

Mięsko czyścimy, kroimy w kostkę, marynujemy w przyprawach, odstawiamy do "przegryzienia"

Podsmażamy czosnek, cebulke, dorzucamy mięsko, reszte warzyw rownież pokrojonych w kostke. Smażymy 10 min. 

Kasze jaglana płuczemy aż - przestanie śmierdzieć:P - poleci czysta woda.

Wrzucamy do garna z warzywkami i mięsem taka surową kasze, wlewamy bulion oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy

Przelewamy wszystko do naczynia żaroodpornego i wkładamy do pierkarnika nagrzanego do 200 stopni na pół h. 

Następnie zdejmujemy pokrywkę, posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze z 5 minut.

 

 

@Mosze Red

 

Pożywna jajecznica

 

Jajecznica minimum 6 jajek (ostatnio jadę po 8 sztuk) + 12 oliwek + 1 papryka + pomidor (lub 2) + szczypta soli + 2-3 ząbki czosnku + duża cebula + zioła różne według chęci.

Do tego chleb 120-150g (wypiek własny najczęściej).

Pół litra maślanki /kefiru/ jogurtu naturalnego (do wyboru) czasami zamiennie sok.

Smażę na różnych tłuszczach, bo wiadomo, ze ma to wpływ na smak. Olej, smalec, masło, sporadycznie robię na boczku.

 

Teraz jem ciut inaczej:

 

Zrezygnowałem z pieczywa jakiś czas temu więc, prócz jajecznicy jem do śniadania 100 - 150 g ryby, najczęściej wędzonej, gatunki ryb różnie, według zachciewajki. 

 

Sałatka z kurczakiem

 

  • 2 x jajko na twardo
  • 150 - 200g kurczaka (pieczony, gotowany, na parze - jak lubisz)
  • 3 kapusta pekińska (mała główka)
  • 1x czerwona papryka
  • 2x ogórek kiszony lub konserwowy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy do smaku (mile widziane świeże zioła - bazylia, tymianek, kolendra itp)

 

Wszystko posiekać, wymieszać, odstawić do lodówki na 30 minut.

W międzyczasie ugotować 100g kaszy kuskus, ostudzić. 

 

Wątróbka drobiowa inaczej

 

  • 1/2 kg wątróbki indyczej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g suszonych śliwek (suszonych nie wędzonych)
  • 50g orzechów włoskich łuskanych
  • przyprawy: sól morska, pieprz cayenne
  • oliwa z oliwek - do panierki
  • olej rzepakowy - do smażenia

 

Wątróbkę myjemy.

Do mleka dodajemy 1/2 łyżeczki soli i 2 łyżki miodu i dużą szczyptę pieprzu cayenne. Mieszamy aż miód się rozpuści (można delikatnie podgrzać mleko aby przyśpieszyć proces).

Zalewamy wątróbkę mlekiem z dodatkami i odstawiamy na 2h w chłodne miejsce.

Siekamy czosnek, delikatnie solimy.

Suszone śliwki i orzechy mielimy razem (przepuszczamy 2x przez maszynkę do mielenia). Do uzyskanej masy dodajemy posiekany czosnek, dolewamy 3 - 4 łyżki oliwy i mieszamy. Ta dziwna substancja to panierka :P. Gotową substancję odstawiamy do momentu, aż wątroba swoje odstoi.

Po dwóch godzinach wyciągamy wątróbkę z mleka, dajemy jej chwilę na durszlaku aby odciekła.

Wątróbkę obtaczamy w panierce ze śliwek i orzechów, odstawiamy na 10 - 15 minut, żeby smaki się przegryzły.

Smażymy na oleju rzepakowym.

 

 

@GluX

 

Zupa mocy (zmodyfikowana przez @Drizzt )

 

  • Wołowina z kością - ok. 500g
  • Kawałki rosołowe indyka (skrzydełka, szyja, korpus) - ok. 1kg
  • Kilka żołądków/serc z kury
  • Marchew
  • Por
  • Pietruszka
  • Seler
  • Cebula
  • Czosnek
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Sól
  • Pieprz

 

Mięso myjemy, zalewamy wodą, stawiamy na duży ogień. Gdy się zagotuje, szumujemy (sitkiem zciągamy taki syf z wierzchu). Dorzucamy liść, ziele ang. i pieprz ziarnisty. Teraz niech się tak pryczy delikatnie przez kilka godzin. W sumie im dłużej tym lepiej, ale po 2 już zjadliwe. Teraz dorzucamy warzywa. Cebuli i czosnku nie obierajcie zbyt dokładnie, taka cebulka nada koloru. I znowu pryczymy min. 40 min. Tyle. Jak Wam się znudzi na drugi dzień, można dodać przecier z pomidorów lub koncentrat, śmietanę i jest pomidorowa.

 

ykj4fwb.jpg

 

 

@Wrażliwy Egoista

 

Pasztet wegetariański z soczewicy i suszonych pomidorów z bazylią

 

  • 400g (wcześnie opłukanej)  ugotowanej zielonej soczewicy (wrzucić do tego na początku z 2 posiekane marchewki)
  • 1 słoik suszonych pomidorów z oliwy 
  • 2 czubate łyżki suszonej bazylii 
  • 700 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka soli, pieprz, etc. 
  • 2-4 czubate łyżki słodkiej, mielonej papryki
  • 2 jajka   (Ja daję 8 jajek, bo potrzebuje dużo białka na siłowni przy redukcji, a pasztet jest naprawdę lekki (mało kcal) i lekko strawny, więc na redukcję w sam raz)

 

Soczewice z marchewką gotujemy aż zmięknie. Wtedy do gara/blendera i miksujemy to. Dodajemy żółtka z jajek (białko ubijamy wcześniej i też dodajemy). Do tego przecier i suszone pomidory ze słoika. Miksujemy znów i mieszamy to w pizdu. Dodajmy przyprawy, i doprawiamy wedle uznania. Jak już będziemy mieć pomarańczową papkę, to przelewamy do formy (może być wyłożona papierem do pieczenia, lub posmarowana lekko olejem i obsypana bułką tartą aby się nie przypaliło (osobiście polecam papier, bo szef masę chce stracić) i  do piernika [180* - 60 min].   (Ja tam jeszcze na górę dokładam cienkie plastry jabłka, gruszki, etc, dla widoku i lekkiej słodkości).

Odstawić na noc, aby przestygł i się "zespoił".

 

Jakieś pieczywo czarne można ogarnąć ze sklepu, albo samemu chleb przy okazji kupić. (Ja kupuję).  Smakuje bardzo dobrze, do tego pachnie, lekkostrawne, pożywne i sycące. Pasztetów z mięsa nie jadam, bo mnie kurwa mdli, jak mam to zmielone mięso ciapkać  w ustach - i na dodatek jest zbyt kaloryczne, a ja chcę masę w dół. 

 

Kanapkę zwieńczyć sałatą, pomidorem, ogórkiem, etc.

 

 

@Pozytywniak

 

Śniadanie

 

  • Surowa cukinia pokrojona skrobaczką do ziemniaków (kroję wstążki)
  • Liść sałaty lodowej, rozrywam palcami
  • Pomodor świeży kroję 
  • Groszek konserwowy lub ciecierzyca z puszki około 3 łyżki 
  • Łuskane ziarna słonecznika podsmażam na patelni tak około 1 łyżki (delikatnie na kilku kroplach oleju, mały ogień/4 indukcja, bo się zjara)
  • Łyżka wody, z kranu dodaj
  • Łyżka oliwy dodaj
  • Sól do smaku dodaj
  • Pieprz do smaku dodaj
  • Oregano do smaku dodaj
  • Wyciskam pół cytryny

 

...i wszystko mieszam w misce ot tak.

Wcinam bez pieczywa,  ale za to z grilowanymi/smażonymi kiełbaskami obok lub jajkami na miękko.

 

KONIEC CZ.01

Temat muszę rozbić na 2 posty, ponieważ w jednym się nie mieści wszystko :)

 

 

Edytowane przez Drizzt
  • Like 5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

CZ.02

 

@Rnext

 

Ayran

 

Nie pamiętam gdzie próbowałem po raz pierwszy, ale gdzieś na Bałkanach albo w Turcji. Byłem zachwycony. W wersji z "Libańskim przekrętem" (pomysłodawcę nazywamy Turkiem, choć jest Libańczykiem) mnie bardzo odświeża i jest super jako dodatek do obiadu bądź popijania w ciągu dnia latem.

  • kubeczek jogurtu greckiego (akurat preferuję grecki - gęstszy, ale można wziąć rzadszy jogurt)
  • tyleż samo wody mineralnej, jak kto lubi - gazowana bądź nie (czyli woda:jogurt w proporcji 1:1)
  • dodać soli (tu każdy do smaku, ale słoność powinna być wyczuwalna)
  • i tu ów przekręt - trochę zmielonej kozieradki (albo tłuczonej, byle była niczym mielony pieprz, twarde dziadostwo, może się nie obejść bez moździerza jak ktoś młynka nie ma)

Ostro wymieszać bądź zblendować, żeby mix nawet lekko spienić, na trochę odstawić, żeby wszystko ze sobą przeszło. Przyswajać schłodzone.

 

Mini-kanapeczki z tuńczykiem

  • ciabatta bądź bagietka pokrojona w "plasterki" i do opiekacza/na patelnię na rumiano. Smarujemy masłem lub nie (jak niżej)
  • tuńczyk z puszki (w zależności czy smarujemy delikatnie pieczywo masłem to z zalewy wodnej lub w oleju jeśli nie)
  • tuńczyk ląduje na pieczywie, nakładanie i wprasowywanie widelcem upraszcza sprawę
  • przekręt: zielonym marynowanym pieprzem (dostępne w słoiczkach w zalewie) dekorujemy kanapkę, ilościowo w zależności od upodobań smakowych i wytrzymałości na ostrości.

Pyszna przekąska a i na imprezkę się nada

 

Suszona wołowina

  • ligawa, lekko podmrożona, żeby łatwo kroić w plasterki grubości do 5mm (w poprzek włókien, inaczej się ciągnie bardzo)
  • marynata z sosu sojowego, worchester, trochę oliwy i wody, osolona (nie za dużo soli, bo będzie wzmagać nasze pragnienie w drodze), opieprzona. Tu można pokombinować pod swoje smaki, ktoś lubi tymianek a ktoś inny czosnek.
  • pokrojone mięso marynujemy w marynacie w lodówce do następnego dnia
  • nadziewać plasterki na patyczki grillowe zachowując między plastrami spory odstęp, bo lubią się zwijać i skręcać (jak ryby suszone na powietrzu to będzie wyglądało) i podwiesić w piekarniku
  • w termoobiegu 50C suszyć aż będzie prawie suche
  • w drogę! :)

 

@Noodie

 

"Pizza" z ziemniaków

 

Kroimi pare ziemniaczkow (zalezy od wielkosci patelni) na cienkie plasterki, ukladamy na patelni z tluszczem tak, by przykryly dno. Podsmazamy, na gore jajko/szynka/ser, podlewamy lekko woda i dusimy chwile pod przykryciem. 

 

oszukana-pizza-na-ziemniakach-z-jajkiem-435869.jpg

 

 

@catwoman

 

Cukinia zapiekana z mozarellą

  • mozarellę kroimy w plasterki i solimy, odstawiamy w misce na 30 min
  • odlewamy nadmiar wody, plasterki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • kroimy kulkę mozarelli i rozrzucamy równomiernie po cukinii
  • zapiekamy w 200C przez ok. 15min, po wyjęciu doprawiamy pieprzem

 

@Pokorna

 

Karkówka

 

Karkówkę w całości (umyta, osuszona) posypujesz solą, pieprzem, papryka słodka w proszku, pieprzem ziołowym (np. Prymat, Kamis, ja robię już sama) możesz do tego posypać cząbrem albo majerankiem, kto co lubi, jak lubisz możesz ponacinać i wcisnąć czosnek. Wkładasz w naczynie żaroodporne lub inne (garnek do pieczenia, rondel emaliowany, co masz, może być blacha do mięs ale przy pieczeniu porządnie zakryj folia aluminiową) w którym będziesz piec i do lodówki. W następnym dniu do piekarnika na 200 stopni C pieczesz, nie więcej, grzałki góra + dół, 1 godz. na każdy kg karkówki i dołóż 20 min. To pieczenie zależy też od piekarnika, niby pieką tak samo ale najlepiej zaglądaj co jakiś czas.

 

Zapiekanka

  • 5 ziemniaków obranych, pokrojonych w plastry,
  • 1 cebula, pokrojona na drobno,
  • 1 czerwona papryka pokrojona na drobno albo i nie, kto jak lubi,
  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • żółty ser do posypania starty na dużych oczkach albo plastry,
  • olej albo oliwa
  • sól pieprz, majeranek,

miska, naczynie żaroodporne, piekarnik, temp. 180 stopni C, grzałka góra+dół, można włączyć termoobieg

 

W misce mięso mielone wymieszać  solą, pieprzem, majerankiem ilość taką jak lubisz, jajko i wyrobić.

Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oleju wrzucić cebulę, delikatnie zeszklić, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i kilka minut podsmażyć. przerzucić do mięsa i wyrobić jeszcze raz.

 

Ziemniaki posól, popierz, wrzuć do posmarowanego olejem naczynia. Na to nałóż mięso mielone i przykryj pokrywką. Do rozgrzanego piekarnika na 30 min. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i nałóż żółty ser i jeszcze na 10 min bez przykrycia. 

 

 

@Mosze Red

 

Kotlety z soczewicy.

  • jedno opakowanie zielonej soczewicy (400g)
  • dwa jajka (jak jesteś weganem czy inną spierdoliną można się bez nich obejść)
  • jedna szklanka płatków owsianych górskich (rozdrobnionych - można kupić w wersji rozdrobnionej lub normalnej jest podane na opakowaniu)
  • sól, pieprz, papryka ostra, majeranek, oregano, pieprz ziołowy
  • trzy duże ząbki czosnku
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek

1 Soczewicę gotujemy al dente, do gotowania dodajemy szczyptę soli, ma być lekko twarda i ma wchłonąć wodę - najprostszą metodą aby to osiągnąć jest gdy gotujemy soczewicę i wsypiemy ją do garnka nalać wody 3 cm wyżej niż poziom ziarna. Najpierw gotujemy na dużym ogniu w odkrytym garnku, aż woda się zagotuje, później zmniejszamy płomień na minimum i przykrywamy szczelnie garnek pokrywką. Soczewica powinna wchłonąć całą wodę, zaglądamy co jakiś czas i patrzymy czy ziarna już spęczniały i są gotowe - al dente, lekko twardawe.

2 Przekładamy ugotowaną soczewicę do miski i czekamy, aż trochę przestygnie, można mieszać od czasu do czasu żeby to przyśpieszyć.

3 W międzyczasie siekamy czosnek wraz z szczyptą soli  (siekamy nie gnieciemy, gnieciony daje cierpki smak).

4 Ugniatamy soczewicę jak ziemniaki na puree.

5 Do masy soczewicowej wbijamy 2 jajka  i dodajemy przyprawy:

 

- szczyptę pieprzu

- szczyptę papryki ostrej

- łyżeczkę majeranku (rozetrzeć w dłoniach aby puścił smak)

- 1/2 łyżeczki oregano

- łyżeczkę pieprzu ziołowego (według mnie najsmaczniejszy jest z sieci Lidl)

- dodajemy posiekany czosnek z solą

- dodajemy 1/2 szklanki płatków owsianych górskich - zastępują tradycyjną bułę, którą szczodrze dodają niektóre gospodynie do kotletów mielonych

- dodajemy 1 łyżkę oleju (lub oliwy) - łyżka taka jak się wcina zupę

 

Wszystko starannie mieszamy tak samo jak masę mięsną na kotlety mielone. 

 

6 Zostało nam 1/2 szklanki płatków, mielimy je na mączkę (może być robot, może być młynek do kawy - w sumie najszybsza opcja :p). Uzyskaną mączkę owsianą wysypujemy na talerz.

7 Formujemy kotlety, tak samo jak kotlety mielone i obtaczamy bardzo delikatnie w mączce owsianej.

8 Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju (lub oliwy) 4-5 minut na stronę.

 

----------------------------------------------

 

Od siebie mogę dodać:

 

Sałatka na Jana

  • Rukola
  • Raszponka
  • Cebula czerwona
  • Ser kozi
  • Oliwki czarne
  • Pomidorki cherry

Kroimy i do michy.

  • Kurczak
  • Czosnek
  • Sos sojowy
  • Oliwa z oliwek
  • Miód
  • Tabasco
  • Ocet winny

Kroimy piersi z kuraka, robimy marynatę. Chwilę niech poleży i się przegryzie. Potem na patelnie. Jak wystygnie - do sałatki.

 

Kozacki sos od Food Emperora:

  • 3 huge tablespoons of mayo (by huge, I mean closer to 5 tablespoons)
  • 2 tablespoon of olive oil
  • 2 tablespoon of sesame oil
  • 2 tablespoon of Japanese soy sauce (Japanese because it’s lighter in it’s flavour than Chinese soy)
  • 2 cloves of garlic
  • A good chunk of fresh ginger (about the same size as two garlic cloves)
  • 1 tablespoon of honey (if your honey isn’t very liquid, heat it up in the micro for 5 seconds and it becomes easier to handle)
  • 1 tablespoon of rice vinegar (or any neutral vinegar, so virtually anything but balsamic vinegar)

Na koniec każdą porcję polewamy tym zajebistym sosiwem i voil la :D

 

Czekam na kolejne przepisy :)

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Drizzt odblokował(a) ten temat

Dla tych na diecie:

Tortilla low carb:

 

Kuraka kroimy w kostkę, wieprzowinę/wołowinę w plasterki, przyprawiamy jak lubimy(papryka ostra, slodka i chilli, gyros, kurkuma <3) w oliwie  odkładamy na minimum godzinę, po czym smazymy na mocno rozgrzanej patelni.

 

Omlet robimy tylko i wyłącznie z 2jaj pod przykryciem, na maśle lub smalcu.

 

Warzywa jakie kto lubi(nisko ww), polecam sałata, ogórek i rukola.

 

Sos jaki polecam to majonez+musztarda+ketchup chilli lub z gotowych to chilli-mango.

 

Jedyne ww to te z sosu i warzyw, w smaku super :D z minusów to omlet się niestety rozwala wiec polecam owijać w sreberko

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szybkie śniadanie.

Jajka na miękko trochę po wiedeńsku.

 

Hint - jajka wkładamy do wrzącej wody, w zależności od ich wielkości i oczekiwanego stopnia ścięcia na 3/4/5 minut (dopasujcie dla siebie optymalny czas - B lubi rzadsze ja bardziej ścięte).

Jeśli nie są najświeższe, koniecznie igłą przekłuwamy im dupkę. Świeżość sprawdzamy przez zanurzenie w zimnej wodzie, jeśli dupka wypływa - kłujemy, inaczej pęknie w gotowaniu i będzie ohydne. Świeże jest gdy opada na dno. Po podgotowaniu, obieramy część skorupki, żeby łyżeczką wyłuskać z niej jajko.

 

Do szklanki kawałek masła i trochę soli. Ja jeszcze lubię szczypiorek. Łyżeczką szatkujemy w szklance i wcinamy.

Szamacznego!

 

2yosepml2dss.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.