Noodie Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Soczewica ogolnie jest super, podobno zdrowa i zawiera stosunkowo duzo białka. Jak komus smakuje to mozna zrobic z niej (lub ciecierzycy) swietny hummus (jako odmiana od kupnych past jajecznych/rybnych/miesnych). Dokladnych proporcji nie podam, bo robie na oko ale trzeba miec : - soczewice/ciecierzyce, - olej/oliwe (do uzyskania jednolitej, smarownej konsystencji) - czosnek żywy z dwa ząbki - parmezan - sol, pieprz, kumin (opcjonalnie) Gotujemy ciecierzyce, blendrujemy ze wszystkimi skladnikami, doprawiamy. Jeszcze jedna fajna rzecz ktora przychodzi mi do glowy to pesto. Tylko nie takie kupne, bazyliowe. Szybko mozna zrobic pesto samemu. - rukola lub natka pietruszki (z dwa peczki) - olej, oliwa - dla konsystencji - parmezan - slonecznik uprazony wczesniej - sól, bialy pieprz Blendrujemy na gladka mase. Dla miesozercow polecam odlozyc troche pesto i zamarynowac w nim fileta albo poledwiczki wieprzowe 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trzynastka Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 @mac ostatnio pisałeś, że w sklepach nie ma nic smacznego Pikantne świderki:Składniki:4 szklanki mąki1 szklanka śmietany20 g drożdży (kawałek wielkości sporego orzecha włoskiego, może być więcej)250g masła lub margarynypłaska łyżeczka solipół startej gałki muszkatołowej20 dkg ostrego, lekko podsuszonego startego serajajkokmineksólPrzygotowanie:Mąkę przesiać na stolnicę, przesiekać z tłuszczem, dodać śmietanę zmieszaną z drożdżami. Wsypać sól, gałkę i wgnieść starty na drobnej tarce ser. Ciasto wyrobić szybko aż będzie gładkie, dość miękkie i elastyczne i pozostawić pod miską na 10 minut. Potem rozwałkować ciasto na grubość 1/2 cm i krajać w paski o szerokości około 1,5cm. Paski posmarować(najlepiej przy pomocy pędzla) rozbitym jajkiem (rozetrzeć widelcem białko i żółtko) i posypać kminkiem z solą. Paski pokroić na długość około 12-15cm i chwytając za oba końce skręcić każdy pasek spiralnie. Ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej tłuszczem i upiec na rumiano w dobrze nagrzanym piekarniku (220ºC). 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Noodie Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Zapiekana kasza jaglana z warzywami i mięskiem 200g kaszy jaglanej 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 cukinia 2 papryki 1 marchewka ok 1 kg mięsa - ja użyłam fileta z indyka, ale kurak też może być 0,5l bulionu/rosołu 0,2 l przecieru pomidorowego olej sól, pieprz, wędzona/słodka/ostra papryka, kurkuma, zioła prowansalskie - wg uznania starty ser żółty, cheddar lub parmezan Mięsko czyścimy, kroimy w kostkę, marynujemy w przyprawach, odstawiamy do "przegryzienia" Podsmażamy czosnek, cebulke, dorzucamy mięsko, reszte warzyw rownież pokrojonych w kostke. Smażymy 10 min. Kasze jaglana płuczemy aż - przestanie śmierdzieć:P - poleci czysta woda. Wrzucamy do garna z warzywkami i mięsem taka surową kasze, wlewamy bulion oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy Przelewamy wszystko do naczynia żaroodpornego i wkładamy do pierkarnika nagrzanego do 200 stopni na pół h. Następnie zdejmujemy pokrywkę, posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze z 5 minut. Nie jestem wielką fanka kaszy jaglanej ale danie wyszło treściwe i bardzo smaczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeq Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 http://olalalchf.pl/ chyba jedyna rzecz, za którą można mnie kupić - żarcie 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AIRBAG Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 @radeqŚwietna stronka, dziękuję za linka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziwna_Dziewczyna Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Zarzucę tu czymś z domowych, nieco zdrowszych słodyczy... Znaliście kulki z kaszy jaglanej? Takie a'la rafaello: http://www.greencookies.pl/ciasta-i-desery/ciasteczka/399-najlepsze-kokosowe-kulki-raffaello-z-kaszy-jaglanej.html Są przepyszne, polecam dla kokosowych fanów. Jest wiele przepisów, można mieszać i eksperymentować, dodawać coś nowego od siebie. Smakują mi bardziej robione własnoręcznie niż te "prawdziwe" ze sklepu. Jak skończyły mi się migdały, to dodawałam rozdrobione orzechy laskowe i też wyszło nie najgorzej. Jedynym minusem jest robienie ich- trzeba mieć cierpliwość albo po prostu lubić się relaksować w kuchni, ale mają w sobie magię, więc warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lalka Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Kluski śląskie. Modro kapusta: przesmażony boczek, starte jabłko. Niektórzy dają ocet dla koloru. Rolada ta akurat ze schabu, można zrobić również z karczku, a najlepiej z wołowinki. Środek wysmarowany musztardą, a na to zmielony ogórek kiszony i kiełbasa. Zmielone bo ja nie lubię gryźć kiełbasy. A tu fajna opcja na pozbycie się resztek z lodówki. Ciasto to: 400g jogurtu naturalnego, ok 700g mąki pszennej, sól, soda i przyprawy według uznania. Taki nadziewany chlebek. To jest chyba kuchnia gruzińska. Chaczapuri 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser150 Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 ooo takie tematy to ja lubię ^^ Ja więc zarzucę dwoma przepisami ode mnie: Jedno z moich ulubionych szybkich dań - Makaron penne (rurki) z łososiem wędzonym i szpinakiem w sosie śmietanowym. Składniki: (dla 4 osób)- Makaron rurki (ja używam pełnoziarnistego), mogą być ostatecznie świderki - Łosoś wędzony opakowanie 250g- świeży szpinak- gałka muszkatołowa - czosnek świeży lub granulowany- śmietana kremówka (200ml)- 1 łyżka stołowa mascarpone do zagęszczenia i nadania kremowej konsystencji i smaku Makaron oczywiście ugotować wg przepisu i własnych upodobań Szpinak podsmażyć na oleju do momentu jak się skurczy, następnie dodać czosnek i gałkę muszkatołową. zaraz po tym wrzucamy pokrojonego w paski łososia. Smażyć aż łosoś zmieni kolor na jaśniejszy ( ) Dodać śmietanę a zaraz po tym mascarpone, gotować aż sos zgęstnieje. Farsz mieszamy razem z makaronem. Potrawy NIE SOLIMY gdyż ponieważ łosoś jest wystarczająco słony oraz: Diabełki (kotlety z serem, kurczakiem,majonezem) - podaję z frytkami albo ziemniakami pieczonymi + tzatzikami 3 piersi z kurczaka ok 3,4 łyżki majonezu starty ser ( najlepiej gouda albo jakikolwiek inny który się ciągnie i jest mocny w smaku) 2 jajka ok 2,3 łyżki stołowe mąki sól, pieprz Cycki kurczaka kroję w kostkę, wrzucam do miski i przyprawiam solą i pieprzem. Następnie dodaję pozostałe składniki w tym mąkę na końcu, uzyskując dość gęstą masę. Rozgrzewam patelnię i formuję z jednej dużej łyżki małe kotleciki. Smażę na głębokim oleju do momentu gdy zrobią się rumiane. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selqet Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Klasyka wrzucę, mianowicie Carbonarę. Jeśli ma się mało czasu, to idealne rozwiązanie. Robiłam wiele kombinacji i najlepszy wg mojego smaku jest ten przepis: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l4dy Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 To ja podzielę się ostatnio wypróbowanym deserem: https://www.womenshealth.pl/odzywianie/Zdrowe-przepisy-orkiszowa-tarta-z-owocami,7460,1 Sezon na gruszki w pełni, więc warto skorzystać Podzieliłabym się fotką, ale zbyt szybko zniknęła... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lalka Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Szpinakowe ciasto przekładane kremem z serka mascarpone. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selqet Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Polecam przepis na bułeczki 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser150 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Jako że święta tuż tuż zapodam więc przekąską, która nadaje w sam raz. na stół wigilijny. Przepis wypróbowałam rok temu, z moim Lubym zajadaliśmy się w najlepsze 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rnext Opublikowano 13 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 @Hippie THX, właśnie wysłałem B. Ona ma akurat szajbę na tle śledzi. Obstawiam że jak jej podejdą, to będą w stałym menu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser13 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 17 minut temu, Rnext napisał: Ona ma akurat szajbę na tle śledzi. To nie szajba to ciąża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser150 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 Ja w tym roku szaleć na święta w kuchni nie będę, bo przyjeżdżam do polski... ale korci mnie żeby chociaż te śledziki przed podróżą zrobić, będą miały czas żeby "nabrać moc urzędową" i nie powinno im sie nic stać korci mnie też żeby upiec paszteciki grzybowe, takie o, jak tu https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/krucho-drozdzowe-paszteciki-z-pieczarkami ale to już na miejscu, bo w czasie podróży mogą mi się wysuszyć, popsuć etc. a świeże są najlepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lalka Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 A coś na słodko? Co pieczecie na święta? @HippieJa w tym roku też nie szaleję w kuchni bo gościnnie każdy dzień gdzie indziej będę. Ale upiekę coś dla gospodarzy i szukam inspiracji. Mam typy: kostka alepejska, mojito (mięta limonka) i myślę o makowym z cytryną. Ale korci mnie też by zrobić jakiś bezowy torcik, albo coś z truskawkami czy wiśniami, jakieś musy. Nie chcę iść w orzechy, pierniki, sery i kruche bo tego pewnie będzie mnóstwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser78 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 @Lalka, moja taka cicha propozycja, choć pytanie nie do mnie. Jak idziesz w gości i każdy dzień gdzie indziej to polecam rogaliki świąteczne z nadzieniem z powideł - śliwki węgierskie najlepiej swojskie , podzielne. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lalka Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 @NefertitiPiekę coś, nawet jakbym miała upiec ciasto trzy razy :> Jakbym miała podzielnie zrobić to wolałabym zamiast rogalików zrobić kreple (pączki) z makiem ale przepis możesz dać Chodzi mi konkretnie o ciasto, taka luźna inspiracja Ogólnie jak któraś chce to mam przepis na fajny biały krem do wykończenia/ dekoracji ciasta Robi się go w kąpieli wodnej ubijając mikserem, 1 białko, 50g cukru, szczypta soli, trochę miodu. Wiadomo proporcje można zwiększyć. Jak będzie krem błyszczący i sztywny to zdejmujemy, dodajemy olejek np. waniliowy i na ciasto. Udekorować wg uznania i do lodówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser78 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 @Lalka spoko A Ty jak już tyle serca i zapału wkładasz to będzie wyśmienite - już mi ślinka leci by skosztować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lalka Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 @NefertitiDaj przepis na rogaliki :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser78 Opublikowano 26 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2017 Rogaliki 1 kg - mąki 2 łyżki - cukru 4 łyżki - kwaśnej śmietany 2 kostki - margaryny 4 jajka - całe 1 paczka drożdży - 100 g. szczypta soli marmolada pieczenie - 180 stopni - po uprzednim nagrzaniu i kładziemy na papier i do piecyka Przy takim prostym składzie chyba nie muszę pisać co i jak robimy? Dodam iż ten skład można podzielić na pół by mniejszą ilość uzyskać. I bardzo ważne - nie dodajemy niczego więcej ani mniej, bo ciasto po upieczeniu może być suche - twarde, a one są mięciutkie i kruchutkie. Oraz ten przepis na ciasto wykorzystuję do pasztecików. Można zrobić duże rogale jak i malusie i takie na kęs. Życzę Smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rnext Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 @Hippie śledzie zaproponowane przez Ciebie zrobiły furorę. Już jest nastawiony kolejny słoik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser150 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 @Rnext siewie ja też drugą porcję robię na sylwestra też im dłuzej leżą tym większej mocy urzędowej nabierają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser150 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Dzisiaj na obiad kminię makaron z pesto pomidorowym, pomidorkami suszonymi, kurczakiem i sosem pieczarkowo-śmietanowym składniki: makaron penne (rurki) 1 słoiczek pesto pomidorowego (można znaleźć w lidlu) pół słoika pomidorków suszonych (tj jak wyżej) 2 cycki kurczaka pieczarki obrane i pokrojone w talarki (opcjonalnie) kilka liści pietruszki sól, pierz, papryka słodka, czosnek granulowany (lub jak kto woli - świeży) śmietana kremówka (30%) 1 łyżka mascarpone (nadaje fajnej kremowej konsystencji i smaku) ostatecznie mała ilość zaklepki z mąki i wody do zagęszczenia sosu filety kurczaka kroję w kostkę przyprawiam solą, pieprzem, papryką i czosnkiem, podsmażam na patelni. W miedzy czasie gotuję makaron wg przepisu i upodobań (u mnie zawsze al dente ;)). Pieczarki obieram, kroję w talarki i wrzucam do rondelka, jak wypuszczą sok i trochę przyrumienią dodaję vegety(lub soli), pieprzu i opcjonalnie posiekanej natki pietruszki, zalewam śmietaną kremówką i gotuję na małym ogniu koło 5-10 minut pod koniec dodaję mascarpone (lub zaklepki z mąki) do zagęszczenia. Makaron płukam letnią wodą, odsączam i daję do dużej miski w której mieszam z pesto, pokrojonymi w paseczki pomidorkami suszonymi, i obsmażonym kurczakiem. Na talerzu potrawę polewam na wierzchu sosem. Smacznego! 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi