Skocz do zawartości

Wątróbka drobiowa inaczej


Mosze Red

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj przedstawię przepis na wątróbkę indyczą (kurza też może być) , dość nietypowy, ale bardzo smaczny.

 

Składniki:

 

1/2 kg wątróbki indyczej

2 szklanki mleka

2 łyżki miodu

2 ząbki czosnku

100 g suszonych śliwek (suszonych nie wędzonych)

50g orzechów włoskich łuskanych

przyprawy: sól morska, pieprz cayenne

oliwa z oliwek - do panierki

olej rzepakowy - do smażenia

 

Przygotowanie:

 

Wątróbkę myjemy.

 

Do mleka dodajemy 1/2 łyżeczki soli i 2 łyżki miodu i dużą szczyptę pieprzu cayenne. Mieszamy aż miód się rozpuści (można delikatnie podgrzać mleko aby przyśpieszyć proces).

 

Zalewamy wątróbkę mlekiem z dodatkami i odstawiamy na 2h w chłodne miejsce.

 

Siekamy czosnek, delikatnie solimy.

 

Suszone śliwki i orzechy mielimy razem (przepuszczamy 2x przez maszynkę do mielenia). Do uzyskanej masy dodajemy posiekany czosnek, dolewamy 3 - 4 łyżki oliwy i mieszamy. Ta dziwna substancja to panierka :P. Gotową substancję odstawiamy do momentu, aż wątroba swoje odstoi.

 

Po dwóch godzinach wyciągamy wątróbkę z mleka, dajemy jej chwilę na durszlaku aby odciekła.

 

Wątróbkę obtaczamy w panierce ze śliwek i orzechów, odstawiamy na 10 - 15 minut, żeby smaki się przegryzły.

 

Smażymy na oleju rzepakowym.

 

 

Smacznego :)

 

  • Like 4
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.