Mosze Red Opublikowano 14 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Dzisiaj przedstawię przepis na wątróbkę indyczą (kurza też może być) , dość nietypowy, ale bardzo smaczny. Składniki: 1/2 kg wątróbki indyczej 2 szklanki mleka 2 łyżki miodu 2 ząbki czosnku 100 g suszonych śliwek (suszonych nie wędzonych) 50g orzechów włoskich łuskanych przyprawy: sól morska, pieprz cayenne oliwa z oliwek - do panierki olej rzepakowy - do smażenia Przygotowanie: Wątróbkę myjemy. Do mleka dodajemy 1/2 łyżeczki soli i 2 łyżki miodu i dużą szczyptę pieprzu cayenne. Mieszamy aż miód się rozpuści (można delikatnie podgrzać mleko aby przyśpieszyć proces). Zalewamy wątróbkę mlekiem z dodatkami i odstawiamy na 2h w chłodne miejsce. Siekamy czosnek, delikatnie solimy. Suszone śliwki i orzechy mielimy razem (przepuszczamy 2x przez maszynkę do mielenia). Do uzyskanej masy dodajemy posiekany czosnek, dolewamy 3 - 4 łyżki oliwy i mieszamy. Ta dziwna substancja to panierka . Gotową substancję odstawiamy do momentu, aż wątroba swoje odstoi. Po dwóch godzinach wyciągamy wątróbkę z mleka, dajemy jej chwilę na durszlaku aby odciekła. Wątróbkę obtaczamy w panierce ze śliwek i orzechów, odstawiamy na 10 - 15 minut, żeby smaki się przegryzły. Smażymy na oleju rzepakowym. Smacznego 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi