Skocz do zawartości
Slate Blackcurrant Watermelon Strawberry Orange Banana Apple Emerald Chocolate Marble
Slate Blackcurrant Watermelon Strawberry Orange Banana Apple Emerald Chocolate Marble

Rekomendowane odpowiedzi

W niniejszym wątku proponuję podzielenie się pomysłami na mini-tricki kulinarne, wzbogacające bądź urozmaicające naszą dietę. Ma być prosto, krótko i na szybko do przyrządzenia. Przekąski, napoje i co tam kto jeszcze lubi. Startuję z dwoma pomysłami, które są u mnie aktualnie na "topie".

 

1) Ayran.

Nie pamiętam gdzie próbowałem po raz pierwszy, ale gdzieś na Bałkanach albo w Turcji. Byłem zachwycony. W wersji z "Libańskim przekrętem" (pomysłodawcę nazywamy Turkiem, choć jest Libańczykiem) mnie bardzo odświeża i jest super jako dodatek do obiadu bądź popijania w ciągu dnia latem.

- kubeczek jogurtu greckiego (akurat preferuję grecki - gęstszy, ale można wziąć rzadszy jogurt)

- tyleż samo wody mineralnej, jak kto lubi - gazowana bądź nie (czyli woda:jogurt w proporcji 1:1)

- dodać soli (tu każdy do smaku, ale słoność powinna być wyczuwalna)

- i tu ów przekręt - trochę zmielonej kozieradki (albo tłuczonej, byle była niczym mielony pieprz, twarde dziadostwo, może się nie obejść bez moździerza jak ktoś młynka nie ma)

Ostro wymieszać bądź zblendować, żeby mix nawet lekko spienić, na trochę odstawić, żeby wszystko ze sobą przeszło. Przyswajać schłodzone.

 

2) Mini-kanapeczki z tuńczykiem

- ciabatta bądź bagietka pokrojona w "plasterki" i do opiekacza/na patelnię na rumiano. Smarujemy masłem lub nie (jak niżej)

- tuńczyk z puszki (w zależności czy smarujemy delikatnie pieczywo masłem to z zalewy wodnej lub w oleju jeśli nie)

- tuńczyk ląduje na pieczywie, nakładanie i wprasowywanie widelcem upraszcza sprawę

- przekręt: zielonym marynowanym pieprzem (dostępne w słoiczkach w zalewie) dekorujemy kanapkę, ilościowo w zależności od upodobań smakowych i wytrzymałości na ostrości.

Pyszna przekąska a i na imprezkę się nada

  • Like 2

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Lubię zjeść na kolację;

 

Cukinia zapiekana z mozarellą

-mozarellę kroimy w plasterki i solimy, odstawiamy w misce na 30 min

-odlewamy nadmiar wody, plasterki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

-kroimy kulkę mozarelli i rozrzucamy równomiernie po cukinii

-zapiekamy w 200C przez ok. 15min, po wyjęciu doprawiamy pieprzem

-omnomnom

 

Nie ma tutaj przekrętów, ale powinno smakować ;) 

  • Like 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

@catwoman prosto i smacznie. Osobiście dorzucił bym posypkę z krojonego w drobną kostkę boczku ;) 

  • Like 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Znam też bardzo szybki przekręt. Dzwonię do ulubionej pizzerii i w przeciągu 30 minut mam pyszny gorący placek. Nawet nie trzeba talerza myć po posiłku, bo można jeść wprost z kartonika. :P

  • Like 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Śliwki w boczku

Na pewno znacie, ale moje ulubione na imprezę lub małą kolacyjkę do wina.

- boczek surowy w plastrach (np. z Lidla kroję na 4 raz wszerz i raz wzdłuż)

- śliwki suszone owijam boczkiem i na wykałaczkę

- piec ok 10 -15 min w 180 (zależy jaki piekarnik, aż boczek będzie chrupiący lub jak kto lubi)

  • Like 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

"Pizza" z ziemniakow. 

Kroimi pare ziemniaczkow (zalezy od wielkosci patelni) na cienkie plasterki, ukladamy na patelni z tluszczem tak, by przykryly dno. Podsmazamy, na gore jajko/szynka/ser, podlewamy lekko woda i dusimy chwile pod przykryciem. 

Wyglada mniej wiecej tak 

oszukana-pizza-na-ziemniakach-z-jajkiem-435869.jpg

  • Like 7

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Ziemniaki z jajkiem

 

1)Obrać 0,5 kg ziemniaków 

2)opłukać je w zimnej wodzie, a następnie zalać je w garnku ciepłą wodą tak aby wszystkie były zanurzone pod wodą.

3) Osolić ok 10-20g 

4)Gotować je przez 21min.

5) Odcedzić i odparować.

6) Wyjąć patelnie i smażyć na niej jajka

7) Jajka położyć symetrycznie obok ziemniaków na jednym talerzu tak, aby się smyrały lekko końcówkami .

 

Czas przyrządzenia: 24-28min

Koszt: 1,00-1,60 - wliczając koszt za gazu, lub prądu jeżeli używamy płyty indukcyjnej 

Ocena nie-eksperta: 9/10

 

Edytowane przez MichaelLevitt
  • Like 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

To ja dziś coś traperskiego podrzucam - suszona wołowina. Świetna przekąska (nie ciąży w bagażu, bardzo pożywna i smaczna) na wszelkie tripy.

Nie wychodzi (nam) to dokładnie takiej samej "plastyczności" jak będące w sprzedaży "beef jerky", chyba przesuszamy.

 

- ligawa, lekko podmrożona, żeby łatwo kroić w plasterki grubości do 5mm (w poprzek włókien, inaczej się ciągnie bardzo)

- marynata z sosu sojowego, worchester, trochę oliwy i wody, osolona (nie za dużo soli, bo będzie wzmagać nasze pragnienie w drodze), opieprzona. Tu można pokombinować pod swoje smaki, ktoś lubi tymianek a ktoś inny czosnek.

- pokrojone mięso marynujemy w marynacie w lodówce do następnego dnia

- nadziewać plasterki na patyczki grillowe zachowując między plastrami spory odstęp, bo lubią się zwijać i skręcać (jak ryby suszone na powietrzu to będzie wyglądało) i podwiesić w piekarniku

- w termoobiegu 50C suszyć aż będzie prawie suche

- w drogę! :)

 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×