Skocz do zawartości

Chleb


Rekomendowane odpowiedzi

  • 5 miesięcy temu...

Cześć

Powiem Ci jak było u mnie z jedzeniem chleba.

Przede wszystkim należy wiedzieć z czego chleb jest zrobiony, co znajduje się w jego składzie. Taki standardowy chleb z sklepu jest robiony z mąki pszennej. Dodatkowo dodaje się do niego wiele substancji które mają za zadanie poprawić jego walory smakowe, konsystencje i sprawić żeby był świeży przez długi czas.

Z mojego wiedzy i własnego doświadczenia pszenica w obecnych czasach jest ziarnem bardzo przetworzonym i negatywnie wpływa na organizm człowieka. Gluten pszenny powoduje stany zapalne w organizmie.

Ja przez ostatnie 3-4 lata, mniej więcej wtedy zwróciłem na to uwagę miałem opuchniętą twarz. W szczególności na policzkach. Moja twarz wyglądała jak balon, chociaż jestem szczupły.

Dodatkowo normalnym stanem rzeczy były bóle głowy 2-4 razy na miesiąc.

Chleba i różnego rodzaju wypieków jadłem bardzo dużo.

Od ponad roku mocno eksploruje zasady prawidłowego odżywiania. I od roku nie jem czegokolwiek co może mieć w swoim składzie pszenicę.

Zadziała się MAGIA. Moja buzia wygląda teraz normalnie, nie wiem co to znaczy ból głowy.

Zauważyłem także ogólną poprawę samopoczucia, a także znaczącą poprawę działania mózgu - łatwiej mi jest się skoncentrować, zebrać myśli, mam lekkość w przetwarzaniu faktów.

Kiedyś pomimo 7 godzin snu i wysypiania się w nocy byłem często zmęczony i bez energii w ciągu dnia. Teraz jest całkowicie odwrotnie.

Mi gluten szkodzi w szczególności pszenny. Nie każdemu musi się tak dziać, gdyż każdy organizm jest inny.

W Twoim przypadku, jego negatywny wpływ na Twój organizm może objawiać się pogorszoną pracą jelit. 

 

Tutaj masz linka, posłuchaj : https://www.youtube.com/watch?v=PowX5aNIFH4

 

Jeśli jadasz jasne pieczywo które ma wysoki indeks glikemiczny, a także dość szybko powoduje wyrzut insuliny i nagły skok cukru możesz odczuwać napady głodu po krótkim czasie od posiłku.

W miarę możliwości zamień zwykłe pieczywo pszenne, na pieczywo żytnie razowe na zakwasie. Jest dużo zdrowsze, na dużo niższy indeks glikemiczny, uczucie sytości utrzymuje się zdecydowanie dużo dłużej i dużo wolniej podnosi cukier w krwi. Dodatkowo obecność zakwasu- bakterii zmniejsza działanie antyodżywcze glutenu. Należy zwrócić uwagę na fakt że żyto jest dużo mniej przetworzonym zbożem niż pszenica.

Moim zdaniem pszenica jest zbożem bardzo tanim w uprawie i daje duże plony. Dzięki niej można nią wykarmić dużo ludzi, tanim kosztem. A wychodzę z założenia że jeśli coś jest stworzone dla mas, to nie służy do tego aby masy były szczęśliwe i zdrowe. To jest duży i opłacalny rynek.

 

 

 

 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakiś czas temu zrobiłem sobie eksperyment z nie jedzeniem chleba i glutenu w ogóle przez miesiąc. Jedyne co zauważyłem to mniej "baloniasty" żołądek i lepsza przyswajalność jelit. Kawa mocniej i szybciej mnie pobudzała a alkohol, nawet w małych ilościach, poniewierał mnie aż miło :P

Planuję przełożyć to na stałe w mojej diecie albo chociaż ograniczyć spożycie glutenu do minimum (raz czy dwa razy w tygodniu jakiś chleb lub makaron) bo suma summarum czułem się lepiej.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie jem chleba, w ogóle unikam węgli. Ostatnio zjadłem 4 kromki chleba z masłem i 'przysmakiem kiełbasianym' - zadziałało jak valium, po pół godziny spałem jak zabity. Chleb = zło :)

 

Polecam dietę ketogeniczną - na początku będziesz miał stan euforyczny :) - mnie zniknęły wypryski z twarzy plus poprawiła się sprawność umysłowa w sposób znaczący.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wychodzę z założenia że nie należy wpadać w skrajności.

Węglowodany, tłuszcze, białko są potrzebne i niezbędne organizmowi. Wszystko zależy od ilości i proporcji.

@wstrzasajaco_przystojnychleb faktycznie słabe źródło węglowodanów i można nazwać go poniekąd "złem". Ale węglowodany same w sobie nie są złe.

Złe mogą być produkty z których je czerpiemy.

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.