deleteduser45 Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Witam, mam bardzo ważne pytanie. Czy zauważyliście wpływ diety na funkcjonowanie waszego mózgu tzn. myślenie, nastrój? Napiszę wam, że np. gdy zjem coś z cukrem, chleb, jakiś makaron to brakuje mi energii po pewnym czasie, staję się senny i moje myślenie się pogarsza a czasami nawet głupieję. Gdy zjem np. same żółtka, bo po białkach źle się czuję, to od razu staję się jakoś bardziej skupiony, robię się bystrzejszy i zwiększa się zdolność do logicznego myślenia i łatwiej rozwiązywać problemy. Nie wiem, czy to autosugestia, za dużo się naczytałem dr. Kwaśniewskiego a może to prawda? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciekawyswiata Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Coś w tym jest. Jak zjem raz na jakiś czas frytki + hamburger w macu, to robię się senny, a na drugi dzień jestem zmęczony. Według mnie kluczowe jest trzymanie zdrowej diety( co nie oznacza, żeby jeśc jałowo czy chodzenie głodnym), różnorodne jedzenie, wykluczenie przetworzonego jedzenia, cukru. Myślę, że takie zdrowe jedzenie jest ważne nie tylko dla naszej formy fizycznej, ale jest cholernie istotne przy pracy wymagającej myślenia. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tornado Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Chodzenie głodnym jest dobre ale trzeba się doprowadzić aż do poziomu wkurwienia z głodu. Koncentrację podnosi lecytyna i etylowanilia (niestety głównie w słodyczach jest). Jest powiedzenie co jesz tym się stałeś. Na pewno mięso czerwone jest bardziej "testoronowe" niż drobiowe . Jednak dna moczanowa bierze się głównie od czerwonego. TO co zapodałeś jak złe w jedzeniu,spróbuj jeść na dworze/zimnie, inaczej smakuje zjesz mniej. NP :frytki w saunie, loda na mrozie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamu3 Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 (edytowane) Uczucie spadku energii wiąże się z nagłym spadkiem cukru w krwi. Dzieje się tak gdy zjesz węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, które powodują nagły i wysoki skok cukru w krwi. Na pomoc przychodzi insulina, która ma za zadanie obniżyć cukier do prawidłowego poziomu. Przy dużym i nagłym wzroście cukru trzustka wytwarza tej insuliny nadmiar i poziom cukru we krwi spada do wartości poniżej która miała miejsce przed zjedzeniem posiłku. http://mathmed.blox.pl/tagi_b/68711/indeks-glikemiczny.html Cześć czerwonej linii poniżej osi poziomej, ukazuje moment gdy cukier jest poniżej wartości nominalnej, czyli kiedy czujemy zmęczenie po posiłku węglowodanowym. Edytowane 6 Stycznia 2018 przez adamu3 literówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi