Quo Vadis? Posted January 2, 2018 Share Posted January 2, 2018 W dużym skrócie - robi zdjęcia dziwnym stworkom z głębin. To takie małe rozszerzenie mojego wątku o eksploracji oceanów i o tym co może się w nich kryć. Poniżej wkleję parę zdjęć: Więcej można znaleźć na instagramie :> 7 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MoszeKortuxy Posted January 2, 2018 Share Posted January 2, 2018 Obrzydliwe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quo Vadis? Posted January 2, 2018 Author Share Posted January 2, 2018 Te z 3 zdjęcia jakby żywcem wzięte z horrorów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damian Posted January 2, 2018 Share Posted January 2, 2018 Może tak a może i nie Marek nie raz mówił, że znamy tylko chyba 1% tego co żyje w naszych morzach i oceanach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuckerfrei Posted January 2, 2018 Share Posted January 2, 2018 Niby zaczęło się w wodzie chuj wie co tam jest może jest tam jaka piękna syrenka z filmu Disneya. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damian Posted January 2, 2018 Share Posted January 2, 2018 Możliwe. Pooglądaj sobie zjawiska niewyjaśnione. Tam ostatnio było coś o syrenach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Strusprawa1 Posted January 2, 2018 Share Posted January 2, 2018 Niesamowite i zdumiewające, że przez dobór naturalny może dochodzić do takich dziwactw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quo Vadis? Posted January 2, 2018 Author Share Posted January 2, 2018 Te 3 od dołu, połączenie stulei, śledzia i złotego łańcucha z choinki 2 minuty temu, Strusprawa1 napisał: może dochodzić do takich dziwactw. I dlatego zakładam, że im głębiej tym dziwniejsze są te stworki, właściwie one są trochę jak z innej planety. Już nie wspominając o tym, że z całego świata płyną doniesienia o różnych potworach, np: z Lochness etc, w tym też może być jakieś ziarnko prawdy, w końcu ciężko jest przebadać dokładnie jakieś większe jezioro a co dopiero, gdy mówimy tu o oceanach i morzach. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KurtStudent Posted January 2, 2018 Share Posted January 2, 2018 Ja w wakacje ze szwagrem coś takiego z wody wywędkowaliśmy: 2 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
deleteduser28 Posted January 2, 2018 Share Posted January 2, 2018 15 minut temu, Quo Vadis? napisał: I dlatego zakładam, że im głębiej tym dziwniejsze są te stworki, właściwie one są trochę jak z innej planety. Może faktycznie jakiś Cthulhu sobie śpi spokojnie i kulturalnie na dnie pacyfiku heh. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Strusprawa1 Posted January 2, 2018 Share Posted January 2, 2018 (edited) 19 minutes ago, Quo Vadis? said: I dlatego zakładam, że im głębiej tym dziwniejsze są te stworki, właściwie one są trochę jak z innej planety. Już nie wspominając o tym, że z całego świata płyną doniesienia o różnych potworach, np: z Lochness etc, w tym też może być jakieś ziarnko prawdy, w końcu ciężko jest przebadać dokładnie jakieś większe jezioro a co dopiero, gdy mówimy tu o oceanach i morzach. Lochness to bajki... bo jakby to była istota samotna, to by w końcu wyginęła - logiczne. Tak samo można domniemywać, że cthulhu istnieje, ponieważ tak w książce pisze i przyjdzie wkrótce i rozj*bie to wszystko. Dla człowieka mogą być straszne, co nie znaczy, że to nie jest niewytłumaczalne. W historii Ziemi były prawdopodobnie jeszcze gorsze gatunki. Pod koniec każdej epoki geologicznej (Ordowiku, Jury, Karbonu, Triasu itd..) ginęło 90% gatunków na Ziemi, czyli był to swoisty restart. @Dworzanin_Herzoga Wyprzedziłeś mnie. Edited January 2, 2018 by Strusprawa1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quo Vadis? Posted January 2, 2018 Author Share Posted January 2, 2018 Wiecie ale ja się nie upieram, że te coś z Lochness istnieje, tylko piszę, że już tak upraszczając, jest jeszcze pewnie mnóstwo tego dziwactwa w głębinach. Kto wie, może tam też i jacyś doktorzy marketingu pływają, pasowałby taki jeden do tego środowiska Link to comment Share on other sites More sharing options...
deleteduser34 Posted January 2, 2018 Share Posted January 2, 2018 Godzinę temu, zuckerfrei napisał: Niby zaczęło się w wodzie chuj wie co tam jest może jest tam jaka piękna syrenka z filmu Disneya 47 minut temu, KurtStudent napisał: Ja w wakacje ze szwagrem coś takiego z wody wywędkowaliśmy: No to macie piękne syrenki !!! Podwodne Karyny, loszko-syreny Natura głupia nie jest. Na dnie oceanu światła nie uświadczysz więc po co jakiejkolwiek istocie wygląd ? Liczą się kły i duża paszcza do pożerania innych. Na powierzchni sprawa ma się inaczej. Najładniejsze stworzenia przyciągają inne, by w rezultacie wyssać z nich energię, o tak, za pomocą ssania. Wycieczka batyskafem po głębinach oceanu musi być niezłą przygodą ! Biolodzy morscy są szurnięci 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wroński Posted January 3, 2018 Share Posted January 3, 2018 Ja to bym chciał taką świnkę, rybkę, czy co to jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quo Vadis? Posted January 3, 2018 Author Share Posted January 3, 2018 @wroński Schab Rzeczny 2 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bojkot Posted January 3, 2018 Share Posted January 3, 2018 Turritopsis nutricula - jest w zasadzie nieśmiertelna o ile coś jej nie zabije https://pl.wikipedia.org/wiki/Turritopsis_nutricula jest jednym z przedstawicieli organizmów u których występuje tzw Zaniedbywalne starzenie się https://pl.wikipedia.org/wiki/Zaniedbywalne_starzenie_się 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bojkot Posted February 8, 2018 Share Posted February 8, 2018 To post pod postem, ale ponieważ nie było aktywności a wpadłem na coś ciekawego w temacie: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter_1982 Posted February 8, 2018 Share Posted February 8, 2018 W dniu 3.01.2018 o 12:22, wroński napisał: Ja to bym chciał taką świnkę, rybkę, czy co to jest. Ja myślę, że w tym przypadku to photoshop. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lxdead Posted February 8, 2018 Share Posted February 8, 2018 Rybcia ze zdjęcia nr. 2 wygląda z pysi niczym Obcy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bojkot Posted February 13, 2018 Share Posted February 13, 2018 Kolejna ciekawostka Niebieski smok to tak naprawdę gatunek jadowitego morskiego ślimaka. Ze względu na wygląd bywa nazywany też jaskółką morską. Obie nazwy są jednak mylące - mięczaki wcale nie są nieszkodliwie i nie wolno ich dotykać w obawie przed poparzeniem. Glaucus atlanticus żeruje na większych i bardziej drapieżnych organizmach. Niebieski smok poluje nawet na niezwykle jadowitego żeglarza portugalskiego, którego jad gromadzi na końcu odnóży. W ten sposób ślimak zyskuje truciznę, której może później użyć do polowania i obrony. https://www.o2.pl/artykul/tajemnicze-znalezisko-na-plazy-woda-wyrzucila-setki-niebieskich-smokow-6219139770656385a 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
radeq Posted February 13, 2018 Share Posted February 13, 2018 Zębacze są zajebiste, strzelałem takie w Norwegii, przepyszna ryba, tylko trzeba uważać żeby palców nie odgryzł Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bojkot Posted February 13, 2018 Share Posted February 13, 2018 i coś jeszcze o meduzach: Bełtwa festonowa C. c. arctica dochodzi do 2 m, długość czułków nawet do 30 m[2]. Przeciętnie osiąga jednak średnicę do 50 cm. Żeglarz portugalski Żeglarz portugalski, bąbelnica bąbelcowa, żywłoga, aretuza (Physalia physalis) – mocno parzący gatunek rurkopława Od spodu zwisają polipy spełniające funkcje rozrodcze lub odżywcze, z których te ostatnie mogą osiągać długość kilkunastu metrów Niestety zdjęć nie mogłem załączyć Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bojkot Posted March 21, 2018 Share Posted March 21, 2018 Post pod postem, ale znów na coś wpadłem co wielu widziało, a z pewnością nie nie zali proporcji tej ryby: https://faktopedia.pl/523237/Matronica-Holboella-to-ryba-glebinowa-zyjaca-na-glebokosciach-do-4400-m https://pl.wikipedia.org/wiki/Matronica_Holboella 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bojkot Posted April 9, 2018 Share Posted April 9, 2018 Niedawno odkryto małże, które są tak dozę, że mogą zabić człowieka, choć wydaje się, że nie zeżreć, bo w mieście nie gustują. ponoć. Przydacznia olbrzymia Maksymalna długość to 1,5 metra. Masa ciała może osiągać 320 kg https://pl.wikipedia.org/wiki/Przydacznia_olbrzymia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Conrad Posted April 9, 2018 Share Posted April 9, 2018 My mamy za to minoga rzecznego vel "Lampetra fluviatilis" :-) 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts