wojkr Posted March 27, 2018 Share Posted March 27, 2018 Kompletujemy zestaw EDC - zestaw rzeczy, które mogą się nam przydać na co dzień: przenosimy albo w jednej z kieszeni plecaka, albo w ładownicy na pasie, albo w saszetce - nerce - tak by było poręczne i nie zawadzało zbytnio. W zestawie podstawowym w/g mnie powinno się znaleść: - latarka - multitool ( kombinerki, nóż, piłka, śrubokręt, otwieracz do konserw, otwieracz do butelek ) - zapalniczka - jednorazowe rękawiczki - kilka plastrów, gaza, chusta trójkątna - chusteczka z alkoholem - zapasowe baterie do latarki - power bank - mokre chusteczki do rąk - składany nóż, łyżkowidelec Link to comment Share on other sites More sharing options...
wroński Posted March 28, 2018 Share Posted March 28, 2018 - baniak spirytusu, taki 5 litrowy,| - karton szlugów, - minimum ćwierć kilo termitu, - linka hamulcowa rowerowa albo struna fortepianowa, może być ostatecznie krawat, - cążki typu np. Cobolt albo solidna piłka do metalu, - maska całotwarzowa typu terrorystka. Spałem przed chwilą, może stąd typy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter_1982 Posted March 28, 2018 Share Posted March 28, 2018 Ja bym dorzucił dokumenty, gotówka, komórka i papier toaletowy. Co będzie następne zestaw do życia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DOHC Posted May 1, 2018 Share Posted May 1, 2018 Brakuje zestawu do filtracji wody. Można wziąć ze sobą 5l a co potem? I jakieś fanty na łapówki, szlugi np, podróbki biżuteri itd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojkr Posted May 1, 2018 Author Share Posted May 1, 2018 (edited) Mając węgiel na problemy żoładkowe gaze i plastikowa butelkę sam zrobisz zestaw do filtracji wody, co nie zmienia faktu że i tak trzeba wrzucic tabletkę do oskarżania, a wodę przegotować przed piciem. Jak nie mamy węgla w tabletkach/ampułkach można użyć dobrze wypalonego węgla drzewnego. Edited May 1, 2018 by wojkr 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lupusrex Posted July 4, 2018 Share Posted July 4, 2018 (edited) Ale to temat o EDC - everyday carry a nie o tym, co przyda się w domu, na wypadek apokalipsy Moje miejskie EDC, wygląda tak: - scyzoryk, - multitool, - jakieś środki przeciwbólowe i coś do odkażania ran, najczęściej takie małe psikadełko na O, - plastry, bandaże (zastanawiam się jeszcze nad opaską uciskową ;)), - zapalniczki, dwie sztuki, ogień ważna rzecz, - latarka i baterie do niej, - chusteczki w każdej postaci, suche i mokre, - komplet dokumentów. Edited July 4, 2018 by lupusrex 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts