cojarobie Opublikowano 18 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2018 Witam, Mam problem. Jestem niejadek. Nic prawie mi nie smakuje, wszystko zrobiło się nudne. Byłem u lekarza i dał mi megace, ale to pomaga na chwile na apetyt. Wszystko nudne się wydaje. Szukam jakiś przypraw lub sosów aby na nowo zasmakowały mi pokarmy. Taki ryż z kurczakiem z jakimś sosem, jajecznica z przyprawami dobrymi, dodawałem do jajecznicy już, oregano, bazylie, pieprzy, curry itp, ale szukam naprawdę czegoś zajebistego abym oszalał na punkcie jedzenia, Smakuje mi pewien sos u turasa w kebabie , to sos ostry i czosnkowy łagodny, Samba coś tam było napisane, Czy ktoś spotkał się gdzie to można kupić i jak się nazywa dokładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomZy Opublikowano 19 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 Sambal oelek, do kupienia w wiekszości hipermarketów, sklepow typu kuchnie swiata, czasami w dyskontach na tygodniu azjatyckim. Jest to najpopularniejszy sos ostro-slony. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sonic Opublikowano 19 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 Na apetyt pomaga marihuanen. ;D 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojkr Opublikowano 19 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 (edytowane) Spróbuj sosu piripiri - identyczny smak jak u turasa w kebabie. W większości marketów - Carrefour, Tesco. Edytowane 19 Lipca 2018 przez wojkr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapogo Opublikowano 19 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 Jeżeli chodzi o przyprawy to spróbuj kuchni indyjskiej. Jeżeli lubisz jak piecze z obu stron to zainteresuj się meksykańską. Jak chcesz się czegoś nauczyć i poznać ciekawe smaki to zacznij robić SWOJĄ pizzę, do której możesz wrzucić różne rzeczy i prawie zawsze będzie to zjadliwe. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzatanK Opublikowano 19 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 Chyba chodzi ci o sos Sambala a tak jak lubisz ostre wrażenia to polecam dziki habanero X 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stradi Opublikowano 19 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 8 godzin temu, cojarobie napisał: Nic prawie mi nie smakuje, wszystko zrobiło się nudne. Od roku podstawowym posiłkiem jest schaboszczak z frytkami smażone na smalcu, do tego ćwierć kostki masła. Czasem proste rozwiązania potrafią być najlepsze Jem, żeby żyć, nie odwrotnie. Może nastawienie mam inne, co pomaga nie szukać w sobie problemów, a sposobów na realizację przyjemności? Nie tylko kulinarnych? Moje własne wrażenie. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rnext Opublikowano 19 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 Przyprawy przyprawami i choć sami używamy ich mnóstwo, to może spróbuj pójść w kierunku eksperymentowania z rzeczami których jeszcze nie jadłeś. Poniżej małe propozycje na szybko w charakterze guidelines, które nam osobiście wybitnie smakują. - baranina/jagnięcina na domowe szaszłyki, kroisz w kostkę, nadziewasz na szpadkę, przekładasz cebulką i papryką i na grill. Jak dorwiesz tylko mieloną to mieszasz z kuminem (sproszkowany kmin rzymski, nie kminek) formujesz kofty na patykach i też na grill - falafele (takie kotleciki) ze strączkowych (bób, cieciorka...), smażone w głębszym tłuszczu z sosem czosnkowym na bazie jogurtu. My zawijamy w liście sałaty. Przepisów na nie jest bez liku. Byle nie zapomnieć o kuminie. - małże, ugotowane z dodatkiem śmietany kremówki do wody jako baza do spaghetti z podostrzonym sosem pomidorowym. Mnie nie można od tego oderwać. - krewetki w tempurze (rewelacja!!!) - zrób sobie własny żytni chleb na zakwasie dodając do niego kminek i prażone nasiona słonecznika. Jak masz fajną piekarnię pod ręką to powinni taki też wypiekać i kupisz. Nawet jak tylko polewasz ostrą oliwą z oliwek to jest pyszne. Po zgrzankowaniu będzie fajną podstawą do: a) natarcia ząbkiem czosnku i pomidorem a potem przesmarowania tego puszystym serkiem typu almette - na wierzch plaster pomidora, sól i pieprz świeżo mielony b) położenia na grzance jajecznicy, którą możesz zrobić mniej więcej tak: na roztopionym maśle podsmażasz cebulkę i po chwili wrzucasz drobno krojony kawałek dobrego pomidora malinowego. W rozbełtaną trzepaczką masę jajeczną (w miseczce) wrzucasz pół łyżeczki harrisy (podobna do sambala, tyle że w formie pasty i nam bardziej pasuje) i wylewasz na patelnię. Po wysmażeniu posypujesz solą już na grzance. Zamiast soli możesz podkręcić smak filecikiem anchois kładzionym na wierzch, albo dodać go na początku smażenia do cebulki (fajnie się rozpadnie i rozprowadzi) - jajka w szklance, gotujesz na miękko, przerzucasz do filiżanki z odrobiną masła, rozwalasz i mieszasz za pomocą łyżeczki. Dodajesz co chcesz, cebulka, szczypior no i oczywiście sól Generalnie baw się produktami, zadbaj o ich jakość i kombinuj 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszwil Opublikowano 19 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 Zaczniij biegać interwałowo to nawet suchy ryż będziesz wcinał. A tak to polecam kurczaka po węgiersku + jakieś tabasco, oszalałem jak to spróbowałem. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giorgio Opublikowano 19 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 Ja mam słabość do Tabasco. Zwłaszcza tego: Spróbuj. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter_1982 Opublikowano 19 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 czosnek, basen (woda 'wyciąga' jedzenie) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cojarobie Opublikowano 19 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 Co do sosu to - Sos sambal oelek TaoTao 227 g kupiłem i to nie to samo, ten co kupiłem to słony, nie da się go jeść. U Ciapatego jest bardzo dobry. Ja testem taki trochę wegetarianin, staram się mięsa nie jeść. Pizza tak bardzo lubię. Ćwiczę na siłowni. Ale ogólnie od zawsze byłem niejadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytuschrypus Opublikowano 19 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 16 godzin temu, cojarobie napisał: jajecznica z przyprawami dobrymi, dodawałem do jajecznicy już, oregano, bazylie, pieprzy, curry Jeśli nie tylko przyprawy wchodzą w grę to polecam spróbować z dodatkiem łososia lub salami zamiast tradycyjnej szynki/boczku - w zależności od tego czy wolisz rzeczy bardziej łagodne lub wyraziste. Głęboki, wyrazisty, ciekawy smak ma kuchnia indyjska i/lub nepalska. Wszelkie curry są bardzo aromatyczne i interesujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomZy Opublikowano 19 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 8 godzin temu, cojarobie napisał: Co do sosu to - Sos sambal oelek TaoTao 227 g kupiłem i to nie to samo, ten co kupiłem to słony, nie da się go jeść. U Ciapatego jest bardzo dobry. Ja testem taki trochę wegetarianin, staram się mięsa nie jeść. Pizza tak bardzo lubię. Ćwiczę na siłowni. Ale ogólnie od zawsze byłem niejadek. To jeszcze możesz spróbować sos sriracha (z gęsią na opakowaniu). Ostry, ale nie jest słony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doler Opublikowano 19 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 Sos Teriyaki, kupisz w każdym większym markecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mortyy Opublikowano 19 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 Też ostatnio mam problemy z apetytem. Jedyne co mi naprawdę smakuje to tatar wołowy, nawet pizza mi nie wchodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi