ZamaskowanyKarmazyn Posted October 3, 2018 Share Posted October 3, 2018 Witam, są tu jacys bracia co pisali teksty i rapowali? Jak zacząć? Pisać pod bit czy jakoś inaczej? Robic własne bity czy raczej szukać jakichs darmówek? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
deleteduser106 Posted October 3, 2018 Share Posted October 3, 2018 Pisz tekst tak jak czujesz. Sporo bitów jest dobrych i darmowych lub jakieś instrumentale z kawałków. Nie jestem raperem, ale zacząłbym tak, że wziąłbym napisał tekst i nawinął do majka, potem mix/master. Najlepiej jakiegoś kolege znajdź do tego. No i robienie bitów nie ma sensu większego, bo to wymaga czasu, a chyba cel twój to rapować. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quo Vadis? Posted October 3, 2018 Share Posted October 3, 2018 @ZamaskowanyKarmazyn To całkiem proste. Zwrotka zazwyczaj składa się z 16 wersów. Jedni piszą pod bit, inni na sucho. Ja polecałbym to pisać pod bit i układać w głowie nawijkę. Możesz sobie puścić głośniej bit i zarapować kilka wersów, żeby sprawdzić czy jest ok. Jeśli nie, wprowadzasz poprawki, jeśli ok piszesz dalej. No i pewnie skoro o to pytasz, to wiesz, że warstwa liryczna w rapie jest ważna. Czy mniej, czy więcej ważna - zależy od stylu, od tego jak chcesz to robić. No i rymy, zobacz jakie są, bo możliwości jest mnóstwo, najprostsze są częstochowskie ? 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuckerfrei Posted October 3, 2018 Share Posted October 3, 2018 @Marek Kotoński Link to comment Share on other sites More sharing options...
Silny88 Posted October 3, 2018 Share Posted October 3, 2018 (edited) Ja akurat dużo pisałam w sumie od dzieciaka. Dużo z tego leży nadal w szufladzie, mieliśmy ekipe "raperów", nawijaliśmy często, jeden miał majka drugi ogarniał mix/master. Jednak potem każdy poszedł w swoją stronę. Moich kawałków niema już na yt, po jakimś czasie stwierdziłem, że były żenujące i kazałem je zdjąć ziomkowi. I tyle mojej kariery.. Brakowało mi wtedy pewności siebie, teraz rozegrał bym to inaczej. Edited October 3, 2018 by Silny88 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klariett Posted October 3, 2018 Share Posted October 3, 2018 Tak delikatnie nadmienię, że w wolnym czasie produkuje w FL STUDIO podkłady m.in. trapowe pod rap. Może jakiś kontrakcik? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Silny88 Posted October 3, 2018 Share Posted October 3, 2018 @Klariett Ja bym był zainteresowany ?. Masz może kogoś kto jeszcze ogarniałby mix/master? Link to comment Share on other sites More sharing options...
deleteduser106 Posted October 3, 2018 Share Posted October 3, 2018 Zapomniałem o rymach Staraj się nie rymować najprostszych czasowników, zapoznaj się z rymami wielosylabowymi. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulletproof Posted October 3, 2018 Share Posted October 3, 2018 (edited) Pisałem i nagrywałem do tego duzo trenowałem na wolno. Na poczatku wogóle mi nie szło ale po okolo 2-3msc pisania min. 1 kartki dziennie szły juz dobre zwroty. Pisałem raz z bitem raz bez. Polecam codzienny freestyle bo wtedy siekniesz pod każdy bit Od dłuższego czasu nic nie nagrałem ale co i raz coś skrobne jak przyjdzie wena i powiem, że bez problemu pisze 16 obecnie. Także moja rada tak pisz,pisz,pisz a jak już zobaczysz że idzie Ci jak po maśle to się weź za nagrywki i skilluj flow Aaaaa i jeszcze dodam, że w tamtym okresie nagrywania i freestylowania miałem największe powodzenie u samiczek Edited October 3, 2018 by bulletproof 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
deleteduser106 Posted October 3, 2018 Share Posted October 3, 2018 Proponuję założyć klub Chętnie dołącze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Kotoński Posted October 3, 2018 Share Posted October 3, 2018 Też bym chciał coś porapować, ale sam się jednak poddałem - mam zbyt małe umiejętności by samemu podołać, musiałby ktoś ze mną posiedzieć z miesiąc, poduczyć, wskazać słabe i mocne strony i może wtedy by coś ruszyło a tak dupa blada, ośmieszyć się tylko można ? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZamaskowanyKarmazyn Posted October 3, 2018 Author Share Posted October 3, 2018 @Klariett Postawiłem sobie za cel wypuszczenie jakiegoś kawałka w youtube i osiągnięcie przynajmniej kilku tysięcy wyświetleń, taki kamień milowy. Jak mi się to uda to chętnie. @Quo Vadis? Zazwyczaj jak napiszę tekst to często wers nie mieści się w bicie, czyli lepiej chyba próbować pisać pod bit, albo cos pojechać na bicie i później to zapisać. I w ogóle każdy wers wydaje mi się zbyt długi żeby zmieścić się w jakimkolwiek bicie. @bulletproof Miałeś jakieś zasady jeśli chodzi o pisanie? Ilość słów w wersie np? Albo długość wersu? Jak mi się uda utworzyć jakiegoś gniota z tych wypocin to podrzucę na forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
deleteduser106 Posted October 3, 2018 Share Posted October 3, 2018 @ZamaskowanyKarmazyn Za dużo sylab w jednym wersie piszesz dlatego ci się nie zgadza, zobacz jak wiersze są ułożone albo teksty innych raperów. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts