Rnext Opublikowano 5 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 Ostatnio "chodziła za mną" mielonka wieprzowa w puszce. W wyobraźni od paru dni wcinałem na śniadanie chrupiącą bułkę z taką konserwą, lekko przesmarowaną majonezem i chrzanem z liściem sałaty i pomidorem. Taki polski hamburger Trochę przeraża mnie jednak w gotowych produktach sklepowych zawartość tłuszczu w tłuszczu, cukru w cukrze oraz E w E. Reakcja B była tak prosta jak urocza - robimy swoją słoikówkę. Kupiłem u rzeźnika wieprzową łopatkę i szynkę. Łopatka zmielona w maszynce na dużych oczkach ósemkach, szynka pokrojona w kostkę, wszystko wymieszane z liściem laurowym, odrobiną majeranku, mielonym zielem angielskim i ubite, chlup do marynaty solankowej na 48h w lodówce. Dziś rano jeszcze przemieszane, bo czosnek dodaliśmy przed chwilą, na końcu przygotowań, zmiażdżony i rozpuszczony w wodzie do wyrobienia masy mięsnej. Tak wygląda resztka masy (bo część już popakowana w słoiki) Masa pachnie obłędnie! A tu już popakowane i czeka na potrójną pasteryzację, a właściwie na tyndalizację. Degustacja najwcześniej w poniedziałek, niestety 4 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser150 Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Mmmm ślinka mi cieknie na sam widok. Ja zawsze lubiłam gulasz angielski z puszki. Może kiedyś też spróbuję zrobić domowy. Dzięki za inspirację @Rnext! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rnext Opublikowano 9 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 @Hippie nasz jest wbrew pozorom mało tłusty i w związku z tym, dość twardy. Robiliśmy pierwszy raz, ale do następnego dodamy więcej tłustszego mięsa (ale bez przesady). Piszę tak na wypadek gdybyś preferowała nieco inną konsystencję od piłki kauczukowej No i przez to też trochę brakuje smakowitej w nim galaretki. Natomiast przyprawienie wyszło bajeczne. Wcinamy na bieżąco, bo i tak musieliśmy otworzyć na szybko jeden słoik, jako że się nie zassał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser150 Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 @Rnext czyli w sumie ile czasu zajmuje zrobienie takiej mielonki/kosnerwy? I ile mięsa wykorzystałeś do zrobienia...8 słoików? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojkr Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 (edytowane) Pomysł pierwsza klasa, warto doprawić solą, pieprzem i ziołami ( unikać czosnku i papryki bo ograniczą okres przydatności do spożycia ) jest z tego świetna konserwa, która dobrze wykonana może leżeć kilka lat - dobry pomysł do działu dla prepersów. Warto pomieszać mięso z różnych partii oraz wieprzowe z wołowym, ale to już kwestia smaku. Edytowane 9 Października 2018 przez wojkr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuckerfrei Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Nie jem mięsa, lecz pamietam w czasach liceum kolega, uczęszczał do gastronomika i cos takiego jadłem. I było naprawdę super. Tez miło wspominam właśnie cos takiego z bułką i pomidorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rnext Opublikowano 9 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 @Hippie tak, wyszło 8 słoików a poszło na to jakieś 0.8 kg szynki i 0.7 kg łopatki. Szynka krojona w kostkę, łopatka przemielona na sitku ósemce w maszynce do mięsa. Następnym razem nie będziemy kroili szynki w kostkę, tylko przemielimy na szarpaku, co powinno uprościć przygotowania. To takie oto magiczne sitko: Potem cała masa mieszana hakiem z przyprawami i odrobiną wody w robocie i do słoików. Tak strzelam, że całość prac to pół godziny jakoś. Potem do maszynki i codziennie godzina "pasteryzacji" w 85C przez trzy cykle (w odstępie dobowym). To akurat praktycznie bezobsługowo, bo tylko nastawiasz na wyświetlaczu co trzeba. Mamy taki sprzęt do sous-vide, sam pilnuje temperatury, piszczy, wyłącza się jak trzeba etc. Aczkolwiek to dość kosztowne urządzenie i gdybyśmy go nie mieli, to jako że przetwarzanie nam się przytrafia, kupiłbym do takich celów budżetowy, elektryczny warnik. Jakoś nie wyobrażam sobie pilnowania garnka, czasu i temperatur na gazie 18 minut temu, wojkr napisał: unikać czosnku My dodaliśmy, nie potrafimy bez tego Ale na pewno na długoterminowe to nawet sól peklująca i możliwie najmniej innych składników. 19 minut temu, wojkr napisał: Warto pomieszać mięso z różnych partii Debiutowaliśmy w tej kategorii i trochę na własnego czuja robiliśmy. Ale do następnej produkcji włączymy na pewno większe spektrum mięs, być może nawet z obgotowaną golonką (kolagen) i wywarem z niej zamiast wody. No i więcej słoików zrobimy, bo ta to taka pilotażowa seria. Będą też na ewentualne prezenty dla znajomych smakoszy. Tak wygląda mięsiwo po całym procesie: 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lethys Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 @Rnext, liście laurowe dajesz w całości i później wyjmujesz na sam koniec, czy może występują one u Ciebie pod postacią kompletnie zmieloną i dodaną do mięsa? Robiłem kiedyś mięsiwo w szynkowarze, liście laurowe tylko rozgniotłem w dłoniach na mniejsze kawałki i przyznam szczerze, że nieprzyjemnie się to później jadło, ze względu na wyciąganie tych liści, co kęs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rnext Opublikowano 9 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 @Lethys hodujemy "żywe" laury na parapecie w doniczce. Tzn same się hodują Zielone liście były wrzucone w całości do marynaty/zalewy solankowej i wyjęte przed obróbką. Ale - nawet jak B. robi zupy, to przyprawy typu liść laurowy czy ziele angielskie lądują w takim kulistym zamykanym koszyczko-sitku, żeby tego potem nie łowić w zupie. Polecam pomysł z takim sitkiem zresztą. Coś takiego, kształty różne, tu przykładowy. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuckerfrei Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 42 minutes ago, Rnext said: My dodaliśmy, nie potrafimy MY! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rnext Opublikowano 9 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 @zuckerfrei no wiesz, odwrotność sytuacji, gdy facet kupi dom i jest że "my kupiliśmy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuckerfrei Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Z mojej strony to było tak szczerze, bez cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi