deleteduser150 Posted November 13, 2018 Share Posted November 13, 2018 Postanowiłam stworzyć osobny dział dla domowych, słodkich wypieków. Jakieś dobre, sprawdzone przepisy? Jakieś wasze ulubione ciasta/ ciasteczka, albo jakieś słodycze dla sportowców? Zapraszam do wklejania zdjęć i przepisów. Co aby nam ślinka ciekła przy czytaniu tego wątku Ja może teraz dużo nie piekę i nie jem słodyczy (jedynie okazjonalnie, na urodziny, imprezy albo jak mam upierdliwy okres), ale może ten wątek posłuży innym Ja dzisiaj na lekcję angielskiego przynoszę ciasto czekoladowo-bananowe. : https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/455-ciasto-czekoladowo-bananowe Jedyne co to zamiast białego cukru dałam trzcinowy. I też zdecydowanie mniej niż przepis mówi bo banany już dają dużo słodyczy Dodałam też do ciasta na koniec lekko zmiękczone we wrzątku skórki pomarańczowe. Jeszcze się piecze, więc może później wkleję zdjęcie mojego wykonania 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rnext Posted November 13, 2018 Share Posted November 13, 2018 Jak nie jadamy słodkiego, tak mnie wzięło przedwczoraj na ciasteczka jabłczane. No i trzeba było zrobić. Ciasto = masło, biały twaróg, mąka, wałkowane na zimno (po schłodzeniu) i wykrawane filiżanką a potem zawijka kawałka jabłka w to i do pieca. Pycha. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
deleteduser150 Posted November 13, 2018 Author Share Posted November 13, 2018 Ooo , fajny koncept @Rnext. Ja planuję w tym tygodniu zrobić pieczone jabłka w cynamonie i miodzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
deleteduser78 Posted November 13, 2018 Share Posted November 13, 2018 Wypieki fajna sprawa, robię by zadowolić kogoś, bo osobiście nie mam konika do tego czy gotowania. Ciastka z jabłkami robię na cieście francuskim - 15 min i gotowe. W czwartek przymierzam się zrobić takie ciasto: https://smaker.pl/przepis-sniezny-puch-ciasto-bez-pieczenia,158867,habibichi.html?utm_source=link_smaker&utm_medium=plansza&utm_campaign=nie_uciekaj , pierwszy raz . 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
deleteduser150 Posted January 21, 2019 Author Share Posted January 21, 2019 Czasem facebook zapodaje fajnymi przepisami: Kiedyś spróbuję jak będę miała gości: 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
deleteduser125 Posted January 21, 2019 Share Posted January 21, 2019 Zapodam jutro, przypomnijcie się Link to comment Share on other sites More sharing options...
deleteduser150 Posted January 21, 2019 Author Share Posted January 21, 2019 O to ja się jeszcze pochwalę... Na te święta poproszono mnie o zrobienie tortu orzechowego. (Niestety zdjęcia nie mam, nie zdążyłam zrobić, bo szybko zniknął z tortownicy. ) Jako, że nigdy nie czułam się mocna w robieniu tortów a przede wszystkim w ich ozdabianiu (zwłaszcza, jeśli chodzi o rozprowadzenie polewy czekoladowej), tak też wyszedł mi całkiem nieźle. Byłam z siebie dumna. Biszkopt upiekłam orzechowy, bez dodatku mąki. Robiąc biszkopt sugerowałam się tym przepisem: https://smaker.pl/przepis-tort-orzechowy-bez-maki,110818,mimiwiki.html?fbclid=IwAR2-Kp7rXuGlRivv5HZWlNbXlrUlfqTC3p76GVigQjUJgpSF0L9655cfZy4 Mój tort był 3 piętrowy więc jeden biszkopt przepołowiłam, a drug upiekłam z połowy proporcji. Masę zrobiłam inną. Moja była z mascarpone, bitej śmietany i startej skórki cytrynowej. Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 mlecznej. Roztopiłam w rondelku z łyżeczką masła i odrobiną mleka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
deleteduser78 Posted January 21, 2019 Share Posted January 21, 2019 @Hippie, ciekawe, wypróbuję :). Aaaa i zrobiłam te śledziki - przepyszne - "Niebo w gębie". Dzięks . 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rnext Posted January 22, 2019 Share Posted January 22, 2019 Dnia 13.11.2018 o 17:00, Nefertiti napisał: Ciastka z jabłkami robię na cieście francuskim - 15 min i gotowe. Nie mogę znaleźć takiego na maśle U nas praktycznie wyłącznie na palmowym. Ale ostatnio trafiliśmy na ciasto filo na maśle. To wprawdzie nie to samo co franca, ale ujdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
deleteduser150 Posted January 22, 2019 Author Share Posted January 22, 2019 @Rnext ja tam w sumie z braku czasu kupuje gotowe ciasto francuskie choć nie umywa sie do swojskiego. Często na spontanie wpadam na pomysl upieczenia czegoś i raczej na szybko. Przy kupnym cieście jakoś nie zwracałam nigdy uwagi na czym jest. Chociaz pamietam, ze kiedyś ze dwa razy znalazłam wenę i czas by pobawić sie w domowe ciasto francuskie i robiłam je właśnie na maśle. Wbrew pozorom trudne w wykonaniu nie jest... Ale jest duuuużo wałkowania i wydziwiania przy tym... No ale smak to rekompensuje. Może kiedyś znowu spróbuję. Tutaj jest bardzo fajny przepis na nie: https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-francuskie---krok-po-kroku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rnext Posted January 22, 2019 Share Posted January 22, 2019 @Hippie ja parę razy w związku z tym palmowym, robiłem sam na maśle, ale jako człek leniwy, wałkowałem w elektrycznej wałkowarce do makaronu Link to comment Share on other sites More sharing options...
deleteduser125 Posted January 22, 2019 Share Posted January 22, 2019 Z prostych i szybkich przepisów: https://www.mojewypieki.com/przepis/ciastka-digestive Serio, tych ciastek się nie zepsuje przy pieczeniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
deleteduser78 Posted January 22, 2019 Share Posted January 22, 2019 @Rnext na maśle i u mnie nie mogę znaleźć niestety. To jest jedynie na baaardzo szybko, gdy nie chce mi się piec ciasta. Przymierzam się do robienia swojego francuza, ale to za jakiś czas. Link to comment Share on other sites More sharing options...
deleteduser125 Posted January 23, 2019 Share Posted January 23, 2019 https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-francuskie---krok-po-kroku Ja daję ciut więcej masła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lalka Posted March 2, 2019 Share Posted March 2, 2019 Urodzinowy tort. Moje smaki, krem śmietanowo serkowy i przekładane powidłami śliwkowymi. ??? I polewą z kwaśnej śmietany. ?? 3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
deleteduser150 Posted March 17, 2019 Author Share Posted March 17, 2019 @Lalka To kiedy mogę zawitać na kawę i ciasto? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Byłybiałyrycerz Posted March 17, 2019 Share Posted March 17, 2019 Ja zamiast masła czy oleju daje smalec, efekt jest taki samy, nie widzę różnicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lalka Posted March 25, 2019 Share Posted March 25, 2019 W przerwach między malowaniem zrobiłam to: 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
deleteduser150 Posted March 26, 2019 Author Share Posted March 26, 2019 Ja dzisiaj chcę zrobić swoją pierwszą tartę na słodko: https://www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/tarta_z_malinami/przepis.html albo: https://www.oetker.pl/pl-pl/nasze-przepisy/r/waniliowa-tarta-z-kremem-mascarpone.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lalka Posted March 26, 2019 Share Posted March 26, 2019 @Hippie Ogólnie polecam kremy z mascarpone ale z białą czekoladą. ? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
deleteduser150 Posted March 26, 2019 Author Share Posted March 26, 2019 @Lalka Dzięki za natchnienie, właśnie jestem w trakcie robienia tej tarty z masą śmietankowo-czekoladową Masa się chłodzi w lodówce, a ciasto właśnie wyjęłam z piekarnika i stygnie. Na to dam maliny, jeżyny i borówki i będzie jedzone ^^. Mój będzie zaskoczony bo miało być tiramisu ale myślę, że to mu też posmakuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lalka Posted March 26, 2019 Share Posted March 26, 2019 @HippieJa bym dała same maliny. Zazdroszczę Ci malin. Jak dokładnie zrobiłaś krem? Nie chodzi mi o proporcje, a składniki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
deleteduser150 Posted March 26, 2019 Author Share Posted March 26, 2019 @LalkaBiałą czekoladę milkę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Śmietankę kremówkę angielską ( chyba 36%) ubiłam wymieszałam z mascarpone i ekstraktem z wanilii. Pod koniec wlałam czekoladę, wymieszałam i wsadziłam do lodówki przykrywając folią. Samych malin może mi nie starczyć dlatego dodam też inne owoce. Będzie kolorowe Maznęłam palcem masę - jest przepyszna! Nie musiałam nawet słodzić. Czekolada dała wystarczająco dużo słodyczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DanielS Posted March 26, 2019 Share Posted March 26, 2019 Cukier (albo ogólniej ujmując węglowodany) to prawnie zalegalizowany narkotyk. Podobnie jak alkohol, czy papierosy Wiem, że większość z Was nie wyobraża sobie bez niego życia (no właśnie, ciekawe dlaczego ?), ale wg badań uzależnia skuteczniej niż heroina 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
deleteduser150 Posted March 26, 2019 Author Share Posted March 26, 2019 @DanielS Ja na ogół nie jem i nie używam cukru. Raz na jakiś czas tylko coś upiekę a tak to mnie nie ciągnie do słodkości. Wyrzekłam sie cukru jakiś ponad rok temu. Co nie znaczy, że czasem czegoś nie upiekę dla gości albo dla mojego faceta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts