deleteduser125 Opublikowano 23 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2021 Dzisiaj zrobiłam owsiane pierniczki. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JudgeMe Opublikowano 24 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2021 15 godzin temu, maggienovak napisał: Czterech chłopa u doma, dodaj mnie, mamę, dzieciaki z sąsiedztwa, gości. Pierniczki pieczemy czasem przed świętami. Resztę z listy pieczemy tuż przed świętami (dzień przed Wigilią lub we Wigilię). I tak nie pobijemy niektórych ciotek, które mają ileś wnucząt. Widziałaś kiedyś beczki pierniczków? U mnie więcej ludzi jest w święta. Ale pierniczki nie są u mnie rodzinną tradycją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser125 Opublikowano 24 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2021 @JudgeMe spoko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser125 Opublikowano 29 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2021 Dzisiaj kulki serowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lalka Opublikowano 3 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2021 (edytowane) Mam sztos szarlotkę. Są tu fani szarlotek? Prosta sprawa, robimy kruche (ja je podpiekam przez 15 min), 2 kg jabłek tniemy na cienkie plasterki, można na tarce i wykładamy jabłka na kruchy podpieczony spód albo i surowy. Warstwa tartych jabłek, a na to cukier, cukier waniliowy i cynamon, warstwa jabłek, cukier, cukier waniliowy i cynamon, powtarzamy to tak długo aż skończą się nam jabłka :D, na to dajemy starte na wiórki ciasto kruche i do pieca. Temperatura 175 stopni, pieczemy tak długo aż góra się zarumieni. Z wyglądu przekozak. Edytowane 3 Grudnia 2021 przez Lalka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yolo Opublikowano 3 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2021 3 minuty temu, Lalka napisał: Są tu fajni szarlotek? Po co przypominać? Mówienie o tym niedobra jest. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lalka Opublikowano 11 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2021 W dniu 23.11.2021 o 22:37, maggienovak napisał: Dzisiaj zrobiłam owsiane pierniczki. Pokaz fotkę jak masz,jak w smaku? @MaxMen Tu przejdźmy, a czemu tak szybko? Ja dopiero za tydzień piekę. A czym będziesz przekładać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser125 Opublikowano 11 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2021 @LalkaLaluś, masz mnie na fejsie, zerknij, bo nie umiem zdjęcia dodać 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxMen Opublikowano 11 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2021 @Lalka Masz na myśli piernik? Tak się niby robi piernik staropolski dojrzewający. A przełożę pewnie jakimiś powidłami śliwkowymi lub dżemem z czerwonej lub czerwono-czarnej porzeczki. Właśnie skończyłem robienie farszu kapuściano-grzybowego jutro trzeba ze 100 szt pierogów ulepić 🤷 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lalka Opublikowano 11 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2021 @MaxMenJa myślałam o orzechowym albo z kremem specoluus. Zobaczę ile czego mi zostanie. Ja właśnie czytałam żeby piec 19 grudnia. 🤣 Dla siebie samego tyle pierogów robisz? Robiłeś już pierogi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxMen Opublikowano 11 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2021 @Lalka Dla 4 osobowej rodzinki, cześć jutro na świeżo zjemy reszta na święta. Tak robiłem z siostrą wielokrotnie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser125 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2022 Dzisiaj ciasto czekloadowe na czerwonej fasoli https://zapodaj.net/bbb1438083bc8.jpg.html https://zapodaj.net/ac62cd37fa266.jpg.html 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewelina Opublikowano 16 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2022 @maggienovak a tej fasoli nie czuć w smaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser125 Opublikowano 16 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2022 @ewelina Właśnie nie, dodasz o łyżkę więcej oleju kokosowego, to czuć miło kokos. Konsystencja ciasta jest przekozak! Miło wilgotne, ale nie zakalec! 🥰 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewelina Opublikowano 16 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2022 @maggienovak a podałabyś przepis? Niedługo odwiedzam siostrę, to może jej zrobię. Ona uwielbia czekoladowe ciasta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser125 Opublikowano 16 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2022 @ewelina https://zdrowejestczadowe.pl/ciasto-czekoladowe-z-czerwonej-fasoli-brownie-z-pyszna-fit-polewa/ Przperaszam, myślałam, że od razu wstawiłam przepis! 😘 Daj znać, jak wyszło! Smacznego! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meghan Opublikowano 10 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2023 Drożdżowiec zasypany. https://zapodaj.net/b1f5f63bb9966.jpg.html Wyszedł wyższy niż na zdjęciu. Dodałam jagody kamczackiej. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meghan Opublikowano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2023 https://zapodaj.net/af7fe9416402c.jpg.html W celu rozchmurzenia się musiałam olać plan ogarniczenia gotowania. Placuszki z owocami : truskawki, jagoda kamczacka. W smaku jak płaska pyza z owocami. Nawet dobre. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lalka Opublikowano 15 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2023 @meghan Wygląda ciekawie, jaki skład ciasta? Robiłaś na sodzie, proszku czy drożdżach? Ładnie wyrosły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meghan Opublikowano 15 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2023 @Lalka Drożdże suszone. Przepis z głowy, bo nie mogę znaleźć na necie: 1 jajko, 300 ml mleka, 5 g cukru, 200 g truskawek, 250? g mąki, 4 g drożdży suszonych, 20? g masła Ma być konsystencja gęstej śmietany. Z resztą, komu ja to mówię - przecież gotowałaś zawodowo! 💪 O, może kiedy zrobię sodzianki (ciastka na sódce). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lalka Opublikowano 15 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2023 (edytowane) @meghan Tak, proporcje to z głowy. Bylam ciekawa na czym robiłaś, że Ci nie oklapły. Naprawdę dobra robota, a że uwielbiam drożdże to muszą być przepyszne. Ja jakiś czas temu odkryłam rolady. Bardzo szybko się je robi, a do tego są proste w wykonaniu. Rolada biszkoptowa z jabłkami, albo bezowa z mascarpone i śmietanką z owocami. Robiłaś kiedyś wegańską bezę? Edytowane 15 Czerwca 2023 przez Lalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meghan Opublikowano 15 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2023 @Lalka Dzięki. Nasmażyłam ok. 30? placuszków (potroiłam porcję). Zostało kilka i dzisiaj smakują no jak spłaszczona pyza, więc dość są syte. Na czym Ci się lepiej pracuje? Na suszonych czy świeżych drożdżach? Mam dziwną obserwację: Suszone do jakiś małych pierdoletów (placuszki, a'lamuffinka, placek z patelni), a świeże na coś na maxi blachę: drożdżowiec, jakieś ciasto. Omijam wypiek chleba na drożdżach! Uczę się wypieku prawdziwego, wszelakiego chleba, więc dałam sobie zakaz na wspomaganie się drożdżami w wypieku chleba, bo to wtedy nie chleb! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lalka Opublikowano 15 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2023 @meghan Na prawdę dobra robota z tymi placuszkami. Ja jestem zwolennikiem świeżych drożdży, do wszystkiego. Suche nie dają takiego aromatu, ale z lenistwa często robię na suchych. Ciasto drożdżowe u mnie zawsze wyrasta w lodówce. Szybciej i wygodniej. Ja jak myślę o cieście drożdżowym to mam w głowie tylko rogale Świętomarcińskie. Jak będziesz mieć kiedyś sporo czasu to zachęcam do zrobienia, półfrancuskie ciasto, 81 warstw ciasta, każda warstwa oddzielona masłem. Mi się nie chce chlebów piec, ale jak już to robię na twarogu z otrębami. Taki pseudo chlebek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi