Skocz do zawartości

Ciasta, torty, ciasteczka - przepisy, inspiracje, porady


Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...

9ef014b9c28f2.jpg

Tyyyle ciastków wymodziłam dzisiaj. :) (tzn już trochę ubyło - wcześniej micha była czubata :P Dokładnie było tego dużej 2.5 blachy! ) 

Jedne z samym słonecznikiem a drugie (eksperymentalne) z mixem orzechów z rodzynkami. :)  Są bardzo maślane, z małą ilością cukru. 

Oderwać się od nich nie możemy. Idealne do kawy. :)  

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Pączki z piekarnika.

 

 

W szklance wody rozpuszczamy 10dag masła, zmniejszamy ogień i dodajemy 1,5 szkl mąki. 

Do przestudzonego ciasta dodajemy 4 jajka i miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej i formujemy gniazdka o średnicy ok 6cm. 

Pieczemy w 180stopniach z termoobiegiem przez ok 20 minut. 

 

Jak dla kogoś są mało słodkie można je polukrować albo przełożyć jakimś kremem. :D 

 

 

59sb0jo7v32q_t.jpg

 

 

 

  • Dzięki 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Ciasto marchewkowe:

 

2/3 szkl mąki,

Pół łyżeczki proszku do pieczenia, sody oczyszczonej, soli, cynamonu,

pół szklanki cukru, posiekanego anansu, 

szklanka posiekanych orzechów włoskich, szklanka tartej marchewki, 1/3 szklanka oleju, dwa jajka. 

Piec 40ninut w 175 stopniach. 

 

Krem:

serek mascarpone, łyżka cukru, starta skórka z cytryny. 

 

 

FCDCBA08-_qaepqsp.jpg

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakoś tak zawsze miałam obawy przed robieniem ciast z masą budyniową, miedzy innymi dlatego, że mogą się zrobić grudki etc...

Dziś postanowiłam "potrenować" i wzięłam się za ten przepis: 

https://kulinarneprzeboje.pl/krowka-bez-pieczenia/

 

Wyszło przepyszne! 

Masy budyniowej nie słodziłam, bo budyń już był z cukrem, po za tym kajmak daje wystarczająco dużo słodyczy. ;) 

Wyszło stonowane a masa rozpływa się w ustach! 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

O wow. 

Ja lubię przebywać w kuchni, lecz rodzice mi nie pozwalali nigdy gotować, ponieważ bardzo bałaganię, a moi rodzice są pedantyczni. 

A dzisiaj jadłam gofry z bitą śmietaną, ponieważ miałam ochotę na coś szalonego.

Umiem też zrobić rogaliki z czekoladą oraz lukrem. 

A poza tym potrafię też zrobić szarlotkę.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Lalka rozpusta na talerzu :D. Na szczęście ja jestem odporna- nie lubię ciast z kremem.  Podziwiam, że Ci się chce takie cuda przyrządzać, ja przełamuję się średnio 2 razy w roku- na święta.

Usiłowałam sobie przypomnieć mój najbardziej ambitny wypiek, i to chyba był tort schwarzwaldzki. Robiłam go z okazji jakiejś uroczystości, dla znajomej. Szczerze, to urobiłam się, jak dziki osioł. Przepis wydał mi się całkiem prosty, ale jak przyszło co do czego, to już tak różowo nie było. Problem pogłębiał fakt, że w kuchni jestem dużą minimalistką. Nie lubię mieć dużo tych wszelkich sprzętów i naczyń, więc co rusz czegoś mi brakowało i musiałam kombinować, albo pożyczać od sąsiadki lub lecieć do mamy. Zmarnowałam cały dzień, a nie lubię trwonić zbyt dużo czasu na kucharzenie. Ostatecznie podobno wyszedł bardzo dobrze, ale ja nie zjadam ani kawałka. Potem miałam awersję na długi czas do pieczenia.

Ostatnio próbowałam zrobić chałwę, wyszła smaczna, ale jednak trochę różniła się od wersji sklepowej.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@ewelina Kwestia wprawy i organizacji. Dla mnie przyrządzenie torta to max 3h, ciasto do godziny. 

Mogłabym piec i gotować zawodowo, no i właściwie wszystko co robię to są moje autorskie przepisy wymyślane na poczekaniu. 

 

@SzatanKrieger Po prostu musiałbyś uprawiać jakiś sport. Mój jeździ na crossie i jest fit. : D 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
1 minutę temu, Lalka napisał:

A z trawą cytrynową jakieś ciasto polecacie? :)

 

Co ostatnio dobrego jedliście? :D

 

 

Chyba jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło jeść coś z trawą cytrynową 🤔 hmm ciekawe, muszę przetrzepać internet za przepisem 😉

 

Ostatnio jadłam plesniaka ze śliwką, nie mojej roboty, całkiem dobry, choć nie wybitnie 😉 kuzynka bardzo się starała, ale beza z wierzchu wyszła jej strasznie twarda..

 

Ale mnie natchnęłaś, muszę coś upiec w weekend 😁

 

Ja mam o tyle dobrze ze słodyczami (co wcale dobre nie jest na figurę), że mamy w pracy taką swoistą tradycję, że raz w miesiącu jak ktoś ma urodziny to zrzucamy mu się na prezent, a obdarowany przynosi poczęstunek - najczęściej tort, ciasto etc. Faceci zwykle idą na łatwiznę i zamawiają gotowce albo sushi z knajpy 😂 

Ja w tamtym roku miałam tort własnej roboty (zwariowałam, bo jeden do pracy, drugi do domu, i babeczki dla dzieci), i dorzuciłam do tego kotlety a'la gołąbki w sosie pomidorowym, bo kolega był na diecie bezcukrowej i "płakał", że będzie pominiety 🤷🏼‍♀️ Fajna tradycja, ale tucząca 😂🤘🏻

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, MalVina napisał:

Chyba jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło jeść coś z trawą cytrynową 🤔 hmm ciekawe, muszę przetrzepać internet za przepisem 😉

Ja nic nie znalazłam :(

 

Ale może Tobie się uda, jak coś znajdziesz to się dziel. :D

 

Ja jutro z cukini będę robić ciasto myślę, ale chcę je zrobić z kremem tylko muszę jakiś krem wymyśleć.

 

Jak będziesz chciała jakiś przepisy to pisz śmiało, obojętnie czy tort czy ciasta.

 

MAsz rant cukierniczy do tortu? Bardzo ułatwia sprawę. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz, Lalka napisał:

MAsz rant cukierniczy do tortu? Bardzo ułatwia sprawę

Tak. Mam mnostwo pierdół do tortów, bo lubię robić, odpręża mnie to 😂 Jak coś to się zgłoszę po przepis. Zwykle kremy robię podobne, jak coś się sprawdzi to potem wolę nie ryzykowac 😂 ale chętnie się czegos więcej nauczę

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Murzynek z cukini- moje ulubione czekoladowe ciasto. 

 

Pół kostki masła ucieramy z szklanką cukru pudru, dodajemy dwa jajka, potem pół szklanki oleju, niecałe 3 szklanki mąki, dwie łyżki kakao, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę sody, pół szklanki maślanki. 

Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę, dwie starte cukinie ze skórką i co tam chcemy, ja daję migdały, orzechy nerkowca, pestki dyni.

 

Piekę w 175 stopniach przez godzinę, ma wierzch robię polewę z nutelli:

Dwie łyżki nutelli, łyżka kakao, trochę mleka, trochę cukru pudru. 

 

 

W wersji wegańskiej dajemy olej kokosowy, garść zmiksowanych daktyli (moczymy wcześniej 15 min we wrzątku), 3 płaskie łyżki siemienia lnianego zmielonego, pół szklanki mleka roślinnego. 

Polewa: rozpuszczona czekolada.

 

Wege jagielnik SZTOS:

 

Dwie garści migdałów blendujemy,

Dwie garści daktyli zalewamy wrzątkiem na 15 min, blendujemy i łączymy z migdałami,

Dodajemy łyżkę kakao, łyżkę oleju kokosowego, dwie łyżki wiórek kokosowych, można dodać trochę wody. Mieszamy i wykładamy spod blaszki, ja robię w rancie 23cm fi.

 

Masa:

Gotujemy 3/4 l mleka migdałowego albo litr jak wolicie dużo masy, dodajemy szklankę kaszy jaglanej, pół szklanki cukru, porzadna garść orzechów z nerkowca, można dać aromat waniliowy. Gotujecie aż masa zgęstnieje, blendujecie. Można dodać rodzynek. Wykładanie masę na spód. 

 

Wege karmel:

 

Dwie garści daktyli moczymy w wrzątku 15 min, blendujemy, dodajemy dwie łyżki masła orzechowego albo więcej jak wolimy, dodajemy z 3 łyżki wody jak potrzeba to więcej. Wykładamy na masę. 

 

Serio pyszny jest ten jagielniczek. :)

 

  • Like 3
  • Dzięki 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.