Jump to content
Slate Blackcurrant Watermelon Strawberry Orange Banana Apple Emerald Chocolate Marble
Slate Blackcurrant Watermelon Strawberry Orange Banana Apple Emerald Chocolate Marble
Niepowtarzalny

Wątróbka, serca, nerki...

Recommended Posts

Dzień dobry Bracia.

Tak jak w temacie, chodzi o wątróbkę, serca, nerki i inne podroby. 

Nigdy tego nie jadłem a ostatnio zainteresowałem się dietą dr. Kwaśniewskiego i innymi dietami tłuszczowymi.

Czy Wy jecie takie jedzenie? Jak to smakuje i jak się czujecie po zjedzeniu podrobów?

Ja dzisiaj mam zamiar kupić sobie serca drobiowe, moja mama opowiadała mi, że jak jej mama robiła obiad to zawsze przed obiadem dawała jej podroby bo tak je uwielbiała.

Mam ostatnio trochę problemy ze zdrowiem i przyjżałem się mojemu odżywianiu i tak się zastanawiałem, że podrobów nigdy nie jadłem praktycznie a każdy je wychwala.

Pozdrawiam i jak zwykle za aktywność będą lajki, ale to chyba jutro bo dzisiaj musiałem porozdawać do mojego wczorajszego tematu i znowu się skończyły :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wątróbki smażone z cebulką, lub gulasz z żołądków drobiowych, dla mnie bomba 😃

Aczkolwiek nie sądzę, żeby to było zdrowe jedzenie, pomyślmy logicznie, wątroba zajmuje neutralizacją wszelkich toksyn...

Jak chcesz zdrowo, to żarcie na bazie kaszy, makaronu, ryżu, soczewicy itd.

Edited by Leniwiec
  • Like 2
  • Confused 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wątróbka zawsze na obiad z ziemniakami i cebulką. Żołądki często znajdowałem w rosole i podkładałem :D.

 

Osobiście lubię, aczkowiek nie słyszałem nic o właściwościach zdrowotnych.

 

Uważam że ogólnie mięso na półkach dzisiaj jest szkodliwe, No ale jak tu dostarczyć pełną pulę aminokwasów bez mięsa nie wydając na to grubej kasy, myślę ze sie nie da. 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Niepowtarzalny napisał:

Wątroba to ośrodek oczyszczania, wątpię aby była NIE zatruta w dzisiejszym pożywieniu. Ale tego nie wiem.

Słuszna uwaga. ;)

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja uwielbiam gulasz z nerek, muszą się dobrze wymoczyć, żeby nie pachnieć moczem. Mój kot za to wcina gotowane żołądki. 😂

Jadłem już wiele dziwnych rzeczy, ale nie sądzę żeby to było zdrowe :)

Stawiałbym na warzywka ;)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
44 minuty temu, Niepowtarzalny napisał:

Czy Wy jecie takie jedzenie?

Żołądki, serca drobiowe, wątróbka indycza - tak, jak najbardziej, nerki nie, bo jakiś smród pamiętam z dzieciństwa podczas przygotowywania i mam trwały uraz. Raz jadłem móżdżek u znajomych, ale jakoś szału nie było i nie powtórzyliśmy. Ponoć dobrze zrobiona grasica jest super. Może kiedyś.

Ze 2 tyg. temu zrobiliśmy flaczki. Obłędne!

Cytat

Jak to smakuje i jak się czujecie po zjedzeniu podrobów?

Normalnie. Tylko pamiętaj, że wszystko można przyrządzić na dwa sposoby - dobry i zły ;)

 

p.s. W Wawie jest knajpa Kręglickiej "Piąta ćwiartka" - dużo podrobów serwują. Jak będziesz miał okazję to odwiedź, poszerzysz sobie smaki.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
49 minut temu, Leniwiec napisał:

Jak chcesz zdrowo, to żarcie na bazie kaszy, makaronu, ryżu, soczewicy itd.

Toż to same węgle. Jak ktoś zasuwa na budowie to ok ale jak ktoś jak ja w pracy w ekran patrzy to raczej tylko białko i zielenina więc z tego zestawu zostaje tylko soczewica.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Leniwiec napisał:

wątroba zajmuje neutralizacją wszelkich toksyn...

To prawda. Jednak nie gromadzą się w jej tkankach odpady. 

Wątroba ze zdrowego zwierzaka jest bardzo odżywcza. 

 

Z uwagi na chorobę autoimmunologiczna na sobie przetestowałem różne diety. Mogę odpowiedzieć na pytania. 

 

@Niepowtarzalny jeśli tylko o odporność chodzi to na początek zrób sobie przez tydzień dzienniczek żywieniowych. Dokładnie zapisuj co jesz i pijesz. Nawet przekąski. Potem oceń proporcje makroelementow, czyli białko, tłuszcz i węgle. Następnie zmień proporcje i przez kolejne 30 dni. Na początek ogranicz węgle.

 

Zrób sobie kuracje probiotyki. 

Zacznij jeść kieszonki. 

 

Jeśli zaczynasz jeść podroby zacznij od pasztetów oraz wątróbki, jednak musi być dobrze przygotowana. Szukaj w sklepach bio i dobrych restauracjach. 

 

Polecam też dziczyznę, zwłaszcza sarne i królika. 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, Tim2049 napisał:

Jeśli zaczynasz jeść podroby zacznij od pasztetów oraz wątróbki, jednak musi być dobrze przygotowana. Szukaj w sklepach bio i dobrych restauracjach.

Pod pasztetami podpiszę się obiema rękoma! Jeśli nie sklepy ze "zdrową żywnością" to samoróbka. Kiedyś zajadałem się jednym ze sklepu "Organic". Świetnie zbilansowany, nieprzesolony i fajnie przyprawiony. Niestety nie pamiętam już nazwy. Jak poprosisz, to miłe panie dadzą zdegustować i wybrać.

 

Żadne pasztety w puszkach, koniecznie obczaj ile tam jest tłuszczu na etykiecie. Niedawno kupiłem w Lidlu zestaw francuskich pasztetów/teryn z tzw. "deluxów" (kaczka, gęś itp) w słoiczkach tak w ciemno. Miałem straszną ochotę, więc bęc na bagietkę... Prawie sam smalec :( Dopiero potem doczytałem skład - prawie 40% tłuszcz. A smalec ze skwarkami to mamy własny, po co mam kupować smakowy?

 

Pasztety z dziczyzny to warto samoróbkę - wiesz co wkładasz. Poniżej nasz "na dziko" - podroby, sarna, jeleń (nie mam przekonania do dzika, włośnica była w rodzinie więc mam rezerwę), resztka gęsi no i przyprawy oczywiście. Liść laurowy nic nie daje, to tak dla ozdobnego picu ;) 

9adbb22970117.jpg

 

  • Like 1
  • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Leniwiec napisał:

Aczkolwiek nie sądzę, żeby to było zdrowe jedzenie, pomyślmy logicznie, wątroba zajmuje neutralizacją wszelkich toksyn...

Jak chcesz zdrowo, to żarcie na bazie kaszy, makaronu, ryżu, soczewicy itd.

hmm to tak na logike skoro wątroba neutralizuje i usuwa, a rośliny nie mają chyba takiego sposobu obrony, to raczej lepiej wątróbkę zjeść niż spryskane rośliny. 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ozory jeszcze lepsze, gdyby dieta była mało wartościowa to dr Kwaśniewski nie byłby jednym z najskuteczniej leczących cukrzycę lekarzem ...

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jem często podroby. Szczególnie serca indycze i wątróbkę wołową. Od drobiu trzymam się z daleka - to wpierdzielają głównie czarni. Podroby są tanie i zdrowe - wątroba ma dużo witamin, szczególnie A o ile się nie mylę. Serca to praktycznie mięsień - a cena 8 zł za kg jest nie do pobicia. 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gulasz z serduszek drobiowych jest przepyszny. Tak samo wątróbka drobiowa, bo wieprzowa dla mnie jest jakoś bardziej twarda.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żołądki w sosie musztardowo-chrzanowym też mega dobre. Tylko długo się gotują. Wątróbka tylko drobiowa, porządnie wysmażona i posolona, z dodatkiem cebuli, jabłka i orzechów włoskich.

 

Jedliście kiedyś dudy? 🤔 tzn. pierogi z dudami, ostatnio o takich usłyszałem 😀

Edited by Holden
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Holden W takiej formie nie jadłem płucek, ale w zupie owszem. Całkiem smaczne są płucka na kwaśno.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Leniwiec napisał:

Aczkolwiek nie sądzę, żeby to było zdrowe jedzenie, pomyślmy logicznie, wątroba zajmuje neutralizacją wszelkich toksyn...

Ale żadne toksyny w wątrobie nie są magazynowane. Po uboju wątroba jeszcze wydala je dalej do całkowietgo opróżnienia. Bardzo bezpieczny narząd do jedzenia i zdrowy.

 

2 godziny temu, Leniwiec napisał:

Jak chcesz zdrowo, to żarcie na bazie kaszy, makaronu, ryżu, soczewicy itd.

Makaronu? Tu ci się coś pomyliło. Makaron ma 0 wartości odżywczych. Ryż zawiera dużo skrobi, co nie jest najgorsze, ale powoduje dlugo podwyższony poziom insuliny. Kasze od czasu do czasu spożywam. Soczewicy nie toleruje mój układ trawienny.

 

Ogólnie dieta K jest dietą niskoweglowodanową i wysokotłuszczową. Reguluje przede wszystkim gospodarkę hormonalną. Jest świetna, chociaż piętnowana. Zaletą jej jest, że jest również niskobiałkowa, co dla ludzi ze schorzeniami ma znaczenie, bo nie stymuluje niekontrolowanego wzrostu komorek. Bialko natomiast jest w niej bardzo wysoko przyswajalne, wiec wcale nie trzeba jego tak dużo. Zszedłem z 170 g bialka (ketogeniczna) do 120g w dni treningowe i 70-80 w dni nietreningowe i nie widzę róznicy. Masa mięśniowa rośnie systematycznie i utraty siły nie ma żadnej. Kieruję się zasadami drK i raczej sobie chwale. Poza momentami jedzenia na zewnątrz, bo wtedy ciężko mieć kontrole. Ogolnie zdrowie mam bardzo dobre i lepsze niż 10 lat temu. Podobnie z wyglądem i kondycją fizyczną.

 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
37 minut temu, Holden napisał:

pierogi z dudami

Że można grać na dudach to słyszałem, ale żeby je jeść ?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z podrobów wątrobę lubię i jem czasami. Również ze względów zdrowotnych (Witamina A, Wapń, Żelazo, Witamina B6, Witamina B12, Magnez, Witamina C, Witamina E, Tiamina (Witamina B1), 

Ryboflawina (Witamina B2), Niacyna  (Witamina B3), Kwas foliowy (Witamina B9), Kwas pantotenowy (Witamina B5), itd..).

Do każdego takiego posiłku dorzucam jakieś surowe warzywa, żeby dostarczyć błonnik i inny zestaw naturalnych witamin. 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, Johny_B napisał:

Mój kot za to wcina gotowane żołądki.

Dajesz kotu gotowane żołądki ? A poco, a dlaczego ? Kot to drapieżnik i powinien jeść surowe mięso i podroby. Gotowane nie ma dla niego większej wartości. 

 

Ja ogólnie b. lubię wątróbki drobiowe, wieprzowe czy wołowe już nie koniecznie. Żołądki czy serca tak sobie bez entuzjazmu ale jem. 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@MaxMendaje kotu gotowane, żeby mnie kiedyś nie wszamał. Uwielbiam futrzaka, ale mu nie ufam, zupełnie jak z kobietami :)

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.