Jump to content

Moje doświadczenie z batonami proteinowymi.


deleteduser45

Recommended Posts

12 godzin temu, Byłybiałyrycerz napisał:

Szajs totalny, czy wy ludzie czytacie składy tych betonów ?, z ciekawości dzisiaj w rossmanie czytałem skład takiego batona, na pierwszym miejscu - syrop glukozowy"

No właśnie. Zerknąłem szybko na składy tych fabrycznych i w sumie to każdemu powinny włosy dęba stanąć (o trawiennym nie wspominając). Ja się nie znam na takich batonach, więc nie wiem czy nawet istnieją ich dobre wersje, ale właściwie dlaczego nie robić ich samodzielnie z "wiadomoczego" i "wiadomobezczego"?

Link to comment
Share on other sites

Z batonami to jest ten problem że 90% z nich to totalny szajs i jak bym miał wybierać to wolał bym snickersa.

Producent informuje o wysokiej zawartości białka w 100g  np 8-25 a nawet uwaga 40-50g z tym że jest to białko w większości sojowe (fitoestrogen)

Low Carb w batonikach to nic innego jak poliole(alkohole) i ja osobiście po nich czuję zawsze źle.Zawsze ból brzucha,gazy itd...

 

Patrzcie zawsze uważnie na skład batoników żeby zawarte w nim białko pochodziło z koncentratu/izolatu białka serwatkowego (zazwyczaj taki batonik jest mniej smaczny)

tłuszcz z MCT/oleju kokosowego.

 

Reasumując; 1 baton dobrej jakości (raz w tyg) jest ok,natomiast stosowany codziennie niekorzystnie wpływa zarówno na zdrowie jak i samopoczucie.

Dużo lepszą alternatywą jest własny produkt ( Płatki jaglane/owsiane+odżywka białkowa+jajka+kakao+ bakalie) bez problemu można zrobić je w mikrofali albo na zimno :)

Skład dużo lepszy!

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Takie batony robiono w Żaganiu podczas przygotowań do tzw "Wielkiej ucieczki" w obozie Stalag Luft III.

Chodziło o to aby osoby po ucieczce z obozu udające się w pieszą wędrówkę miały zapas wysokokalorycznego jedzenia, które nie zajmowało dużo miejsca.

Batony te robiono z okruchów chleba, różnych ziaren, mleka i cukru. Gotowano to na gęstą masę i formowano batony. Jeden baton chyba dostarczał całodziennej dawki energii na cały dzień.

Czytałem o tym kilka lat temu w książce, którą napisał Anton Gill "Wielka ucieczka".

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jakiś czas temu robiłem takie batony w domu. Składniki wystarczy wymieszać i zostawić w formie w lodówce na noc. Nawet jak ich nie jadłem to szybko znikały z lodówki... podejrzane...

 

Mogę wysłać link do przepisu, z którego korzystałem.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

@Siarra Dejże ten przepis :D 

Moja wersja szejka proteinowego(tylko dla dużych chłopców)

B 54g/ W 32g / T 24g / 562 Kcal
2x Serek wiejski naturalny - Piątnica - 400g :D 
250ml - Semi Skimmed Lactofree milk - Takiego po prostu używamy w domu :D 
20g kakao w proszku - akurat był Puchatek (wiem że z kakaem to on duzo wspolnego nie ma)

Wpierdalam wszystko do blendera... Robie BZZZZZZZZZZZZUTTTTTTT. SHAKE IT SHAKE IT SWIRL IT and Viola. Wypijasz na hejnał jak prawdziwy madafaka jebaka :D 

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Polecam kupić sobie blender. Dwie miarki białka, płatki owsiane błyskawiczne, banan, serek wiejski, masło orzechowe, wszystko, co tam tylko macie - miksujemy. Wypijam taki gęsty szejk i mam moc jak Thorgal.

Edited by Holden
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, Niepowtarzalny napisał:

Można też na blachę wylać i upiec chyba co? :D I zrobić batony.

 

PS: Ten shake to chyba na masę co ? :D 

Z pieczeniem nie wiem, nie próbowałem. Mogłoby być kiepsko ?

 

Czemu na masę? Wszystkich składników ożywczych potrzebujesz. Na redukcji darowałbym sobie tego masła orzechowego jedynie i w skrajnych przypadkach banana.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 4 years later...
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.