Skocz do zawartości

Twaróg


Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 rok później...
Dnia 8.06.2015 o 19:12, Quizas Jeremi napisał:

Chudy, półtłusty czy tłusty? Czy może w ogóle nie robi różnicy albo obojętnie?

 

Ja kupuję najczęściej twaróg od babuszek na rynku, czyli typowy wiejski, jest on tłusty, znacznie bardziej tłusty niż tzw. "tłusty" ze sklepu. Jak go kroisz to wręcz widać "płatki" masła gdzieniegdzie w przekroju.

 

Alternatywą są sery typu włoskiego, podkreślam że chodzi mi o walory smakowe tych serów, smak/ zapach taki typowo mleczno/ maślany.

 

Możesz też robić twaróg sam, z 3 litrów mleka uzyskasz  850 - 1000 g twarogu domowej roboty, na dodatek możesz kombinować z przyprawami, ziołami i innymi dodatkami. Kupujesz tłuste wiejskie mleko i robisz. Mleko sklepowe 3,2% też się nadaje, tylko to zwykłe, a nie UHT.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.