Jump to content
Slate Blackcurrant Watermelon Strawberry Orange Banana Apple Emerald Chocolate Marble
Slate Blackcurrant Watermelon Strawberry Orange Banana Apple Emerald Chocolate Marble
Sign in to follow this  
Oktabryski

Wołowina z chorych krów

Recommended Posts

Obejrzałem reportaż TVN "Chore bydło kupię" pokazujący proceder skupywania przez ubojnie chorych lub okaleczonych krów. Polecam Wam do obejrzenia.

 

Sam nie klikam w kopiowane przez kogoś linki, dlatego też nie wklejam tutaj linku. Można łatwo znaleźć ten reportaż na stronie telewizji.

 

Materiał jest momentami niesmaczny ale interesujący. W dużym skrócie niektóre ubojnie prowadzą w nocy oddzielną linię uboju zwierząt, gdzie bez nadzoru weterynarza przerabiane są okaleczone krowy. Bydło to zgodnie z przepisami sanitarnymi byłoby niedopuszczone do przerobu. Wszystko odbywa się poza ewidencją.

 

Półtusze pokazane w reportażu wyglądają fatalnie, wycina się z nich różne fragmenty zanim trafią do przerobu.

 

Sam rzadko jem wołowinę, słabo się komponuje z resztą tego, co jem. Ale pewnie z wieprzowiną dzieje się tak samo. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koszty...koszty...taniej sprzedać nawet za grosze takie chore krowy niż płacić za ich ubój i utylizację. Co z tego zrobię ? - czy pójdzie na parówki, czy na karmę dla zwierząt ? Kto to wie. 

 

Osobiście ograniczam mięsa do dwóch posiłków na tydzień ( wykluczyłem z diety kurczaki i wieprzowinę - jak kupuję to tylko: indyk, kaczka, królik lub wołowina ). Do tego nie jem wędlin - żadnych, od czasu kiedy tak jem,to lepiej się czuje, bez żadnych dodatkowych treningów zgubiłem 5 kg...mam też lepsze wyniki badań.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już napisał o tym brytyjski the Guardian w artykule pt. "Secret filming shows sick cows slaughtered for meat in Poland".

 

Sprawa nie przycichnie. Zrobi się z tego afera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, że to dotyczy tylko rynku wewnętrznego. Mięso na eksport jest na pewno dokładnie badane. Przez importera.

Edited by Kapitan Horyzont

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Similar Content

    • By Oktabryski
      Cześć. Wrzucam materiał z dzisiejszego Agrobiznesu, który informuje o spadających cenach wołowiny. Jest to oczywiście reakcja na ujawnioną aferę z ubojem chorego bydła.
       
      W dzisiejszej Rzepie nieco na wyrost napisali, że ceny w skupach runęły. Może jeszcze nie runęły, ale spadki dopiero się zaczęły i trudno powiedzieć, gdzie się zatrzymają.
       
      "Bydło 05.02.2019
      Do tej pory był to jeden z najbardziej przewidywalnych i opłacalnych rynków rolnych. Do produkcji wołowiny zachęcały dobre cen i pewny zbyt. Wielu hodowców trzody przerobiło chlewnie na obory i przestawiło się na bydło mięsne.
       
      Ale afera z nielegalnym ubojem już zbiera swoje żniwo. Ceny skupu gwałtownie spadły. A przetwórcy boją się dalszych nacisków na korekty stawek ze strony kontrahentów. Co nietypowe na tym rynku do ubojni trafia teraz bardzo dużo zwierząt i o towar nie trzeba wcale zabiegać. Z drugiej strony ograniczone zakupy, skutkują spadkami cen od hodowcy po przetwórnię. Największe przeceny dotknęły byki, których teraz ubija się najwięcej, zdecydowanie mniejsze zmiany w cenach jałówek, a nawet krów."
       
      Ciekawy początek roku: dziki, teraz wołowina.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.