Jump to content
Slate Blackcurrant Watermelon Strawberry Orange Banana Apple Emerald Chocolate Marble
Slate Blackcurrant Watermelon Strawberry Orange Banana Apple Emerald Chocolate Marble
Pokorna

Gotowanie i inne twórcze zajęcia w kuchni, przepisy, porady, ciekawostki kulinarne.

Recommended Posts

Drogie Panie i drodzy Panowie dla wielu z nas gotowanie i wiele z tym związanych czynności jest interesujące, inspirujące i twórcze. Wielu użytkowników tego forum uwielbia gotować i jest to nie raz pasją, ciekawym sposobem spędzanie czasu.

 

To temat szeroki, bezgraniczny i wielotorowy, bo gotowanie, pieczenie daje takie niezliczone możliwości i  jest piękne np.w różnorodności pojmowania, celebrowania sztuki gotowania.

 

Uważam, że temat dla każdego zaawansowanego i początkującego.

 

Dowcipnie też może być, w kuchni czasami psikusy też się zdarzają.

 

Przekazujmy sobie sprawdzone przepisy, sztuczki kulinarne, cenne porady i co w duszy gra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale fajny temat. :)

 

Wybitną kucharką nie jestem, raczej przeciętną (aczkolwiek mam jeszcze trochę czasu, by podszkolić umiejętności). Można tutaj polecać strony? Bo mam taką jedną - ulubioną, do tej pory wyszło mi z niej wszystko. A może po prostu jednak jestem zdolna, tylko zbyt skromna. :P

 

Pokorna, zapodaj jakimś fajnym przepisem. :D Z cyklu: łatwe, szybkie, ale efektowne. :>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kurcze, wszystko co jest jedzeniem będzie ok. :)

Mogłoby np. być coś z piekarnika, jakaś fajna zapiekanka.

Ja mam super mazurka, rewelacyjny jest. Czekoladowy z marcepanem, przepis z mojej ulubionej strony ofc. Niech będzie, najwyżej dostanę ostrzeżenie: kotlet.tv. Nie jest to serwis konkurencyjny, więc raczej nie powinno być to problemem. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś z piekarniczka to może karkówka pieczona, na szybko nie jest, jutro napiszę zapiekankę. Tez dołożę przepis na mazurka. Póżniej dopiszę.

 

Karkówka

 

Karkówkę w całości (umyta, osuszona) posypujesz solą, pieprzem, papryka słodka w proszku, pieprzem ziołowym (np. Prymat, Kamis, ja robię już sama) możesz do tego posypać cząbrem albo majerankiem, kto co lubi, jak lubisz możesz ponacinać i wcisnąć czosnek. Wkładasz w naczynie żaroodporne lub inne (garnek do pieczenia, rondel emaliowany, co masz, może być blacha do mięs ale przy pieczeniu porządnie zakryj folia aluminiową) w którym będziesz piec i do lodówki. W następnym dniu do piekarnika na 200 stopni C pieczesz, nie więcej, grzałki góra + dół, 1 godz. na każdy kg karkówki i dołóż 20 min. To pieczenie zależy też od piekarnika, niby pieką tak samo ale najlepiej zaglądaj co jakiś czas.

 

Żadnej vegety i glutaminianu sodu w jakiejkolwiek postaci.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Saint

I tu widać jakim jesteś pasożytem bez godności Pokorna. Lebowska zrobiła ramy tego tematu i zaklepała jego założenie rozwijanie.......

 

Chyba otworzę wątek poświęcony kuchni;)

 

A co zrobiłaś Ty? Niczym Zuckerberk bezczelnie Jej ukradłaś......

 

I właśnie dlatego twierdziłem że wyprowadzasz w maliny dziewczyny. Wypuszczasz i nakręcasz Je. A potem kradniesz ich pomysły dla swojego fejmu.

 

I właśnie dlatego brzydzę się Tobą, bo nie masz godności.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proponowałabym przyjąć pewne ograniczenia odnośnie przepisów, czyli bez:

 

- folii aluminiowej,

- foliowych worków do pieczenia,

- mieszanek przypraw "z dopalaczami".

 

itd. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tu widać jakim jesteś pasożytem bez godności Pokorna. Lebowska zrobiła ramy tego tematu i zaklepała jego założenie rozwijanie.......

 

 

A co zrobiłaś Ty? Niczym Zuckerberk bezczelnie Jej ukradłaś......

 

I właśnie dlatego twierdziłem że wyprowadzasz w maliny dziewczyny. Wypuszczasz i nakręcasz Je. A potem kradniesz ich pomysły dla swojego fejmu.

 

I właśnie dlatego brzydzę się Tobą, bo nie masz godności.

Saint, chłopie, nie wymagaj honoru i godności od samic :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przekazujmy sobie sprawdzone przepisy, sztuczki kulinarne, cenne porady i co w duszy gra.

 

Dusza zagrała w moim umyśle myśl, by wkleić grafikę okolicznościową do tego tematu. Bardzo mi się spodobała, mięsno-kapustny(?) jeż:

 

jedzenie-17525307.jpg

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś z piekarniczka to może karkówka pieczona, na szybko nie jest, jutro napiszę zapiekankę. Tez dołożę przepis na mazurka. Póżniej dopiszę.

 

Karkówka

 

Karkówkę w całości (umyta, osuszona) posypujesz solą, pieprzem, papryka słodka w proszku, pieprzem ziołowym (np. Prymat, Kamis, ja robię już sama) możesz do tego posypać cząbrem albo majerankiem, kto co lubi, jak lubisz możesz ponacinać i wcisnąć czosnek. Wkładasz w naczynie żaroodporne lub inne (garnek do pieczenia, rondel emaliowany, co masz, może być blacha do mięs ale przy pieczeniu porządnie zakryj folia aluminiową) w którym będziesz piec i do lodówki. W następnym dniu do piekarnika na 200 stopni C pieczesz, nie więcej, grzałki góra + dół, 1 godz. na każdy kg karkówki i dołóż 20 min. To pieczenie zależy też od piekarnika, niby pieką tak samo ale najlepiej zaglądaj co jakiś czas.

 

Żadnej vegety i glutaminianu sodu w jakiejkolwiek postaci.

 

Brzmi zachęcająco, po przetestowaniu podzielę się wrażeniami. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Saint

Dusza zagrała w moim umyśle myśl, by wkleić grafikę okolicznościową do tego tematu. Bardzo mi się spodobała, mięsno-kapustny(?) jeż:

 

 

Wygląda bardzo apetycznie, aczkolwiek druga cześć wieczoru i poranek nie będzie romantyczną perfumerią ;D

 

Saint, chłopie, nie wymagaj honoru i godności od samic :)

 

Niestety. Czasem o tym zapominam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest lili90

I tu widać jakim jesteś pasożytem bez godności Pokorna. Lebowska zrobiła ramy tego tematu i zaklepała jego założenie rozwijanie.......

 

 

A co zrobiłaś Ty? Niczym Zuckerberk bezczelnie Jej ukradłaś......

 

I właśnie dlatego twierdziłem że wyprowadzasz w maliny dziewczyny. Wypuszczasz i nakręcasz Je. A potem kradniesz ich pomysły dla swojego fejmu.

 

I właśnie dlatego brzydzę się Tobą, bo nie masz godności.

Spokojnie Saint, może Lebowska tylko rzuciła pomysł, a wcale nie zamierzała go wprowadzić w życie i by się zmarnował. moze one rozmawiały na privie o tym. moze Lebowska wcale nie ma żadnych pretensji. dlaczego  z góry zakładasz, że kradnie czy nie ma honoru? nie znasz jej... bez nienawiści.

 

w każdym razie Pokorna jeśli kiedykolwiek napiszę np. że założę wątek o fantazjach seksualnych, a ty to zrobisz to nie będę miała żadnych pretensji ani żalu, a nawet się w takowym udzielę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Saint

Spokojnie Saint, może Lebowska tylko rzuciła pomysł, a wcale nie zamierzała go wprowadzić w życie i by się zmarnował. moze one rozmawiały na privie o tym. moze Lebowska wcale nie ma żadnych pretensji. dlaczego  z góry zakładasz, że kradnie czy nie ma honoru? nie znasz jej... bez nienawiści.

 

w każdym razie Pokorna jeśli kiedykolwiek napiszę np. że założę wątek o fantazjach seksualnych, a ty to zrobisz to nie będę miała żadnych pretensji ani żalu, a nawet się w takowym udzielę :)

 

Jeżeli nie potrafisz czegoś dostrzec, nie oznacza to że tego nie ma :) Nie ma w moim sercu nienawiści czy pogardy. Zwykłe ludzkie obrzydzenie. I co sądzi Lebowska nie jest dla mnie istotne, bo to jest MOJE zdanie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olla jak najbardziej żadnych tzw. "dopalaczy" w kuchni.

 

poduszka przepis na zapiekankę:

 

5 ziemniaków obranych, pokrojonych w plastry,

1 cebula, pokrojona na drobno,

1 czerwona papryka pokrojona na drobno albo i nie, kto jak lubi,

0,5 kg mięsa mielonego,

1 jajko,

żółty ser do posypania starty na dużych oczkach albo plastry,

olej albo oliwa

sól pieprz, majeranek,

 

miska, naczynie żaroodporne, piekarnik, temp. 180 stopni C, grzałka góra+dół, można włączyć termoobieg

 

W misce mięso mielone wymieszać  solą, pieprzem, majerankiem ilość taką jak lubisz, jajko i wyrobić.

Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oleju wrzucić cebulę, delikatnie zeszklić, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i kilka minut podsmażyć. przerzucić do mięsa i wyrobić jeszcze raz.

 

Ziemniaki posól, popierz, wrzuć do posmarowanego olejem naczynia. Na to nałóż mięso mielone i przykryj pokrywką. Do rozgrzanego piekarnika na 30 min. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i nałóż żółty ser i jeszcze na 10 min bez przykrycia. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest lili90

robiłam wczoraj również coś z mięskiem mielonym. całkowicie proste. podobnie jak u ciebie papryka, cebulka oczywiście, tylko, że tam były jeszcze pomidorki, cukinia i wymieszane to wszystko z makaronem. przyprawy rzecz jasna. pół godziny roboty, a całkiem smaczne :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

lili90 jesteś pewna tematu o fantazjach seksualnych, jeszcze zrobimy konkurencje dla Greya, ciekawszą, różnorodną pod względem upodobań i nie tylko, a np. kuchnia, spędzanie czasu przy gotowaniu daje tyle możliwości. Jedyne co może nas ograniczać, to nasza wyobraźnia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest lili90

konkurencję dla Greya nie trudno zrobić :D

 

czy jestem pewna? nie...nie chce gorszyć chłopaków xD :P:D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest lili90

zwłaszcza :D

 

trzeba dbać o ich delikatne umysły :D xD

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest lili90

szczerze mówiąc to mistrzem kuchni to ja nie jestem zdecydowanie :D:D

ale jak już coś robię to musi być to szybkie danie, więc zapiekanki często np. taką makaronową, ale bez żadnych warzyw, kiełbaska, ser tylko i zalana jakimś tam sosem śmietanowym. chociaż teraz jak są pomidorki, ogórki, rzodkiewki, szczypiorek to staram się jeść wszystko 'z ogródka' zamiast takich dań.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam lubię "warzywa na patelnię" w ciągu tygodnia. Szybkie i jak się dobrze doprawi, to nawet dobre. :D

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam lubię "warzywa na patelnię" w ciągu tygodnia. Szybkie i jak się dobrze doprawi, to nawet dobre. :D

 

Najlepiej smakują doprawione mięsem. ;)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warzywa doprawić mięsem i mięso warzywami. Mistrzynie kuchni na braciasamcy.pl :D

 

 

To miało znaczyć tyle, co "dobre są obiady składające się tylko z warzyw, jeśli podamy je z mięsem". ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.