Skocz do zawartości

Gotowanie i inne twórcze zajęcia w kuchni, przepisy, porady, ciekawostki kulinarne.


Rekomendowane odpowiedzi

@HippieZapraszam :D.

 

Do gotowania też ale uważam, że większą sztuką jest pieczenie. 

 

Zrobiłam tort Andaluzje ale nie jestem zadowolona z efektu i smaku, mimo, że są w nim migdały, krem z gorzkiej czekolady i krem cytrynowy. 

 

A z przekąsek między innymi zrobiłam jajka faszerowane pieczarkami i tortille z serkiem chrzanowym, szynką konserwową i rukolą- zawija się to i kroi w talarki.

A dla mięsnych były skrzydełka jak z KFC z sosem czosnkowym. 

Sałatka gyros i sałatka z tortellini z mozzarellą, gorące tortellini wyłożyłam na żółty ser dla lepszego efektu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Lalka napisał:

tortille z serkiem chrzanowym, szynką konserwową i rukolą- zawija się to i kroi w talarki.

O, to to to! :D Moja znajoma zrobiła coś takiego na sylwestra, do teraz pamiętam smak! Muszę kiedyś zrobić...może w tym tygodniu bo akurat mam tortillę w szafce...:rolleyes:

Jutro idę na łowy do polskich sklepów w poszukiwaniu mrożonych grzybów. W tym tygodniu kopytka w sosie grzybowym. Chodzi mi też po głowie  sushi... ostatnio jakiś rok  temu robiłam...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj u mnie na obiad: 

Zapiekanka wiejska z makaronem penne, boczkiem, pieczarkami i twarogiem.

poniżej zdjęcie bez ostatniej warstwy sera żółtego:

e82f74df71be4.jpg

a Ty już gotowe, zapieczone:

f6c66c29d2e41.jpg

 

Przepis:

1 opakowanie twarogu półtłustego

250g pieczarek pokrojonych w talarki

boczek wędzony - kroję w plasterki. ilość... zawsze na oko :P

makaron rurki (penne)/ mogą też być świderki

ser żółty (u mnie gouda)

sos beszamelowy: 

3 łyżki masła

3 łyżki mąki 

mleko... u mnie na oko :P

przyprawy: czosnek, sól, pieprz, sproszkowana gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie

 

Pokrojony w dość cienkie plasterki boczek podsmażam, pieczarki tak samo, aż będę rumiane. ( pod koniec je sole i pieprze). Makaron gotuję wg własnych upodobań. 

Sos beszamelowy: rozpuszczam masło w rondelku, do niego dodaję mąkę, roztrzepuję energicznie trzepaczką, zeby nie porobiły się grudki, i zaraz po tym zalewam małą ilością mleka, cały czas mieszając. Jak gęstnieje, zalewam mlekiem. Dolewam mleka tyle, by na oko mi starczyło do polania każdej warstwy zapiekanki. 

Do wysokiego naczynia (w moim przypadku brytfanka) na spód wlewam troszkę oliwy z oliwek i układam po kolei: makaron, beszamel, pieczarki, rozkruszony twaróg, boczek, ser i tak każda następna warstwa.

Zapiekam w piekarniku ok. 25 minut. w temperaturze 175st 

Smacznego! :)

 

  • Like 4
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

2ab253ed41e5.jpg

75cdd14d9c93.jpg6b8e848c2bbc.jpg47a12207e9f6.jpg217948ce433f.png

Na zdjęciach wybrane etapy wykonania sałatki.

Cebulę kroję w kostkę, w piórka nie lubię, ponieważ przy jedzeniu można mieć jej zbyt dużo w ustach.

Ogórki kiszone po pokrojeniu zawsze wyciskam, aby sałatki nie podchodziły wodą, stąd trzeba na oko dać troszkę więcej, po odciśnięciu zmniejszyła się ich objętość i nie wystarczy na wyłożenie warstwy sałatki.

Sos robię z majonezu i jogurtu greckiego+sól, pieprz i ząbki czosnku.

 

Przy sałatkach warstwowych, które po nabraniu miesza się na własnym talerzu najlepsze są salaterki o prostych ściankach, stożkowe nie bardzo się nadają.

Sałatka na zdjęciu jest z dwóch piersi kurczaka i dużej kapusty pekińskiej, musiałam użyć plastikowej miski ponieważ tylko taka pomieściła tę ilość. 

Szklane żaroodporne naczynia, mają płaskie ścianki i byłyby najlepsze, ale są zbyt płytkie.

Najlepiej byłoby gdzieś dorwać taką szklaną  owalną salaterek z prostopadłymi ściankami.

 

Edytowane przez Sitriel
  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Sitriel Też robię czasami sałatkę gyros... W sumie to mi przypomniałaś, że dawno nie robiłam i warto by było zrobić. :D Tyle, że mam troszku inny przepis na nią, przede wszystkim zamiast ogórka kiszonego daję konserwowy (choć kusi mnie by spróbować z tym pierwszym )no i nie daję sera i jajka.

Jak jesteśmy w temacie sałatek to ja ostatnio zrobiłam jedną taką z fasolką mung, brokułami, boczkiem i słonecznikiem prażonym. Pierwszy raz posmakowałam jej na imprezie u znajomej i mi od tamtej pory chodziła po głowie aż w końcu zrobiłam.

W moim wykonaniu wygląda tak:

eb948ab86660a.jpg

 sugerowałam się m/w  tym przepisem z tym wyjatkiem, że zamiast jogurtu greckiego dałam sam majonez i bez  czosnku. Boczek pokroiłam w takie nieco dłuższe skwarki. A no i dodałam makaron tak znajoma a w przepisie go niema. :) 

 

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W temacie światecznym podrzucam Wam koncept jak inaczej podać jajka - na ostro. Jak zjadłem pierwszą wersję gdzie nie oszczędzałem cayenne i chilli były dość "rozgrzewające" ;)

 

1. Z ugotowanych jajek wyciągacie żółtka.

2. Farsz:

- żółtka

- musztarda Djon

- trochę majonezu

- por (posiekany)

- pietruszka (posiekana)

Mieszacie to sobie dobrze i w zasadzie tyle.

3. Panierka

- chilli, cayenne, pieprz mielony, czosnek mielony, sól morska, cukier brązowy

Mieszacie to razem i dorzucacie do bułki tartej. Przed optaczaniem jajkiem "białka" wytarmosiłem w kurkumie (bo nie miałem mąki :D) żeby była lepsza przyczepność na gładkiej powierzchni jajka - kurkuma/mąka drobna - dobrze przylega.

 

Smarzycie to przez chwilę i voila! Napchać farszu, posypać szczypiorem.

 

21nnk0n.jpg

Edytowane przez emehcsfotuoog
  • Like 4
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na głęboką patelnię, dodajemy fileta z kurczaka pokrojonego w paski i smażymy, potem dodajemy paprykę pokrojoną w paski, trochę marchewki i pietruszki w słupkach.

Doprawiamy solą, cary, kuminem, kurkumą. Na koniec całość zalewamy mlekiem kokosowym wciskamy przez prasę ząbek czosnku ( jak kto lubi ) podgrzewany do zagotowania, trzeba mieszać cały czas by nic nie przywarło podawać najlepej z ryżem basmati.

Całość robi się tyle ile trwa gotowanie ryżu.

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Dobry makaron spaghetti - polecam Barille, świeże oregano ( jedna / dwie doniczki - dostępne w marketach, natka pietruszki, oliwa z oliwek - kieliszek, garść orzechów: nerkowca, ziemnych / pinii , sól, pieprz, ser - z twardych najlepiej parmezan.

Wystawiam makaronem, oregano wraz z pietruszką po umyciu miksujemy, dodajemy oliwe, orzeszki, doprawiamy solą i pieprzem.

Po ugotowaniu i zahartowaniu makaronu całość razem bełtamy nakładamy na talerze i posypujemy odrobinę serem.

Można jak kto lubi dodać oliwek lub kapary.

Danie w 15 minut.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

@radeq Trochę późno odpowiadam ale może dalej Cię zainteresuje... ;) 

3f9ab9140da28.jpg

Ciastka owsiano-kokosowe (ja zamiast wiórek w paczce wykorzystałam świeżo startego kokokosa :D "Rozłupywanego" przez mojego samca w akompaniamencie tej piosenki: 

 

Używał do tego celu brzeszczotu, bo nic innego pod ręką odpowiedniego nie mieliśmy :lol: 

A co do ciastek... to wzorowałam się na tym przepisie:

http://niebonatalerzu.pl/2014/11/szybkie-kokosowe-ciasteczka-owsiane.html

 

Następnym razem dodam jakieś suszone owoce albo rodzynki :D ale i bez tego wyszły też super :) 

  • Like 2
  • Dzięki 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Hippie żaden brzeszczot! Pełno wiórów ze skorupy.

Chcesz zobaczyć jak ja to robię? Proszę:

381eb75d17.jpg

 

Niech obtłukuje młotkiem trzymając orzecha w dłoni. Skorupy same chcą po chwili odpaść.

Stuk puk dookoła aż głucho i tak specyficznie (trzeba wyczuć) zabrzmi. Jeszcze zostanie mleczko kokosowe.

Tzn. woda ;) Ale i tak pyszna.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Rnext Ja akurat kokosa miałam takiego małego. Był pusty, bez mleczka/wody. Jak go przekroił a ja wydłubałam środek, to mi została ta zdrewniała skorupka, która robi mi teraz za miseczkę ozdobną. Robi mi teraz za dekorację w salonie :D  :) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

@Sitriel Jak kroisz pekinke (ale to według uznania, Ty chyba pokroiłaś w kostkę (?)) to proponuje przekroić ją na pół, wzdłuż i wtedy cienko kroić, wygląda jak spod maszyny. Też lubię tę sałatkę gyros, ale ja przekładam majonezem z ketchupem. 

Ostatnio robiłam passate pomidorową i zastanawiam się czy nie zrobić jej w słoiki. 

Robicie coś w słoiki? :)

 @Hippie Bardzo fajny przepis na te ciasteczka. Podoba mi się. 

Z płatków owsianych można też zrobić pancakesy. :D

 

Roztrzepać jajko, połączyć z 100ml mleka. Ze 100g płatków owsianych zrobić mąkę blenderem, połączyć mąkę z szczyptą soli, trochę proszku do pieczenia, ekstraktu z wanilii, trochę cynamonu. Połączyć to z mokrymi składnikami i smażyć. Jeść z frużeliną wiśniową na przykład. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25 minut temu, Lalka napisał:

Ostatnio robiłam passate pomidorową i zastanawiam się czy nie zrobić jej w słoiki. 

W zeszłym roku mieliśmy dostęp do tanich pomidorów, przegenialnie napitych słońcem i smakiem z okolicznej eco-uprawy. Braliśmy skrzynkami i B. przerabiała m.in. na passatę właśnie. Został już tylko ostatni słoik :( 

Fenomenalne do sosów (spaghetti, pizza, gołąbki itd). Ale to były naprawdę wyjątkowo pyszne pomidory jako surowiec. Ile się dało to szło na bieżąco np. do kanapek, czy surówek.

25 minut temu, Lalka napisał:

Robicie coś w słoiki? :)

No jasne! Ostatnio poszło to (oprócz ogórków, kalafior na kiszenie i buraki czerwone na sok):

cf93a67db4.jpg

  • Like 4
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dwa lata temu miałam debiut ze słoikami, a że nie miałam co z tym zrobić to po ludziach rozdawałam. Sama nie przejem tyle. Wkręciłam się i w tym roku zrobię powtórkę. 

@Rnext Zgapie buraki i sałatki @Sitriel ale powiedz mi @Rnext, co robisz później z kiszonego kalafiora?

Brakuje mi kogoś, komu mogłabym gotować. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Lalka kalafiory można wcinać nawet wprost ze słoika jako przekąskę, albo kwaśną zagryzkę do czegoś. Ma jędrną konsystencję i bardzo dużo soczystości wskutek swej "porowatości", bo nabierają w siebie dużo zalewy.

Ale w ogólności do surówek - pomidor, cebula, szczypiorek i albo kalafior albo kiszony ogórek w kostkę. Jestem niewolnikiem smaku umami, więc kiszonki mi bardzo podchodzą. Sos sojowy czy rybny mógłbym sączyć z butelki ;)

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Lalka polecam. :D Ostatnio znowu upiekłam - tak mi zasmakowały, ale tym razem dodałam ziaren słonecznika i żurawiny. ;) Następnym razem pomyślę, czyby nie dać bananów suszonych :D 

Btw @Lalka kiedyś wypróbowałam te zawijańce tortillowe z szynką serem chrzanem etc. - tak mi zasmakowały, że teraz prawie co tydzień do pracy zamiast kanapek taką przekaskę sobie robię. Koniecznie zapiekane w piekarniku. :D 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Lalka

Sałatka z 6 warzyw


2kg ogórków (w plasterki i posolić 2 łyżki)
2kg kapusty (poszatkować i posolić 2 łyżki)
2kg cukinii (pokroić w paseczki i posolić 2łyżki)
1kg cebuli
1/2kg marchwi (zetrzeć na tarce, lub cieniutkie plasterki)
1kg czerwonej papryki

 

Zalewa (zagotować i wystudzić)

1l wody                                    
½ octu
2szklanki cukru
1łyżeczka gorczycy
listek laurowy, czosnek

 

Wszystko solić w oddzielnych miseczkach, zostawić na 1h minimum. 
Odsączyć i zalać wcześniej przygotowaną wystudzoną zalewą.
Włożyć do słoików i pasteryzować 15-20min.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś z was ma sprawdzony przepis na najzwyklejsze ciasto z rabarbarem? :) Mój uwielbia rabarbar i tak sobie ostatnio pomyślałam, że mogłabym z nim coś upiec. :P

 

@alice Zrobiłam paste z awokado o której pisałaś dwie strony wcześniej i zasmakowała nie tylko mi... ;)

Tylko zamiast cebuli pokroiłam pora. :)

 

 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

@Florence poszukaj na necie, ja jadłam kiedyś u mojej Cioci niestety przepisu nie znam, ale nie powinno to być trudne ciasto :) 

 

Teraz piecze się moja pierwsza tarta która jest z creme fraiche, szpinakiem, łososiem wędzonym i startym serem. 

Przed włożeniem do piekarnika wyglądała tak:

04fcb684e05e7.jpg

 

A wczoraj i przed wczoraj po raz kolejny miałam placki po węgiersku , tym razem z tartych ziemniaków i polanymi sosem czosnkowym własnej roboty, którego wcześniej używałam do tacosów :

eb3444b7c73de.jpg

Przepis na sos czosnkowy:

Jogurt naturalny, 2,3 świeże ząbki, posiekane/przeciśnięte przez praskę, zioła prowansalskie i ok. 2 łyżki majonezu. Najlepszy jest jak odleży z dzień, dwa. :)  

 

Tym razem placków mi wyszło tak duzo, ze miałam ich na dwa dni i jeszcze do pracy mojemu Lubemu spakowałam w takiej formie :D

18227e8ff44ee.jpg

  • Like 5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.