Pokorna Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Drogie Panie i drodzy Panowie dla wielu z nas gotowanie i wiele z tym związanych czynności jest interesujące, inspirujące i twórcze. Wielu użytkowników tego forum uwielbia gotować i jest to nie raz pasją, ciekawym sposobem spędzanie czasu. To temat szeroki, bezgraniczny i wielotorowy, bo gotowanie, pieczenie daje takie niezliczone możliwości i jest piękne np.w różnorodności pojmowania, celebrowania sztuki gotowania. Uważam, że temat dla każdego zaawansowanego i początkującego. Dowcipnie też może być, w kuchni czasami psikusy też się zdarzają. Przekazujmy sobie sprawdzone przepisy, sztuczki kulinarne, cenne porady i co w duszy gra. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poduszka Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Ale fajny temat. Wybitną kucharką nie jestem, raczej przeciętną (aczkolwiek mam jeszcze trochę czasu, by podszkolić umiejętności). Można tutaj polecać strony? Bo mam taką jedną - ulubioną, do tej pory wyszło mi z niej wszystko. A może po prostu jednak jestem zdolna, tylko zbyt skromna. Pokorna, zapodaj jakimś fajnym przepisem. Z cyklu: łatwe, szybkie, ale efektowne. :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pokorna Opublikowano 20 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 A co lubisz jeść? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poduszka Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Kurcze, wszystko co jest jedzeniem będzie ok. Mogłoby np. być coś z piekarnika, jakaś fajna zapiekanka.Ja mam super mazurka, rewelacyjny jest. Czekoladowy z marcepanem, przepis z mojej ulubionej strony ofc. Niech będzie, najwyżej dostanę ostrzeżenie: kotlet.tv. Nie jest to serwis konkurencyjny, więc raczej nie powinno być to problemem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pokorna Opublikowano 20 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Coś z piekarniczka to może karkówka pieczona, na szybko nie jest, jutro napiszę zapiekankę. Tez dołożę przepis na mazurka. Póżniej dopiszę. Karkówka Karkówkę w całości (umyta, osuszona) posypujesz solą, pieprzem, papryka słodka w proszku, pieprzem ziołowym (np. Prymat, Kamis, ja robię już sama) możesz do tego posypać cząbrem albo majerankiem, kto co lubi, jak lubisz możesz ponacinać i wcisnąć czosnek. Wkładasz w naczynie żaroodporne lub inne (garnek do pieczenia, rondel emaliowany, co masz, może być blacha do mięs ale przy pieczeniu porządnie zakryj folia aluminiową) w którym będziesz piec i do lodówki. W następnym dniu do piekarnika na 200 stopni C pieczesz, nie więcej, grzałki góra + dół, 1 godz. na każdy kg karkówki i dołóż 20 min. To pieczenie zależy też od piekarnika, niby pieką tak samo ale najlepiej zaglądaj co jakiś czas. Żadnej vegety i glutaminianu sodu w jakiejkolwiek postaci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Saint Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 I tu widać jakim jesteś pasożytem bez godności Pokorna. Lebowska zrobiła ramy tego tematu i zaklepała jego założenie rozwijanie....... Chyba otworzę wątek poświęcony kuchni;) A co zrobiłaś Ty? Niczym Zuckerberk bezczelnie Jej ukradłaś...... I właśnie dlatego twierdziłem że wyprowadzasz w maliny dziewczyny. Wypuszczasz i nakręcasz Je. A potem kradniesz ich pomysły dla swojego fejmu. I właśnie dlatego brzydzę się Tobą, bo nie masz godności. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olla Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Proponowałabym przyjąć pewne ograniczenia odnośnie przepisów, czyli bez: - folii aluminiowej,- foliowych worków do pieczenia,- mieszanek przypraw "z dopalaczami". itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzytwa Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 I tu widać jakim jesteś pasożytem bez godności Pokorna. Lebowska zrobiła ramy tego tematu i zaklepała jego założenie rozwijanie....... A co zrobiłaś Ty? Niczym Zuckerberk bezczelnie Jej ukradłaś...... I właśnie dlatego twierdziłem że wyprowadzasz w maliny dziewczyny. Wypuszczasz i nakręcasz Je. A potem kradniesz ich pomysły dla swojego fejmu. I właśnie dlatego brzydzę się Tobą, bo nie masz godności.Saint, chłopie, nie wymagaj honoru i godności od samic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianut Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Przekazujmy sobie sprawdzone przepisy, sztuczki kulinarne, cenne porady i co w duszy gra. Dusza zagrała w moim umyśle myśl, by wkleić grafikę okolicznościową do tego tematu. Bardzo mi się spodobała, mięsno-kapustny(?) jeż: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poduszka Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Coś z piekarniczka to może karkówka pieczona, na szybko nie jest, jutro napiszę zapiekankę. Tez dołożę przepis na mazurka. Póżniej dopiszę. Karkówka Karkówkę w całości (umyta, osuszona) posypujesz solą, pieprzem, papryka słodka w proszku, pieprzem ziołowym (np. Prymat, Kamis, ja robię już sama) możesz do tego posypać cząbrem albo majerankiem, kto co lubi, jak lubisz możesz ponacinać i wcisnąć czosnek. Wkładasz w naczynie żaroodporne lub inne (garnek do pieczenia, rondel emaliowany, co masz, może być blacha do mięs ale przy pieczeniu porządnie zakryj folia aluminiową) w którym będziesz piec i do lodówki. W następnym dniu do piekarnika na 200 stopni C pieczesz, nie więcej, grzałki góra + dół, 1 godz. na każdy kg karkówki i dołóż 20 min. To pieczenie zależy też od piekarnika, niby pieką tak samo ale najlepiej zaglądaj co jakiś czas. Żadnej vegety i glutaminianu sodu w jakiejkolwiek postaci. Brzmi zachęcająco, po przetestowaniu podzielę się wrażeniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Saint Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Dusza zagrała w moim umyśle myśl, by wkleić grafikę okolicznościową do tego tematu. Bardzo mi się spodobała, mięsno-kapustny(?) jeż: Wygląda bardzo apetycznie, aczkolwiek druga cześć wieczoru i poranek nie będzie romantyczną perfumerią ;D Saint, chłopie, nie wymagaj honoru i godności od samic Niestety. Czasem o tym zapominam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lili90 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 I tu widać jakim jesteś pasożytem bez godności Pokorna. Lebowska zrobiła ramy tego tematu i zaklepała jego założenie rozwijanie....... A co zrobiłaś Ty? Niczym Zuckerberk bezczelnie Jej ukradłaś...... I właśnie dlatego twierdziłem że wyprowadzasz w maliny dziewczyny. Wypuszczasz i nakręcasz Je. A potem kradniesz ich pomysły dla swojego fejmu. I właśnie dlatego brzydzę się Tobą, bo nie masz godności.Spokojnie Saint, może Lebowska tylko rzuciła pomysł, a wcale nie zamierzała go wprowadzić w życie i by się zmarnował. moze one rozmawiały na privie o tym. moze Lebowska wcale nie ma żadnych pretensji. dlaczego z góry zakładasz, że kradnie czy nie ma honoru? nie znasz jej... bez nienawiści. w każdym razie Pokorna jeśli kiedykolwiek napiszę np. że założę wątek o fantazjach seksualnych, a ty to zrobisz to nie będę miała żadnych pretensji ani żalu, a nawet się w takowym udzielę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Saint Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Spokojnie Saint, może Lebowska tylko rzuciła pomysł, a wcale nie zamierzała go wprowadzić w życie i by się zmarnował. moze one rozmawiały na privie o tym. moze Lebowska wcale nie ma żadnych pretensji. dlaczego z góry zakładasz, że kradnie czy nie ma honoru? nie znasz jej... bez nienawiści. w każdym razie Pokorna jeśli kiedykolwiek napiszę np. że założę wątek o fantazjach seksualnych, a ty to zrobisz to nie będę miała żadnych pretensji ani żalu, a nawet się w takowym udzielę Jeżeli nie potrafisz czegoś dostrzec, nie oznacza to że tego nie ma Nie ma w moim sercu nienawiści czy pogardy. Zwykłe ludzkie obrzydzenie. I co sądzi Lebowska nie jest dla mnie istotne, bo to jest MOJE zdanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pokorna Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Olla jak najbardziej żadnych tzw. "dopalaczy" w kuchni. poduszka przepis na zapiekankę: 5 ziemniaków obranych, pokrojonych w plastry,1 cebula, pokrojona na drobno,1 czerwona papryka pokrojona na drobno albo i nie, kto jak lubi,0,5 kg mięsa mielonego,1 jajko,żółty ser do posypania starty na dużych oczkach albo plastry,olej albo oliwasól pieprz, majeranek, miska, naczynie żaroodporne, piekarnik, temp. 180 stopni C, grzałka góra+dół, można włączyć termoobieg W misce mięso mielone wymieszać solą, pieprzem, majerankiem ilość taką jak lubisz, jajko i wyrobić.Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oleju wrzucić cebulę, delikatnie zeszklić, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i kilka minut podsmażyć. przerzucić do mięsa i wyrobić jeszcze raz. Ziemniaki posól, popierz, wrzuć do posmarowanego olejem naczynia. Na to nałóż mięso mielone i przykryj pokrywką. Do rozgrzanego piekarnika na 30 min. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i nałóż żółty ser i jeszcze na 10 min bez przykrycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lili90 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 robiłam wczoraj również coś z mięskiem mielonym. całkowicie proste. podobnie jak u ciebie papryka, cebulka oczywiście, tylko, że tam były jeszcze pomidorki, cukinia i wymieszane to wszystko z makaronem. przyprawy rzecz jasna. pół godziny roboty, a całkiem smaczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pokorna Opublikowano 25 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 lili90 jesteś pewna tematu o fantazjach seksualnych, jeszcze zrobimy konkurencje dla Greya, ciekawszą, różnorodną pod względem upodobań i nie tylko, a np. kuchnia, spędzanie czasu przy gotowaniu daje tyle możliwości. Jedyne co może nas ograniczać, to nasza wyobraźnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lili90 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 konkurencję dla Greya nie trudno zrobić czy jestem pewna? nie...nie chce gorszyć chłopaków xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pokorna Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zwłaszcza w kuchni . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lili90 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 zwłaszcza trzeba dbać o ich delikatne umysły xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pokorna Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Jak najbardziej. Jakie jeszcze robisz zapiekanki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lili90 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 szczerze mówiąc to mistrzem kuchni to ja nie jestem zdecydowanie ale jak już coś robię to musi być to szybkie danie, więc zapiekanki często np. taką makaronową, ale bez żadnych warzyw, kiełbaska, ser tylko i zalana jakimś tam sosem śmietanowym. chociaż teraz jak są pomidorki, ogórki, rzodkiewki, szczypiorek to staram się jeść wszystko 'z ogródka' zamiast takich dań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poduszka Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Ja tam lubię "warzywa na patelnię" w ciągu tygodnia. Szybkie i jak się dobrze doprawi, to nawet dobre. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nassi Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Ja tam lubię "warzywa na patelnię" w ciągu tygodnia. Szybkie i jak się dobrze doprawi, to nawet dobre. Najlepiej smakują doprawione mięsem. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thepass Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Warzywa doprawić mięsem i mięso warzywami. Mistrzynie kuchni na braciasamcy.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nassi Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Warzywa doprawić mięsem i mięso warzywami. Mistrzynie kuchni na braciasamcy.pl To miało znaczyć tyle, co "dobre są obiady składające się tylko z warzyw, jeśli podamy je z mięsem". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi