Rodanek Opublikowano 31 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 @Bonzo Dzięki za przepisy , wypróbuje na działce. Coś innego a nie tylko golonka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxMen Opublikowano 31 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 47 minut temu, Byłybiałyrycerz napisał: @MaxMen ooooo tak, to co tygryski lubią. Oj lubią dobrze tylko, że tylko dwa kawałki (w tym jeden mały) boczku reszta to chuda polędwica @DanielS Wódka z karmelem tzw "przepalnaka" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser150 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Dnia 31.03.2019 o 20:36, MaxMen napisał: Wódka z karmelem tzw "przepalnaka" Karmelem czyli inaczej przepalanym cukrem w rondelku? Mój tata chyba coś takiego kiedyś robił. Z tego co pamiętam to chyba nawet do piwa sobie to dawał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielS Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Dnia 31.03.2019 o 21:36, MaxMen napisał: @DanielS Wódka z karmelem tzw "przepalanka" Ciekawe @MaxMen. Robiona tak jak pisze @Hippie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxMen Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 @Hippie @DanielS Tak dokładnie taka przepalanka, z cukru karmwlizowanego w rondelku. Potem przelewamy do właściwej butelki 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielS Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 A proporcje jakie @MaxMen? ☺️ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxMen Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 @DanielS Na 1L alkoholu Ok 2-3 łyżki cukru odrobina wody i grzejemy do zbrązowienia ale nie za mocno aby finalnie nie było zbyt ciemne i gorzkie. Można poćwiczyć na wodzie zanim zrobimy do alkoholu. Potem rozrabiamy jeszcze w odrobinie wody i dolewamy barwiac do porzadanego efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielS Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Wielkie dzięki @MaxMen za przepis ? Muszę wypróbować ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser150 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zaintrygował mnie ten pomysł na kurczaka w serowej panierce. A dzisiaj na obiad filety kurczaka w sosie śmietanowo-musztardowym z pieczonymi ziemniakami ( przyprawione mixem do ziemiaków z Prymatu ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser150 Opublikowano 13 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2020 Dawno w tym temacie nie byłam, czas go odkopać Dzisiaj na śniadanie zrobiłam sobie dobre papu. W zasadzie to już od jakiegoś czasu sobie przygotowuję też takie coś do pracy ale wymasterowałam to, robiąc do tego genialną pastę z awokado, czosnku i gotowanego jajka. Składniki: 2 średniej wielkości tortille (78g, 234 kcal) pomidor (64g, 12kcal) 2 plastry sera goudy ( 50g, 182kcal) 1 plaster szynki klasycznej z Sokołowa ( 38g, 35kcal) gotowe filety z kurczaka Piri Piri z aldiego (100g 118kcal) no i pasta w której skład wchodzi: 1 jajko ( 70kcal) połowa awokado ( 75g, 120kcal) sól, pieprz do smaku ząbek czosnku, a w zasadzie to połowa ( aż 2kcal!), Pastę przyrządziłam wczoraj i miałam w sumie na dwa dni. Jedną połowę zużyłam wczoraj, drugą dziś Wszystkie składniki poukładałam na tortilli, zawinęłam i zapiekłam w grillu. Ot cała filozofia... No pomijając fakt, że ważyłam wcześniej wszystko na wadze Oryginalny przepis na pastę ? mój był uproszczony ale tak wyszła pyszna ? : Pasta z awokado i jajkaskładniki: 1 dojrzałe awokado, 3 ugotowane na twardo jajka, 1 ząbek czosnku, łyżeczka oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz, opcjonalnie: szczypiorek Jajko i awokado pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki, całość wymieszać, tadaaam. Posiłek zawiera w sumie 773kcal. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser144 Opublikowano 14 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2020 Wygląda apetycznie, spróbuję w weekend. dzięki. Ja ostatnio korzystam z przepisów Tomasza Strzelczyka "oddaszfartucha". Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jorgen Svensson Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Rosół Jorgena zmarłego na nogi postawi. Z racji, że dziś przygotowałem sobie gar rosołu przedstawię sposób przygotowania. Składniki: - mięso drobiowe (ćwiartka, podudzie lub cała kura xD), - szyja z indyka, można użyć też np. kości lub innego rodzaju mięsa, - marchew 2-3 średnie, - pietrucha 2-3 średnie, - por 1/2, - seler mały cały, - natka pietruszki, - cebula 1 szt. mała lub średnia opalona ogniem, - 3 małe ząbki czosnku, - można wrzucić kostkę rosołową drobiowa lub wołowa dla smaku, - liść laurowy według uznania, - ziele angielskie, - przyprawa do rosołu z ekosklepu (nie musi być koniecznie), - szczypta soli, - pieprz, Warzywa od rolnika lub z lokalnego warzywniaka, mięso również lub z lokalnego sklepu firmowego. Najpierw myje mięso i zalewam wodą, tak przygotowane mięso obgotowuje 2-3 razy tak, aby pozbyć się najbrzydszej wody, nie dopuszczam do zagotowania się wody, aby mięso nie utraciło swoich wartości odżywczych. Kiedy mięso już jest obgotowane, dopuszczam do zagotowania się wody i na bardzo małym ogniu gotuję. W międzyczasie obieram warzywa, porcjuję i wrzucam do rosołu. Gotuję aż do momentu lekkiego zmięknięcia warzyw. Kiedy ten stan jest osiągnięty, wrzucam kostkę, oraz przyprawy. Tak gotuję na bardzo małym ogniu 3-4 godziny. Po ugotowaniu wyciągam mięso do osobnego naczynia, oraz przecedzam rosół tak aby oddzielić wywar od niepotrzebnych składników jak ziele czy liść laurowy. Tak przygotowany rosół można ponownie podgrzać i podać z makaronem lanym przygotowanym we własnym zakresie lub podać z makaronem ze sklepu (osobiście podaje z bezglutenowym lub makaron lany). Taki wywar jest również doskonały do picia. Niesamowite źródło elektrolitów. W razie gdyby wyszło za dużo na drugi dzień można łatwo przerobić rosół na wiele innych zup lub zamrozić. Sposób mrożenia: Rosół pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, następnie porcjujemy (osobiście używam plastikowych pojemników na żywność, ale można też szklany słoik lub woreczek), nigdy pojemnika nie zalewam "pod korek" ale zostawiam wolne miejsce. Następnie wkładamy go do lodówki na 3-4 godziny, aż do schłodzenia, po czym tak przygotowany wywar trafia do zamrażarki. Idealny kiedy nie chce nam się gotować, lub musimy szybko ratować się na kacu :). Zamrożony rosół można też wykorzystać do wykonania wielu innych zup. Smacznego 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlacKnight Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2021 @Jorgen SvenssonBądź pewny że wypróbuje.😁👍 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jorgen Svensson Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2021 3 godziny temu, BlacKnight napisał: @Jorgen SvenssonBądź pewny że wypróbuje.😁👍 Nie zawiedziesz się. Ważne, żeby przy rozmrażaniu zachować zasady. Czyli wyciągamy pojemnik z zamrażarki i rozmrażamy wkładając do lodówki! Nigdy nie podgrzewamy bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki! Nigdy nie rozmrażamy we temp pokojowej, zawsze w lodówce. Kiedy wiemy, że na drugi dzień wywar będzie potrzebny najlepiej, wieczorem wstawić do lodówki, tak aby na drugi dzień był gotowy. 😊 Będą kolejne przepisy na zupy i inne potrawy by Jorgen. I najważniejsze, jak nie wyjdzie idealny za pierwszym razem nie zrażać się bo następnym wyjdzie lepszy. 😊 Enjoy! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jorgen Svensson Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Dressing czosnkowy. Czas przygotowania ok. 10-15 min. - majonez, domowej roboty lub sprawdzony, - jogurt naturalny, - śmietana z targu naturalna, - szczypiorek, - pietruszka, - czosnek, - pieprz, - sól Szczypiorek i nać pietruszki kroję drobno i odstawiam na bok. Czosnek ścieram na tarce na drobnych oczkach lub przeciskam przez maszynkę taką do czosnku. Do naczynia daję majonez, jogurt i śmietanę w proporcjach mniej więcej 1,5/4, 2/4, 0,5/4. Wsypuje wcześnie przygotowaną pietruszkę i szczypiorek, oraz czosnek, dodaję sól i pieprz. Sól, pieprz, czosnek, szczypior i pietruszkę daję według uznania, w zależności od tego jak mocno sos ma być wyrazisty. Zawsze daje sporo czosnku, tak lubię. Mieszam wszystko łyżką stołową degustuję ewentualnie doprawiam i wkładam do słoika ze sprężyną i zamykam lub w normalnym półmisku i zakrywam folią spożywczą, tak przygotowany dressing wkładam do lodówki, aby aromaty się "przeszły". Zastosowanie: idealny do jajek, sałatek czy niektórych dań obiadowych jako dodatek. Smacznego 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowy00 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Wątek o jedzeniu, same pyszności. Nauczyłem się gotować odkąd mieszkałem na stancji. Kiedyś tylko tosty, jajecznica i kanapki. Później coraz lepiej mi szło i nawet dobre mi wychodziły dania np. schabowy, ziemniaki. Podstawy, podstaw a jednak opanowałem. Ostatnio samemu znalazłem dobry przepis na tortille: https://beszamel.se.pl/przepisy/przystawki-i-przekaski/szybka-tortilla-z-kurczakiem-jak-zrobic-latwy-przepis-wideo-re-MPqV-JrWa-jaS7.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lalka Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Sos majonezowo mangowy. Pulpa mango Majonez Czosnek Chili Musztarda opcjonalnie Mieszamy, mieszamy i mamy całkiem spoko sosik. Pyszny szybki gulasz wege: W jednym garze smażymy razem: Marchew, seler, pieczarki, cebulę, prawdziwki, dodajemy ugotowany wcześniej kalafior, zalewamy śmietanka słodka by przykryć wszystko, ladujemy koperku, dajemy soli i pieprzu i kluski. Kluski: Woda, jajko, mąka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz. Mieszamy, ciasto ma być lejące i klejące, łyżka partiami wrzucamy do garnka z gotującą się woda, gotujemy z 5min. 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser150 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2021 (edytowane) @Lalka Dzięki za gulasz wege Jakiej mąki użyłaś do klusek? Ja bezglutenową jakaś wykorzystam jak będę z tym przepisem eksperymentować. A ja zakochałam się w tych ciastkach od pierwszego gryza: https://www.dibloguje.pl/2016/03/ciasteczka-z-maki-kokosowej-dla.html Edytowane 19 Sierpnia 2021 przez Hippie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lalka Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2021 @Hippie Ja zacierke robię tylko na pszennej. Makaron- obojętnie jaki, świeży pomidor, gotowany kalafior, szczypiorek, cukinia, mix serów wg uznania, szczypiorek, por przesmażyć, zalać śmietanką, sól, pieprz, łyżka musztardy. Wszystko mieszamy i jemy. Om nom nom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jorgen Svensson Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Fasolka szparagowa w panierce Mój dzisiejszy obiad. Prosto szybko, zdrowo i smacznie. Czas przygotowania ok. 45-60 min. Składniki: - fasolka szparagowa, - ser camembert (taki okrągły), - dressing z postu wyżej, - bułka tarta, - jajko, - ogórek kiszony/ kapusta kiszona/sałatka lub inny dodatek Obcinamy końcówki fasolce i płukamy w wodzie. Następnie wkładamy do garnka i gotujemy do zagotowania, a następnie do zmięknięcia (sprawdzamy widelcem). Odcedzamy i panierujemy w jajku i bułce tartej, Następnie wrzucamy na patelnię i smażymy na oliwie z oliwek, maśle klarowanym lub smalcu kaczym/gęsim. W międzyczasie przekrawamy na pół ser camembert, tak aby wyszły dwa cieńsze okrągłe placki. Panierujemy w bułce tartej i smażymy podobnie jak fasolkę aż do zarumienienia się ładnie panierki. Wykładamy na talerz. W małej miseczce wykładamy sos (dressing). Smacznego 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxMen Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2021 1 godzinę temu, Jorgen Svensson napisał: Fasolka szparagowa w panierce Jak dla mnie za dużo roboty i trochę przerost formy nad treścią. Równie dobrze a prosto to gotowana fasolka "polana" podsmażoną na maśle bułką tartą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jorgen Svensson Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2021 1 minutę temu, MaxMen napisał: Jak dla mnie za dużo roboty i trochę przerost formy nad treścią. Równie dobrze a prosto to gotowana fasolka "polana" podsmażoną na maśle bułką tartą. Można ją zrobic na kilka sposobów, panierowania zdecydowanie milsza dla oka niż polana bułka. Jak kto woli 😊 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxMen Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2021 @Jorgen Svensson Ale wiesz roboty więcej no i na pewno bardziej kaloryczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlmaMater Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Ja mam zapędy pedantyczne, natomiast nie wymagam tego od innych. Uwielbiam sprzątać, uwielbiam jak jest sterylnie czysto. Wszystko musi mieć swoje miejsce. Co do gotowania, od lat się tym fascynuje. Praktycznie wszystko przyrządzam metoda Maillarda żeby wydobyć smak umami. Jak już coś robię to chce by było perfekcyjnie. Przykładowo, wczoraj jak gotowałam jajka by zrobić pastę jajeczna, to odliczałam równe 11 minut (jajka były z lodówki) żeby pod wpływem obróbki termicznej nie zaczął się wytwarzać siarkowodór zawarty w proteinach. Wtedy jajka zaczynają mieć taki zielony nalot przy zoltku 😔 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lalka Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Robię jutro pyszne śniadanie, może ktoś się skusi: 1.Jogurt nat, sól, pieprz, pietruszka np. 2. Masełko stopić dodać papryki w przyprawie, kolendry. 3. Dwa jajka, ocet Jogurt wymieszać z resztą składników z pkt 1. Wyłożyć na talerz Wode zagotować z octem, jak się zacznie woda gotować wbić jajka, pogotowac chwilkę i wyjąć na jogurt. Masełko stopić z przyprawami wylać na jajka. Opcjonalnie można na boczku pokroić sobie świeżego pomidora, paprykę, albo dać pesto pomidorowe. Całość jemy z grzanka z chleba. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi