Jump to content

Gotowanie i inne twórcze zajęcia w kuchni, przepisy, porady, ciekawostki kulinarne.


Recommended Posts

  • Replies 249
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Jako, że już od dłuższego czasu chodziły mi głowie krokiety z barszczem w końcu się zmobilizowałam, żeby kupić maszynkę do mielenia mięsa. Wczoraj mi przyszła, wiec dzisiaj się wzięłam do roboty!  Moj

Zapiekanka z kaszy gryczanej i twarogu, z warzywami.    

Szybka zielona pasta jajeczna  Niewiele składników, ale przepyszna 1 duże awokado 3-4 jajka średnia cebula ząbek czosnku sól, pieprz   Jajka gotujemy na twardo i sie

Posted Images

47 minut temu, Byłybiałyrycerz napisał:

@MaxMen ooooo tak, to co tygryski lubią.

Oj lubią :P  dobrze tylko, że tylko dwa kawałki (w tym jeden mały) boczku reszta to chuda polędwica

 

@DanielS Wódka z karmelem tzw "przepalnaka" 

 

Link to post
Share on other sites
Dnia 31.03.2019 o 20:36, MaxMen napisał:

Wódka z karmelem tzw "przepalnaka" 

Karmelem czyli inaczej  przepalanym cukrem w rondelku? 

Mój tata chyba coś takiego kiedyś robił. Z tego co pamiętam to chyba nawet do piwa sobie to dawał...

 

Link to post
Share on other sites

@DanielS Na 1L alkoholu Ok 2-3 łyżki cukru odrobina wody i grzejemy do zbrązowienia ale nie za mocno aby finalnie nie było zbyt ciemne i gorzkie. Można poćwiczyć na wodzie zanim zrobimy do alkoholu. Potem rozrabiamy jeszcze w odrobinie wody i dolewamy barwiac do porzadanego efektu. 

Link to post
Share on other sites
  • 9 months later...

 

Zaintrygował mnie ten pomysł na kurczaka w serowej panierce. ;) 

A dzisiaj na obiad filety kurczaka w sosie śmietanowo-musztardowym z pieczonymi ziemniakami ( przyprawione mixem do ziemiaków z Prymatu:wub: )  

 

 

Link to post
Share on other sites
  • 8 months later...

Dawno w tym temacie nie byłam, czas go odkopać :) 

Dzisiaj na śniadanie zrobiłam sobie dobre papu. W zasadzie to już od jakiegoś czasu sobie przygotowuję też takie coś do pracy ale wymasterowałam to, robiąc do tego genialną pastę z awokado, czosnku i gotowanego jajka.

121614482_271101877420921_20816083890880

Składniki:

2 średniej wielkości tortille (78g, 234 kcal)

pomidor (64g, 12kcal)

2 plastry sera goudy ( 50g, 182kcal)

1 plaster szynki klasycznej z Sokołowa ( 38g, 35kcal)

gotowe filety z kurczaka Piri Piri z aldiego (100g 118kcal)

no i pasta w której skład wchodzi:

1 jajko ( 70kcal)

połowa awokado ( 75g, 120kcal)

sól, pieprz do smaku

ząbek czosnku, a w zasadzie to połowa ( aż 2kcal!), Pastę przyrządziłam wczoraj i miałam w sumie na dwa dni. Jedną połowę zużyłam wczoraj, drugą dziś ;)  

 

Wszystkie składniki poukładałam na tortilli, zawinęłam i zapiekłam w grillu. Ot cała filozofia... No pomijając fakt, że ważyłam wcześniej wszystko na wadze :P 

 

Oryginalny przepis na pastę ? mój był uproszczony ale tak wyszła pyszna ? :

Pasta z awokado i jajka
składniki: 1 dojrzałe awokado, 3 ugotowane na twardo jajka, 1 ząbek czosnku, łyżeczka oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz, opcjonalnie: szczypiorek
Jajko i awokado pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki, całość wymieszać, tadaaam. 

 

Posiłek zawiera w sumie 773kcal.

 

 

 

  • Like 2
Link to post
Share on other sites
  • 9 months later...

Rosół Jorgena zmarłego na nogi postawi.

 

Z racji, że dziś przygotowałem sobie gar rosołu przedstawię sposób przygotowania.

 

Składniki: 

 

- mięso drobiowe (ćwiartka, podudzie lub cała kura xD), 

- szyja z indyka, można użyć też np. kości lub innego rodzaju mięsa,

- marchew 2-3 średnie,

- pietrucha 2-3 średnie, 

- por 1/2,

- seler mały cały, 

- natka pietruszki, 

- cebula 1 szt. mała lub średnia opalona ogniem, 

- 3 małe ząbki czosnku,

- można wrzucić kostkę rosołową drobiowa lub wołowa dla smaku,

- liść laurowy według uznania,

- ziele angielskie,

- przyprawa do rosołu z ekosklepu (nie musi być koniecznie),

- szczypta soli,

- pieprz, 

 

Warzywa od rolnika lub z lokalnego warzywniaka, mięso również lub z lokalnego sklepu firmowego. 

 

Najpierw myje mięso i zalewam wodą, tak przygotowane mięso obgotowuje 2-3 razy tak, aby pozbyć się najbrzydszej wody, nie dopuszczam do zagotowania się wody, aby mięso nie utraciło swoich wartości odżywczych. Kiedy mięso już jest obgotowane, dopuszczam do zagotowania się wody i na bardzo małym ogniu gotuję. W międzyczasie obieram warzywa, porcjuję i wrzucam do rosołu. Gotuję aż do momentu lekkiego zmięknięcia warzyw. Kiedy ten stan jest osiągnięty, wrzucam kostkę, oraz przyprawy. Tak gotuję na bardzo małym ogniu 3-4 godziny. 

 

Po ugotowaniu wyciągam mięso do osobnego naczynia, oraz przecedzam rosół tak aby oddzielić wywar od niepotrzebnych składników jak ziele czy liść laurowy. 

 

Tak przygotowany rosół można ponownie podgrzać i podać z makaronem lanym przygotowanym we własnym zakresie lub podać z makaronem ze sklepu (osobiście podaje z bezglutenowym lub makaron lany).

 

Taki wywar jest również doskonały do picia. Niesamowite źródło elektrolitów. 

 

W razie gdyby wyszło za dużo na drugi dzień można łatwo przerobić rosół na wiele innych zup lub zamrozić. 

 

Sposób mrożenia: 

 

Rosół pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, następnie porcjujemy (osobiście używam plastikowych pojemników na żywność, ale można też szklany słoik lub woreczek), nigdy pojemnika nie zalewam "pod korek" ale zostawiam wolne miejsce. Następnie wkładamy go do lodówki na 3-4 godziny, aż do schłodzenia, po czym tak przygotowany wywar trafia do zamrażarki. 

 

Idealny kiedy nie chce nam się gotować, lub musimy szybko ratować się na kacu :). Zamrożony rosół można też wykorzystać do wykonania wielu innych zup. 

 

Smacznego :) 

 

  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, BlacKnight napisał:

@Jorgen SvenssonBądź pewny że wypróbuje.😁👍

 

Nie zawiedziesz się. Ważne, żeby przy rozmrażaniu zachować zasady. Czyli wyciągamy pojemnik z zamrażarki i rozmrażamy wkładając do lodówki! Nigdy nie podgrzewamy bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki! Nigdy nie rozmrażamy we temp pokojowej, zawsze w lodówce. Kiedy wiemy, że na drugi dzień wywar będzie potrzebny najlepiej, wieczorem wstawić do lodówki, tak aby na drugi dzień był gotowy. 😊

 

Będą kolejne przepisy na zupy i inne potrawy by Jorgen.

 

I najważniejsze, jak nie wyjdzie idealny za pierwszym razem nie zrażać się bo następnym wyjdzie lepszy. 😊

 

Enjoy!

  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Dressing czosnkowy. 

 

Czas przygotowania ok. 10-15 min. 

 

- majonez, domowej roboty lub sprawdzony,

- jogurt naturalny, 

- śmietana z targu naturalna, 

- szczypiorek,

- pietruszka, 

- czosnek,

- pieprz,

- sól

 

Szczypiorek i nać pietruszki kroję drobno i odstawiam na bok. Czosnek ścieram na tarce na drobnych oczkach lub przeciskam przez maszynkę taką do czosnku. Do naczynia daję majonez, jogurt i śmietanę w proporcjach mniej więcej 1,5/4, 2/4, 0,5/4. Wsypuje wcześnie przygotowaną pietruszkę i szczypiorek, oraz czosnek, dodaję sól i pieprz. 

 

Sól, pieprz, czosnek, szczypior i pietruszkę daję według uznania, w zależności od tego jak mocno sos ma być wyrazisty. Zawsze daje sporo czosnku, tak lubię. 

 

Mieszam wszystko łyżką stołową degustuję ewentualnie doprawiam i wkładam do słoika ze sprężyną i zamykam lub w normalnym półmisku i zakrywam folią spożywczą, tak przygotowany dressing wkładam do lodówki, aby aromaty się "przeszły".

 

Zastosowanie: 

 

idealny do jajek, sałatek czy niektórych dań obiadowych jako dodatek. 

 

Smacznego :) 

 

 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Wątek o jedzeniu, same pyszności.

Nauczyłem się gotować odkąd mieszkałem na stancji. Kiedyś tylko tosty, jajecznica i kanapki. Później coraz lepiej mi szło i nawet dobre mi wychodziły dania np. schabowy, ziemniaki. Podstawy, podstaw a jednak opanowałem.

Ostatnio samemu znalazłem dobry przepis na tortille:

https://beszamel.se.pl/przepisy/przystawki-i-przekaski/szybka-tortilla-z-kurczakiem-jak-zrobic-latwy-przepis-wideo-re-MPqV-JrWa-jaS7.html

Link to post
Share on other sites

Sos majonezowo mangowy.

 

Pulpa mango

Majonez

Czosnek

Chili

Musztarda opcjonalnie

 

Mieszamy, mieszamy i mamy całkiem spoko sosik. :D

 

 

Pyszny szybki gulasz wege:

W jednym garze smażymy razem:

 

Marchew, seler, pieczarki, cebulę, prawdziwki, dodajemy ugotowany wcześniej kalafior, zalewamy śmietanka słodka by przykryć wszystko, ladujemy koperku, dajemy soli i pieprzu i kluski.

Kluski:

Woda, jajko, mąka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz. Mieszamy, ciasto ma być lejące i klejące, łyżka partiami wrzucamy do garnka z gotującą się woda, gotujemy z 5min. 

 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

@Hippie Ja zacierke robię tylko na pszennej. :)

Makaron- obojętnie jaki, świeży pomidor, gotowany kalafior, szczypiorek, cukinia, mix serów wg uznania, szczypiorek, por przesmażyć, zalać śmietanką, sól, pieprz, łyżka musztardy.

Wszystko mieszamy i jemy. 

Om nom nom. 

Link to post
Share on other sites

Fasolka szparagowa w panierce 

 

Mój dzisiejszy obiad. Prosto szybko, zdrowo i smacznie.

 

Czas przygotowania ok. 45-60 min. 

 

Składniki:

 

- fasolka szparagowa,

- ser camembert (taki okrągły),

- dressing z postu wyżej, 

- bułka tarta,

- jajko,

- ogórek kiszony/ kapusta kiszona/sałatka lub inny dodatek

 

Obcinamy końcówki fasolce i płukamy w wodzie. Następnie wkładamy do garnka i gotujemy do zagotowania, a następnie do zmięknięcia (sprawdzamy widelcem). Odcedzamy i panierujemy w jajku i bułce tartej, Następnie wrzucamy na patelnię i smażymy na oliwie z oliwek, maśle klarowanym lub smalcu kaczym/gęsim. W międzyczasie przekrawamy na pół ser camembert, tak aby wyszły dwa cieńsze okrągłe placki. Panierujemy w bułce tartej i smażymy podobnie jak fasolkę aż do zarumienienia się ładnie panierki. 

 

Wykładamy na talerz. W małej miseczce wykładamy sos (dressing).

 

Smacznego :) 

 

 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Jorgen Svensson napisał:

Fasolka szparagowa w panierce

Jak dla mnie za dużo roboty i trochę przerost formy nad treścią.

 

Równie dobrze a prosto to gotowana fasolka "polana" podsmażoną na maśle bułką tartą. 

Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, MaxMen napisał:

Jak dla mnie za dużo roboty i trochę przerost formy nad treścią.

 

Równie dobrze a prosto to gotowana fasolka "polana" podsmażoną na maśle bułką tartą. 

 

Można ją zrobic na kilka sposobów, panierowania zdecydowanie milsza dla oka niż polana bułka. Jak kto woli 😊

Link to post
Share on other sites

Ja mam zapędy pedantyczne, natomiast nie wymagam tego od innych. Uwielbiam sprzątać, uwielbiam jak jest sterylnie czysto. Wszystko musi mieć swoje miejsce. Co do gotowania, od lat się tym fascynuje. Praktycznie wszystko przyrządzam metoda Maillarda żeby wydobyć smak umami. Jak już coś robię to chce by było perfekcyjnie. Przykładowo, wczoraj jak gotowałam jajka by zrobić pastę jajeczna, to odliczałam równe 11 minut (jajka były z lodówki) żeby pod wpływem obróbki termicznej nie zaczął się wytwarzać siarkowodór zawarty w proteinach. Wtedy jajka zaczynają mieć taki zielony nalot przy zoltku 😔

Link to post
Share on other sites

Robię jutro pyszne śniadanie, może ktoś się skusi:

 

1.Jogurt nat, sól, pieprz, pietruszka np.

2. Masełko stopić dodać papryki w przyprawie, kolendry.

3. Dwa jajka, ocet

 

Jogurt wymieszać z resztą składników z pkt 1. Wyłożyć na talerz 

Wode zagotować z octem, jak się zacznie woda gotować wbić jajka, pogotowac chwilkę i wyjąć na jogurt. 

Masełko stopić z przyprawami wylać na jajka.

Opcjonalnie można na boczku pokroić sobie świeżego pomidora, paprykę, albo dać pesto pomidorowe. Całość jemy z grzanka z chleba. 

 

 

 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.