Lalka Opublikowano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 @Florence 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 5jaj 1k margaryny łyżeczka proszku do pieczenia łyżka kakao rabarbar/ czarna porzeczka Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną, dodać żółtka, dodać cukier. Ja dodaję jeszcze kwaśna śmietanę łyżkę, dwie. Ciasto dajesz do lodówki. Dzielisz je wielkościowe na 2/3 i 1/3. 2/3 idzie na blaszkę, na to idzie rabarbar, na to idzie połowa z 1/3 bez kakao, na to beza z białek (białka ubić z szklanką cukru), a na to reszta kruchego ciasta z kakao. Pieczesz około 50minut. @Hippie tarta super! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser150 Opublikowano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 Dzięki @Lalka Już się upiekła, na talerzu wygląda tak: A zaraz przed wyjęciem z piekarnika fajnie się nadmuchała... myślałam, że tak zostanie no ale w rezultacie i tak nie jest źle W smaku też wyszła super 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser69 Opublikowano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 A jakie dania Was najlepiej sycą? Ostatnio zauważyłam, że chyba chodzę wiecznie na głodzie, wiele rzeczy mnie zapycha, a wcale się nie najadam, jakby to nie miało wartości odżywczych.. Odstawiam spaghetti, kotlety mielone (jadłam z ziemniaczkami i sałatką i się zapchałam tylko). Dobre są jajka i kotlety schabowe, dzisiaj była wątróbka i, no, średnio się nasyciłam, ale już lepiej niż tymi mielonymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser150 Opublikowano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 Praktycznie każde danie z mięsem, ziemniakami. Mielone z cebulką, ziemniakami i sosem pieczarkowo-śmietanowym mnie bardzo nasycą. Ostatnio zrobiłam tez dość sytą zupę borowikową z ziemniakami i makaronem. Jak mój luby średnio przepada za zupami bo "szybko mu przelatują przez żołądek" tak po tej stwierdził, że się najadł Wyżej wspomniane placki po węgiersku - bardzo sycą. W końcu połączenie ziemniaków z gulaszem no i krokiety, ja wysiadam już po jednym (takiego rozmiaru co ja robię) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Noodie Opublikowano 19 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 @cojarobie wg mnie najlepszy sambal https://www.kuchnieswiata.com.pl/produkt/sos-sambal-oelek-200-g-windmill-oriental-foods-a02510 Tao tao ogólnie to szajs. Kuchnie świata mają super artykuły polecam - sos ostrygowy, rybny, makaron udon, dashi. Ooo i smoked paprika super sprawa - jest słodka i ostra - do ryżu czy mięcha pyszka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser150 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Widzę, że z powodu upałów ten temat nie jest teraz taki popularny. Jest tak gorąco, że nikomu nie chce jeść a co dopiero gadać o jedzeniu. Ja jednak jestem ciekawa, jakie dania byście zaproponowali na gorące dni? U mnie dzisiaj na obiad lekko: Łosoś w koperku i czosnku robiony w piekarniku parowym. Do tego ryż i zasmażka ze szpinakiem w śmietanie. Na drugie danie a przy okazji obiad na jutro: Zupa koperkowa z kluskami lanymi (jajka+mąka) A wieczorem myślę coś wykombinować z mrożonych owoców leśnych, które mam w zamrażalce tylko jeszcze nie wiem co. Chciałabym zrobić lody jogurtowe z tymi owocami ewentualnie jakieś smoothie... Robił już ktoś z was lody? ( domowe, do jedzenia, zboczuchy jedne ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rnext Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 @Hippie chyba bym Cię do kredensu przywiązał, żebyś nie miała zasięgu do kuchni, jak byś mi w te upały miała piekarnik włączać Już bez tego jest w chacie 28C. Ale na lato mam parę lekkich propozycji, których wariacje wokół bazowego przepisu bywają bajeczne a przy okazji jesz i pijesz jednocześnie, konkretnie się namineralizowując. No i szybkie w przygotowaniu. 1) gazpacho (na zimno) http://www.jadlonomia.com/przepisy/gazpacho-ulubione-2/ Tu masz w wersji "zielono mi" https://www.delicious.com.au/recipes/green-gazpacho/9ce656e4-45ba-4559-9ba7-29278c367cbf 2) minestrone, którą po prostu w paru wariantach uwielbiam (wcale nie musi być podawana gorąca) https://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/classic-minestrone/ W wielu przepisach pomijają zrobienie bazy smakowej w postaci sofrito, uważam że jego brak to grzech przeciwko podniebieniu. 3) dla porządku wspomnę o tradycyjnych chłodnikach, ale mnie osobiście jakoś nie leżą do końca (może nie rozpracowaliśmy dobrego przepisu) https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/botwinka/chlodnik_botwinka/przepis.html W dniu 19.07.2018 o 19:23, Noodie napisał: Kuchnie świata mają super artykuły polecam - sos ostrygowy, rybny, makaron udon, dashi Jak ktoś ma w zasięgu ten sklepik to znajdzie coś fajnego i dobrej jakości na prawie każdą okazję. Świetne produkty i sporo egzotyki, lubię tam wejść nawet dla samej inspiracji. No i nie ma co sobie psuć smaków marketowymi "podróbkami". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser150 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 @Rnext Sprostuję. Piekarnik parowy miałam na myśli to o czym wspominałam w innym wątku, razem wymienialiśmy się zdaniami na ten temat. Czyli to: Nie wydala on ciepła na zewnątrz. Te minestrone brzmi ciekawie... może spróbuję za jakiś czas... i się pochwalę jak zdążę . Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rnext Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Aaaa, @Hippie to pamiętam ten kombiwar. Spoko sprzęt. Wstyd się przyznać, ale nam świetne frytki z niego wychodzą Myślałem że o piekarnik (klasyczny) chodzi, bo parę dni temu zrobiłem i wypiekłem na szybko żytnie bułeczki na śniadanie i termicznie tego cały dzień żałowaliśmy. A się pochwalę - jeszcze w trakcie wyrastania tutaj. Następnym razem wypiekę w kombiwarze dodając odrobinę wody na dno. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lalka Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Zmieniłam trochę dietę i odstawiłam cukry, a od dwóch dni mam taką ochotę na coś słodkiego, że oszaleć można. Kombinowałam, myślałam - jak to przeskoczyć. No i upiekłam ciasto. Na samą myśl, że będę piec mózg zwariował - uwielbiam to robić. I kombinowałam z tych składników, które miałam na stanie co mogę zrobić, może coś ze szpinakiem, ale brakowało mi składników na krem, może jakieś jogurtowe ciasto - ale nie mam truskawek, ani malin. No to stanęło na murzynku. Upiekłam, rozkoszny zapach pieczonego ciasta zaspokoił moje pragnienie na cukier. Wygrałam. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sonic Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 @Lalka wpadam na kawkie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QueenCreole Opublikowano 17 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 Kocham gotować! Zwłaszcza dla swojej rodziny i dla mojego faceta. Moje danie popisowe to ciasto jaglane i spaghetti. No i szpinak! Ponoć robię najlepszy szpinak. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser150 Opublikowano 17 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 @QueenCreole A jak robisz szpinak? Ja np do łososia robię zasmażkę szpinakową z czosnkiem, gałką muszkatołową, śmietaną i albo z ricottą albo z mascarpone ( w zalezności od humoru i chęci ) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser125 Opublikowano 17 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 @Hippie @QueenCreole Moi Mężczyźni (Ojciec, Bracia, Mój) to jedzą szpiank wyłącznie z kurczakiem (kurczak+makaron+szpinak+sos śmietanowy na bazie sera pleśniowego lub/i bułki z ciasta francuskiego z kurczakiem, szpiankiem i fetta)??? I z tej racji zbrzydl mi szpinak. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QueenCreole Opublikowano 17 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 47 minut temu, Hippie napisał: @QueenCreole A jak robisz szpinak? Ja np do łososia robię zasmażkę szpinakową z czosnkiem, gałką muszkatołową, śmietaną i albo z ricottą albo z mascarpone ( w zalezności od humoru i chęci ) Smażę pierw cebulę, zdejmuję, potem smażę szpinak na maśle klarowanym, dodaję tą cebulę, sól, pieprz, czosnek w proszku, czosnek niedźwiedzi, śmietanę 30%, trochę śmietany 12%, potem ser feta. I to tyle. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser25 Opublikowano 21 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 Zalegają mi w lodówce drożdże i chciałabym je jakoś wykorzystać, myślałam nad ciastem ze śliwami, ale jacyś niedobrzy ludzie mnie uprzedzili i wykupili je ze sklepu Może ktoś mnie zainspiruje i coś podpowie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gravedigger Opublikowano 21 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 (edytowane) @Masza, takie moje propozycje: Pizza, pączki albo pierogi z ciasta drożdżowego. Edytowane 21 Września 2018 przez Gravedigger 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Noodie Opublikowano 21 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 @Masza chlebek z cukinią z kuchni Lidla na YT - pyszka! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser25 Opublikowano 21 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 20 minut temu, Noodie napisał: @Masza chlebek z cukinią z kuchni Lidla na YT - pyszka! Akurat mam strasznie dużo cukinii Dziękować! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byłybiałyrycerz Opublikowano 21 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 Masza widać to dobry materiał na żonę gdyby nie jej ciągoty do kościoła, ugotuje upiecze prawdziwa samica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser25 Opublikowano 21 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 7 minut temu, Byłybiałyrycerz napisał: Masza widać to dobry materiał na żonę gdyby nie jej ciągoty do kościoła, ugotuje upiecze prawdziwa samica Ktoś mnie śledzi... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byłybiałyrycerz Opublikowano 21 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 2 minuty temu, Masza napisał: Ktoś mnie śledzi... ? Teraz to śledzi a jeszcze niedawno byłem zaproszony na racuchy, eh ta zmienność kobiet :D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser25 Opublikowano 21 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 Teraz, Byłybiałyrycerz napisał: Teraz to śledzi a jeszcze niedawno byłem zaproszony na racuchy, eh ta zmienność kobiet :D. Risercz przed racuchami robisz. Hobbystycznie nie zajmuję się nawracaniem ludzi i przed posiłkiem nie zmuszam do modlitwy, jakby co I gdybyś chciał przypadkiem wpaść z winem, to ponoć lepiej mi wchodzi wata cukrowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byłybiałyrycerz Opublikowano 21 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 (edytowane) @Masza Modlitwa może być, ale pytań o to czy jestem szczęśliwy nie chodząc do kościoła to chyba bym nie zniósł jak to było u mojej ex, mówisz że i tak łatwa jesteś że wino nie potrzebne ? ok będę pamiętał ? a waty nie lubię, mogą być czekoladki ? bo wiesz Ja taki skąpy jestem że jak gdzieś idę to kupuje coś co i mi będzie smakować . Edytowane 21 Września 2018 przez Byłybiałyrycerz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deleteduser25 Opublikowano 21 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 1 minutę temu, Byłybiałyrycerz napisał: @Masza Modlitwa może być, ale pytań o to czy jestem szczęśliwy nie chodząc do kościoła to chyba bym nie zniósł jak to było u mojej ex, mówisz że i tak łatwa jesteś że wino nie potrzebne ? ok będę pamiętał ? a waty nie lubię mogą być czekoladki bo wiesz Ja taki skąpy jestem że jak gdzieś idę to kupuje coś co i mi będzie smakować . W tamtej dyskusji, jeden z braci sugerował, że mnie na watę cukrową, a nie na wino trzeba zapraszać, bo jestem niepełnoletnia, także licz się z konsekwencjami prawnymi jakby coś Bracia Ci tu zaraz powiedzą, że jesteś biały rycerz i dajesz się na modlitwę i czekoladki naciągać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi