Jump to content
Slate Blackcurrant Watermelon Strawberry Orange Banana Apple Emerald Chocolate Marble
Slate Blackcurrant Watermelon Strawberry Orange Banana Apple Emerald Chocolate Marble

Recommended Posts

Drogie Siostry, jakie jest Wasze popisowe danie? Takie, które możecie zaserwować swojemu mężczyźnie na obiad albo kolację?

Ewentualnie aby pochwalić się przed potencjalnymi teściami albo po prostu gośćmi.

 

Oczywiście nie z torebki, nie z mrożonki, nie z kateringu i niech nie będą filety z filetów, czyli poziomu ścieku TVN. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=yS3gsxAkBDk

 

Być może macie kilka popisowych dań?

 

Edited by Morfeusz
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Morfeusz napisał:

 

Drogie Siostry,

 

Dyskryminacja!

 

W ramach protestu- zupa dyniowa na bulionie z kaczki i mleku kokosowym, w towarzystwie kiełków sojowych, posypana gomazo.

 

Nie jest to danie popisowe, ale akurat ta fotka była w telefonie;) 

 

Wrzucam odnośnik, forum nie chce mi akceptować zdjeć nawet odpowiednio zmniejszonych.

 

https://naforum.zapodaj.net/4bb6e6c1bedd.jpg.html

 

Ps. Z tego co kojarzę, Bruxa nie gotuje. Bruxa ssie.

 

Edited by Yolo
  • Like 1
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Śląski obiad zawsze na propsie.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam spróbować kiedyś makaron z sosem słodko-kwaśnym + serek wiejski. Taka fajna bomba smakowa, no i białka dużo. 

Chociaż dla słabszych osób, to potem można pare minut spędzić na tronie, więc na randce bym takiego czegoś nie zaserwował. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
40 minut temu, Bruxa napisał:

Żadne.

Serio?

16 minut temu, Yolo napisał:

Dyskryminacja!

W porządku więc i Bracia. ;) Choć uważam że gotowanie to jednak kobiece zajęcie (mężczyźni polują, kobiety gotują), ale co kto lubi. Nie neguje jeżeli to czyjaś pasja / hobby.

 

8 minut temu, Lalka napisał:

Śląski obiad zawsze na propsie.

A dokładnie? Bo ja z Mazowsza. ;-)

Kluski śląskie, modra kapusta i rolada?

Edited by Morfeusz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Każde. 

Mega szybkie i mega dobre:

- łosoś, szpinak baby świeży, śmietana kremówka 36%, czosnek, sól, pieprz, makaron

- chińczyk: kurczak zmarynowany w przyprawach, warzywa w słupki(papryka, por, marchewka, pędy bambusa) - nie mrożonki, bo zupełnie inny smak , świeża kolendra  z makaronem ryzowym lub ryżem

- stek wołowy rostbef lub antrykot, frytki, chrupiaca surówka z vinegeretem

- pomidory świeże, papryka, cukinia, przyprawy,czosnek makaron, świeża pietruszka z bazylią z makaronem

- krewetki na rózne sposoby

- sałatki

- zupy

Jak ma wyglądać ładnie i elegancko to wystarczy danie ozdobić listkiem czegoś świeżego.

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minut temu, Morfeusz napisał:

Choć uważam że gotowanie to jednak kobiece zajęcie

Też tak uważałem, dopóki nie znalazłem się w sytuacji, gdy trzeba było odszukać w domu to pomieszczenie gdzie się gotuje i zabrać samemu do roboty.

Po czym okazało się, że można mieć przy tym niezły fun.

 

@deomi, będziesz dla mnie gotować. Nie interesuje mnie, co o tym myślisz. 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sushi, tortilla wrapy z kurczakiem, krokiety z kapustą i mięsem + barszcz czerwony. Tarta szpinakowa z łososiem wędzonym i creme fraiche. A i placki po węgiersku. 

Na deser robię też czasem tiramisu. (przed wczoraj zrobiłam nawet) 

 

 

 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wbicie na krzywy ryj do dziewuchy kiedy wiem że coś dobrego ugotuje :D hahaha

Edited by marios27

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zupa borowikowa z łazankami, żurek na żeberkach. Lasania z szpinakiem, kluski śląskie z roladkami mięsnymi

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minut temu, Hippie napisał:

creme fraiche.

A czym crème fraîche różni się od śmietany?

Share this post


Link to post
Share on other sites
49 minut temu, Morfeusz napisał:

Serio?

Tak, nie potrafię gotować (znaczy umiem, ale kiepsko). Muszą gotować za mnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tortilla, ryba po grecku, a ostatnio naleśniki z kurczakiem i szpinakiem. :) Ale przyjemność sprawia mi głównie pieczenie ciast, gotowanie już mnie tak nie kręci. :)

 

 

 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co tam no przyjdzie do głowy, to zrobię. 

 

Mój to ostatnio ma fazę wyłącznie na zupę węgierską z kaszą pęczak. 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Yolo napisał:

A czym crème fraîche różni się od śmietany?

Crème fraîche można używać do gotowania, gdyż dzięki wysokiej zawartości tłuszczu się nie warzy. (35%)

Różni się nieco smakiem od zwykłej polskiej, kwaśnej. 

Używam go do tarty, bo też fajnie się ścina. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Hippie

Czyli masz na myśli jedną z odmian, crème fraîche épaisse.

Istnieją jeszcze dwie, gama zaczyna się od 12%

 

Moje pytanie było żartem/ zaczepką* bo crème fraîche w swoich trzech odmianach i polska śmietana to praktycznie to samo. 

 

*niepotrzebne skreślić 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Popisowe to może za dużo powiedziane, ale wiele osób chwali moje krokiety z kapustą i grzybami, barszcz i szarlotkę. Mąż chwalił też ostatnio wege-kebsa (tak to nazwijmy), ale sam mąż to za mała próba badawcza by uznać, że danie będzie popisowe ;) 

Cytat

- chińczyk: kurczak zmarynowany w przyprawach, warzywa w słupki(papryka, por, marchewka, pędy bambusa) - nie mrożonki, bo zupełnie inny smak , świeża kolendra  z makaronem ryzowym lub ryżem

@deomi polecam dodać sos sojowy, robi robotę :) 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie jestem siostrą ale od czasu gdy zobaczyłem, że stek robi sie max 10 minut - TO jest danie nad daniami.

Nie to, że to da sie jeść codzień.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Yolo napisał:
6 godzin temu, Morfeusz napisał:

Drogie Siostry,

 

Dyskryminacja!

Czuję się wykluczony. A mógłbym wiele wnieść w ten wątek boży. Jedną z moich pasji jest preparing delicious food. Ale pytanie jest tylko do sióstr. Szkoda. 😟

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.