Skocz do zawartości

Osłodź sobie kwaśne życie - mirakulina


Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

Już w momencie urodzenia człowiek lubi smak słodki, gdyż rodzi się z takimi preferencjami. Wynikają one z fizjologicznej reakcji organizmu, który z podrażnionymi receptorami słodkimi, uwalnia ogromne ilości serotoniny i endorfin, tzw. hormonów szczęścia. To właśnie dlatego noworodek lubi przede wszystkim słodki smak mleka, a dzieci i dorośli nie potrafią zapanować nad ukształtowanym ewolucyjnie pociągiem do słodkiego. Jednak ta niepohamowana skłonność wyewoluowała setki tysięcy lat temu w warunkach niedoboru pożywienia, kiedy to człowiek upatrywał nadziei na przetrwanie w wysokoenergetycznym pożywieniu słodkim. Preferencja odczuwania słodyczy spełniała także funkcje protekcyjną przed potencjalnym narażeniem na gorzkie, nieznane, naturalne trucizny.

 

Mijały miliony lat i przetwarzanie żywności zmieniło wzorce konsumpcji, jednak ludzka psychologia pozostała nie zmieniona. Podczas gdy współczesny organizm człowieka błaga o mniej kaloryczne, wysokobłonnikowe i pełnowartościowe posiłki, ludzie wciąż wybierają wysokoenergetyczne, słodkie produkty, które w XXI wieku stały się wyjałowione i pozbawione jakiejkolwiek wartości odżywczej

 

Cytat

Sprytna natura znalazła przebiegle rozwiązane tych problematycznych treści. Odpowiedź zawarta jest w malutkiej, czerwonej jagodzie Synsepalum dulcificum (Mirakulina) nazywanej, nadzwyczaj trafnie, owocem cudów. Kilkusekundowy kontakt niewielkiej ilości tej jagody z naszprycowanym wrażliwymi receptorami językiem zafunduje naszemu podniebieniu godzinną podróż po nieznanych dotąd obszarach słodyczy.

 

Cytat

Efekt ten utrzymuje się do maksymalnie 60 minut. Oznacza to zatem, że przez godzinę czasu możemy spożywać zdrowe, wysoce odżywcze potrawy i niezależnie od jej prawdziwego smaku doświadczać uczucia słodyczy

 

W Japonii się tym zajadają, są nawet specjalne restauracje, gdzie podają kwaśne potrawy a goście przegryzają mirakulinę zanim zaczną "kwaśno - słodką" ucztę.

Mam do Was pytanie, czy ktoś z Was to stosował? Drugie pytanie, jak to działa w dłuższym okresie stosowania, czy nie potrzebujemy jeść tego więcej, żeby przez godzinę odczuwać smak słodki?

 

Link do artu: https://www.akademiadietetyki.pl/dietetyka/malenka-jagoda-nadzieja-na-przyszlosc-czy-wciaz-strefa-marzen/

Link do filmu, gdzie pokazane jest jej działanie w praktyce:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.