Skocz do zawartości

Zapasy podczas wysokich temperatur


tomekbat

Rekomendowane odpowiedzi

Typowe konserwy w temperaturze pokojowej można przechowywać dwa lata, zazwyczaj mają oznaczenie mówiące iż temperatura przechowywania to do 20 C lub do 25 C - zalecana. Jeśli nie jest rozszczelniona wszystko będzie ok.

 

Mowa o konserwach typ puszka.

 

Nawet jak jest okres upałów to w domu/ mieszkaniu w zaciemnionej szafce nigdy nie ma takiej temperatury jak na zewnątrz, więc zalecana temperatura będzie nie przekroczona lub przekroczona nieznacznie.

 

Konserwa typ słoik, według wskazań na opakowaniu, ale jeśli będzie bez dostępu światła też postoi długo.

 

Jedynie podwyższona temperatura może im zaszkodzić, np. dłuższa ekspozycja na słońce w upalny dzień.

 

Więc konserwy mięsne, warzywne czy rybne możesz trzymać w kuchennej szafce, kierując się jedynie datą przydatności na opakowaniu. 

 

Btw. ryby w oleju wytrzymają nawet w dużych temperaturach. 

 

W MRE, które mają wieloletnie terminy przydatności do spożycia często znajdziecie zwykłe konserwy dostępne w sklepach. W marketach większość konserw stoi na zwykłych pułkach.

 

Po to wynaleziono konserwę, żeby przechowywać żywność długi czas bez warunków chłodniczych.

 

Oczywiście są też konserwy, które mają zalecenia do przechowywania w niskich temperaturach np. 0 - 4 C lub 0 - 8 C (z tego co pamiętam niektóre produkty "Krakusa" tak mają), czyli ewidentnie do przechowywania tylko w lodówce, więc trzeba czytać etykiety.

 

Czytaj etykiety jeśli konserwa ma oznaczenie przechowywania do 20 C lub 25 C kupuj śmiało, zwracaj tylko uwagę czy puszka nie jest pogięta, zardzewiała lub rozszczelniona i trzymaj w miejscu gdzie słoneczko nie zagląda, mam oczywiście na myśli szafkę ;) . I pamiętaj że po otwarciu trzeba w miarę szybko zjeść.

 

TIP: mleko UHT można przechowywać w temperaturze do 25 C wiec bez lodówki, zazwyczaj ma termin przydatności do spożycia 6 - 12 miesięcy. Jak masz do takiego mleka płatki owsiane górskie, jakieś rodzynki, suszone owoce, orzechy, czekoladę to masz całkiem niezłe jedzenie bez gotowania. 

 

TIP2: czekolada gorzka też nie wymaga szczególnych warunków przechowywania. 

 

TIP3: oleje, dżemy, konfitury też możesz przechowywać długo w temperaturze domowej. Kiszonkom i przetworom w occie też wystarczy brak dostępu światła i domowa temperatura, spokojnie rok wytrzymają. 

 

TIP4: suszone owoce i warzywa, a także orzechy w łupinie lub pakowane też mogą leżeć długo. 

 

 

  • Like 3
  • Dzięki 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, Mosze Red napisał:

Oczywiście są też konserwy, które mają zalecenia do przechowywania w niskich temperaturach np. 0 - 4 C lub 0 - 8 C (z tego co pamiętam niektóre produkty "Krakusa" tak mają)

Są też i takie, które możesz przechowywać w 20C, ale należy spożywać w 0 - 8 C - bo po prostu wtedy smakują lepiej. Niektóre produkty "Krakusa" tak mają.

 

W sklepie stoją na zwykłych półkach, ale żeby to była mielonka, którą można kroić w plastry, a nie "marmolada mięsna" - lepiej schłodzić przed spożyciem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.