Jump to content

Urbex w czasach zarazy

leto

Recommended Posts

Właśnie wróciłem z podwarszawskiego RON Leszczynka. Z dedykacją dla @Analconda (tak będzie wyglądało wszystko po upadku cywilizacji :P) i podziękowaniami dla K. za inspirację. Foteczki słabe, powoli zmierzchało no i cóż, aparat w moim Szajsungu...

u-1.jpg

u-2.jpg

u-3.jpg

u-4.jpg

u-5.jpg

u-6.jpg

• Like 4
  • Thanks 1

Sporo czasu spędziłem w klimatach urbexowych w latach 2005-2008 i w mniejszym stopniu chwilę później. Niepowtarzalny klimacik. 

Około pół kilometra od domu jeszcze dekadę temu miałem duży kompleks budynków należących do dawnej fabryki chemicznej, jednej z największych tego typu w kraju.

Obecnie zaorane. Dobrze, że trochę wspomnień  i kilka fantów* zostało.

Znałem ją na pamięć, całą topografię budynków + łażenie po dachach, "tajne" przejścia i różne ciekawostki heh. Ale to za gimbusa było, teraz już bym tak nie szalał. ?

Miałem dobre fotki na starym kompie, ale pewnie musiałbym kupić jakiegoś archaicznego pc'ta i tam włożyć hdd, żeby sprawdzić, czy coś zostało.

Jedynie dysponuję takim zdjęciem poglądowym z tamtych rewirów, zachowało się w załącznikach na mejlu, ale widoczny tylko mały procent tego kompleksu heh.

CJa2uNE.jpg

?

*wiem, że etyka nakazuje nie wynosić nic z takich miejsc, by nie psuć klimatu, jednak to były zdjęcia i papiery, które i tak by zniknęły razem z rozbiórką, także ten.

A w ostatnich latach widziałem tylko bunkry w Cybulicach.

Edited by Dworzanin.Herzoga
  • Like 1

Najfajniejszy chyba obiekt, który dotychczas zwiedzałem, to ośrodek wczasowy w Miałkówku - klasyka polskiego urbexu. Gdzieś mi się powinny walać zdjęcia z tamtej wyprawy...

W rzeczy samej:

m-1.jpg

m-2.jpg

m-3.jpg

Edited by leto
  • Like 2

56 minut temu, leto napisał:

Najfajniejszy chyba obiekt, który dotychczas zwiedzałem, to ośrodek wczasowy w Miałkówku - klasyka polskiego urbexu.

Ktoś tam nawet urządził replikę słynnego "burdelu na Morence", wypisując po ścianach zbereźne słowa takie jak "ruchanie" itp. :D Ale szkoda ogólnie że ten obiekt tak szybko podupadł.

• Haha 1

6 hours ago, BlacKnight said:

Czy można kupić coś takiego opuszczonego ? 

Na pewno, tyle że to są raczej obiekty do rozbiórki*, więc dodatkowa inwestycja.

* co nie przeszkadza ludziom w nich mieszkać. Jedna z rozpadających się kamienic w K-J, którą odwiedziłem w weekend, ma poprzyczepiane tablice PINBu, że obiekt do rozbiórki i zakaz przebywania ludzi (nie bez powodu, kompletna ruina), łażę tam sobie i nagle na drugim czy trzecim piętrze dobiegają mnie jakieś wesołe rozmowy gnieżdżącej się tam rodziny. wtf.

Edited by leto

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 1 month later...
  • 6 years later...

Zastanawiam się między lornetką 8x42 a 10x50 do obserwacji zwierzyny na ambonie wieczorami - różnica w cenie spora, więc chcę wiedzieć, czy ta większa średnica obiektywu faktycznie da mi wyraźnie lepszy obraz po zmroku.

Przy obserwacji w słabszym świetle różnica rzeczywiście będzie odczuwalna - większa średnica obiektywu w modelu 10x50 zbiera więcej światła, co przekłada się na dłużej czytelny obraz, gdy robi się ciemno, podczas gdy 8x42 wcześniej zacznie "gubić" szczegóły. Z drugiej strony 10x50 jest cięższa i większa, co przy dłuższym trzymaniu w rękach, a nie z podparcia na ambonie, może być bardziej męczące. Jeśli obserwacja odbywa się głównie z podparcia, warto rozważyć tę większą średnicę - jeśli chodzi też o mobilne przemieszczanie się, 8x42 bywa wygodniejszym kompromisem. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj: https://www.sportowa.com.pl/obserwacja-po-zmroku-jak-wybrac-idealna-lornetke-w-teren/

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.