Lalka Posted July 14, 2025 Share Posted July 14, 2025 W dniu 8.09.2024 o 23:16, Spokojnie napisał(a): Ból jest nieunikniony. Cierpienie jest wyborem. Haruki Murakami, Niby czemu cierpienie jest wyborem? Kiedyś jak byłam dzieckiem, spytałam Taty kto jest jego idolem. Powiedział mi, że mam tak żyć żebym to ja była idolem. Weszło mi to w głowę, miałam może z 3 lata. Jego słowa, niosą mnie przez życie i inspirują. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spokojnie Posted July 15, 2025 Share Posted July 15, 2025 8 godzin temu, Lalka napisał(a): Niby czemu cierpienie jest wyborem? Masz rację, na pierwszy rzut oka kontekst tego cytatu trochę zamglony. Jest on w klimacie stoicyzmu "nie mamy wpływu na to, co się dzieje, ale mamy wpływ na to, jak na to reagujemy". Także niektórzy ból przyjmują ze spokojem i świadomością, że zaraz minie, inni z kolei "cierpią" - tutaj dosyć mocno wchodzi też syndrom ofiary jak sobie pomyślę o wielu znajomych, którzy przesadnie pewne rzeczy odczuwają... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lalka Posted July 16, 2025 Share Posted July 16, 2025 @Spokojnie Czasem trzeba przejść przez cierpienie by dojść do spokoju. Cierpienie to część procesu uzdrawiania. Ja bym tego nie brała za uniwersalną prawdę, w niektórych sytuacjach za inspiracje. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spokojnie Posted July 16, 2025 Share Posted July 16, 2025 1 godzinę temu, Lalka napisał(a): Czasem trzeba przejść przez cierpienie by dojść do spokoju. Cierpienie to część procesu uzdrawiania. Tak i też to widzę po sobie, że bez tego cierpienia w pewnym okresie swojego życia, wielu rzeczy bym nie zmienił później. Ale będąc już świadomym człowiekiem tego cierpienia jest naprawdę mało. Sam kiedyś korzystałem z furtki zwanej "syndromem ofiary". Obserwując społeczeństwo - jest to niestety bardzo popularne. Ludzie często cierpią, bo tego chcą... bo chcą by inni nad nimi ubolewali, pocieszali itp. Potem słuchasz takich ludzi: "Boże jak ja mam źle w życiu". Ja na początku nie mogłem kompletnie tego pojąć. Dysonans na poziomie 100%. Przykład koleżanki: "cierpi, bo coś tam się wydarzyło". Ja daję jej rozwiązanie i pomoc... a ona nie tego oczekiwała. Chciała po prostu pocieszenia w stylu "będzie dobrze", poklepania po plecach. Ludzie nie chcą rozwiązań, wolą żyć jako ofiary, bo dzięki temu mogą tłumaczyć wiele osobistych niepowodzeń. I w tym kontekście "Cierpienie jest wyborem". 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spokojnie Posted July 17, 2025 Share Posted July 17, 2025 „Kiedy uczeń jest gotowy, Nauczyciel się pojawi”. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzingolo Posted July 17, 2025 Share Posted July 17, 2025 " nigdy nie zostawiaj swoich " Formoza 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DOHC Posted July 18, 2025 Share Posted July 18, 2025 "Nie jest ważne kto zachlapał, ważne komu dziecko powie tata". Autor TYGRYS z plusujemy.pl 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kiroviets Posted July 18, 2025 Share Posted July 18, 2025 @DOHC z tego co wiem - nie żyjesz zgodnie z tą unikatową maksymą.🤔😉 50 minut temu, DOHC napisał(a): Autor TYGRYS z plusujemy.pl Ten gagatek to iście nieskromna kopalnia inspiracji.🤣 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaniGrażyna Posted November 7, 2025 Share Posted November 7, 2025 "Kto walczy z potworami, ten niechaj baczy, by sam nie stał się potworem. A gdy długo spoglądasz w otchłań, otchłań również patrzy w ciebie" Myślę , że dla różnych fanów teorii 'bio-robotów' do przemyślenia. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brat Przemysław Posted November 8, 2025 Share Posted November 8, 2025 11 godzin temu, PaniGrażyna napisał(a): teorii 'bio-robotów' Co to dokładnie za teoria? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzatanK Posted December 16, 2025 Share Posted December 16, 2025 W dniu 8.11.2025 o 12:19, Brat Przemysław napisał(a): W dniu 8.11.2025 o 00:32, PaniGrażyna napisał(a): teorii 'bio-robotów' Co to dokładnie za teoria? Że nie wszyscy jesteśmy ludźmi a ogromna część z nas jest czymś w rodzaju NPC (biorobotów). Niezwykle przypomina mi to wierzenia Żydowskie, gdzie jak słyszałem głoszą iż, jesteśmy istotami bez duszy a tylko oni są szcześliwymi posiadaczami ducha. Dlatego może warto zerknąć we własne zakamarki duszy stając się orędownikiem takiej teorii bo może się okazać, że niekiedy sami możemy przejawiać pewne braki w tym temacie. Pozdro. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brat Przemysław Posted December 16, 2025 Share Posted December 16, 2025 17 minut temu, SzatanK napisał(a): Dlatego może warto zerknąć we własne zakamarki duszy Jak juz masz tę duszę to nie jest zle. Podobno wiekszosc ludzi nie prowadzi dialogu wewnetrznego - czyli operuja na poziomie mentalnym zwierzat (co nie znaczy ze sobie nie radza w swiecie, a wrecz radzą sobie doskonale, jak kazde zwierze w swoim srodowisku). 20 minut temu, SzatanK napisał(a): przypomina mi to wierzenia Żydowskie, gdzie jak słyszałem głoszą iż, jesteśmy istotami bez duszy a tylko oni są szcześliwymi posiadaczami ducha Ja za takiego ducha podziekuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spokojnie Posted April 12 Share Posted April 12 "Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu" - Król Julian (Madagaskar 2) źródło 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
reffohem Posted April 12 Share Posted April 12 "Ktokolwiek bierze miecz, zginie od miecza. A ktokolwiek nie bierze miecza, lub z rąk go wypuszcza, zginie na krzyżu." Wstęp do "Wybacz wszystkim wrogom" zespołu Turbo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzingolo Posted April 13 Share Posted April 13 " od ślubu uchowaj mnie Panie, bo miłość przeminie a babsko zostanie" Nieznany autor na YT 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
smerf Posted April 16 Share Posted April 16 (edited) „Sztuczna inteligencja nie zastąpi człowieka — pokaże mu, kim naprawdę może się stać.” — autor Smerf z Bracia Samcy 🙂 Edited April 16 by smerf Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drago Posted April 17 Share Posted April 17 "Kroczem do dobrobytu" autor nieznany Napis na ścianie w kiblu mojej szkoły średniej sto lat temu. Jakie to życiowe tak po latach sobie przypomniałem. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
EmseyXYZY Posted April 18 Share Posted April 18 Myśli kreują rzeczywistość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smerf Posted April 18 Share Posted April 18 12 godzin temu, Drago napisał(a): "Kroczem do dobrobytu" Uniwersalne, ponadczasowe, ale nic nie przebije " Ruchaj i obserwuj " to już lvl mędrca. 😄 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts