Kleofas 2,452 Posted October 4, 2020 Share Posted October 4, 2020 Tak po kilku wątkach poświęconych zakupowi Audi czy BMW zastanawiam się, co młodzież widzi w BMW i Audi. Czy nie lepiej za te same pieniądze kupić zamiast używanego BMW jakiś młodszy model Opla, Skody czy Mazdy? Czy na prawdę to jest frajda jeździć 20 letnim przerdzewiałym szrotem z którego rury wydechowej wydobywa się czarny dym? 1 Link to post Share on other sites
CalvinCandie 1,428 Posted October 4, 2020 Share Posted October 4, 2020 @Kleofas - Dla facetów te samochody są tzw. PUSSY MAGNET czyli wabikami na panienki. Część młodych uważa je za jakiś "prestiż". 3 Link to post Share on other sites
Kleofas 2,452 Posted October 4, 2020 Author Share Posted October 4, 2020 No ja wiem, że Skoda nie jest może sexi, ale mimo wszystko jest tańsza w utrzymaniu i już dawno przestała być obciachowa. W Skandynawii zarówno Dacia jak i Skoda to bardzo popularne samochody. Link to post Share on other sites
Libertyn 5,957 Posted October 4, 2020 Share Posted October 4, 2020 1 minutę temu, Kleofas napisał: No ja wiem, że Skoda nie jest może sexi, ale mimo wszystko jest tańsza w utrzymaniu i już dawno przestała być obciachowa. W Skandynawii zarówno Dacia jak i Skoda to bardzo popularne samochody. Do BMW fapią ci co fapali w gimbazie do adidasów i nike oraz Reebok traktując wszystko inne jak ciuchy dla plebsu. Nie chodzi o samochód a o znaczek. 8 Link to post Share on other sites
Patton 11,112 Posted October 4, 2020 Share Posted October 4, 2020 11 minut temu, Kleofas napisał: co młodzież widzi w BMW i Audi. Magnes na karyny. 4 Link to post Share on other sites
Pankoneser 353 Posted October 4, 2020 Share Posted October 4, 2020 (edited) To sa samochody premium, czyli nowe kosztuja na prawde spory hajs. Sa (a przynajmniej byly) w teorii lepiej wykonane, z lepszych materialow. Wieksze silniki, lepsze wyciszenie, lepsze wyposazenie. I tak dalej i tym podobne. Zadbane BMW i Audi oferuje zupelnie inny komfort jazdy niz taka Skoda czy Opel. W tych drugich nie zaznasz skory czy elektrycznych dodatkow. Tylko o takie samochody trzeba dbac czego wiekszosc uzytkownikow po prostu nie robi. Inaczej nie poczujesz jak to na prawde kiedys jezdzilo. Z drugiej strony pewnie chodzi o IMIDZ. Natomiast dla mnie to nie ma znaczenia, bo nie specjalnie lubie te marki a na pewno nie modele, ktore wiekszosc kupuje. Dobre sa Mki, czy Ski oraz RS od Audi. Zdecydowanie wolalbym cos nowego z Japonii niz uzywane Audi czy BMW. Jeszcze zalezy ktore. Sa jeszcze Merce lub Jag, Lexus. No ale jak wiekszosc sie nie zna na niczym wiecej niz znaczek z Bawarii to zycie. Edited October 4, 2020 by Pankoneser 5 Link to post Share on other sites
Yahu 350 Posted October 4, 2020 Share Posted October 4, 2020 21 minut temu, Kleofas napisał: [...] Mazdy? Czy na prawdę to jest frajda jeździć 20 letnim przerdzewiałym szrotem Kolego, Mazdy w to nie mieszaj. Samochody ogólnie super, mało co się w nich psuje, ale karoseria rdzewieje nawet, jak się dba o nią bardziej, niż o swoją babę 2 Link to post Share on other sites
Quo Vadis? 7,923 Posted October 4, 2020 Share Posted October 4, 2020 Nie chodzi nawet tyle o BMW czy Audi ale też np Mercedes, Porsche a więc marki te kojarzą się z jakimś prestiżem, luksusem. Kup w naszym kraju auto tej marki, nie starsze niż 10 lat i jesteś dla większości otoczenia bogol ? No niestety ale taka jest prawda, że większości ludzi nie stać na ŻADNE nowe auto ale stać na używane, więc jak wybierają z używanych to wybierają coś, co kiedy było NOWE rzeczywiście takim luksusem i prestiżem być MOGŁO ale nie musiało. Warto też wspomnieć o tym, że "niemiecka" marka kojarzy się z niezawodnością, etc. A i jest jeszcze kwestia gustu, mi np dużo samochodów marki Audi się po prostu podoba wizualnie. 4 Link to post Share on other sites
Generał Szrama 374 Posted October 4, 2020 Share Posted October 4, 2020 Mają coś w sobie, kiedyś byłem anty na te samochody bo kojarzyły mi się z dresiarstwem. Teraz sam mam BMW i następnym razem też kupię ten samochód. Świetny komfort jazdy, łatwo dostępne części, jakość wygląd itd .. Kup a się przekonasz 1 Link to post Share on other sites
Brat Jan 7,943 Posted October 4, 2020 Share Posted October 4, 2020 2 minuty temu, Quo Vadis? napisał: Audi się po prostu podoba wizualnie. Dodaj do tego świetny napęd 4x4 10 minut temu, Pankoneser napisał: To sa samochody premium Ale że "3" z BMW to też premium? Link to post Share on other sites
Obliteraror 15,579 Posted October 4, 2020 Share Posted October 4, 2020 6 minut temu, Brat Jan napisał: Ale że "3" z BMW to też premium? Jak nowe, to jak najbardziej. Mnie te markę obrzydzili jej użytkownicy. Poza tym nie będę doplacal kolejnych 100, 150k by mieć takie wyposażenie jak w obecnym aucie za jakies 60% ceny nowego BMW. 2 Link to post Share on other sites
Pankoneser 353 Posted October 4, 2020 Share Posted October 4, 2020 (edited) 15 minut temu, Brat Jan napisał: Dodaj do tego świetny napęd 4x4 To nie jest Quattro na torsenie tylko Haldex w kolejnej generacji, czyli dolaczany naped. W teorii naped na jedna oś. 15 minut temu, Brat Jan napisał: Ale że "3" z BMW to też premium? To co obecnie robia odbiega np. awaryjnoscia od starych modeli. Ale w gruncie rzeczy tak, obecna 3 w podstawowej wersji jak popatrzylem ma 2.0 motor z automatyczna skrzynia, cos tam w wyposazaniu. Na pewno dobrze sie prowadzi i jest dobrze wyciszona. Konstrukcyjnie na pewno przemyslana. Wykonana z lepszej jakosci materialow, ale jak juz powiedzialem, te roznice sie zacieraja. Kiedys na pewno o BMW mozna bylo tak powiedziec, bylo lepsze, za cos placiles wiecej. Edited October 4, 2020 by Pankoneser 2 Link to post Share on other sites
Brat Jan 7,943 Posted October 4, 2020 Share Posted October 4, 2020 Przyznam, że i ja miałem w głowie pomysł i ciężko go usunąć na X5 V8. 1 Link to post Share on other sites
Pacman 548 Posted October 4, 2020 Share Posted October 4, 2020 (edited) 27 minut temu, Generał Szrama napisał: Mają coś w sobie, kiedyś byłem anty na te samochody bo kojarzyły mi się z dresiarstwem. Teraz sam mam BMW i następnym razem też kupię ten samochód. Mi tak samo BMW kojarzyło się mocno z dresiarstwem i po prostu wiochą, i do pewnego czasu przez to mocno broniłem się przed tymi autami. Niepotrzebnie, bo to auto po prostu lepiej się prowadzi, to inaczej jedzie. Jak ktoś nie lubi jazdy samochodem i traktuje to jak przykry obowiązek to kupicie Dacię/Skodę i będzie najtaniej. Jednak sami zobaczycie gdy się przesiądziecie z ukochanej fabi, że z jazdy się robi przyjemność. Nie dotyczy to wszystkich modeli BMW i wszystkich roczników. Duża część z nich ma standardowe miękkie zawieszenia itp co prowadzi się jak każde inne auto niestety. Starsze roczniki też pływają po jezdni. 55 minut temu, Kleofas napisał: Czy na prawdę to jest frajda jeździć 20 letnim przerdzewiałym szrotem z którego rury wydechowej wydobywa się czarny dym? W takim wypadku zdecydowanie lepiej nowszą skodę. Chociaż jak masz 19 lat i nie potrzebujesz, żeby auto było 100% niezawodne to fajnie sobie pokatować mocniejszym szrotem. Ja żałuję, że gdy miałem 18 lat to nie kupiłem żadnego mocnego szroto E36/E46 do 15k. Zamiast tego całą kasę zawsze odkładałem, niepotrzebnie. Albo starego mercedesa, coś starego ale mocnego w starszym klimacie właśnie. Edited October 4, 2020 by Pacman 2 Link to post Share on other sites
deleteduser82 1,076 Posted October 4, 2020 Share Posted October 4, 2020 BMW robi po prostu piękne auta. Wszystko mi się w nich podoba, od kształtów po logo 1 Link to post Share on other sites
Leniwiec 2,774 Posted October 4, 2020 Share Posted October 4, 2020 21 minut temu, Pankoneser napisał: To nie jest Quattro na torsenie tylko Haldex w kolejnej generacji Zależy o których rocznikach mówimy. Starsze modele, które miały silnik wzdłużnie miały torsen, poprzecznie haldex. Link to post Share on other sites
Pankoneser 353 Posted October 4, 2020 Share Posted October 4, 2020 5 minut temu, Leniwiec napisał: Zależy o których rocznikach mówimy. Starsze modele, które miały silnik wzdłużnie miały torsen, poprzecznie haldex. Zgadza sie, mowie o kilkulatkach albo nowych. Chociaz nie twierdze, ze to nie dziala, budowa napedow poszla sporo do przodu. Natomiast nie jest to na pewno symmetrical-awd jak w Subaru. 8 minut temu, NoName napisał: BMW robi po prostu piękne auta. Wszystko mi się w nich podoba, od kształtów po logo Nowe grille w BMW wygladaja smiesznie. Calosciowo nowe modele wygladaja na premium i byle dresa na taki woz raczej nie stac. Niestety w PL caly czas BMW ma specyficzny imidz. Link to post Share on other sites
Leniwiec 2,774 Posted October 4, 2020 Share Posted October 4, 2020 1 minutę temu, Pankoneser napisał: Natomiast nie jest to na pewno symmetrical-awd jak w Subaru. Jest. Tam właśnie jest torsen. 4 minuty temu, Pankoneser napisał: budowa napedow poszla sporo do przodu. Moim zdaniem nie. Tam nie ma już co wymyśleć. Od dawna nic specjalnie się nie zmieniło w napędzie 4x4. Link to post Share on other sites
Bohun 1,114 Posted October 4, 2020 Share Posted October 4, 2020 IMHO precyzja i jakosć materiałów, dbałość o szczegóły - niemcy na tym punkcie mają najwyraźniej pierdolca Pozdro 1 Link to post Share on other sites
Imbryk 4,753 Posted October 4, 2020 Share Posted October 4, 2020 5 8 Link to post Share on other sites
Ksanti 5,262 Posted October 4, 2020 Share Posted October 4, 2020 1 godzinę temu, Libertyn napisał: Do BMW fapią ci co fapali w gimbazie do adidasów i nike oraz Reebok traktując wszystko inne jak ciuchy dla plebsu. Nie chodzi o samochód a o znaczek. 1 2 Link to post Share on other sites
Lukas3k 1,754 Posted October 4, 2020 Share Posted October 4, 2020 @Kleofas po prostu BMW i Audi mają wysoki współczynnik prestiżu Krótka definicja z słownika języka polskiego: prestiż «poważanie i szacunek, jakim ktoś lub coś cieszy się w swoim otoczeniu» Tutaj masz przykładowy ranking (firmy niemieckiej to i marki niemieckie na szczycie): 1 Link to post Share on other sites
Bullitt 2,223 Posted October 4, 2020 Share Posted October 4, 2020 (edited) Nic. Ups, przepraszam, zapomniałem o jednym. Podziw w oczach wszelkiej maści zakompleksionych Polaków, wierzących i powtarzających mantrę, że "Niemiec to Niemiec". Żyjących jeszcze w bańce motoryzacyjnej z lat 90. Normalne firmy motoryzacyjne. Przeciętne, ale sugerujące że to coś więcej. Edited October 4, 2020 by Bullitt 1 Link to post Share on other sites
RENGERS 5,979 Posted October 4, 2020 Share Posted October 4, 2020 Rozpierdala mnie fakt, że dla przeciętnego polaka taka nówka sztuka z salonu kijanka stinger z najmocniejszym silnikiem to mniejszy prestiż, niż 5 letnie bmw " trójka". Rozpierdala mnie to, bo pokazuje jaki jest poziom świadomości i poziom intelektualny przeciętnego polaka. Mam kolegę który ostatnio zakupił używaną Hondę Legend za około 35 tysięcy złotych, siedząc w tej furze masz wrażenie, że kosztuje 200. Auto z 2007. 10 Link to post Share on other sites
maroon 11,775 Posted October 4, 2020 Share Posted October 4, 2020 Nie wymienię WRX-a sti na żadne niemieckie gówno, nawet za dopłatą. 2 Link to post Share on other sites
Recommended Posts