Skocz do zawartości

Superżywność


pan_martino

Rekomendowane odpowiedzi

Sam poniekąd wychodzę z założenia Paracelsusa - "wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, to tylko kwestia dawki" ;)

 

Rzepakowy (rafinowany) wydaje się być bardzo OK do smażenia i raczej nie ma co się go w tej funkcji bać (duża zawartość kwasów tłuszczowych monoenowych = odporność na wysoką temp.). Smakowo jest bez sensu, jeśli nie jest "domowo" tłoczony, bo ten fajnie podkręca smaki dokładając nowe.

 

Ponadto pojęcie "oliwa z oliwek" jest zbyt szerokie, bo jest ich kilka rodzajów w zależności od procesu produkcji, który dedykuje je do konkretnych zastosowań, których lepiej ze sobą nie mieszać:

  1. Olio extravergine di oliva  –  oliwa otrzymywana z pierwszego tłoczenia „na zimno”, bez udziału jakichkolwiek substancji chemicznych. Najlepsza do spożycia na surowo. Dobrej jakości i świeża ma ostrawy posmak. Polać chrupiącą bagietkę itp. (Pycha - zagryzana dobrym żółtym serem i oliwkami)
  2. Olio vergine di oliva – pochodzi z drugiego lub trzeciego tłoczenia, nadaje się do sałatek (tylko po co, skoro mamy extravergine?)
  3. Olio d´oliva – oliwa otrzymywana poprzez rafinację w wysokiej temperaturze z zastosowaniem rozpuszczalników organicznych. W miarę odporna na wysoką temperaturę więc nadaje się do smażenia.
  4. Olio di sansa di oliva – otrzymywana w procesie rafinacji z masy oliwek pozostałej po tłoczeniu. Wyłącznie do smażenia.
Czyli właściwie sens zastosowania mają dwa skrajne.
Możesz doczytać o izomerach trans.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 13.01.2016 at 10:55, Rnext napisał:

<ciach>

Srebro koloidalne - kapitalna sprawa w przypadku mojej Blondi, która ma wirusa opryszczki w rogówce (potworny ból!). Stosowała Zovirax z przeciętnym skutkiem. Teraz gdy czuje że coś jest z okiem nie tak, dwa zakroplenia srebrem i nawet się nie rozwija przy bardzo rzadkich nawrotach. Nie mam pojęcia czy to placebo, grunt że skutkuje.

<ciach>

 

Srebro odkaża po stokroć lepiej niż antybiotyki. Do stosowania miejscowego jak najbardziej. Nie stosować ogolnoustrojowo, bo wytłuczesz w środku wszystko co pożyteczne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No z tego robi się nawet bardziej ogólny problem, ponoć sporo jest jonów Ag w wodach, więc może to uderzać np. w oczyszczalnie ściekow. Ale nie wnikałem w temat głębiej, więc jeśli ktoś coś kmini w temacie to ja chętnie poczytam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Brat Jan napisał:

Chyba gdzieś z rok temu sporo było o tym, że południowcy coś kombinowali z tym "dziewictwem" oliwy.

Coś też było o krótkim terminie jej walorów i przydatności.

Proszę o źródło. Krótki termin? Jeśli masz na myśli incydentalny przypadek kombinowania przy żywności, to jeszcze zrozumiem, ale proszę o źródło, bo nie wierzę.

Pewnie masz na myśli nazywanie na butelce oleju niebędącego extra vergine tak, jakby był. Ale sama oliwa extra vergine w kontekście krótkiego terminu i przydatności to coś dziwnego.

 

2 godziny temu, radeq napisał:

Oczywiście miałem na myśli olej rzepakowy tłoczony na zimno. 

Z tabelek wychodzi, że jest dużo lepszy od oliwy.

Znalazłem w necie info, że jest lepszy, ale są też zdania przeciwne. Z tego, co widzę, miażdżącą przewagę w necie co do lepszego wyboru ma olej rzepakowy...Zdumiałem się, jestem zbulwersowany!

 

Chyba napiszę tekst porównujący właściwości obydwu olejów.

Edytowane przez AdrianoPeruggio
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Dnia 13.01.2016 at 11:55, Rnext napisał:

Czuję że popłynę z tekstem na tej wodzie ;)

Jonizowaną i alkalizowaną pijemy od jakiegoś czasu, nie obserwuję żadnych specjalnych efektów, ale blondi ma jak twierdzi super nawilżoną skórę. Ale my i tak od niemal zawsze jako spożywczej używaliśmy RO+mineralizacja. Niedawno doszedł alkalizator po prostu.

 

 

Ja właśnie widzę bardzo duży wpływ na moje zycie, Ph ustawiam sobie na 9 co odpowiada < -400orp. Po tym jak zacząłem ją zażywać miałem przez jakiś czas zjazd i źle się czułem, czytałem że to efekt odkwaszania organizmu co by się zgadzało. W przeciwieństwie do Was jadłem mało warzyw, więc zgadzałoby się dlaczego nie odczuwasz większych efektów (warzywa mają Ph zasadowe i ujemny orp).

Generalnie ciekawa sprawa z tym ORP, można znaleźć informację, że woda ze wszystkich uzdrowisk ma ujemny ORP a im bardziej słynne (więcej "cudów") tym mniejsze ma ORP. Jak dla mnie lepsze wytłumaczenie niż boska interwencja :D

 

PS. Możesz mi dać namiary na sklep skąd bierzecie glony i goje? Najlepsze glony które znalazłem są z firmy Rainforest Food ale co do goji to mam cały czas dylemat które wybrać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jagody goji kupujemy w ogólnie pojętych sklepach z tzw. "zdrową żywnością", raczej bez preferencji odnośnie miejsca. Ostatnio nawet w jakimś pakiecie tematycznym Lidla były (więc bywają pewnie regularnie). Nie jesteśmy ekstremalnie pryncypialni jeśli chodzi o źródło.

 

Glony - przeważnie "Kuchnie Świata". Mamy w zasięgu stacjonarny, ale przez net też chyba da radę. Swego czasu mieli świetnego tuńczyka (do tego mieszankę kiełków, zrobić stir-fry w wooku z sosem sojowym! Cudo!). Mają tam też fajne prażone pikantne chipsy z glonów. Mnie to wybitnie smakuje, choć są dość tłuste, ale świetnie na ostro zbilansowane.

 

Acha, przypomniałem sobie - na początku picia wody alka-joni, wyraźnie ostry i intensywny zapach moczu mieliśmy. Znajomy, który sprowadza taki sprzęt do PL współpracuje z którąś akademią rolniczą pod kątem wpływu na uprawy - ciekawe doświadczenia robią. Jak chcesz to na priv dam Ci kontakt do niego, powie więcej i z pierwszej ręki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Polecam ziarna kakaowca - cholernie gorzkie, robią robotę - to co ma ziarno nie znajdziemy w przetworzonej nawet 90% kakao czekoladzie. Ziarna mają wit. C, która ulega degradacji w wyniku obróbki na czekoladę. Ziarno kakaowca - uncja 28 g, ma podobno 314% pokrycia dz na żelazo. Więc, jedząc codziennie przez kilka tygodni można podnieść swoje wyniki i w sporcie i pod pierzyną.

Edytowane przez Kamil0s
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.