Jump to content

Musisz Wiedzieć

Strusprawa1

Recommended Posts

3 godziny temu, Boromir napisał:

Praktycznie każdy, który jest wartościowy.

Ostatnio interesuje się historią Polski i kanały na YouTube o tej tematyce również mają mało wyświetleń. 

• Like 1

Panowie mimo czterdziestu wiosen na karku nie czaję na jakiej podstawie taki youtube miałby jakoś blokować takie zacne treści. 

Mam własne doświadczenia z bezprawiem i obrzucaniem błotem z nadzieją że coś się przyklei (polsze pożal się Boże femi-prokuratorki itd.), ale co te skur. lewaczki mogłyby tu zarzucić? Mowę nienawiści, propagowanie symboli państw totalitarnych? 😉

Godzinę temu, PyrMen napisał:

Panowie mimo czterdziestu wiosen na karku nie czaję na jakiej podstawie taki youtube miałby jakoś blokować takie zacne treści. 

Mam własne doświadczenia z bezprawiem i obrzucaniem błotem z nadzieją że coś się przyklei (polsze pożal się Boże femi-prokuratorki itd.), ale co te skur. lewaczki mogłyby tu zarzucić? Mowę nienawiści, propagowanie symboli państw totalitarnych? 😉

Blokowanie na YouTube to ostateczność, najpierw się nie wyświetla w podpowiedziach, nie ma w polecanych itd, to zazwyczaj wystarczy.... 

Facebook robi to samo, zauważyłem że komentarze z automatu ustawiają się na najbardziej trafne, a nie na wszystkie....

• 1 month later...

Jakoś to tak ze mną jest, że jak pojawia się coś nowego na tym kanale to tematyka dotyczy tego, na co poświęciłem ostatnio trochę czasu. Tym razem o tym, jak istotna jest semantyka - oczekiwania, pragnienia, żądze, czym jest radość, spełnienie. Jest też o obawach, taoizm, buddyzm, jak panować nad tym co się pojawia w głowie, zamiast być przez to kontrolowanym. Do tego o działaniu, sprawczości.

Do tego co jest powiedziane na filmie o działaniu dodam od siebie coś co nie jest powiedziane tam wprost - brak działania, brak sprawczości niszczy mężczyznę. Dłuższy okres takiej niemocy to psychika zamienia się w płonące zgliszcza.

• Like 1
  • Thanks 2

• 3 weeks later...
2 godziny temu, PoProstuMarek napisał:

Gdzieś przemknął mi komentarz, że autor Musisz wiedzieć pisze książkę, ktoś coś wie na ten temat? 

Nic. Książka mogła być ciekawa :) Kanał musisz wiedzieć już oglądam wszystkie odcinki trzeci raz.

• Like 3

23 godziny temu, PoProstuMarek napisał:

pisze książkę

Chyba w jakimś podcaście o tym wspomniał. Coś mi się obiło o uszy, ale czy w kontekście "mógłbym napisać książkę o tym co się odwala" czy w "jestem w trakcie pisania książki" to nie jestem pewien. 

• Like 1

Popełnię wpis tutaj, bo to fajny temat dla kanalu "musisz wiedzieć", a może Glos nas tu cichcem podczytuje :)

Na Netflix pojawil sie program "100 ludzi", na pierwszy rzut oka typowa amerykańska papka, ale pierwszy odcineknie zainteresował. W programie robią testy, np:

- Grupa kontrolna 2x50 osób dostaje zdjęcie przestępcy i opis przewinienia, mają wydać wyrok. Różnica w tym że jedni dostają zdjecia osób ładnych/przystojnych, a drudzy nie.

- Znów podział na grupy, ale tym razem oglądają aktorów, którzy w jednej z grup są nudni a w drugiej zabawni - zadanie to ocenić atrakcyjność.

Więcej nie zdradzam, wyniki są interesujące.

• Like 1
  • Thanks 2

13 godzin temu, bzgqdn napisał:

wyniki są interesujące

Zbyt mała grupa ludzi, aby wyciągnąć jakieś konkretne wnioski, ale sam pomysł podoba mi się i może dać do myślenia. Już sobie wrzuciłem na listę i przyjemnością przejrzę dzisiaj pierwszy odcinek, także dzięki za rekomendacje.

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 5 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...

Ciekawy temat, od początku roku właśnie praktykuję. Polecam założyć oddzielny notatnik, dobre w momencie "słabszych dni" czy zwątpienia, można sobie szybko wyjaśnić ile dobrego dzieje się wokół nas.

Praktyka wdzięczności też jest fajnym dodatkiem przy medytacji. 

• Like 1

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.