absolutarianin Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 (edited) Przycinam sobie oliwki dzisiaj i naszła mnie kolejna refleksja w stylu: Dokąd my zmierzamy jako cywilizacja? Tym razem punktem wyjścia było to, co miałem w rękach, czyli kanadyjska pilarka z epoki Pioneer P20 kupiona u starego Italiańca na garażowej wyprzedaży za całe 50 euronów, czyli jedną dniówkę African Brothers przy pomidorach. Stała się ona nawet bohaterką jednego mojego podcastu: Zrobiłem robotę i wykonałem rutynową regulację (mam ją już trzy lata w użyciu). I teraz spostrzeżenia. W przeciwieństwie do współczesnego gówna z marketu: - praktycznie nie wyciągnął się łańcuch - nie wymemłała się żadna śrubka przy obracaniu kluczem przez tyle lat (staruszka już) z porządnej stali wszystkie - jakiś czas temu zerwał mi się leciwy sznurek od wyrwirączki, poskładałem całość na nowy supeł w ciągu niespełna 20 minut, nie wyskoczyła ta cholerna sprężyna, jak w innych piłach, nie zwisa żałośnie uchwyt - pilarka zawsze odpala wg. tego samego schematu No i znak zapytania, co za tępe patafiany o marchwianych rękach i snopku siana w głowie, bez obycia technicznego z obsługi śrubokręta chociażby, w brudnych spelunkach projektują to współczesne dziadostwo i rozrzucają po całym świecie? Co jest zatem poszło nie tak z tymi nowymi, że po 100 latach od powstania wynalazku nie można tego zrobić dobrze, jak kiedyś? Globalny spisek? Ględzenie starego dziada? Nie... to tylko: paralelna polityka wielkiego wychujenia A z współczesnymi samochodami, komputerami i kobietami ten cały proces to jeszcze dodatkowo: - wewnętrzne ocipienie - standaryzowane zblowjobowanie - ekwilibrystyczne zidiocenie i... ostateczne zaoranie A Wy, jakie macie fajne zabawki z dawnych lat? Edited March 23, 2021 by absolutarianin 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Covidianin Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 To normalka w kapitalizmie. Tanie rzeczy są dla bogatych lub nieuświadomionego gminu. Rozsądny człek kupuje dobry jakościowo towar, za który wykłada więcej. Zamiast koszuli z sieciówki wydaje 3 razy tyle na koszulę z butiku sartorialnego, która będzie lepszej jakości, lepiej dopasowana i nie wyblaknie po kilku praniach. Chyba że Twój post to kryptopostulat wprowadzenia socjalizmu, w którym buty z przydziału są nie do zajebania, bez względu na okoliczności w jakich były użytkowane.. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pyrkosz Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 Rzeczy porządnej jakości po prostu działają dłużej. Chytry traci dwa razy. Nic nowego. Choć czasem tańsze wcale nie oznacza gorsze, a czasem jest nawet lepsze. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
PyrMen Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 Już ponad sto lat temu spotkali się w Szwajcarii, producenci żarówek żeby porozumieć się w kwesti maksymalnego czasu świecenia się ich wyrobów. Tak jest do dzisiaj. Sprzęty mają się psuć, żeby nie opłacało się ich naprawiać i biec kupić nowy. Wszyscy zadowoleni oprócz konsumentów. 9 Link to comment Share on other sites More sharing options...
deleteduser179 Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 Liczę, że jeszcze uda mi się zakupić ze Wschodu Ładę Nivę z podstawową elektryką, bez tego cyfrowego gówna. Dochodzimy do czasów, w których nie będzie już wyboru - bo nawet lodówka będzie wysyłała producentowi dane o twoich nawykach żywieniowych... 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perun82 Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 3 minuty temu, zychu napisał: bo nawet lodówka będzie wysyłała producentowi dane o twoich nawykach żywieniowych... Żeby tylko do producenta.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patton Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 25 minut temu, absolutarianin napisał: A Wy, jakie macie fajne zabawki z dawnych lat? Ogrzewacz benzynowy (katalityczny) made in CCCP model GK-1, który w przeciwieństwie do współczesnych modeli, ma tak dobrze zrobiony żarnik, że do dziś działa na fabrycznym. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
niemlodyjoda Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 (edited) 37 minut temu, absolutarianin napisał: paralelna polityka wielkiego wychujenia A z współczesnymi samochodami, komputerami i kobietami ten cały proces to jeszcze dodatkowo: - wewnętrzne ocipienie - standaryzowane zblowjobowanie - ekwilibrystyczne zidiocenie i... ostateczne zaoranie Niestety jest jakaś epidemia awarii tego sprzętu w w ostatnich latach Starsze egzemplarze odmawiają, po latach, kooperacji, a młodsze nie są kompatybilne ze źródłem zasilania Edited March 23, 2021 by niemlodyjoda Link to comment Share on other sites More sharing options...
PyrMen Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 Wszystko się jebie. Jedno prędzej drugie później. Jak kobiety. Link to comment Share on other sites More sharing options...
deleteduser115 Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 23 minuty temu, absolutarianin napisał: A Wy, jakie macie fajne zabawki z dawnych lat? Świetny temat. Dla mnie hitem jest termowentylator Farel OTW-2, którym ogrzewaliśmy się w dzieciństwie z bratem w zimowe wieczory: Absolutnie niezniszczalny skurwiel, działa zresztą do tej pory i nigdy nie odmówił posłuszeństwa. Moi rodzice do tej pory używają pralki Frani z czasów PRL - mieli w międzyczasie jakąś nową, ale oczywiście padła natychmiast po zakończeniu okresu gwarancji i wrócili do Frani. No cóż, trwałość produktu nie zachęca do jego częstej wymiany - szczególnie, gdy dotyczy to produktów nie mających w założeniu podnosić prestiżu jego posiadacza jak właśnie pralka czy pilarka. które posiada się zwykle aż do pojawienia się nieopłacalnej awarii. Planowane postarzanie sprzętu AGD i elektroniki to w zasadzie standard i trzeba nauczyć się z tym żyć. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rnext Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 Zmierzamy w stronę niewolnictwa rymowanego do starożytnego. Wszystko zdaje się podążać również do "oabonamentowania". Kupując drukarkę, nie kupujesz drukarki tylko funkcję x-tysięcy wydruków, kupując auto, kupujesz przejazd np. 100 tys. km, kupujesz zmywarkę - kupujesz 5 tys. myć naczyń itd... W końcu będzie abonament na oddychanie, czyli emisję CO2. Biegasz, uprawiasz sporty - płacisz więcej. Procent od obrotu czy dochodu to przeżytek. Będziemy płacić za dostęp do świata liczony oddychaniem. 9 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patton Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 6 minut temu, niemlodyjoda napisał: Niestety jest jakaś epidemia awarii tego sprzętu w w ostatnich latach Mi kiedyś w Nokii e51 dwa tygodnie po zakończeniu gwarancji, padło ładowanie. I nie chodziło o baterię, bo miałem 2 😋 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Obliteraror Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 18 minut temu, Pyrkosz napisał: Rzeczy porządnej jakości po prostu działają dłużej. To odkrycie w rodzaju - naciskasz pedał gazu i samochód przyspiesza : ) Dobre i trwałe narzędzia kosztują sporo, dobrych narzędzi nie kupuje się w markecie. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patton Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 Teraz, Obliteraror napisał: Dobre i trwałe narzędzia kosztują sporo, dobrych narzędzi nie kupuje się w markecie. Przypomniałeś mi, jakiej jakości kable dodaje Samsung do swoich ładowarek. 4 minuty temu, Rnext napisał: "oabonamentowania". Coś jak steam na pc. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perun82 Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 Do skutku trzeba pokazywać: "You'll own nothing, and you'll be happy 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martius777 Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 Protip dla posiadaczy tableta Lenovo Yoga, jeśli nagle wam padnie "akurat" po okresie gwarancyjnym, nie biegać po nowy. Wciskać przycisk dokładnie 60 sekund i nagle "zmartwychwstanie" z wyzerowanym licznikiem kiedy ma się zepsuć. Znowu magicznie "zepsuł się" po wyznaczonym czasie i znowu reanimowałem. Mam go już ponad 8 lat. Prawdą jest to, że teraz elektronika ma liczniki powodujące "awarię". Tak samo jest z drukarkami czy niektórymi modelami samochodów, że niby czas na serwis. Warto poczytać o cofaniu liczników w drukarkach, niektórych smartfonów i telewizorów itp. Ostatnio meble do złożenia mają plastkowe śrubki powleczone metaliczną farbą. Profilaktycznie wymieniam na prawdziwe śrubki. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
RENGERS Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 Corsę z 97, za 5 stów. Nie psuje się, jeździ. Nawet bez OC 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pyrkosz Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 5 minut temu, RENGERS napisał: Corsę z 97, za 5 stów. Nie psuje się, jeździ. Nawet bez OC 5600 mandat, to najbardziej optymistyczna wersja. W razie wypadku: rentę płacisz, leczenie, rehabilitacje, samochód, uszkodzenia. Znajoma pracuje w czymś takim, rekordzista 8 melonów długu na 18 lat życia. Jedna przejażdżka, jeden błąd. Zniszczone życie. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
absolutarianin Posted March 23, 2021 Author Share Posted March 23, 2021 48 minutes ago, zychu said: Liczę, że jeszcze uda mi się zakupić ze Wschodu Ładę Nivę z podstawową elektryką, bez tego cyfrowego gówna. Sporo ich jeździ po lazurowym, zarówno w Italii, jak i we Francji. Jak nie kupisz a wschodzie, to kupisz za dwukrotność ceny na zachodzie, uszy do góry. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pyrkosz Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 @zychu Jak chcesz coś nowego to Uaz Hunter jest w dobrych pieniądzach. Jak już te stare japońce padną to chyba tylko to zostanie. Ew. nowe Jimmny „ciężarowe” dzięki Unii. Link to comment Share on other sites More sharing options...
brat mniejszy Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 1 godzinę temu, absolutarianin napisał: A Wy, jakie macie fajne zabawki z dawnych lat? W sumie to ze staroci to nic ciekawego nie mam, oprócz Franii gdzieś na strychu, którą jeszcze moja babka prała, pralka cały czas na chodzie. A z takich współczesnych rzeczy to parę lat temu się wkurwiłem ze smarownicą pneumatyczną, w piątek kupiłem, nakładłem smaru, w sobotę czyściłem i w poniedziałek oddałem, jebane dziadostwo chińskie. Kupiłem kolejną, nożną, od jakiegoś małego producenta polskiego, to aż kalamity puchną, smarownica nie do zajebania, jakby kto potrzebował to nie ma lepszej. http://www.smarownica.neostrada.pl/images/snw-400.jpg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mnemonic Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 1 godzinę temu, Covidianin napisał: Rozsądny człek kupuje dobry jakościowo towar, za który wykłada więcej. Ten rozsądny człowiek jest chyba najbardziej walony. Ten rozsądny człowiek w tej wierze kupuje sobie takie beemwe a potem kopie się z koniem, bo jego super auto spędza w ASO coś około 90 dni w roku. A rozsądny człowiek płaci ratę lizaną 8000 netto miech w miech. I tylko gul mu skacze, gdy szwagier swoim zafajdanym Dusterem jednak jeździ. Ze staroci wciąż mnie wozi SAAB 900 NG '96 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
absolutarianin Posted March 23, 2021 Author Share Posted March 23, 2021 W naszym retro zestawieniu nie może braknąć tak zacnej firmy, jak: Ze swoim technologicznym majstersztykiem: 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Obliteraror Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 @absolutarianin, brakuje Leganzy i Chairmana (fajne autko, koreański Mercedes W124). Link to comment Share on other sites More sharing options...
absolutarianin Posted March 23, 2021 Author Share Posted March 23, 2021 No to wrzucaj, a my tymczasem oglądamy wyścigi Tortillos Ticos Muczoczias... 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts