Jump to content

Czy Was też tak ciągnie do DIY???

Recommended Posts

No i pora przedstawić najnowszy projekt. Tym razem streamer audio na bazie Raspberry Pi4 z hatem DAC HiFiBerry i wyświetlaczem dotykowym (zastanowię się nad ciut większym).

W zasadzie to taki "projekt Lego" wymagający co najwyżej sprawnych dłoni żeby to ponadziewać na siebie i coś tam dokręcić. Rasbian popędzany jest nakładką Volumio, całkiem zresztą przyjemną nawet w wersji darmowej. 

Muzę sobie ciągnie z NASa gdzie mam zdigitalizowaną kolekcję swoich CDków, jakieś radia internetowe, których mało co słucham ze względu na wkurwiające reklamy no i opcjonalnie coś tam ze źródeł BT mogę puścić, np jakieś gadane podcasty z YT. Sterowanie nawet przyjemne albo miziając paluchem po ekraniku albo przez apkę przeglądarkową. 

Dorobiłem do niego wydajny zasilacz liniowy na toroidalnym trafo, żeby nie korzystać z fabrycznego impulsowego. Szczerze - nie słyszę różnicy, mimo że reszta toru audio jest nie w kij dmuchał (ampli Denon, kolumny Tannoy). Tak czy siak gra bardzo ładnie.

8549236f55bba.jpg

Nie zdecydowałem się jeszcze na obudowę. Zrobić coś typu "deck" czy może wpasować w wieżę jako moduł z aluminiowym panelem frontowym? 

• Like 2

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.