Rnext Posted September 2, 2025 Share Posted September 2, 2025 No i pora przedstawić najnowszy projekt. Tym razem streamer audio na bazie Raspberry Pi4 z hatem DAC HiFiBerry i wyświetlaczem dotykowym (zastanowię się nad ciut większym). W zasadzie to taki "projekt Lego" wymagający co najwyżej sprawnych dłoni żeby to ponadziewać na siebie i coś tam dokręcić. Rasbian popędzany jest nakładką Volumio, całkiem zresztą przyjemną nawet w wersji darmowej. Muzę sobie ciągnie z NASa gdzie mam zdigitalizowaną kolekcję swoich CDków, jakieś radia internetowe, których mało co słucham ze względu na wkurwiające reklamy no i opcjonalnie coś tam ze źródeł BT mogę puścić, np jakieś gadane podcasty z YT. Sterowanie nawet przyjemne albo miziając paluchem po ekraniku albo przez apkę przeglądarkową. Dorobiłem do niego wydajny zasilacz liniowy na toroidalnym trafo, żeby nie korzystać z fabrycznego impulsowego. Szczerze - nie słyszę różnicy, mimo że reszta toru audio jest nie w kij dmuchał (ampli Denon, kolumny Tannoy). Tak czy siak gra bardzo ładnie. Nie zdecydowałem się jeszcze na obudowę. Zrobić coś typu "deck" czy może wpasować w wieżę jako moduł z aluminiowym panelem frontowym? 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts