Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@Martius777

Już w dziale "gadżety" Ci doradzają.

Ja muszę dodać też swoje mądrości.

 

Nie polecam De'Longhi serię ecam. 

Sparzyłam się zakupem. Skusiła mnie cena.

Dość często trzeba odkamieniac i wymieniać filtr. Dużo zużywa wody (płukanie przy włączeniu i wyłączeniu ekspresu, woła, by płukać po każdym użyciu spieniacza do mleka, ale olewam tą opcję, bo jak robisz jeden rzut cappuccino dla 6 osób)...

Zbiornik wody jest na boku (nie na tyle), więc tacka z przodu będzie za chwilę porysowana.

Kawa w smaku jest bardzo dobra - chociaż taki plus. 

 

Marka Krups jest spoko (prędkość przelewu kawy).

 

Ja trochę bawię się w retro i wzięłam ekspres przelewowy (z 94' r.) od rodziców. Muszę go naprawić (sprężyna od komory przepuszczającej przefiltrowaną kawę pewnie zepsuta). Ekspres nie był używany, więc spoko. 

 

Zaparzacz z sitkiem jest też spoko.

 

Kiedyś z tatą mieliliśmy ziarna kawy w młynku i wsypywaliśmy do zaparzacza, ale weź codziennie rano pitol się z robieniem kawy dla 6 osób. 

  • Dzięki 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@maggienovak

 

Oglądam filmy o ekspresach od 4 dni i tutaj pełna racja - De'Longhi nie wchodzi w rachubę, widziałem tyle niepochlebnych opinii i filmików jak to wszystko jest uciążliwe w eksploatacji. Dziękuję za potwierdzenie tego faktu. Smutne, że zakup do końca nie udał się, człowiek daje ciężko zarobione pieniądze a tu taki zawód.

 

Zanim coś kupię co ma mi lub komuś służyć latami to szukam, oglądam recenzje, czytam fora techniczne a potem rozważam za i przeciw,  zazwyczaj robię taki research w ciągu tygodnia a potem już tylko polowanie na dobrą cenę :)

 

Szukam po prostu coś dobrego i bezproblemowego dla mamy, jak wspominałem, mama używa swojego kapsułkowca Dolce Gusto już 6 lat i naprawdę ani razu nie musiała odkamieniać, naprawiać, nic a nic, jedynie od czasu do czasu umyje pojemnik na wodę. Mam identycznego, starszego, ma 10 lat i ani razu też nie odkamieniałem. Atutem jest prostota, wsadzasz kapsułkę, leje kawa i koniec zabawy.

 

Patrząc na filmiki wiem to:

 

- odrzucić De'Longhi - przereklamowany i nie do końca rzetelny produkt

 

- Saeco też nie jest brany przez mnie pod uwagę, jest w mojej pracy, ilość rys i rdza straszy kawoszy

 

- na pewno nie wezmę ekspresu posiadającego pojemnika na mleko z rurką/wężykiem bo znajomi mieli z wężykiem i po czasie po prostu złamał się a innym śmierdzi skisłym mlekiem pomimo wielokrotnego czyszczenia.

 

- kapsułkowy jest najmniej skomplikowany i bezproblemowy w użytkowaniu ale oczywiście, postanowiłem skomplikować sobie życie potencjalnymi nerwami z eksploatacją dla smaku dobrej kawy ze świeżo zmielonych ziaren :) Mama była zachwycona kawą co miała świeżo zmielone ziarna i widziała ogromną różnicę w smaku, stąd mój pomysł na prezent :) 

 

- kolbowy brzmi sensownie, polecany przez restauracje, zaraz po kapsułkowym ma najmniej rzeczy do serwisowania, jedynie kolba jest do mycia i raz na jakiś czas mycie wszystkiego.

 

- wielki plus automatów to wygoda a wielki minus to konserwacja i częste psucie się, proszę zobaczyć jaką listę problemów ma Philips...

https://www.philips.pl/c-m-ho/kawa/pomoc-techniczna-ekspres-do-kawy

 

- szukam prostego i jak najmniej awaryjnego na prezent dla mamy, jest starszą osoba i na pewno nie będzie naprawiać ekspresu :) Na pierwszy rzut oka to automat byłby idealny, wciska przycisk i ma kawę.

 

- przelewowy - nie myślałem o tym ale też brzmi sensownie - można by było samemu zmielić kawę, wsypać i gotowe, jak najbardziej idealny jeśli chce się dzbanek kawy a tu myślę o takim ekspresie aby robił 1-2 kawy w ciągu dnia i na tym koniec.

 

- buszuję po forach na temat naprawy automat, niestety potwierdzają fakt, że drogie ekspresy mają wbudowane liczniki "zużycia" lub mają włożony specjalnie jeden słaby element aby zniszczył się po określonej ilości wykonanych kaw.

 

- teoretycznie najprościej to mieć młynek do kawy i już ale kawa jedynie zalana wrzątkiem nie odda w pełni całego aromatu i bogactwa smaku. niektóre odmiany kawy tak jak herbaty muszą być parzone w odpowiedniej temperaturze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Martius777 napisał:

kapsułkowy jest najmniej skomplikowany i bezproblemowy w użytkowaniu ale oczywiście, postanowiłem skomplikować sobie życie potencjalnymi nerwami z eksploatacją dla smaku dobrej kawy ze świeżo zmielonych ziaren

Jest takie coś jak napełnialne kapsułki wielokrotnego użytku.

Z nietypowych opcji na czas lockdownu i zamkniętych knajp, to mam ciekawą alternatywę (zarówno na kapsułki jak i mieloną kawę). Zanim Chińczyk wprowadził VAT kupiłem sobie takie cuś:

Upgraded Portable Mini Electric Espresso Maker, 2 in 1 Capsule & Ground  Espresso Option Easy Refill Water Tank USB Coffee Maker|Coffee Makers| -  AliExpress

Bierzesz termos z wrzątkiem i można się cieszyć espresso w środku lasu :) Jedno naładowanie prądem spokojnie starcza na ponad 100 zaparzeń, więc zarazem kosi te wynalazki z ręczną pompką.

Edytowane przez t0rek
  • Like 1
  • Dzięki 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Martius777

Wiesz, moja wina, bo zasugerowałam się opinią koleżanki, mojej wielkiej rodziny i opiniami na sklepach internetowych... Ale za 1200 zł, to nie aż taki żal, bo kawa dobra. 

Może na przyszły rok dokupię mały ekspresik na górę (nie wyobrażam sobie, żeby ciągle na górę lecieć z dwoma kubkami kawy ileś razy dziennie). 

 

Tak, osobny pojemnik z mlekiem z gumową rurką, to nieporozumienie... Potem kupiło się ileś metrów jakieś rurki plastikowej i było trzeba wymieniać, bo rurkę nie doczyściłeś.

 

Kiedy planujesz kupić Mamie ekspres? Ile masz czasu na poszukiwania?

@t0rek

Wow, jaki bajer!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

38 minut temu, t0rek napisał:

Bierzesz termos z wrzątkiem i można się cieszyć espresso w środku lasu

A mi w górach.

Coś więcej o tym wynalazku bo przydałby się.

Takie coś znalazłem w PL :

 

https://www.ceneo.pl/41111760

 

Edytowane przez Brat Jan
  • Like 1
  • Dzięki 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Brat Jan Wrzuciłem link do oferty na AliExpress - "TU" jest z linkiem. To z Twojego linka jest ręczne, a to ode mnie ma w sobie kompresor i akumulator ładowany kablem (można z USB). Jedna kreska (z czterech) zeszła mi po parunastu kawach. Podejrzewam, że Chińczyk zrobił projekt poboczny do przenośnego kompresora do opon :)

W sumie dam linka jeszcze raz https://pl.aliexpress.com/item/4000085412439.html 

Występuje pod paroma markami - Biolomix, T-Colors itd. (co tam sobie pewnie sprzedawca od producenta zażyczy...) 

 


(Ten dopiero od połowy filmiku zatrybił jak to działa, ale i tak nie do końca... ;) )


 

Edytowane przez t0rek
  • Dzięki 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"Automatyczne" ekspresy to gówno niestety. Chyba że chcecie wydać 5 tysięcy zł to wtedy można kupić coś sensownego. Ale znowu utrzymanie takiego ekspresu też będzie drogie.

 

Do domu tylko maszyny do espresso, z dyszą do spieniania mleka i macie najlepszą kawę świata w 2 minuty.

 

Polecam DeLonghi Decica( tańsza opcja),

bądź Sage Barista(droższa opcja).

 

Jeśli chodzi o jakość kawy i mleka czy to w latte czy to w cappuccino, ręcznie przygotowane mleko niema żadnego podjazdu do nawet najlepszych automatów.

 

Nauka spieniania mleka na latte czy cappuccino to max 1 dzień.

 

Tak byłem barista 🤣

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@maggienovak

 

Kolega w pracy doradza aby olać ekspresy automatyczne bo naprawdę są mocno awaryjne. Zaskoczył mnie całkiem inną propozycją.

 

Przelewowy z młynkiem do kawy ze spieniaczem do mleka w zestawie.

 

Chyba poszperam w tym temacie, bo brzmi sensownie i praktycznie. Bo wymóg jest taki - kawa ze świeżo zmielonymi ziarnami, wykonana pod ciśnieniem i z mlekiem za pomocą jak najmniej awaryjnego sprzętu.

 

Pierwszy raz słyszę aby przelewowy miał młynek i faktem jest to, że jeśli chodzi o stopień skomplikowania ekspresów to kolejność jest taka:

 

- kapsułkowe i przelewowe to najprostsze konstrukcje z małą ilością elementów, kapsułkowe praktycznie bezawaryjne

- kolbowe - jedynie dodatkowy element jakim jest kolba

- automatyczne - najwyższy stopień skomplikowania, elektronika, dużo plastikowych części w środku, które mogą odkształcić się pod wpływem gorąca

 

15 godzin temu, Trevor napisał:

A nie można sobie samemu kawy zrobić?

 

Można jak najbardziej, wsypać kawę i zalać wrzątkiem.

 

Jeśli jednak spróbujesz kawy wykonanej pod ciśnieniem i poczujesz całkowicie inny smak i aromat - NIE MA POWROTU DO KAWY Z WRZĄTKIEM! Tutaj na dobry początek wystarczy najtańszy ekspres kapsułkowy Dolce Gusto za 100 -200 zł - absolutnie po tym nie ma odwrotu - jeśli powrócisz do wrzątka to autentycznie skrzywisz się.  Potem jak zobaczysz jeszcze różnicę po wypiciu kawy ze świeżo zmielonymi ziarnami, ze spienionym mlekiem to kolejny etap bez powrotu, a jak już dorwiesz przepisów od baristy to koniec - waga, odpowiednia temperatura, konkretny gatunek kawy i NIEBO podczas picia...

 

Edytowane przez Martius777
  • Like 3
  • Haha 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20 hours ago, maggienovak said:

Nie polecam De'Longhi serię ecam. 

De'Longhi Cafe Venecia daje w robocie rade.

W domu Gran Gaggia jest OK tylko wchodzą niskie kubki tylko.

Z przelewowych Beem robi fajne nawet z wbudowanymi młynkami, Philips Cucina Duo malutki i nie do zabicia. 

26 minutes ago, Martius777 said:

Są spieniacze do mleka, na baterię, od 25 zł

Nescaffe tez ma taki reczny w zestawie z kawa za chyba 20PLN.

45 minutes ago, Martius777 said:

- kapsułkowe i przelewowe to najprostsze konstrukcje z małą ilością elementów, kapsułkowe praktycznie bezawaryjne

Kapsułkowe bardzo byłem zadowolony jak nie ja kupowałem kapsułek, dla siebie bym w życiu nie kupił bo super drogo wychodzi. 

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Brat Jan @Rnext, tak, doczytałem w opisach produktu. Przelewowy nie ma funkcji kawy pod ciśnieniem. Napisałem jedynie, że to ciekawa alternatywa. Bracia jak zawsze czujni i zauważą drobiazgi, dziękuję.

 

Dzisiaj wpadnę na chwilę do kolegi co ma Philipsa LatteGo wypróbować kawę. Ma coś takiego jak na poniższym filmiku. Ma aż 12 kaw do wyboru i możliwość stworzenia własnej indywidualnej kawy. Kolega usłyszał, że szukam ekspresu na prezent dla mamy, zaprosił abym wypróbował.

 

 

 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 4.11.2021 o 08:43, Martius777 napisał:

Jeśli jednak spróbujesz kawy wykonanej pod ciśnieniem i poczujesz całkowicie inny smak i aromat - NIE MA POWROTU DO KAWY Z WRZĄTKIEM! Tutaj na dobry początek wystarczy najtańszy ekspres kapsułkowy Dolce Gusto za 100 -200 zł - absolutnie po tym nie ma odwrotu - jeśli powrócisz do wrzątka to autentycznie skrzywisz się.  Potem jak zobaczysz jeszcze różnicę po wypiciu kawy ze świeżo zmielonymi ziarnami, ze spienionym mlekiem to kolejny etap bez powrotu, a jak już dorwiesz przepisów od baristy to koniec - waga, odpowiednia temperatura, konkretny gatunek kawy i NIEBO podczas picia...

Brzmisz jakbyś występował w reklamie :D Ja po latach opijania się takimi latte/capuccino w biurach, zrezygnowałem z kawy z mlekiem. Jeśli już to kawa kuloodporna (z tłuszczem), goździkami, cynamonem itp. wynalazki

Jak wytłumaczysz popularność takich urządzeń jak Chemex czy Aeropress? 


Do tego fajnie jest młynek jako osobne urządzenie, bo można w nim regulować sposób mielenia pod każdą z metod zaparzania (ekspres ciśnieniowy, kawiarka, po turecku, aeropress itd.) i jak się zepsuje, to reszta urządzeń dalej działa :) 

Rozumiem natomiast argument pt. wielu domowników. Wtedy "przyciskam i mam" ma duży sens, choć i tak co jakiś czas trzeba wyrzucać fusy, dosypywać kawy i te ekspresy są awaryjne. Pracowałem w życiu w wielu biurach firm IT i nie pamiętam, żeby raz na pół roku jakiś ekspres automatyczny nie padł (a nie były to raczej tanie modele - od droższych modeli Philips i Saeco po bardziej restauracyjne marki). 

 

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, t0rek napisał:

z mlekiem.

Wiele teorii mówi, że dorosły człowiek nie trawi krowiego mleka.

 

19 minut temu, t0rek napisał:

Jeśli już to kawa kuloodporna (z tłuszczem), goździkami, cynamonem itp. wynalazki

Możesz coś więcej o tych "wynalazkach".

Testowałem z cynamonem, imbirem, masłem, co jeszcze?

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Brat Jan Aż tak w tym nie siedzę, ale poszukaj "kawa kuloodporna". Jak robiłeś z masłem, to wiesz o co chodzi:


Kawę z kardamonem podpatrzyłem w arabskich restauracjach, z goździkami poleciła mi znajoma od medycyny naturalnej (jakby "uzupełnia" się energetycznie z kawą). Lubię też połączenie kawy z czekoladą na gorąco.

Edytowane przez t0rek
  • Like 3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wypróbowałem kawy od Philipsa LatteGo u znajomego.

 

Plusy

- 15 kaw do wyboru z możliwością edycji przepisów, ustawienia ile kawy, mleka, jak drobne ziarna itp. Duże pole do eksperymentów. 

- nie ma plastikowej rurki, pojemnik ma wyżłobioną "rurkę" w środku 

- czytelne menu, zwłaszcza dla starszej osoby

- dobre kawy, trzeba to przyznać

 

Minusy

- duża głośność pracy spieniacza, kompletnie nie było słychać znajomego

- częsta konserwacja

- troszkę wolno działa w porównaniu do konkurencji ale ujdzie

- nieadekwatne ceny w stosunku do oferty, niektóre modele już  za 1500, 2000 oferują też 15 kaw do wyboru ale z plastikową rurką

 

Otrzymałem informację,  że posiada od premiery produktu, że nie zepsuł się ani razu.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.