Jump to content

Rosja atakuje Ukrainę. Czy to już pełnoskalowa wojna, czy jeszcze niewielkie działania militarne by coś ugrać?

Recommended Posts

2 godziny temu, Piccardo napisał(a):

Wyjaśnij mi kogo zdradzają?

Umęczoną Polskę. :) 

Gdyby tak odjąć gruby resentyment do Zachodu i wiarę w wielkość Rasiji, to to co pisze @doler nie ma sensu. Jest dla Polski strasznie szkodliwe. No ale w ideologii, w którą wierzy mamy 1939 r. Polska zdradzona, sama na pastwę losu, trzeba chować się do kreciej dziury, albo iść na współpracę z potężną Rosją. 

Ciekawy jest też zamysł, że Zachód ma nas w dupie. Powstaje pytanie, a Rosja pokocha i dofinansuje nas biednych żuczków? :) Komedia. No ale to ideologia i demagogia. Sensu być nie musi. 

Wiem, wiem. Sami bez Zachodu zbudujemy potęgę. Kłopot w tym, że nawet ta wielka Rosja ma z tym kłopot, bo kaski coraz mniej, a Chińczyk powolutku sobie ją kolonizuje. :)

• Like 1

Cytat

Śmierć żołnierza w jednostce wojskowej w Braniewie

Zwłoki żołnierza zostały znalezione na terenie jednostki wojskowej w Braniewie. Sprawę bada prokuratura - ustaliła "Rzeczpospolita".

Do tragicznego zdarzenia doszło 4 czerwca na terenie 9 Braniewskiej Brygady Kawalerii Pancernej. Tego dnia na ogólnodostępnym parkingu przy jednostce wojskowej  przy ul. Sikorskiego 41 w Braniewie ujawniono zwłoki mężczyzny, jak się okazało - żołnierza tej brygady.

Edited by Perun82
  • Sad 1

On 6/9/2024 at 4:06 PM, Redbad said:

Myśl Polska, tak jak NCzas, wRealu24, (do niedawna) Wolne Media, i inni, są na cenzurowanym przez ABWerę.

Jak chcesz ich cytować to napisz żeby używać proxy albo vpn, albo wrzuć stronę z archiwum, jednego lub drugiego.

• Thanks 1

7 minut temu, wrotycz napisał(a):

Myśl Polska, tak jak NCzas, wRealu24, (do niedawna) Wolne Media, i inni, są na cenzurowanym przez ABWerę.

Jak chcesz ich cytować to napisz żeby używać proxy albo vpn, albo wrzuć stronę z archiwum, jednego lub drugiego.

Przepraszam, nie mailem pojęcia. Niech moderacja skasuje. 

Edit. Nie weryfikowałem źródła, bo zakładam, że mamy jeszcze wolność słowa, ale z drugiej strony nie chce przysparzać problemów forum BS.

Prosiłbym moderację o usunięcie mojego posta z linkiem. Dzięki 

Edited by Redbad
  • Confused 1

43 minutes ago, Redbad said:

Przepraszam, nie mailem pojęcia. Niech moderacja skasuje.

Ale po co? Nie musi nic kasować.

Nie wiem co ty zrozumiałeś ale źle zrozumiałeś.

Link działa, tylko przez proxy lub VPN, bo NASK na polecenie ABWery zasobnikiem routowanie na ternie Polski. Poza terenem Polski ich łapy nie sięgają, dlatego VPN działa.

Strony centrowane przez ABWerę nie Estonia nic złego ani nielegalnego, tylko są sola w oku władzy. Tak poprzedniej jak obecnej.

Nie należy się na nie obrażać, należy je wspierać.

Prymitywna cenzura nczas.com. 11 lutego 2023

W nocy z 09.02.2023 na 10.02.2023 roku przestał działać portal nczas.com, jedna z najstarszych stron w polskim internecie. Portal, utrzymywany głównie z wyświetlanych na nim reklam, funkcjonował z powodzeniem od ćwierć wieku.

Edited by wrotycz

Co ciekawe to te blokady są już od 2022 roku wprowadzone. 

https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/abw-blokada-stron-polska-rosja-ukraina-wojna-propaganda-panoptykon#comments

Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego objęła blokadą niektóre serwisy internetowe działające w Polsce, w tym gronie są strony myslpolska.info, pl.sputniknews.com, wolnemedia.net i wrealu24.pl. Powodem restrykcji w dostępie do stron ma być zagrożenie dla bezpieczeństwa państwa i zamieszczanie proputinowskich treści w kontekście wojny w Ukrainie. 

• Like 1

7 minut temu, wrotycz napisał(a):

Strony centrowane przez ABWerę nie Estonia nic złego ani nielegalnego, tylko są sola w oku władzy. Tak poprzedniej jak obecnej.

No pewnie są, a wiemy jaki jest klimat odnośnie Ruskich, strach cokolwiek mówić, co nie licuje z mainstreamową prawdą, a linkowanie takich stron może być uznawane za ruski trolling. 

• Confused 1

16 minutes ago, balin said:

Co ciekawe to te blokady są już od 2022 roku wprowadzone. 

Niekoniecznie. W 2022 to były, m.in Wolne Media, potem wRealu24, NCzas, i inni.

W mitycznym międzyczasie ABW przegrywa w sądzie, ale to niewiele zmienia, bo w tym kraju zanim dojdzie do rozpadu mijają lata, a zanim dojdzie do rozprawy to strona upada, bo traci 80% widowni. A potem jeszcze za to my,  podatnicy, zapłacimy.

7 minutes ago, Redbad said:

linkowanie takich stron może być uznawane za ruski trolling. 

Nie może.

Jak tak bardzo się boisz, o coś co nie ma miejsca to używaj archiwum internetowego, tak jak powiedziałem.

Np.:

archive.is

I co zobaczą w swoich ultra "mondrych" algorytmach, archive.is? Proszę Cię.

Edited by wrotycz

10 minut temu, wrotycz napisał(a):

Jak tak bardzo się boisz, o coś co nie ma miejsca to

Nie o mnie chodzi, choć ostatnio pisałem, że też nie chce mieć problemów, ale o forum, Marek już miał dosyć kłopotów, po co mu kolejne. Sprawa ze Stanowskim idealnie pokazała jaką moc sprawczą ma rozjuszony lud.

14 minut temu, wrotycz napisał(a):

Jak tak bardzo się boisz, o coś co nie ma miejsca to używaj archiwum internetowego, tak jak powiedziałem.

Np.:

archive.is

Nie znam się na tym, ja tam zwykły user 😉 

• Like 1

2 hours ago, Redbad said:

Nie o mnie chodzi, choć ostatnio pisałem, że też nie chce mieć problemów, ale o forum,

To trzeba by skasować co drugi post i film w tym wątku bo utrwalają albo dyskusja o wojnie a to przecież jest "nawoływanie" do wojny napastniczej. ¯\_(ツ)_/¯

3 hours ago, Redbad said:

Sprawa ze Stanowskim idealnie pokazała

Nie bardzo wiem co pokazała, może nie jestem na czasie, ale

jaką moc sprawczą ma rozjuszony lud.

co ma lud do cenzury, ABWery, itp.?

1 minutę temu, wrotycz napisał(a):

To trzeba by skasować co drugi post i film w tym wątku bo utrwalają albo dyskusja o wojnie a to przecież jest "nawoływanie" do wojny napastniczej

No ja się obawiam, że takie akcje będą się powoli materializować.

2 minuty temu, wrotycz napisał(a):

Nie bardzo wiem co pokazała, może nie jestem na czasie, ale

Stanowski w maju zaprosił do debaty Sykulskiego. Dogadywanie szczegóły, debata miała się odbyć kilka dni temu. Jak sam Stanowski przyznał, popełnił błąd i pod czujnym okiem komentujących wycofał się z zaprosin "ruskiego agenta".

4 minuty temu, wrotycz napisał(a):

co ma lud do cenzury, ABWery, itp.?

Lud robi donosy, szum medialny, a przy internetowych zasięgach dzisiaj należy się go obawiać jako poważnej siły, na ktorej to ruchawki będą reagować służby.

Nie znam się na tym, ja tam zwykły user

To czas się poznać.

Tu jest parę wyjaśnień, co i jak.

„Dlaczego nie działa mi strona”, czyli jak ABW walczy z kremlowską propagandą

Jak ominąć rządową cenzurę i zwiększyć bezpieczeństwo komputera? Prosty poradnik krok po kroku

O blokadzie „Najwyższego Czasu!”: Protestować powinien każdy, komu zależy na wolności słowa

7 minutes ago, Redbad said:
13 minutes ago, wrotycz said:

To trzeba by skasować co drugi post i film w tym wątku bo utrwalają albo dyskusja o wojnie a to przecież jest "nawoływanie" do wojny napastniczej

No ja się obawiam, że takie akcje będą się powoli materializować

Gdyby tak było, to by cenzura zadziałała wtedy, kiedy cenzurowali tamte strony.

Skoro o tym mowa to jest to bardzo proste. Gdyby się tak stało, co jest bardzo mało prawdopodobne, bo to forum, wbrew temu co się wam wydaje, jest marginalne*, to szef wszystkich szefów powinien być na to przygotowany. Wysłać wszystkim użytkownikom e-mail z instrukcją jak obejść blokadę,

Zmienić/dodać domenę poza .pl, z dala od łap NASK i ABW.

* Porównaj sobie liczbę użytkowników na wykopie, na którym jest wielokrotnie więcej korona/ukro/eurosceptyków, a jakoś tego nikt nie blokuje.

30 minut temu, wrotycz napisał(a):

To czas się poznać.

Tu jest parę wyjaśnień, co i jak.

„Dlaczego nie działa mi strona”, czyli jak ABW walczy z kremlowską propagandą

Jak ominąć rządową cenzurę i zwiększyć bezpieczeństwo komputera? Prosty poradnik krok po kroku

O blokadzie „Najwyższego Czasu!”: Protestować powinien każdy, komu zależy na wolności słowa

Gdyby tak było, to by cenzura zadziałała wtedy, kiedy cenzurowali tamte strony.

Skoro o tym mowa to jest to bardzo proste. Gdyby się tak stało, co jest bardzo mało prawdopodobne, bo to forum, wbrew temu co się wam wydaje, jest marginalne*, to szef wszystkich szefów powinien być na to przygotowany. Wysłać wszystkim użytkownikom e-mail z instrukcją jak obejść blokadę,

Zmienić/dodać domenę poza .pl, z dala od łap NASK i ABW.

* Porównaj sobie liczbę użytkowników na wykopie, na którym jest wielokrotnie więcej korona/ukro/eurosceptyków, a jakoś tego nikt nie blokuje.

Ok, może i masz rację, może za bardzo się spiąłem, ale w sieci nic nie ginie, tu niby link, tam dyskusja, jedno zdanie, 10 zdań i bycie na cenzurowanym może się stać niewygodne. Na pewno od dłuższego czasu jest wzmożone zainteresowanie róznych organów niepożądanym ruchem w internecie, jeszcze bez represji dla jednostek, ale wychylanie się to zawsze jakieś ryzyko.

Ale już na razie zostawmy służby, afery w internecie mają efekt kuli śniegowej, a sami internauci dzięki współpracy często ujawniają takie informacje i robią taki hejt, że nie da się tego zatrzymać.

7 godzin temu, balin napisał(a):

Zachód ma nas w dupie.

Tyle że to fakt a nie fantasmagorie... Widać to na każdym możliwym polu. Wina nie leży w rządzie bo nie jest on polski od 89r tylko polskojęzyczny, więc zdrady nie ma? Nie można zdradzić narodu do którego się nie przynależy? Dlaczego Ty i Tobie podobni uważają że polska potrzebuje zachodu, USA, UE bo bez nich sobie nie poradzi? Może w europie nie ma państw które wykorzystują przywileje jak Schengen bez wprowadzania i stosowania destruktywnych przepisów i do tego prowadzą interesy bez straty za każdym możliwym razem? (podpowiem są). Rosja patrząc na sytuację w jakiej jest wcale się nie zwija, wcale nie umiera bez "pieniędzy" z zachodu i patrząc na rozwój BRICS to raczej zachód może srać w gacie bo w ręce nadal trzymają puste śmierdzące na kilometry lewackie gówno opakowane złotym papierkiem z którego fałszywa farba schodzi i sam papierek się zdziera, to nie może skończyć się dobrze. Chiny kolejne państwo które w zasadzie jest mocarstwem można się zgadzać lub nie, ale mają przemysł, technologię, ludzi i widać jak mocno się rozwijają na wielu polach bez pomocy zachodu, to też świadczy o czymś?

• Thanks 1

A propos ruskiej depeszy PAP - można inaczej napisac, bardziej po ludzku? Nawet liczba 200 tys się zgadza:

"Polskie siły zbrojne sięgają po mocne środki. Minister obrony narodowej Władysław Kosiniak-Kamysz zapowiedział, że w 2024 roku na ćwiczenia wojskowe może zostać wezwanych nawet 200 tysięcy osób."

https://warszawawpigulce.pl/setki-tysiecy-osob-wezwanych-do-wojska-sytuacja-bardzo-powazna/

29 minut temu, Piccardo napisał(a):

patrząc na rozwój BRICS to raczej zachód może srać 

Mam dla ciebie złą informację. BRICS to złudzenie, wytwór chińskiej propagandy. Rosja już o tym wie. Przykro mi. Nie ma co tym straszyć. :) 

Chiny nie tworzą sojuszy. Chiny grają na siebie. 

44 minuty temu, balin napisał(a):

Chiny nie tworzą sojuszy. Chiny grają na siebie. 

Bardzo dobrze mądrze postępują, każdy rozsądny tak robi, sojusz sojuszem ale moje na wierzchu, nie przypomina ci to USA NATO UE? Dokładnie to samo, wyzysk słabszych wciąganych do sojuszu, a to prowadzi do konkluzji...? Nowy hegemon światowy? Na papierze ich sojusz wygląda dobrze, wartości które na starcie miał zachód a które poszły w kibel, mają teraz oni i wiemy że te wartości budują silne gospodarki i wiemy że to co robi zachód to samozagłada, więc jak fakt może być złudzeniem? Dla mnie osoby które myślą że zachód który niszczy swoje gospodarki i społeczeństwa może przeciwstawić się dokładnie odwrotnemu trendowi, trzeba być po prostu szalonym...

• Like 1

@Redbad co tu dużo pisać, Twoja narracja pozostaje bez zmian. Nie jest winny najeźdzca czyli Rosja, która wywołała wojnę. Winny jest Zachód i USA, "bo eskalują". Ukraina tez winna, bo powinna się w lutym 2022 poddać i byłoby po sprawie. Nie przegadasz. Tak wiem "NATO stało u bram Rosji" i Kreml nie miał wyboru, znamy tą bajkę.

8 minut temu, Lucky Luke napisał(a):

co tu dużo pisać

Już w zasadzie w tym temacie wszystko zostało powiedziane. Wrzucam jako głos z Zachodu.

9 minut temu, Lucky Luke napisał(a):

Twoja narracja pozostaje bez zmian.

Jak widać nie tylko moja, no chyba, że wszyscy komentujący i gość z filmu to łonuce.

10 minut temu, Lucky Luke napisał(a):

Winny jest Zachód i USA, "bo eskalują". Ukraina tez winna, bo powinna się w lutym 2022 poddać i byłoby po sprawie.

Ukraina się broni, tego nie da się zaprzeczyć. Ale Zachód ciągle testuje Ruskich, a ja się nie obawiam o Ukrainę tylko o Polskę, bo swoją rolą w logistyce wojennej wystawiamy się na strzał. Ostatnio minister ukraiński powiedział, że F16 niewykluczone że będą startować z Polski i Rumunii, bo na Ukrainie nie ma odpowiedniego zaplecza technicznego. To jak to nazwiesz? Wsparcie duchowe walczącej Ukrainy??? A nie, nie nazwiesz, bo ty jak i wielu tutaj już jesteście gotowi na front.

14 minut temu, Lucky Luke napisał(a):

Tak wiem "NATO stało u bram Rosji" i Kreml nie miał wyboru, znamy tą bajkę

Być może poznasz zakończenie tej "bajki" tylko w nieco mniej sprzyjających okolicznościach.

Miało być wsparcie dla uchodźców wojennych, trochę sprzętu wojskowego. Już są pomysły o tym by udostępnić nasza infrastrukturę wojskowa w bezpośrednich operacjach wojennych. Jak myślicie? Co będzie następne?

I pytam w tym miejscu naszych komandosów - czy popierają to zwiększanie aktywności Polski w konflikcie na Ukrainie, w stronę oczywistego bezpośredniego zaangażowania?

I odbiję jeszcze piłkę, czy gdyby w jeszcze niedawnej wojnie w Afganistanie, Rosja dostarczała coraz więcej broni Talibom walczącym z USA, potem, powiedzmy - ze swoich baz w Tadżykistanie (hipotetyczny sojusznik Rosji i Afganu) wypuszczaliby MIGi bombardujące wojska amerykańskie, to jak byście to zdefiniowali? Wsparcie duchowe?

• Like 1

3 minuty temu, Roman Ungern von Sternberg napisał(a):

To się skończy zrzuceniem czegoś atomowego np na Lwów, w ramach małej akcji ostrzegawczej. Dopiero po tym zacznie się polityka. 

Mokre sny nacjonalistów, jak to wielka Rosja pokazuje swoją moc. Na polu walki wychodzi jak wychodzi, no to atom na Lwów. Czemu tak skromnie? Ruscy propagandyści są bardziej odważni. Pełnoskalowy atak na centrum zła, czyli USA. To jest dopiero pokazanie mocy. :)

Godzinę temu, Redbad napisał(a):

Ale Zachód ciągle testuje Ruskich, a ja się nie obawiam o Ukrainę tylko o Polskę, bo swoją rolą w logistyce wojennej wystawiamy się na strzał. Ostatnio minister ukraiński powiedział, że F16 niewykluczone że będą startować z Polski i Rumunii, bo na Ukrainie nie ma odpowiedniego zaplecza technicznego. To jak to nazwiesz?

Powtarzam: nie Zachód wywołał wojnę, tylko Rosja zaatakowała Ukrainę bo idioci z Kremla postanowili wysłać swoich obywateli na śmierć, a naród z radością na to przystał. Nie kwestionuj już tego. Nie byłoby żadnej wojny gdyby nie Rus i jego wrodzona głupota.

Z całą resztą jesteśmy zgodni. Ukraina robi takie wrzutki nie od dzisiaj żeby nas wciągnąć w wojnę jako strona. Sporo tego było, niedawno pomysł żeby ruskie rakiety zestrzeliwać z PL, teraz żeby F16 startowały z PL.

U nas nikt nie panuje nad sytuacja, zero spójności, strategii całościowej takiej ponad podziałami politycznymi. Jeden wielki bajzel, a na czele MON typ pokroju Kamysza, co 2 miesiące zataja fakt zatrzymania żołnierzy a na 3 dni przed wyborami dostaje pocałunek śmierci od swojego koalicjanta i sprawa wypływa przez Onet.

Przecież taki stary radziecki kołchoźnik Łukaszenka jest nawet mądrzejszy od obecnej ekipy rządzącej Polską. Starą radziecką szkoła propagandy, wyślę im motloch na granicę, ale dla podpuchy też trochę kobiet z dziećmi i nakręcimy filmiki. Może się skłócą - no i się skłócili, nawet film nagrali. To jest niewyobrażalne jaka tam musi w Mińsku być szydera jak widzą tych pelikanów co to łyknęli.

Der Spiegel niedawno piękny artykuł że jakby tak Ukraina przegrywała to nie że Polacy mają czekać u siebie co dalej. Mają jechać na Ukrainę i pomóc :P 

• Like 3

2 minuty temu, Lucky Luke napisał(a):

Der Spiegel niedawno piękny artykuł że jakby tak Ukraina przegrywała to nie że Polacy mają czekać u siebie co dalej. Mają jechać na Ukrainę i pomóc :P 

Ale to Ciebie motywuje? 😲 Poważnie cieszysz się z tej informacji?

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.