Jump to content

Rosja atakuje Ukrainę. Czy to już pełnoskalowa wojna, czy jeszcze niewielkie działania militarne by coś ugrać?

Recommended Posts

Podoba mi się ta wypowiedź :

Dziś nie widzę Ukrainy w żadnej strukturze - ani w Unii Europejskiej, ani w NATO - do momentu rozstrzygnięcia tak ważnych dla Polaków spraw cywilizacyjnych. Nie może być częścią międzynarodowych sojuszy państwo, które nie jest w stanie rozliczyć się z bardzo brutalnej zbrodni na 120 tys. swoich sąsiadów - stwierdził Karol Nawrocki.

https://wiadomosci.wp.pl/karol-nawrocki-o-ukrainie-w-nato-i-ue-na-dzis-nie-widze-7112218748779232a

Szkoda, ze wcześniej rozdali ukrom kawał majątku PL....

Na pewno wypowiedź bardziej logiczna niż łaszenie się do osełedców uskuteczniane przez Radosława S. 

• Like 4
  • Thanks 1

6 minut temu, tmr napisał(a):

Dziś

Gra pod publiczkę, trzeba być totalnym debilem, żeby nie widzieć antyukraińskich nastrojów. Pewnie będzie robił za pragmatycznego polityka, a goje to kupią. Kto tyle dał naszym braciom? PiS. Kogo reprezentuje obywatelski kandydat Nawrocki? PiS. 

• Like 2

14 minut temu, Magos Dominus napisał(a):

Gra pod publiczkę, trzeba być totalnym debilem, żeby nie widzieć antyukraińskich nastrojów. Pewnie będzie robił za pragmatycznego polityka, a goje to kupią. Kto tyle dał naszym braciom? PiS. Kogo reprezentuje obywatelski kandydat Nawrocki? PiS. 

Niestety, wiem, ze to gra.

Ale po tym rzyganiu tęczą przy każdej wypowiedzi o ukrach to miła odmiana.

Godzinę temu, Magos Dominus napisał(a):

Kogo reprezentuje obywatelski kandydat Nawrocki?

Ja przepraszam ale Rafał "bonżur/ale jestem wysoki" Trzaskowski to też kandydat obywatelski. 🤡

Bez-tytu-u.png

Sam wódz tak powiedział, a taki Polsat relacjonował.

Przecież Donek nie kłamie... 😨

• Haha 1

Trafiłem na poniższy artykuł dzisiaj, chociaż jest z kwietnia 2023. Tym niemniej jest cennym wglądem w myślenie "wewnętrznych kręgów" Pentagonu z tamtego okresu (jak już się odfiltruje całą propagandową otoczkę). Przy czym, jak na tamten czas, niektóre rzeczy były wprost "onucyzmem", a dzisiaj są już "realną możliwością" - i w drugą stronę, część to "skrajne ukrofilstwo" i nie mam na myśli rozróżnień "zły/dobry", a odniesienia do planów NATO, czy zaproponowane podejście do decyzji Kremla.

https://www.rferl.org/a/petraeus-interview-ukraine-russia-putin/32369104.html

"Monitor konfliktów":

"NATO przejęło obronę przeciwlotniczą w Polsce od USA na kilka dni przed inauguracją Trumpa. Działanie to ma chronić polskie węzły logistyczne wspierające Ukrainę, w obliczu niepewności dotyczącej przyszłego podejścia nowej administracji USA do sojuszu i Ukrainy. – CNN"

"Emerytowany generał Keith Kellogg, specjalny wysłannik prezydenta Trumpa na Ukrainę, wyznaczył cel 100 dni na znalezienie rozwiązania wojny rosyjsko-ukraińskiej."

3 minuty temu, Brat Jan napisał(a):

"NATO przejęło obronę przeciwlotniczą w Polsce od USA na kilka dni przed inauguracją Trumpa. Działanie to ma chronić polskie węzły logistyczne wspierające Ukrainę, w obliczu niepewności dotyczącej przyszłego podejścia nowej administracji USA do sojuszu i Ukrainy. – CNN"

"Emerytowany generał Keith Kellogg, specjalny wysłannik prezydenta Trumpa na Ukrainę, wyznaczył cel 100 dni na znalezienie rozwiązania wojny rosyjsko-ukraińskiej."

Nie chce być pesymistą, ale czy to nie jest idealny moment na zrobienie 'false flag' dla Amerykanów?

"Komisja ds. badania wpływów rosyjskich" wydaliło właśnie na światło dzienne coś, co śmie nazywać raportem. Znajdują się w nim takie kwiatki, jak poniżej 🤡

https://www.gov.pl/web/sprawiedliwosc/raport-zespolu-ds-dezinformacji-komisji-ds-badania-wplywow-rosyjskich-i-bialoruskich

W propagandowym przekazie Rosja w konflikcie z Zachodem tylko broni swoich interesów i stref wpływów, które inni muszą wreszcie zacząć szanować. Rosja chce zarabiać na handlu, tak jak wszyscy inni, a do wojny została zmuszona. W propagandzie inwazja na Ukrainę jest tylko rosyjską odpowiedzią na agresywną politykę NATO, USA lub „reżimu w Kijowie” i jako taka była „oczywista” oraz uzasadniona. Prozachodni zwrot Ukrainy nie był przejawem społecznej zmiany, tylko puczem, który Zachód zainspirował, by wtargnąć na rosyjski obszar wpływów. Ukraina bowiem to nie w pełni niepodległe państwo, tylko „naturalna” rosyjska „strefa bezpieczeństwa” („realiści” często porównują ją z rolą Meksyku wobec USA). Czasem sięga się po hitlerowską narrację o państwie sezonowym.

Cechą wyróżniającą tę narrację jest także jawny cynizm. (XD-przyp.O) Co istotne, te narracje zwykle odrzucają jako naiwne i lekkomyślne argumenty dotyczące praw człowieka, wolności słowa czy demokracji. Tym samym dążą do zlikwidowania wrażenia istnienia zasadniczej różnicy pomiędzy państwami demokratycznego Zachodu a autorytarną Rosją. W kontekście polskim dodaje się często, że polskie elity są naiwne i zaczadzone XIX-wiecznym „romantyzmem”. Jako takie nie rozumieją, że wokół toczy się cyniczna gra interesów, która prędzej czy później doprowadzi Polskę do katastrofy.

Edited by Obliteraror
  • Haha 5

17 godzin temu, Brat Jan napisał(a):

Oni to naprawdę piszą?

NATO bez USA?

No tak CNN. lol

Same kłamstwa (ws Trupa) całą dobę. 😎

nato-military-personel-1.jpg

images?q=tbn:ANd9GcTE1ANtJ3YWGJwCtzHJ3RF

🤡

Pokrowsk na tą chwilę.

Obczajcie ukraińskie komentarze pod filmem. Już nie ma złudzeń, każdy bije w korupcję i brak fortyfikacji. Pieniądze zostały skorumpowane, a nowa 'szlachta' bawi się najlepsze w resortach w Bukowelu. ☺️

• Like 3

"Bez restrykcji, a zatem z dostępem do amerykańskich technologii bez ograniczeń, pozostaje 18 krajów, głównie Europy Zachodniej. Waszyngton w oświadczeniu wyjaśnia, że to "kluczowi sojusznicy i partnerzy"."

Nie jesteśmy dla USA ani sojusznikiem ani partnerem. Ale to już wiemy, jesteśmy pacynką.

https://www.money.pl/gospodarka/tak-polske-potraktowaly-usa-trafilismy-do-gorszej-kategorii-krajow-7114240392719072a.html

• Like 2

5 godzin temu, Hubertius napisał(a):

Pokrowsk na tą chwilę.

Obczajcie ukraińskie komentarze pod filmem. Już nie ma złudzeń, każdy bije w korupcję i brak fortyfikacji. Pieniądze zostały skorumpowane, a nowa 'szlachta' bawi się najlepsze w resortach w Bukowelu. ☺️

Pod Pokrowskiem znajduje się miejscowość Szewczenko w której zlokalizowane są duże złoża litu. Terytoria te zajęły niedawno wojska rosyjskie:

Rosja zajęła cenne złoża: W połowie grudnia Rosjanie zajęli ukraińską wieś Szewczenko, która znajduje się na przedmieściach Pokrowska w Donbasie. W okolicy tej wsi znajduje się największe w Ukrainie i jedno z największych w Europie złóż litu. Szacuje się, że na powierzchni ok. 40 hektarów znajduje się 12-14 mln ton tego surowca. Lit jest kluczowym pierwiastkiem do produkcji akumulatorów i baterii. Złoże zawiera również tantal, niob i beryl. Według stanu na 13 stycznia 2025 r. jedna tona litu wyceniana jest na ok. 10 tys. dolarów.

Do kogo należały złoża litu? Prawa do eksploatacji złoża litu w Szewczenko należały do firmy European Lithium, kontrolowanej przez brytyjskiego biznesmena. W styczniu 2024 r. firma uzyskała zezwolenie na wydobycie na okres 20 lat.

Kolejne złoże zajęte przez Rosjan: To już drugie cenne złoże, jakie Ukraina straciła na rzecz Rosji. Wcześniej Ukraińcy utracili złoże litu i tantalu w Bałka Kruta w obwodzie zaporoskim, ok. 30 km na północ od Berdiańska. Pozostałe dwa duże złoża litu znajdują się w pobliżu miasta Kropywnyckiego, na zachód od rzeki Dniepr.

Jeśli dobrze policzyłem, to te zajęte złoża litu są warte ponad 120 miliardów dolarów.

https://next.gazeta.pl/inwestycje/7,187021,31608147,rosjanie-zajeli-cenne-surowce-w-ukrainie-zloze-jest-warte-miliardy.html

Jeśli weźmie się pod uwagę wszystkie złoża na terytoriach "okupowanych", to szacunki wyglądają następująco:

"Na 12 bilionów dolarów szacuje się wartość złóż paliw kopalnych i metali ziem rzadkich na okupowanych przez Rosję terenach Ukrainy. Na gospodarcze motywy rosyjskiego ataku na Ukrainę wskazuje w najnowszym raporcie kanadyjska firma analityczna SecDev.
Wartość wszystkich złóż surowców kopalnych Ukrainy można ocenić na ok. 26 bilionów USD – szacują analitycy SecDev"

https://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/swiat/artykuly/8516622,surowce-ukraina-tereny-okupowane-wartosc.html

• Like 3

5 godzin temu, Hubertius napisał(a):

Pokrowsk na tą chwilę.

Miałem nie komentować wątku i się powstrzymać, ale wszedłem na chwilę, zerknąłem no i o skurwesyn ale kombo xDDD

Wiedźmin, flaga brytyjska, flaga banderowska i godło III Rzeszy. XD

To trochę jakby porównać co Rosjanie wstawiają - flagi ZSRR i carskiej Rosji obok siebie.
bdwzcfn.png

Edited by Strusprawa1
  • Haha 4

6 minut temu, Brat Przemysław napisał(a):

"Bez restrykcji, a zatem z dostępem do amerykańskich technologii bez ograniczeń, pozostaje 18 krajów, głównie Europy Zachodniej. Waszyngton w oświadczeniu wyjaśnia, że to "kluczowi sojusznicy i partnerzy"."

https://www.money.pl/gospodarka/tak-polske-potraktowaly-usa-trafilismy-do-gorszej-kategorii-krajow-7114240392719072a.html

Właśnie miałem o tym pisać :)

8 minut temu, Brat Przemysław napisał(a):

Nie jesteśmy dla USA ani sojusznikiem ani partnerem. Ale to już wiemy, jesteśmy pacynką.

Trafny komentarz z wykopu:

Do tej mapki można dołączyć inną legendę i też będzie pasowało.

Tier 1 - USA i najważniejsi sojusznicy o których należy dbać i się z nimi liczyć
Tier 2 - bydło do obdzierania ze skóry i poganiania kijem. Można sprzedać do burdelu albo przehandlować w inny sposób jeśli będzie się opłacało.
Tier 3 - wrogowie USA i/lub Izraela

I jeszcze komentarz prof. Piotra Sankowskiego (pomysłodawca i były prezes ośrodka badawczo-naukowego IDEAS NCBR):

iotr Sankowski
@piotrsankowski

Jednak ta mapka okazała się prawdą! A my w Polsce nie powinniśmy myśleć o jakiś globalnych zastosowaniach AI.

Na podstawie decyzji administracji prezydenta Bidena, Polska jest objęta restrykcjami w imporcie najnowszych chipów NVIDIA. Ostateczny dokument jest dostępny tutaj: https://public-inspection.federalregister.gov/2025-00636.pdf, choć pewnie lepiej spojrzeć na jego podsumowanie tutaj: https://whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2025/01/13/fact-sheet-ensuring-u-s-security-and-economic-strength-in-the-age-of-artificial-intelligence/.

Reguły te na pierwszy rzut oka wyglądają może niezbyt strasznie, bo limit 50 tyś kart jaki dostała Polska może brzmi jak dużo dla nas, a i jeszcze może zostać podniesiony do 100 tyś.

Jednakże jak ktoś wie co się dzieje w rozwoju AI i, że teraz forpoczta walczy o stworzenie superinteligencji. To wydźwięk tego dokumentu jest jednoznaczny - żółte kraje powinny zapomnieć o rozwoju własnej superinteligencji.

A limity mają im wystarczyć tylko do zwykłych zastosowań AI bo "ten limit zapewnia, że amerykańska technologia jest dostępna do obsługi zagranicznych rządów, dostawców usług medycznych i innych lokalnych przedsiębiorstw".

Czyli broń boże nie powinniśmy myśleć o jakiś globalnych AI. Żałuje, że ten wpis jest tak negatywny, ale ja osobiście nie rozumiem jak w tej całej konfiguracji geopolitycznej znaleźliśmy się w drugiej kategorii państw.

• Like 2

16 hours ago, cst9191 said:

amerykańska technologia jest dostępna do obsługi zagranicznych rządów

Hmm, czy naprawdę chcemy, by amerykańska technologia odpowiadała za obsługę polskich ministerstw - MON, finansów, sprawiedliwości itd?

Warto pamiętać, że to USA/UE najpierw wycofało się z zakupów u Huawei sprzętu "o znaczeniu krytycznym dla infrastruktury państwa".

16 hours ago, cst9191 said:

jak w tej całej konfiguracji geopolitycznej znaleźliśmy się w drugiej kategorii państw

Banalnie proste podejście "wojskowych doradców" do mapy, czyli "kordon sanitarny". Poza Finlandią, która ma szanse się obronić, chyba żaden inny kraj "zielony" nie styka się bezpośrednio z "czerwonymi". Cóż, może jakby odbić Białoruś i Królewiec, to też byśmy dostali najwyższą notę... :) ale nie warto. Przy kosztach energii/pracy/podatkach, żadne globalne centrum AI i tak by się w Polsce w najbliższych latach nie otworzyło.

W dniu 12.01.2025 o 14:44, Hubertius napisał(a):

Obejrzałem cały dostępny film i co mi się rzuciło w uszy?

To, że autor mówi iż tam nie widać pijanych ani walających się butelek. Owszem piją i to dużo, ale trzymają wysoki poziom.

Nie widziałem jeszcze takiej kultury picia na wschodzie.

4 minuty temu, Brat Jan napisał(a):

Obejrzałem cały dostępny film i co mi się rzuciło w uszy?

To, że autor mówi iż tam nie widać pijanych ani walających się butelek. Owszem piją i to dużo, ale trzymają wysoki poziom.

Nie widziałem jeszcze takiej kultury picia na wschodzie.

Bo to się 'szlachta' bawi. Pić piją, ale wiadomo, że to nie jest poziom menelów spod budki.

P.S Chociaż i tak potrafią dać w palnik. Widziałeś pod koniec materiału promocję drugiego o 'nocnym życiu' w Bukowelu? Tam tak dwóch gości zapiło, że spali w nocy na lodowisku na świeżym powietrzu. xD

Edited by Hubertius

2 minuty temu, Hubertius napisał(a):

Widziałeś pod koniec materiału promocję drugiego o 'nocnym życiu' w Bukowelu? Tam tak dwóch gości zapiło, że spali w nocy na lodowisku na świeżym powietrzu

Widziałem zachętę do obejrzenia, ale to dla "patronite".

Da się to ominąć?

1 minutę temu, Brat Jan napisał(a):

Widziałem zachętę do obejrzenia, ale to dla "patronite".

Da się to ominąć?

Nie. 'Hajs' trza płacić. :P

Osobiście polecam poczekać trochę i np. za rok sobie wykupić 'wspieranie' na miesiąc (czy to na Patronite czy też na youtube). Obejrzeć co wszystko jest dla patronów i jak nie chcesz więcej hajsu płacić to po prostu anulujesz wspieranie i to tyle.

Kolejny cyrk( konferecja po spotkaniu ) podczas którego twardo, bezwzględnie i bezdyskusyjnie, z całą moca rząd PL przekonuje ukrów, ze będziemy im oddawać wsz.co mamy, odbudujemy im kraj. Łaskawcy przyjmują te wiernopoddańcze zapewnienia z satysfakcją.

To jakaś forma masochizmu? Ich ( rzad PL ) to jakoś podnieca ? Bo logiki w tym brak. Zysków brak. 

• Like 1

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.