Jump to content

Rosja atakuje Ukrainę. Czy to już pełnoskalowa wojna, czy jeszcze niewielkie działania militarne by coś ugrać?

Recommended Posts

Ukraina której fabryki są bombardowane przez Rosjan potrafi wyprodukować ponad 20 sztuk artylerii samobieżnej miesięcznie oraz 2 miliony dronów różnego rodzaju (oraz ma możliwość zwiększenia produkcji tych ostatnich do 5mln szt/rok).

Wg Rosjan drony odpowiadają za ~75% strat na froncie ukraińskim, 20% - artyleria, a tylko ~4% to bezpośrednia walka "oko w oko" z przeciwnikiem. 

Nie pytam ile takiej broni produkuje Polska, bo jest to chyba oczywiste...

Ukraiński producent sprzętu obronnego ujawnił nowe szczegóły dotyczące samobieżnej haubicy 2S22 „Bohdana”, w tym jej tempo produkcji, specyfikacje techniczne i ceny.

Według raportu opublikowanego 30 marca przez niemiecki dziennik Bild cena pojedynczego egzemplarza wynosi około 2,8 miliona euro.

Przedstawiciel zakładu produkcyjnego potwierdził, że koszt może się nieznacznie różnić w zależności od zastosowanego podwozia. Stwierdził również, że obecna produkcja osiągnęła ponad 20 sztuk miesięcznie.

Aby ograniczyć ryzyko, produkcję rozproszono w kilku lokalizacjach, w tym w UE, a wszystkie komponenty wytwarzano w wielu zakładach, aby zapewnić ciągłość w razie zakłóceń.

Ukraińskie załogi artyleryjskie, z którymi przeprowadzono wywiad w raporcie Bild, podkreśliły wysoką celność i trwałość haubicy. Zauważyli, że lufa zachowuje precyzję ognia po 7000–8000 strzałach — ich zdaniem wydajność przewyższa wydajność kilku zachodnich systemów.

https://united24media.com/latest-news/ukraines-155mm-bohdana-howitzer-costs-less-than-eur3-million-manufacturer-confirms-7189

Overall, Ukraine produced approximately 2 million drones in 2024.

https://www.csis.org/analysis/ukraines-future-vision-and-current-capabilities-waging-ai-enabled-autonomous-warfare

https://kyivindependent.com/ukraine-can-produce-5-million-drones-per-year-advisor-says/

Tak siedząc na tubach i przewijając shorty wpadło mi coś takiego z tagiem 'sponsorowane':

"Dziadku, są już na Ukrainie, idą w naszą stronę"

"Dziadku, ty nie wróciłeś z wojny, dlatego ja na nią pójdę"

Ja pier****, jaki ten system się robi kur** desperacki, że takimi tanimi zagrywkami próbuje prać łby Polaków do walki, w domyśle pchając ich przed szereg na zderzenie z Ruskim... .

P.S No i powstaje nowy podgatunek muzyczny na to wygląda. 'Disco-polo patriotyczne'. X kur** de... .

P.S 2 @dziadul, @niemlodyjoda, @Obliteraror, jestem ciekaw waszej opinii na ten temat, bo ja to przy tym nawet nie tyle co kisnąłem z cringe-u, co jestem wręcz powalony poziomem kiczowatej propagandy, już nie kryjącej się i bez subtelności walącej prosto z mostu co jest jej celem. Właśnie takie zagrywki są serwowane Ruskim w ich państwie. Wiem o tym, bo trochę śledzę jakie tam 'paszkwile' ich państwo wypuszcza mające na celu wzbudzić 'patriotyzm' (a w praktyce jedyne co mają na celu to zachęcić do podpisania kontraktu z wojskiem).

Edited by Hubertius
  • Like 4

@Hubertius, polactwo jest durne, wiadomo. Ale część mężczyzn nie zamierza wspierać systemu, który ich upadla i drenuje z zasobów. I tak jak w przypadku covida, niepokornych mają spacyfikować mentalni ormowcy, którzy będą zawstydzać, szydzić, a w razie konieczności walić pałą po łbie (był tu już jeden chętny skurw..., pamiętacie?).

• Like 8
  • Sad 1

8 godzin temu, cst9191 napisał(a):

Ukraina której fabryki są bombardowane przez Rosjan potrafi wyprodukować ponad 20 sztuk artylerii samobieżnej miesięcznie oraz 2 miliony dronów różnego rodzaju (oraz ma możliwość zwiększenia produkcji tych ostatnich do 5mln szt/rok).

🤔 To oni chyba bombardują w innym państwie 😂, grając w gry strategiczne uwalasz zawsze przeciwnikowi dostęp do $ dostaw surowców i produkcję, w efekcie czego masz przeciwnika na tacy a tutaj nic takiego nie ma miejsca, ba interesy kwitną 😂 w tym ten kurort narciarski 😂, o pokoju niby już kilka razy gadali ale ciągle go odrzucają, tutaj pada najczęściej że to upadlina nie chce. GB i Francuzki wraz z herr tfuskiem bardzo chcą iść na wojnę oczywiście rękoma swoich poddanych, chociaż nie cieszą się popularnością w swoich państwach, ale co się dziwić wysłani aby zarządzać hołotą która to lubi, w końcu sami nie potrafią o siebie zadbać.

8 godzin temu, dziadul napisał(a):

(był tu już jeden chętny skurw..., pamiętacie?).

Był i dawno go już nie widziałem;)

Ogólnie gdzie nie wejdę, i gdzie nie zaczne czytać komentarze, ludzie są przeciwko wojnie. Komentarze te przewijają się też na zagranicznych filmach, no przynajmniej ja coś takiego dostrzegam. Ludzie to w tym momencie obserwują zachodnią granicę i uchodźców co nam przemycają. Zupełnie jak by to było odwrócenie uwagi...

Edited by Pietryło
  • Like 4

12 godzin temu, cst9191 napisał(a):

Nie pytam ile takiej broni produkuje Polska, bo jest to chyba oczywiste...

Każdy kraj ma swoją specyfikę i swoje problemy. Ostatnio słyszałem ciekawe stwierdzenie. W kraju, w którym jest wojna, nikt się nie przejmuje BHP i jeśli ktoś zginie przy różnych eksperymentach z bronią, wlicza się to w koszty. W Polsce jest to niedopuszczalne. Na poligonie w Litwie w wypadku zginęło kilku żołnierzy amerykańskich i jest to wielka tragedia. 

Także porównywanie Ukrainy do Polski, nie ma najmniejszego sensu, nawet na takiej płaszczyźnie, a różnic i problemów jest masa.

• Like 2

W dniu 31.03.2025 o 22:30, Hubertius napisał(a):

Tak siedząc na tubach i przewijając shorty wpadło mi coś takiego z tagiem 'sponsorowane':

"Dziadku, są już na Ukrainie, idą w naszą stronę"

"Dziadku, ty nie wróciłeś z wojny, dlatego ja na nią pójdę"

Ja pier****, jaki ten system się robi kur** desperacki, że takimi tanimi zagrywkami próbuje prać łby Polaków do walki, w domyśle pchając ich przed szereg na zderzenie z Ruskim... .

P.S No i powstaje nowy podgatunek muzyczny na to wygląda. 'Disco-polo patriotyczne'. X kur** de... .

Przecież to jest suno.ai , a twórcy tych filmików "muzycznych" wykorzystują fakt, ze suno nie jest aż tak w Polsce popularne. Po śmierci polskiego żołnierza na granicy białoruskiej powstały analogicznie piosenki "zaśpiewane przez polskiego żołnierza" podczas gdy to było wygenerowane w suno. W paręnaście sekund.

Podobnie tutaj:

Niedługo rozpoczynamy kampanię informacyjną w siedmiu państwach, skąd pochodzi największa liczba migrantów, próbujących nielegalnie przekroczyć polską granicę - poinformował w piątek premier Donald Tusk. "Przejścia nie ma. Polska granica jest szczelna" - napisał szef rządu, załączając także nagranie.

Czy posły i siatki gotowe do biegania po granicy ? 

• Like 1

W dniu 1.04.2025 o 22:46, Strusprawa1 napisał(a):

Przecież to jest suno.ai , a twórcy tych filmików "muzycznych" wykorzystują fakt, ze suno nie jest aż tak w Polsce popularne.

Wiem o tym, że 'AI' było wykorzystywane (nawet miniaturka już daje ku temu wskazówkę).
Ja zwracam uwagę na co innego. Duża ilość wyświetleń, i spora ilość 'fajno-Polaków' łykajacych content 'pro-patriotyczny' nie wiedzący, że mają prane mózgi przez takie właśnie utwory.

A to tylko początek. W przypadku wojny możemy być pewni, że po stronie polskiej zostaną wykreowani odpowiednicy ruskiego 'Szamana'... .

5f8adb9e-e594-11ed-9820-a218a907acff.jpg

• Like 1

34 minuty temu, niemlodyjoda napisał(a):

488823865_1200322384787317_3764629485020

Tusk to chyba serio już chce by Trzaskowski przegrał te wybory.
P.S W sumie to dobrze, niech dalej sabotuje kampanię swojego przydupasa. 😆

Edited by Hubertius
  • Like 2

16 minut temu, Hubertius napisał(a):

Tusk to chyba serio już chce by Trzaskowski przegrał te wybory.

Jak Trzaskowski wygra to trudno będzie zrzucić wszelkie niepowodzenia na wetującego prezydenta. 

Nie bardzo rozumiem w co gra Trump. Rosjanie nie zmienili jakoś swojej taktyki i nadal bombardują to na co mają ochotę, a końca walk jakoś nie widać. Tak wygląda odciąganie Rosji od Chin?

2 godziny temu, Hubertius napisał(a):

Bardzo ciekawy odcinek.

Jak dotąd nie był zbiorczego filmu dokumentalnego co tam się działo - wiadomo, Wolski powiedział o ukraińskiej autostradzie śmierci, jakieś bitwy o Mikołajów, Melitopol, potem z d*py bitwa o Wozniesiensk, która przesądziła o losie Odessy. Nic konkretnego. Był wywiad u Butusowa z czołgistą własnie 59 brygady, której rozbita kolumna jest z filmiku niżej, ale jest tam typowe pierdololo jak to oni wygrywali, a jedynie w części jest prawdy, że był taki bałagan, że wojska ukr i rus wzajemnie się mijały nie wiedząc o sobie.

Po internecie krążą filmiki z tego co się odwalało w ciągu pierwszych dwóch dni. Ofiary szły w tysiącach, szczególnie po stronie ukraińskiej, ale ten odcinek frontu był mocno przemilczany, bo creme de la crem był w Hostomelu czy pod Charkowem na początku. 

Tutaj interesujące filmiki z tego czasu:
Zmasakrowana kolumna 59 brygady zmotoryzowanej ukr:

I samolot, który to zrobił:

0:15 jest kolumna na poboczu.

3:00 nie ma kolumny.

To był ogólnie jeden z najdziwniejszych odcinków frontu gdzie Rosjanie byli bardzo dobrze przygotowani, mieli tam dobre i silne jednostki, zaś Ukraińcy mieli brygady zmotoryzowane. Szczególnie to tam było wiele zdrad - nie zaminowano drogi na Krym, w Chersoniu ukr generał zdradził i już pierwszego dnia stoczono bitwę w Mikołajowie, a kilka dni potem w Woznieciensku. Można powiedzieć, że każdy się spodziewał właśnie takich postępów na całym froncie gdy wojna wybuchła.

Patrząc na te filmiki można wprost powiedzieć: "walka trwała, ale widać było tylko cień jej i kontury"

Edited by Strusprawa1
  • Like 1

W dniu 5.04.2025 o 17:36, thyr napisał(a):

@cst9191 oni te cla przekluja w sukces , juz nie raz robili takie fikolki umyslowe . Wyznawcy to kupia .

Po prostu bardziej będzie opłacać się kupować lokalne produkty bo cło działa jak dodatkowy koszt dla importera, który musi zwiększyć cenę produktu :). W długofalowej strategii to jest dobre.

Edited by rdk

W dniu 6.04.2025 o 17:07, Hubertius napisał(a):

Oj tam oj tam, przecież paszynki są takie mądre, dobrze, ładne i delikatne oraz posłuszne, gdzie tam do nich naszym P0lkom.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.