Jump to content

Rosja atakuje Ukrainę. Czy to już pełnoskalowa wojna, czy jeszcze niewielkie działania militarne by coś ugrać?

Recommended Posts

4 minuty temu, SpeedyGonalez napisał(a):

Dla przypomnienia Polska miała się całkiem dobrze gdy współtworzyła państwo z Wielkim Ksiestem Litwewskim . Po powstaniu Chmielnickiego

A były plany aby dołączyć 3 człon czyli Kozaków do Rzeczpospolitej.

Ech.. szlachta wszystko spierdoliła.

Dopiero Piłsudski powrócił do tej koncepcji sugerując Międzymorze.

• Haha 1

4 minuty temu, Brat Jan napisał(a):

A były plany aby dołączyć 3 człon czyli Kozaków do Rzeczpospolitej.

Ech.. szlachta wszystko spierdoliła.

Dopiero Piłsudski powrócił do tej koncepcji sugerując Międzymorze.

I to był śmiertelny błąd Polaków który kosztował nas w dłuższej perspektywie upadek państwa . W sumie to Polacy chcieli im dać państwo ale niestety przelana krew , nienawiść spowodowała że było za późno .
Ta sytuacja która jest teraz byłaby marzeniem dla takich ludzi jak Piłsudski .

Jeśli Ukraina wygra i zbuduje stabilne państwo to mamy perspektywę zbudowania bardzo dobrych czasów dla Polski , tych z epoki jagiellońskiej.

• Haha 2
  • Confused 1

33 minuty temu, SpeedyGonalez napisał(a):

Prowadzić wojnę przed agresorem który chce twojego zniszczenia na pół gwizdka…

Brzmi szaleńczo. Posiedź w okopach przy minusowej temperaturze gdzie grozi Ci rozerwanie ciała przez drona to może zrozumiesz niedojrzałość tego co właśnie napisałeś .

No właśnie - chłopy marzną w okopach, bo braki kadrowe i sprzętowe uniemożliwiają Ukrainie przełamanie impasu wojny pozycyjnej (Rosjanom idzie pod tym względem nieco lepiej).

Co na to rząd? Pozbywa się kadr i sprzętu, aby potem narzekać, że front stoi, bo Zachód rakiet nie przysłał.

Ja rozumiem, że od pewnego czasu Ukraińcy wolą walić w ruskie zaplecze (ma to sens) - ale jeżeli ruscy odzyskają możliwość manewru, a Ukraińcy będą mieli tylko rozciągniętą linię obrony, to padną.

Te panopki, które sobie wyjechały przy błogosławieństwie Zełeńskiego, powinny stanowić odwód w razie załamania obrony.

Cytat

Totalne odmęty szaleństwa , sorry .

Nawet nie wiem jak to skomentować.

No to może mnie oświeć, i wyjaśnij, dlaczego to robią?

Bo z tego co wiem, nie padło żadne jednoznaczne uzasadnienie ze strony władz Ukrainy.

Na pozostałe twoje urojenia nie chce mi się odpisywać.

Cytat

przed agresorem który chce twojego zniszczenia

I tu właśnie widać, jak masz nasrane propagandą.

Rosja nie chce zniszczenia Ukrainy. Rosja chce Ukrainę wymęczyć, a potem ją przejąć. Możliwe, że nawet nie jest zainteresowana tym zachodnim nacjonalistycznym zadupiem, które można zostawić Zachodowi jako bolesny ropień.

Cytat

Ukraina wygra i zbuduje stabilne państwo to mamy perspektywę zbudowania bardzo dobrych czasów dla Polski , tych z epoki jagiellońskiej.

😆😅🤣😂

Edited by dziadul
  • Like 2

27 minut temu, dziadul napisał(a):

No właśnie - chłopy marzną w okopach, bo braki kadrowe i sprzętowe uniemożliwiają Ukrainie przełamanie impasu wojny pozycyjnej (Rosjanom idzie pod tym względem nieco lepiej).

Co na to rząd? Pozbywa się kadr i sprzętu, aby potem narzekać, że front stoi, bo Zachód rakiet nie przysłał.

Ja rozumiem, że od pewnego czasu Ukraińcy wolą walić w ruskie zaplecze (ma to sens) - ale jeżeli ruscy odzyskają możliwość manewru, a Ukraińcy będą mieli tylko rozciągniętą linię obrony, to padną.

Te panopki, które sobie wyjechały przy błogosławieństwie Zełeńskiego, powinny stanowić odwód w razie załamania obrony.

No to może mnie oświeć, i wyjaśnij, dlaczego to robią?

Bo z tego co wiem, nie padło żadne jednoznaczne uzasadnienie ze strony władz Ukrainy.

Na pozostałe twoje urojenia nie chce mi się odpisywać.

I tu właśnie widać, jak masz nasrane propagandą.

Rosja nie chce zniszczenia Ukrainy. Rosja chce Ukrainę wymęczyć, a potem ją przejąć. Możliwe, że nawet nie jest zainteresowana tym zachodnim nacjonalistycznym zadupiem, które można zostawić Zachodowi jako bolesny ropień.

😆😅🤣😂

Moglibyśmy tak pisać wiecznie ale skończę na tym że w moim odczuciu masz uprzedzenia antyukraińskie,  i nie rozumiesz też historii regionu i miejsca Polski w tym regionie . Pójdę nawet dalej i brzmisz jak ruski troll. Rosja nie chce zniszczenia Ukrainy 🤣 Dobre .

Zamieszczę cytat z Piłsudskiego który mimo takiego sukcesu jak  odzyskanie niepodległości potrafil powiedzieć takie słowa :

„Wy tej Polski nie utrzymacie. Ta burza, która nadciąga jest zbyt wielka. Obecna Polska zdolna jest do życia tylko w jakimś wyjątkowym, złotym okresie dziejów (…) ja przegrałem swoje życie. Nie udało mi się powołać do życia dużego związku federacyjnego, z którym świat musiałby się liczyć”.

Niestety, te słowa okazały się prorocze .

• Haha 2

20 minut temu, SpeedyGonalez napisał(a):

w moim odczuciu masz uprzedzenia antyukraińskie

Masz prawo mieć odczucia.

W moim odczuciu jesteś naiwnym ignorantem, który coś tam z historii przeczytał, ale za wiele nie zrozumiał. Czego dowodzą twoje rojenia o miejscu Polski w potencjalnym nowym ładzie geopolitycznym. Zupełny brak rozeznania w realiach geopolitycznych, plus zatrważająca naiwność.

Cytat

brzmisz jak ruski troll

Zapominasz się. Nie jesteś na onecie.

A żeby jeszcze postawić tłustą kropkę - ja swoją pracą i swoją wiedzą przyłożyłem się w pewnym stopniu do wzmocnienia zdolności obronnych Ukrainy. Tyle mogę napisać.

A co zrobiłeś ty, aby realnie wesprzeć swojego sojusznika?

Edited by dziadul
  • Like 5

6 minut temu, dziadul napisał(a):

Zapominasz się. Nie jesteś na onecie.

Niestety mimo tego że popieram ruchy promeskie to zdaje sobie sprawy że tego typu środowiskowe (konserwatywne i prawicowe też ) są podatnym gruntem dla ruskiej dezinformacji .

Dobrym przykładem jest MAGA w USA . Oni chyba serio tam wierzą se Putin i Rosja to jakaś ostoja konserwatyzmu a Europa to zdemoralizowana Gejropa 🤣.

Coz, jak widać ostatnie wydarzenia w USA potwierdziły stereotypy o Amerykanach że to idioci i ignoranci .

@SpeedyGonalez, może lepiej martw się naszym podwórkiem, bo tu też dojrzałego społeczeństwa obywatelskiego nie mamy.

Ale z kim ja w ogóle rozmawiam? Pewnie w kieszeni nadal nosisz maseczkę, na wypadek, gdyby kazali z powrotem nałożyć? 😆

• Like 4

1 godzinę temu, SpeedyGonalez napisał(a):

I to był śmiertelny błąd Polaków który kosztował nas w dłuższej perspektywie upadek państwa .

Naprawdę uważasz, że upadek I RP w XVIII stuleciu był spowodowany tylko i wyłącznie przez to?

Z tego co się orientuję problem był o wiele bardziej złożony i ta kwestia nie była tu zbyt istotna.

1 godzinę temu, SpeedyGonalez napisał(a):

Jeśli Ukraina wygra i zbuduje stabilne państwo to mamy perspektywę zbudowania bardzo dobrych czasów dla Polski , tych z epoki jagiellońskiej.

Jeśli mamy już wracać do tych czasów, to po Ukraińcom silne państwo? W epoce Jagiellońskiej Polska w pewnym momencie była od jednego do drugiego morza, więc można powtórzyć tamte czasy zajmując całą zachodnią Ukrainę i dogadać się z tym podłym Putinem, aby sobie wziął całą wschodnią.

Następnie możemy przecież w ramach powrotu do tych wielkich czasów możemy zająć Litwę. Tam podobnie jak i w zachodniej części Ukrainy pałają do nas wielkim uczuciem i Litwini wcale nie dyskryminują polskiej mniejszości, a w każdej knajpie Polaków witają z otwartymi rękami.

Pójdźmy dalej w ramach tego międzymorza można zająć też Łotwę oraz Estonię w imię samego Stefana Batorego. Tak wielkie mocarstwo jagiellońskie jak Polska będzie wtedy gotowe do zajęcia Białorusi. Łukaszenka nie ma szans. Walić porozumienia z Putinem, bo przecież ze zbrodniarzami wojennymi się nie układa, tylko się ich bije oraz nakłada sankcje. Jak już zajmiemy Białoruś i zrobimy z niej kolejne swoje województwo, wtedy można ruszyć na Moskwę. Z obecnej granicy białorusko-rosyjskiej są do niej tylko dwa kroki, a jak oznajmił nam kilka lat temu generał Skrzypczak polski żołnierz, tak świetnie przecież przeszkolony oraz wyposażony, nie zatrzyma się na Uralu. Jestem przekonany, że Kamczatka to będzie nic i jako tak groźne mocarstwo możemy za kilka lat zażądać od USA samej Alaski.

Niezła perspektywa co nie? XD

Edited by Krugerrand
  • Like 1

48 minut temu, dziadul napisał(a):

A żeby jeszcze postawić tłustą kropkę - ja swoją pracą i swoją wiedzą przyłożyłem się w pewnym stopniu do wzmocnienia zdolności obronnych Ukrainy. Tyle mogę napisać.

A co zrobiłeś ty, aby realnie wesprzeć swojego sojusznika?

Jeśli to prawda to zrobiłeś słuszną rzecz. 
Szczerze to za pewne nie zrobiłem nic szczególnego ale jestem tylko przeciętnym człowiekiem więc nie mam za dużo pola do popisu .

16 minut temu, SpeedyGonalez napisał(a):

Jeśli to prawda to zrobiłeś słuszną rzecz.

Ależ mi się na serduszku cieplej zrobiło! 😆

Cytat

jestem tylko przeciętnym człowiekiem

Ja też jestem zwykłym człowiekiem, i niczego szczególnie doniosłego nie robię. Natomiast bardzo nie lubię bicia piany i próżniaków mocnych w gębie.

Wesprzeć walczącą Ukrainę można na różne sposoby. Wymawianie się, że "ja to szaraczek jestem, co ja mogę" słabo brzmi wobec wcześniejszych deklaracji. ;)

Edited by dziadul

1 minutę temu, Krugerrand napisał(a):

Naprawdę uważasz, że upadek I RP w XVIII stuleciu był spowodowany tylko i wyłącznie przez to?

Oczywiście że nie ale powstanie Chmielnickiego a następstwie potop odegrały kluczową rolę .

Moim zdaniem po XVII wieku gdzie dosłownie mieliśmy wojnę za wojnę , wśród szlachty nastały nastroje pacyfistyczne i nie chciano płacić na wojsko bo myślano że i tak Rzeczpospolita nie może upaść .

W XVIII wieku nastąpiła reforma wojska i mieliśmy doczynienia z masowymi armiami gdzie potrzebny był rekrut .

Car czy król Prus , absolutni władzy bez mrugnięcia oka rzucali masy chłopskie na rzeź a u nas pan szlachcic nie chciał dać swojego chłopa do woja .

W konsekwencji nastąpił upadek polskiej wojskowości i rozbiór Rzeczpospolitej.

7 minut temu, Krugerrand napisał(a):

Jeśli mamy już wracać do tych czasów, to po Ukraińcom silne państwo? W epoce Jagiellońskiej Polska w pewnym momencie była od jednego do drugiego morza, więc można powtórzyć tamte czasy zajmując całą zachodnią Ukrainę i dogadać się z tym podłym Putinem, aby sobie wziął całą wschodnią.

Żeby była jasność, ja to napisałem trochę w skrótach myślowych .

Mowiac Jagiellońska miałem na myśli układ sił jaki panował w regionie w tamtych czasach.

Polska plus Białoruś i Ukraina w ścisłym sojuszu przeciwko Ruskim . Białoruś niestety narazie po za zasięgiem .

Car czy król Prus , absolutni władzy bez mrugnięcia oka rzucali masy chłopskie na rzeź a u nas pan szlachcic nie chciał dać swojego chłopa do woja

Zapominasz lub zupełnie nie zdajesz sobie sprawy, że rozbiory nie miały tylko i wyłącznie charakteru zbrojnego. Kluczową rolę odegrały działania - że tak to ujmę - agenturalno-dyplomatyczne. Przypomnę tylko działania takich person jak Nikołaj Repnin czy jego następca Otto Magnus von Stackelberg, którzy jako przedłużenie polityki carycy Katarzyny II doprowadzili swoimi działaniami do znacznego osłabienia wewnętrznego i w konsekwencji pierwszego rozbioru. Bardzo ciekawą postacią był też pruski ambasador w Warszawie Girolami Lucchesini, który potrafił tak lawirować wśród polskiej tzw. elity tamtych czasów, aby ci zawarli sojusz z Prusami, który doprowadził do ostatniego rozbioru Polski. Bez obcej agentury połączonej z jej wewnętrzną słabością stąd wynikającą Polska nie zwinęłaby się tak gładko.

Edited by Krugerrand
  • Like 5
  • Thanks 1

21 minut temu, dziadul napisał(a):

Wesprzeć walczącą Ukrainę można na różne sposoby. Wymawianie się, że "ja to szaraczek jestem, co ja mogę" słabo brzmi wobec wcześniejszych deklaracji. ;)

Ja nie wymagam dużo od Polaków ale ostatnio jestem trochę przewrażliwiony na te antyukraińskie nastroje w stylu Brauna bo dostrzegam w tym niebezpieczeństwo dla kraju . I trochę nie podoba mi się te cyniczne spojrzenie tą wojnę , jakby ludzie zapominają że to jest wojna , ktoś może zostać kaleką , ostatnio widziałem zdjęcie 20 letniego chłopaka bez ramion i nóg, straszny widok . Więc może nie oceniajmy tych co nie walczą, nie wiemy jakbyśmy zachowali się na ich miejscu . 
Gadamy tu dużo o męskiej solidarności a gdy takie krzywdy dzieją facetom w sąsiednim zauważyłem że wielu nagle jakoś zapomina o empatii do mężczyzn .

My narazie bardzo skorzystaliśmy na tej wojnie , Ukraińcy zasilili gospodarkę a Ruscy wykrwawiają się w tej wojnie .

A Polacy jeszcze narzekają …

3 minuty temu, Krugerrand napisał(a):

Zapominasz lub zupełnie nie zdajesz sobie sprawy, że rozbiory nie miały tylko i wyłącznie charakteru zbrojnego. Kluczową rolę odegrały działania - że tak to ujmę - agenturalno-dyplomatyczne. Przypomnę tylko działania taki person jak Nikołaj Repnin czy jego następca von Stackelberg, którzy jako przedłużenie polityki carycy Katarzyny II doprowadzili swoimi działaniami do znacznego osłabienia wewnętrznego i w konsekwencji pierwszego rozbioru. Bardzo ciekawą postacią był też pruski ambasador w Warszawie Girolami Lucchesini, który potrafił tak lawirować wśród polskiej tzw. elity tamtych czasów, aby ci zawarli sojusz z Prusami, który doprowadził do ostatniego rozbioru Polski. Bez obcej agentury połączonej z jej wewnętrzną słabością stąd wynikającą Polska nie zwinęłaby się tak gładko.

Zgadzam się w 100% . Po prostu Rzeczpospolita była państwem nie dostosowanym do rodzących się monarchii absolutnych z potężnym aparatem biurokratycznym.

Państwo z dykty również pasowałoby do tamtych czasów.

XVIII najbardziej haniebny wiek w historii Polski.

Edited by SpeedyGonalez
  • Like 1

nie podoba mi się te cyniczne spojrzenie tą wojnę

Najbardziej cyniczne spojrzenie na tę wojnę mają sami Ukraińcy.

Cytat

gdy takie krzywdy dzieją facetom w sąsiednim zauważyłem że wielu nagle jakoś zapomina o empatii do mężczyzn

A ty ze swojej empatii uczyniłeś coś w rodzaju atrybutu własnej świętości.

Jeżeli chcą tę wojnę prowadzić, to przede wszystkim muszą się sami poświęcić. Kolumbijczycy* za nich Donbasu i Krymu nie odbiją. :P

Jeżeli zaś nie chcą tej wojny prowadzić, to niech nie mają pretensji do świata, że wojnę tę przegrywają.

Źle się to wszystko potoczyło.

* to jest w ogóle jakaś aberracja, że ludzie nie mający nic wspólnego z tą awanturą, z krajów geograficznie tak odległych, że aż egzotycznych, masowo zaciągają się do walczących armii. Zrozumiałbym jeszcze, gdyby Kolumbia była ukraińską kolonią... ;)

Cytat

Twoim zdanie się nie poświęcają ?

Nie dość, aby osiągnąć swoje cele maksymalne.

Cytat

Dlaczego odmawiasz im bohaterstwa ?

Ale tobie niczego nie odmówię. Może tylko pacierza. 😆

Spadam stąd, bo mi beret zryłeś. 😆

Edited by dziadul

2 minuty temu, dziadul napisał(a):

Jeżeli chcą tę wojnę prowadzić, to przede wszystkim muszą się sami poświęcić. Kolumbijczycy za nich Donbasu i Krymu nie odbiją. :P

Jeżeli zaś nie chcą tej wojny prowadzić, to niech nie mają pretensji do świata, że wojnę tę przegrywają.

Twoim zdanie się nie poświęcają ?

Dlaczego odmawiasz im bohaterstwa ?

2 godziny temu, SpeedyGonalez napisał(a):

Zamieszczę cytat z Piłsudskiego który mimo takiego sukcesu jak  odzyskanie niepodległości potrafil powiedzieć takie słowa :

„Wy tej Polski nie utrzymacie. Ta burza, która nadciąga jest zbyt wielka. Obecna Polska zdolna jest do życia tylko w jakimś wyjątkowym, złotym okresie dziejów (…) ja przegrałem swoje życie. Nie udało mi się powołać do życia dużego związku federacyjnego, z którym świat musiałby się liczyć”.

Niestety, te słowa okazały się prorocze .

Co Piłsudski zrobił? 😆 Co najwyżej wjechał na gotowe. Józek to był Wałęsa swoich czasów, przypisujący sobie cudze osiągnięcia i tępiący możliwą konkurencję. Chyba ktoś znający historię jedynie z podręczników szkolnych, z których wylewa się ten sanacki mit marszałkowski, może wierzyć w takir bajki, w końcu Jaruzelski miał mniej bratniej krwi na rękach (40) niż Piłsudski (379), był w bardziej wątpliwej sytuacji, a mimo to na niego się pluje, a tego drugiego gloryfikuje xD 

Ten jego cytat to w sumie tak jakby nasrać na środku pokoju i stwierdzić, że będzie śmierdzieć i zlecą się muchy. Gość obstawił miernotami i klakierami wszystkie ważne pozycje, ludzi wartościowych się pozbył, wyhodował antypolski element w kraju, stawiał na kawalerie konną  itd. itd. Nie dziwią mnie zarzuty o jego agenturze na rzecz Niemiec. 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Confused 1

6 godzin temu, SpeedyGonalez napisał(a):

A to nie jest tak że mamy wojnę między krajem który się broni a agresorem ?

Gardzę osobami które nie czytają wątku, wpadają z dupy i wypisują swoje "mądrości" oderwane od rzeczywistości i faktów, kojarzy się z covidiozą, oświecone dzbany bo ja "wiem" i uj z rzeczywistością uj z faktami, komu one potrzebne?

Z Ukrainą mamy trudna historię ale Niemcy i Rosjanie dążyli do całkowitej anihilacji Polski i polskości . 

Tia tyle że Hitler nie był Niemcem, Stalin czy Lenin Rosjaninem, dziwne przypadki... Za to jest pewna nacja która po 2wś szukała sobie miejsca i Polska też była na celowniku, ale dalszy teren był im łatwiejszy do zdobycia, ale to nie zmieniło faktu że nadal jesteśmy pod ich wpływem, bo to oni finansowali obie strony konfliktu znowu... Bo to dzięki nim w 2014 był syf na upadlinie, to ich korporacje tam przejęły rynek i to naszymi rękami będą walczyć z ich wrogami, w końcu kiedy goje się mordują miedzy sobą pejsy tańczą z radości tak jak robili to przy nie tak dawnej okazji 11.11 w USA.

Traktuje ich jako sojuszników więc normalne że zależy mi na ich sukcesie w kwestii obrony kraju.

Masz srogo skrzywione pojęcie słowa sojusznik, jeżeli ktoś cie rucha to nazywasz go sojusznikiem ciekawe...

Nie wierzę w idealne relacje z nimi ale aktualnie i historycznie Ukraina nie jest wrogiem Polski , mimo tych wszystkich perturbacji historycznych.

Czekaj Rosja jest bo się wyżynaliśmy, ale upadlina która robiła dokładnie to samo nie, możesz to logicznie wytłumaczyć, chociaż oboje wiemy że się nie da...

Z punktu widzenia naszego bezpieczeństwa byłby to istny koszmar .

A tak bo "NIE" graniczymy z Rosją, ponieważ jesteśmy "inteligentni" inaczej i wepchnęliśmy Białoruś w ręce Rosji która należy do ZBIR, a to daje jeszcze większe pole manewru Rosji właśnie, mózg gdzieś jest czy w typowy "w głowie tv gra, gdyż mózgu dawno nie ma"

Dla mnie solidaryzowanie się z krajem który znalazł się w tak trudnej sytuacji nie jest ujmą .

A dlaczego nie strefa Gazy? Tam dosłownie jest ludobójstwo na masową skalę, Putin to aniołek przy tych bydlakach, wedle statystyk.

Lubię odklejki są spoko :D, żeby zrozumieć cały obraz niestety ale trzeba zajrzeć w historię, jej najważniejszą część czyli przepływ $, kto stracił kto zyskał, kto za co odpowiedział a kto za nic, taka wskazówka, narodowość i pewne instytucje wyczerpują zazwyczaj temat.

Ja na miejscu większości martwiłbym się tym że na siłę w Eurokołhozie szuka się mięsa armatniego, a jak wiadomo, nie robi się tego na darmo ;) dobry goj to martwy goj! 

13 godzin temu, dziadul napisał(a):

* to jest w ogóle jakaś aberracja, że ludzie nie mający nic wspólnego z tą awanturą, z krajów geograficznie tak odległych, że aż egzotycznych, masowo zaciągają się do walczących armii. Zrozumiałbym jeszcze, gdyby Kolumbia była ukraińską kolonią... ;)

To nie tyle że Kolumbijczycy sami z siebie jako narodowość sobie walczą na Ukrainie.

Kolumbijskie kartele płacą Ukraińcom za to żeby szkolili im żołnierzy w technikach dronowych.

• Like 1

To teraz sobie wyobraźmy co by się stało gdyby Zelenski skończył jak dzisiaj Maduro .

Ruscy nabraliby pewności siebie i chcieli by tutaj dyktować swoje warunki. Niemcy mieliby wyjebane i robili by z nimi interesy , naszym kosztem .

Powiem coś mniej przyjemnego , nasz region przez ostatnie setki lat był czym Ameryka Południowa jest od lat dla USA , miejscem do  imperialnych brudnych interesów, tylko że naszymi okupantami byli Ruscy i Niemcy .

Narazie Ukraińcy zrobili nam dużo miłych jak wysadzenie Nord Stream( ten polski sędzie który nie wydał go Niemcom dał mi wiarę że są w tym kraju jescze porządni sędziowie ) i porządnie zlali Ruskow więc mam nadzieję że ten kurs się utrzyma a nasz region uwolni się od koszmaru rosyjsko-niemieckiego i nikt tu nie będzie robił co chciał  bez zgody Polski i Ukrainy .

Edited by SpeedyGonalez
  • Like 4

@SpeedyGonaleztylko, że jak Ukr się ustabilizuje to zamiast PL będzie robić interesa z Niemcami przeciwko PL.

Szkoda, że nie da się zbudować sojuszu na Grupie Wyszehradzkiej, Orban, Słowacja i Polska. Potem może Rumunia.

• Like 5

Teraz, Brat Jan napisał(a):

@SpeedyGonaleztylko, że jak Ukr się ustabilizuje to zamiast PL będzie robić interesa z Niemcami przeciwko PL.

Szkoda, że nie da się zbudować sojuszu na Grupie Wyszehradzkiej, Orban, Słowacja i Polska. Potem może Rumunia.

Możliwe ale jak Niemcy będą chcieli robić interesy z Ruskimi kosztem regionu to nie sądzę że Ukraińcy będą na to przychylnie patrzeć . Ukraińcy wysadzili Nord Stream, chyba ludzie o tym zapomnieli . Przed wojną też patrzyłem na Ukrainę z pogardą ale po tym co zrobili, nabrałem do nich szacunku i widzę w nich klucz do zmiany układu sił w regionie . 

Chodzi o to żeby pomiędzy Rosję i Niemcy dokooptować czwartego gracza czyli Ukrainę żeby mieć jakieś pole manewru.

Polska sama pomiędzy Rosją a Niemcami to niestety sytuacja w której można się tylko pomodlić .

Mozna nie lubić Ukrainy ale stanowią siłę która można wykorzystać.

• Like 2

25 minut temu, SpeedyGonalez napisał(a):

.

Polska sama pomiędzy Rosją a Niemcami to niestety sytuacja w której można się tylko pomodlić .

Mozna nie lubić Ukrainy ale stanowią siłę która można wykorzystać.

Narazie jestesmy pomiedzy ukr i prusami zarowno jedni i drudzy maja jakies problemy co do granic po konf poczdamskiej . 

• Like 1

On 1/2/2026 at 9:54 PM, dziadul said:

Kolumbijczycy* za nich Donbasu i Krymu nie odbiją.

Ciekawe - skoro obawiamy się post-wojennych Ukraińców z syndromem PTSD, to co powinniśmy myśleć o tych wszystkich najemnikach z krajów 3 świata - zwłaszcza jak na pamiątkę zabiorą sobie kałacha, czy coś innego... i ciekawe, jak Rosja rozwiąże podobny problem z ich muzułmanami, czy tymi z dalekiego wschodu.

On 1/3/2026 at 3:12 PM, Brat Jan said:

jak Ukr się ustabilizuje to zamiast PL będzie robić interesa z Niemcami przeciwko PL

Dobry papierek lakmusowy - jacy "polscy" politycy gardłują za wpuszczaniem DeutscheBahn na polskie tory, czy ukraińskich spółek DB.

Konflikt jest nieunikniony - my chcielibyśmy mieć zyski za pośrednictwo, oni chcieliby maksymalizację zysku przez "wycięcie" pośredników. Dodatkowo przecież Niemcy nie pozwolą Polsce na zapędy pseudokolonialne... gdy przecież sami mogliby przejąć zyski.

"Mamy przecież lotnisko w Berlinie, po co nam CPK?"

On 1/2/2026 at 7:00 PM, dziadul said:

Dopóki myślisz w kategoriach 'odwiecznych nieprzyjaciół' i 'wiernych sprzymierzeńców', racjonalna dyskusja będzie niemożliwa.

Przecież Chiny są "wiernym sprzymierzeńcem" Rosji, takim któremu zawsze będą mogli ufać ;) 

On 1/2/2026 at 7:00 PM, dziadul said:

Nie wiem nawet, czy nie po to odsunięto Załużnego, aby przypadkiem wojny nie zakończył przedwcześnie.

Gdyby jakimś cudem Ukraina wygrała wojnę z Rosją w pierwszym roku, czy nawet uzyskała trwałe zawieszenie broni, to wtedy Rosja nie musiałaby wykorzystać  zapasu zimnowojennych militariów, który wysłany został na Ukrainę... i stałyby te zapasy nadal w bazach na Syberii. 

W drugą stronę, gdyby Rosja w 3 dni zdobyła Kijów i obaliła Zełeńskiego, tez nie "wyprztykałaby się" z zapasów militarnych, często jeszcze po ZSRR.

Tymczasem wkrótce będziemy obchodzić czwartą rocznicę "trzydniowej operacji specjalnej".

Amerykańskie satelity robią zdjęcia baz dalekowschodnich, i zdjęcia te "wyciekają" do mediów... pokazując ubytki stanu jednostek, na wypadek, gdyby chińskie satelity tego nie zauważyły. Nawet akcję z Maduro, można odczytać jako kolejną "subtelną zachętę" do "renegocjacji traktatów międzynarodowych". 

Jeśli dwóch największych pretendentów do stanowiska światowego hegemona poharata się między sobą, kto wygra?

• Like 1

Znalezione w sieci

Skoro człowiek uczy się na porażkach, a Polska przegrała więcej wojen niż ktokolwiek inny, często kilkukrotnie, a nawet kilkudziesięciokrotnie więcej niż inne państwa…
to teoretycznie powinniśmy być narodem z największym doświadczeniem politycznym i historycznym na kontynencie. O najtwardszej dupie już nie wspomnę

Pytanie brzmi:
gdzie to doświadczenie jest dziś wykorzystywane?
Bo jeśli tyle razy dostajesz wpierdol i wciąż popełniasz te same błędy,
to problemem nie jest historia — problemem są wnioski i liderzy.
Może być zdjęciem przedstawiającym mapa i tekst „HOW MANY WARS HAVE EUROPEAN COUNTRIES LOST? 0 @geoajiuby 2 2119 19 21 33 9 3 94 15 32 42 17 15 14 32 26 2 6 6 49 8 9 16”

• Like 1
  • Haha 1

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.