Jump to content

Rosja atakuje Ukrainę. Czy to już pełnoskalowa wojna, czy jeszcze niewielkie działania militarne by coś ugrać?

Recommended Posts

19 godzin temu, dziadul napisał(a):

Ależ ja kisnę.

Przechwytywanie.png

Przecież elektorat wielkomiejski w 90% to ludzie co wynajmują lub za kredytowani poza korek i godziny spędzają na dojazdach , CZYLI UBOGIE POSPÓLSTWO.  Dalej to sa idealni konsumenci bo w swoich Kurnikach 40-50m2 porywach dostają pierdolca i musza gdzieś wychodzić by spędzać czas i dalej się bodźcować lub wino i netflix. 

Edited by JedeNzNich
  • Like 2

9 godzin temu, EmseyXYZY napisał(a):

Bułgaria jest prorosyjska to nic nie powiedzieć.

Ale to bardzo nieładnie być częścią Europy i mieć jakieś historyczne sentymenty wobec Rosji (nawet jeżeli uzasadnione).

Ogólnie kolektyw publicystyczny 'opcji zachodniej' każdą pozytywną, a nawet neutralną (!) wzmiankę na temat Rosji odbiera jako apologię.

Szkoda, że Rosja jest jaka jest, bo przydałby się cywilizacyjny ośrodek równoważący wpływy Zachodu. Na urzeczywistnienie wizji Europy Środka raczej nie ma co liczyć.

On 4/13/2026 at 1:45 PM, Drago said:

Przywódcy UE uniknęli „chaosu i podziałów", decydując się udzielić Ukrainie pożyczki poprzez zaciągnięcie długu, zamiast wykorzystać zamrożone rosyjskie aktywa, powiedział w piątek rano premier Belgii Bart De Wever.

Ponieważ "aktywa rosyjskich oligarchów" to już istniejący pieniądz dłużny a kartel Banksterskiej Międzynarodówki jest zainteresowany wyłącznie nowym długiem. 

• Like 3

A ja słyszałem, że artykuł 5. to świętość, że w razie czego wszyscy sojusznicy rzucą nam się na pomoc wszystkimi środkami jakimi dysponują itd.

- My, szczególnie państwa we wschodniej części kontynentu i środkowej, a więc przede wszystkim Polska, narażone na tę bliskość geograficzną z Rosją i Białorusią, my musimy mieć pewność, że te wszystkie gwarancje, one są naprawdę do natychmiastowego wypełnienia, gdyby coś się stało. Absolutnie nie mam żadnego powodu wątpić w szczerość intencji i że każdy czuje się zobowiązany zgodnie z traktatem, artykułem 5, żeby Polsce pomóc, ale żeby pomóc Polsce w sytuacji - odpukać - kiedy taka potrzeba będzie potrzebna, my musimy mieć praktyczne decyzje - stwierdził premier Donald Tusk na briefingu prasowym w samolocie.

- Znaczy mówimy tutaj o kwestiach logistycznych, o budowie infrastruktury, która umożliwi taką pomoc i to nie jest tylko mój pogląd, także strony amerykańskiej, przecież mamy dobrą współpracę, wymieniamy się informacjami, nasze służby współpracują bardzo intensywnie - mówił dalej.

https://300polityka.pl/pl/live/2026-04-24/to-nie-jest-tylko-moj-poglad-takze-strony-amerykanskiej-tusk

Posted (edited)

https://wiadomosci.wp.pl/prezydent-przyjal-wyslannika-trumpa-to-lacznik-usa-z-bialorusia-7280098162502080a

Bwanamkubwa za wielkiej wody przysłał swojego człowieka co by trochę naprostować tych środkowo europejskich dzikusów. Bo tu się szykuje kolejny dobry geszeft. A dzikusy pohukują i machają dzidami. A tu trzeba będzie się dogadać ze złym Łukaszenką i Putinem.

Prezydent Nawrocki w Moskwie na paradzie zwycięstwa :).

Ale byłby cyrk :).

Chodź z drugiej strony. Gdyby "Pomarańczowy Chrystus" namaściłby Bolandie jako europejski hub. Dla rosyjskiej ropy i gazu. Zamiast "Szwabii". Brałbym ten układ z pocałowaniem ręki :).

Edited by Baca1980
  • Haha 2

W dniu 24.04.2026 o 14:42, cst9191 napisał(a):

A ja słyszałem, że artykuł 5. to świętość, że w razie czego wszyscy sojusznicy rzucą nam się na pomoc wszystkimi środkami jakimi dysponują itd.

Artykuł 5 w razie w.

Toiletpapier_(Gobran111).jpg

• Haha 1

37 minut temu, Patton napisał(a):

Artykuł 5 w razie w.

Toiletpapier_(Gobran111).jpg

To jest przecież oczywiste. Mityczny artykuł 5 NATO, odmieniany i analizowany odkąd pamiętam. Ktoś kiedyś sobie coś takiego wpisał do 'Regulaminu' żeby fajnie na papierze wyglądało. Pewnie nawet nikt nie zakładał, że coś takiego może się wydarzyć.

W Polsce jak jest przywoływany to zawsze w kontekście czy USA pomogą Polsce na wypadek ataku Rosji. Pytanie w takim razie czy my ochoczo ruszymy do boju gdyby Rosja zaatakowała Litwę, Łotwę czy Estonię? O tym jakoś się u nas nie mówi, kij ma jeden koniec, takie to myślenie i 'gwarancję bezpieczeństwa'.

4 minuty temu, Lucky Luke napisał(a):

gwarancję bezpieczeństwa

Weryfikowała historia i bardzo dobrze udokumentowała, jesteś nikim to i nikt ci nie pomoże, a najlepiej zawsze liczyć na siebie, papier za to zawsze wszystko przyjmie, nawet usunie ubóstwo :D, za to te umysłowe jest u steru w wielu państwach a ta druga część czyli społeczeństwa to popiera, więc nie mamy czym się martwić, mamy na magicznym papierze zagwarantowane wszystko nawet sprzęt za który płacimy a którego nie ma lub jest bezużyteczny :D czego się bać?

36 minut temu, Lucky Luke napisał(a):

Mityczny artykuł 5 NATO, odmieniany i analizowany odkąd pamiętam. Ktoś kiedyś sobie coś takiego wpisał do 'Regulaminu' żeby fajnie na papierze wyglądało. Pewnie nawet nikt nie zakładał, że coś takiego może się wydarzyć

Misja NATO w Afganistanie była na podstawie artykułu 5.

Warto pamiętać, że sojusz powstał w zupełnie innej sytuacji geopolitycznej i te zapisy traktowano poważnie.

Kiedy ten artykuł traktowano poważnie? Nawet w czasie tzw. "Zimnej wojny"? Tak na szybko to Taka np. Wielka Brytania została zaatakowana przez Argentynę 1982 r. :). I jaka była reakcja reszty państw NATO? Żadna :).

48 minut temu, Baca1980 napisał(a):

Wielka Brytania została zaatakowana przez Argentynę 1982 r.

Wielka Brytania nie odpaliła artykułu 5. W sumie to po co im było NATO potrzebne? Thatcher by się skompromitowała prosząc o pomoc.

8 godzin temu, Magos Dominus napisał(a):

Taka była wymówka... Realia co wiemy żyd kazał goj poszedł... Dokładnie jak teraz z Iranem i wiele razy wcześniej, przynajmniej wcześniej bardziej się starali, w tym zdobyć poparcie gojów, nigdy ten artykuł nie zadziałał na rzecz innego państwa jak izrael a przypadki i możliwości odpalenia go były, nawet u nas i co i jajco, co akurat jest oczywiste, co potwierdza ten temat, NATO to żart i zawsze nim był, nigdy nie był organizacją która realnie miała bronić przed wojnami bo je wywoływali...

15 godzin temu, Piccardo napisał(a):

Realia co wiemy żyd kazał goj poszedł... 

Co na to Ai :)

To stwierdzenie odwołuje się do popularnej, choć kontrowersyjnej teorii spiskowej, według której polityka zagraniczna USA (w tym interwencje zbrojne) jest sterowana przez interesy Izraela lub wpływy środowisk żydowskich w Waszyngtonie. Oto jak można na to spojrzeć przez pryzmat faktów:

Wpływ lobby: Nie ulega wątpliwości, że organizacje takie jak AIPAC mają duże wpływy w Kongresie USA, a Izrael jest kluczowym sojusznikiem Ameryki na Bliskim Wschodzie. Wsparcie to wynika jednak z długofalowej strategii geopolitycznej USA (kontrola nad regionem, przeciwwaga dla Iranu), a nie tylko z nacisków zewnętrznych.

Motywacje USA w Afganistanie: W przypadku Afganistanu głównym motorem działań były bezpośrednie ataki na terytorium Stanów Zjednoczonych (11 września). Trudno tu mówić o "wykonywaniu poleceń", skoro zagrożone było bezpieczeństwo narodowe samej Ameryki.

Uproszczenie: Stwierdzenie "żyd kazał, goj poszedł" jest skrajnym uproszczeniem skomplikowanych mechanizmów politycznych. Ignoruje ono fakt, że USA często podejmują decyzje wbrew Izraelowi (np. umowa nuklearna z Iranem za czasów Obamy) oraz że w samych Stanach Zjednoczonych decyzje zapadają w wyniku starć różnych grup interesów (koncerny zbrojeniowe, lobby naftowe, wojsko).

Kontekst kulturowy: Takie sformułowania są często używane w narracjach antysemickich, które przypisują jednej grupie etnicznej niemal magiczną kontrolę nad światem, co rzadko wytrzymuje konfrontację z chaotyczną naturą globalnej polityki.

Posted (edited)
50 minut temu, balin napisał(a):

Co na to Ai :)

Co na to rzeczywistość i mózg jak ktoś ma...

1 AI zobacz kto wykłada hajs na to, zobacz co jest tam moderowane, nawet tiktok blokuje emotę soczek (jucie) i musiał zostać sprzedany żydom żeby mogli wprowadzać cenzurę, bo nie chodziło o zagrożenie demokracji czy szpiegostwa xD, dopóki ludzie tam nie zaczęli napierdalać na żydów to było cacy.

2

kluczowym sojusznikiem

ahahahah xD zajebisty sojusznik jak upadlina dla polin, DEJ! Albo Epstine wyjdzie w pełnej wersji... Albo będzie powtórka z JFK ołów... Jakoś tak dziwne, bo on chciał wciągnąć ich pod FARA i uciąć całkowicie ich wpływy a tym bardziej interesował się uranem który podpierdalał izrael... Jedyny prezydent który nie widział sensu w tym "sojuszu".

3

Motywacje USA w Afganistanie: W przypadku Afganistanu głównym motorem działań były bezpośrednie ataki na terytorium Stanów Zjednoczonych (11 września)

A ten atak w którym wieże zostały wyburzone nawet te które nie dostały w ogóle, te wieże które wykupił żyd i koszernie ubezpieczył akurat niedługo przed ich rozpieprzeniem? Które nie były w ogóle rentowne i zakup nie miał sensu? Gdzie żydzi tańczyli na samochodzie z radości i nagrywali jak samoloty wpadają w ów wieże? Oczywiście zostali wypuszczeni do Izraela :D a śladów żadnych nie zostało, po za paszportami które jakoś przetrwały aby wykazać kto ataku dokonał xD a debile takie debilizmy łykają... Miejsce też szybko sprzątano w pośpiechu jakoś tak dziwnie.

Uproszczenie: Stwierdzenie "żyd kazał, goj poszedł" jest skrajnym uproszczeniem skomplikowanych mechanizmów politycznych. Ignoruje ono fakt, że USA często podejmują decyzje wbrew Izraelowi (np. umowa nuklearna z Iranem za czasów Obamy) oraz że w samych Stanach Zjednoczonych decyzje zapadają w wyniku starć różnych grup interesów (koncerny zbrojeniowe, lobby naftowe, wojsko).

To stwierdzenie jest w 100% odzwierciedleniem rzeczywistości, tak jak ataki na Iran czy inne państwa, jak to w USA powiedzieli Izrael i tak nas nie słucha więc zaatakowaliśmy Iran bo wiedzieliśmy że izrael i tak to zrobi xD o czym ty pieprzysz człowieku lol. Tu nie ma nic skomplikowanego ot cała tajemnica, żydzi trzymają ich za jaja w chuj, mają praktycznie większość polityków w kieszeni, to nie wiedza tajemna można sobie wejść i zobaczyć kto mówi Izrael first i kto bierze w łapę od żydów bo to publiczne dane!

przypisują jednej grupie etnicznej niemal magiczną kontrolę nad światem

Syjonistom konkretnie, stare rody, co też jest faktem skoro ich narzędzia black rock, vanguard i stare street posiadają więcej $ do dyspozycji aniżeli większość państw na świecie i to nawet razem wziętych... Polecam powitać rzeczywistość to nie boli podobno, ale wyciąga z fałszywej wyimaginowanej bańki z alternatywną rzeczywistością gdzie korporacje wraz z rządami chcą naszego dobra i dla naszego dobra/bezpieczeństwa wszystko nam odbierają..

Edited by Piccardo
  • Like 2

W dniu 2.05.2026 o 08:58, Magos Dominus napisał(a):

Tal był art 5 tylko po co. Pewnie dlatego, że dotyczył USA więc mogli go uruchomić. Misja jak sam napisałeś, nie wojna tzn. Amerykanie pojechali na wojnę, my i inni na misję. Przez 20 lat zginęło 3500 żołnierzy z kontyngentu.

Ja bardziej mam na myśli prawdziwa wojnę to co napisałem atak Rosji na kraj nadbałtycki i wtedy obserwujemy fikoły odnośnie art. 5. Chyba że pierwsi jedziemy do boju. Tylko że wtedy już nie na misję a na wojnę.

Wracając do Ukrainy to ponawiam pytanie, co tam się dzieje, jest jeszcze ta wojna czy już raczej spokój na froncie? Chyba już mało kto jest z tym na bieżąco. 

7 godzin temu, balin napisał(a):

@Piccardo fajny ten Twój świat, taki zaplanowany, ułożony. :) 

Ja cie wypunktowałem argumentami a ty pier... o niczym. Nie szanuję takich jednostek.

3 godziny temu, Lucky Luke napisał(a):

Wracając do Ukrainy to ponawiam pytanie, co tam się dzieje

Wszyscy happy $ leci, oczywiście nie do plebsu, ten dalej sobie ginie i jest dojony. BTW nie wiem na ile to było prawdziwe ale podobno na jednym przemówieniu miszcza dej dej tłumaczka migowego pokazała kartkę z tekstem "on was okłamuje"

W dniu 4.05.2026 o 12:04, Lucky Luke napisał(a):

Wracając do Ukrainy to ponawiam pytanie, co tam się dzieje, jest jeszcze ta wojna czy już raczej spokój na froncie? Chyba już mało kto jest z tym na bieżąco. 

Zelensky wyciągający łape po cudze pieniądze( ostatni bos wsród matek dej)  - Ministerstwo śmiesznych obrazków - KWEJK.pl

Moskwa wysłała w środę noty dyplomatyczne do placówek i organizacji (tych akredytowanych przez Moskwę), z wezwaniem do opuszczenia Kijowa przez pracowników/obywateli. Jest to związane z "możliwą masową odpowiedzią, na ewentualne zakłócenie przez Ukrainę obchodów Dnia Zwycięstwa w Moskwie 9 maja".

Putin jednostronnie zapowiedział zawieszenie działań bojowych na 8 i 9 maja, ale wcześniej bo 5 maja, to samo zapowiedział Zełeński, tylko że z zapowiedzią "symetrycznych odpowiedzi, jeśli Rosja będzie atakować". A już w ciągu kilkunastu godzin pierwszego dnia, zarejestrowano ponad 1800 rosyjskich ataków... więc "pretekst mają". 

Czyli albo zaatakują paradę Putina, albo zaatakują inne cele (Rosja ściąga do Moskwy sprzęt p-lot z innych części kraju), albo powstrzymają się od ataku i wyjdą na "tych dobrych".... albo słabych. Zważywszy że ostatnio drony zaatakowały cel w Permie 1500km od granic, zasięg jest przerażający logistycznie dla każdego, myślącego o obronie.

Czwartą opcją, choć mało prawdopodobną, jest atak dronowy przeprowadzony przez jakiś "Front Wyzwolenia Rosji", czyli "opozycję wewnętrzną". Wiadomo, o co chodzi, "piksele na niebie". 

Osobiście, obstawiam kolejne płonące rafinerie, albo właśnie "atak opozycji wewnętrznej".

Propagandowo, sam fakt zakłóceń w komunikacji telefonii komórkowej, związanych z "zabezpieczeniem Moskwy przed możliwym atakiem", już jest niezłym prztyczkiem, dla obywateli stolicy Rosji. Bo przecież są bezpieczni, no nie? 

W drugą stronę, Ukraina "walczy" aby Unia nie przedłużała po marcu 2027r. azylu dla Ukraińców. Mają wracać, bo "potrzeba". Akurat to chyba bardziej zniechęci, niż pomoże...

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/miliony-ukraincow-pod-lupa-rzadu-ukraina-chce-zeby-wrocili-do-kraju/emc99mf

• Like 1

W dniu 4.05.2026 o 15:50, Piccardo napisał(a):

Ja cie wypunktowałem argumentami a ty pier... o niczym. Nie szanuję takich jednostek.

Po pierwsze to był tekst AI, z którym dzielnie walczyłeś. :)

Po drugie niczego nie punktowałeś, powtórzyłeś to co ci wciskają prawaccy demagodzy.  

Ja się bronię ręcyma i nogyma, żeby się nie dać wcisnąć w tę formę, w której jesteś.

Oczywiście tłumaczenie świata teoriami spiskowymi upraszcza go, kłopot w tym jest jaki jest.

4 godziny temu, balin napisał(a):

Po drugie niczego nie punktowałeś, powtórzyłeś to co ci wciskają prawaccy demagodzy. 

Aby to zdanie było prawdziwe musisz udowodnić, że rzeczy które wypisałem nie są prawdą i się nie wydarzyły, a skoro są i każdy w 5s jest w stanie je zweryfikować, to może jednak użyjesz faktów/argumentów które istnieją i można je zweryfikować po za twoim wyimaginowanym nie potwierdzonym niczym zdaniem? W taki i tylko w taki sposób jesteś w stanie cokolwiek udowodnić i kogokolwiek przekonać że masz rację lub w twoim wypadku jakikolwiek kontakt z rzeczywistością.

Edited by Piccardo

@Piccardo no to podaj dowód na to, że AI się zmieniło, gdy zaczęto "napierdalać" na żydów? :) 

Mi to wygląda na delikatną manię, że w każdej mysiej dziurze żyd. :D 

Wg mnie Izrael czyni wystarczająco dużo zła na Bliskim Wschodzie, nie ma potrzeby dopisywania im szatańskich sprawczości przez polskich nacjonalistów. :)

35 minut temu, balin napisał(a):

@Piccardo no to podaj dowód na to, że AI się zmieniło, gdy zaczęto "napierdalać" na żydów? :) 

Mi to wygląda na delikatną manię, że w każdej mysiej dziurze żyd. :D 

Wg mnie Izrael czyni wystarczająco dużo zła na Bliskim Wschodzie, nie ma potrzeby dopisywania im szatańskich sprawczości przez polskich nacjonalistów. :)

Ciężko na dyskusję z kimś kto nie potrafi czytać ze zrozumieniem... Gdzie napisałem że Ai się zmieniło... napisałem wyraźnie że tiktok musiał sprzedać połowę aby weszła cenzura związana z antysemityzmem, na każdą nacje można mówić co się chcę... Ta sama cenzura którą forsuje unia, ta sama którą w PL się wprowadza, swastyka na fladze izraela zarzuty od razu, swastyka na fladze PL zostajesz posłem. Gdzie obalenie moich poprzednich argumentów a jest cała lista, czy ty masz orzeszek miast mózgu? Dalej nic nie udowodniłeś. Obal fakty wtedy pogadamy proste... Jeżeli nie obalisz tego co napisałem FAKTAMI DANYMI nie uraczysz już ode mnie żadnej odp. nie marnuję czasu na element społeczny który nie potrafi tak prostych rzeczy.

Specjalnie dla oderwańców od rzeczywistości 

Edited by Piccardo

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.