Jump to content

Polskie mięso karmione tłuszczami technicznymi do produkcji smarów - afera


Recommended Posts

"Podczas potężnej operacji Centralnego Biura Śledczego Policji przeszukano w ubiegłym tygodniu kilkadziesiąt zakładów produkujących paszę do karmienia drobiu. Śledczy mają dowody, że polskie kurczaki i kaczki dostawały w pożywieniu oleje techniczne, przeznaczone do produkcji smarów i biopaliw. Małżeństwo, które techniczne kwasy tłuszczowe sprowadzane z Rosji, Ukrainy i Malezji sprzedawało producentom pasz jako tłuszcze paszowe, zostało aresztowane.

 

• Na polski rynek od lat trafiały kurczaki, indyki i kaczki karmione paszą z dodatkiem sfałszowanych olejów technicznych.

• Pasze zawierały dodatek, który nie powinien trafić do żywności, lecz do produkcji smarów, olejów technicznych i biopaliw.

• Małżeństwo, które przez lata miało fałszować dokumentację olejów, zostało aresztowane."

 

https://wiadomosci.wp.pl/wielka-afera-drobiowa-kurczaki-karmiono-tluszczami-do-produkcji-smarow-6818737044634432a

 

 

Kiedyś było trzecie życie kurczaka, teraz smary i my się dziwimy że tyle chorób onkologicznych.

Inna sprawa że przez lata nikt nie badał tych pasz, mięsa? To po cholerę mamy te wszystkie instytucje

 

----------- ---------------- ---------------- -------------- ----------- ------------------- ------------ --------------

 

Wielka afera w branży spożywczej. Na nasze stoły trafiało mięso z komponentami do paliwa

"Na nasze stoły trafiało mięso zwierząt, które były karmione komponentami do produkcji paliwa. Dostawały bowiem pasze zawierające tzw. tłuszcze techniczne. Podejrzaną karmę nieświadomie stosowały bardzo znane firmy z branży mięsnej, a za oszustwem stoją dostawcy komponentów do pasz, czyli małżonkowie Maciej i Monika J. z Poznania, którzy prowadzą polski oddział niemieckiej firmy Berg+Schmidt. Z naszych ustaleń wynika, że w prokuraturze usłyszeli zarzuty popełnienia gigantycznych oszustw na kwotę ponad 170 mln zł. A to nie koniec śledztwa."

 

 

https://www.onet.pl/informacje/onetpoznan/wielka-afera-w-branzy-spozywczej-na-nasze-stoly-trafialo-mieso-z-komponentami-do/v0t61rf,79cfc278

 

 

"Z nieoficjalnych informacji wynika, że w tzw. tłuszczach technicznych była znacznie zawyżona ilość szkodliwych pestycydów. Jednak pewności nie ma. "

 

 

 

O ile zakład że jak z solami opadowymi powiedzą że nie ma zagrożenia aby nie robić paniki? Zamiecie się i wszyscy zapomną

Edited by spacemarine
  • Like 8
  • Sad 3
Link to comment
Share on other sites

  • spacemarine changed the title to Polskie mięso karmione tłuszczami technicznymi do produkcji smarów - afera

Przeciez to jest normalka. Polecam kanal Marcina Bustowskiego, ktory od lat trabi i skazeniu polskiej zywnosci chocby glifosatem obecnym w zbozach i kaszach.
Nasze ministerstwo czy sanepid nic z tym nie robia. To jest skorumpowane panstwo z papieru karmiace nas odpadami.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Dlatego jestem orędownikiem samodzielnego przygotowywania sobie żarcia z możliwie najlepiej znanych surowców. Zresztą jak wspominałem - większość produktów z półek sklepowych odkładam z powrotem po przeczytaniu składu, bo kotu bym nawet ich nie dał. Nawet bez dalszego wnikania co mogło dziać się po drodze z samym surowcem do ich wyrobu. Degradacja jakości pożywienia jest (tak mniej więcej od czasu ekspansji supermarketów) kosmiczna. 

Szczęśliwie tu na wsi jest to prostsze. Jak ktoś hoduje warzywa, gąski czy kurki, to głównie dla siebie a nadwyżki sprzedaje po sąsiadach. Miastowi to mają przejebane. Muszą jeść paszę, którą dostarczą koncerny. Bo przecież anty-gotowanie, rozpropagowane głównie u pań, jako gdakanie domowe, jest fundamentem nowoczesnego funkcjonowania w społeczeństwie. 

  • Like 8
  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, spacemarine napisał:

 za oszustwem stoją dostawcy komponentów do pasz, czyli małżonkowie Maciej i Monika J. z Poznania, którzy prowadzą polski oddział niemieckiej firmy Berg+Schmidt.

 

No to chyba jasne, dlaczego nic się nie dało znaleźć przez tyle lat :)

 

Przypomnę, że podwójny standard, czyli upychanie gówna po tych samych cenach do krajów post-sowieckich, trwa od okresu transformacji.

 

Korporacje nawet zdążyły już dorobić do tego ideologię, podobne rozmowy odbywałem kilkukrotnie z korpo-kurwami, w tym z moją ex, zatrudnioną w korpo z juesej :

"-dlaczego produkty są gorszej jakości ?

-no bo polskie gospodynie używają ich za dużo, dlatego musimy rozcieńczać !

-dlaczego więc ceny są takie same lub nawet lekko wyższe ?

-...jakieś teorie spiskowe snujesz"

 

Słowacja zgłosiła to nawet na poziom unijny, ale odbija się głową od muru od tego czasu.

Kolonializm wewnątrz UE jest faktem.

Nie mam im tego za złe.

Żal mam tylko do Polaków, którzy są często tak skurwiali i skretyniali (zwłaszcza aspirujaca warsiawka i klasa pseudo-średnia), że wypierają rzeczywistość.

  • Like 7
  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

34 minuty temu, Ace of Spades napisał:

Polscy "biznesmeni" przedsiębiorcy Janusze biznesu jakby mogli to by nawet Kurki (grzyby) z własnego gówna odcedzili i swoim ziomalom sprzedawali jako świeżo wycięte w lesie.

Akurat w tym przypadku małżeństwo pracowało dla niemieckiej firmy.

Jedyny zarzut dla "januszy" to, że pewnie ta pasza była sporo tańsza od zwykłej.

Ale w sytuacji, gdy sieci marketów dyktują cenę nie ma dziwne, że firmy wybierają tańszą nie znając dlaczego jest tańsza.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Przecież to już było wcześniej gdy Polaków truło się mięsem z dodatkiem soli drogowej.

Obecne mięso zawiera tyle azotanów i glifosatu, że jedyne do czego sie nadaje to do utylizacji.

Mamy najgorsze jedzenie tzn. czwartej kategorii gdzie nawet psy w Europie zachodniej tego jeść nie chcą.

Zapytałem kiedyś pracownicy sklepu co to znaczy, że jeden dział nazywa sie zdrowa żywność i czym jest pozostała część?

Speszona nie wiedziała co powiedzieć a do mnie doszło co nam serwują markety.

 

Dla przestrogi zostawiam te filmiki by wam zobrazować sytuację.

 

 

 

 

 

 

 

 

Edited by Iceman84PL
  • Like 7
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, spacemarine napisał:

Kiedyś było trzecie życie kurczaka, teraz smary i my się dziwimy że tyle chorób onkologicznych.

Inna sprawa że przez lata nikt nie badał tych pasz, mięsa? To po cholerę mamy te wszystkie instytucje

Jakby podchodzili poważnie i byli dofinansowani to by był lament że zwalczają polskich przedsiębiorców.
Jestem ciekaw w ilu knajpach sie używa frytur które powinny już być nieużywane.
Ile firm pozbywa sie odpadów w nieodpowiedni sposób
Ile firm BHP przestrzega w teorii bo wyrobienie planu > bhp 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, Libertyn napisał:

Jakby podchodzili poważnie i byli dofinansowani to by był lament że zwalczają polskich przedsiębiorców.
Jestem ciekaw w ilu knajpach sie używa frytur które powinny już być nieużywane.
Ile firm pozbywa sie odpadów w nieodpowiedni sposób
Ile firm BHP przestrzega w teorii bo wyrobienie planu > bhp 

Mi bardzo blisko do wolnego rynku itd, ale w tym kraju nie da rady, czy to wszytko będzie regulowane czy nie... Mój ojciec przepracował szmat czasu w zakładach mięsnych (ja mięsa nie jem), w PRL to było nie pomyslenia aby były takie cyrki, na początku 90 też, ale już małe lokalne ubojnie, zaczynały robić syf... Kontrolowano tylko duże poPRLowskie zakłady....

Edited by zuckerfrei
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, zuckerfrei napisał:

Mi bardzo blisko do wolnego rynku itd, ale w tym kraju nie da rady, czy to wszytko będzie regulowane czy nie... Mój ojciec przepracował szmat czasu w zakładach mięsnych (ja mięsa nie jem), w PRL to było nie pomyslenia aby były takie cyrki, na początku 90 też, ale już małe lokalne ubojnie, zaczynały robić syf... Kontrolowano tylko duże po PRLowskie zakłady....

Bo Polak leci na ilość nie na jakość. Lepiej codziennie żreć schabowy  marnej jakości niż raz na tydzień lepszy i droższy.
 

Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, Brat Jan napisał:

Szach, mat.

Mój drogi, mój własny oficer prowadzący, zaprawdę przepowiedział mi, że po wchłonięciu zachodnich ziem Ukrainy... reszty się domyśl. 

Przyszłościowy szach i mat.

PS. piłem do 1939.

  • Like 1
  • Haha 3
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.