wrotycz Opublikowano 7 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 4 minutes ago, Yolo said: Próbowałem Cię naprowadzić na to że nie masz racji i dlaczego. Delikatnie, choć prosiłeś się o złośliwość po swojej pierwszej wypowiedzi. O co konkretnie co chodzi? O kwasowość? Tam jest napisane. Zawartość kwasów organicznych w winie powinna zawierać się w granicach 0,6 - 1%. Zawartość kwasów w naszych owocach jest zwykle za wysoka i z tego względu moszcze należy rozcieńczać wodą, przy tej okazji korygując zawartość cukru w moszczu przez jego dodatek. Czasem zdarza się, że by doprowadzić kwasowość moszczu do pożądanej wielkości należałoby moszcz rozcieńczyć więcej niż trzykrotnie. Jest to jednak niedopuszczalne, gdyż tak powstałe wino miałoby zbyt niską zawartość ekstraktu niecukrowego i smak jego byłby "pusty". W tym przypadku kwasowość koryguję się dodatkiem kredy CaCO 3 . Nie należy jednak raczej przesadzać z dodatkiem kredy, gdyż może ona zepsuć smak wina (lepiej niech będzie za kwaśne niż niedobre). Czego jeszcze nie rozumiesz? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yolo Opublikowano 7 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 4 minuty temu, wrotycz napisał: Czego jeszcze nie rozumiesz? Dobry manewr. Uzupełnić swoją wcześniejszą wypowiedź o rozwinięcie które ją podważa próbując pokazać wskazujacemu na jej błędy, że czegoś nie rozumie. No nic, przynajmniej się douczyłeś na potrzeby rozmowy i już wiesz;) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxMen Opublikowano 7 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 (edytowane) 8 godzin temu, Yolo napisał: Jak oceniasz użycie refraktometru w kontekście hobbystycznego nastawiania, okazyjnie tylko z samych winogron? Chciałem kupić kiedyś, ale zrezygnowałem widząc że na moje potrzeby aerometr wystarczy. Jakoś miałem przekonanie że używają go głównie nastawiający wina gronowe w większych ilościach, może błędne. 8 godzin temu, Yolo napisał: Sprawdzasz pH nastawów paseczkami czy inna metoda? Bardzo dobrze, mega wygodne urządzenie w porównaniu z klasycznym areometrem, Przy winogronowy tym bardziej bo nie musisz uzyskać soku do fiołki tylko wyciskacz z gronka na wziernik i już. Bardzo przydatne przy warzeniu piwa kiedy brzeczka ciepła i nie trzeba chłodzić próbki do pomiaru we fiolce tylko kropla z mieszadła na wziernik i już. Więc jak się coś robi więcej niż wino to wręcz obowiązkowe. Bardzo wygodne kiedy chcemy kupić owoce, przecież nie będziesz u kogoś czy na rynku wyciskał soku z owoców do pomiaru we fiolce, kropla soku i wszystko wiadomo. Sprawdzam paseczkami ale bardziej z ciekawości i zapisze w kajecie co mam niż coś miałbym konkretnego z tym robić. Edytowane 7 Października 2022 przez MaxMen 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuckerfrei Opublikowano 10 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 Hej Pany. Dodałem tych drożdży, teraz to jest bulgotanie jak byk. Mam przeczucie, że ten mój pierwszy nastaw to będzie taki "beginers luck". Tzn słodki soczek wyjdzie. Radocha jest. OK co dalej, ile będzie trwała fermentacja? Co dalej robić? Pozdrawiam. Przypominam jestem laikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxMen Opublikowano 11 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2022 A ile będzie bolała noga jak się uderzysz? Czas fermentacji zależy od wielu czynników i właściwie jest nie istotny skończy to skończy. Jeśli nie odcisnąłeś jeszcze pulpy to to zrób, a pot fermentujesz dalej i co jakiś czas zalewasz z nad osadu, cukru już nie dodajesz bo i tak dałeś dużo. Chyba,żeby jakimś cudem przerobiło wszystko to na sam koniec po kilkukrotnym zlaniu znad osadu możesz sobie dosłodzić do smaku. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuckerfrei Opublikowano 14 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2022 Hej! @MaxMen możesz mi jak krowie na rowie wytłumaczyć co mam zrobić? Proszę! W dniu 11.10.2022 o 11:27, MaxMen napisał: Jeśli nie odcisnąłeś jeszcze pulpy to to zrób, a pot fermentujesz dalej i co jakiś czas zalewasz z nad osadu, cukru już nie dodajesz bo i tak dałeś dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxMen Opublikowano 14 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2022 No jeśli fermentowałeś zmiażdżone owoce to musisz odcisnąć sok i fermentować dalej, a jak przefermentuje i na dnie butli zbierze się osad to złej wężykiem bez tego osadu i tak kilka razy aż będzie klarowne 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuckerfrei Opublikowano 15 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2022 Owoce wrzuciłem całe. No i te "kuleczki" ciągle tam są. Czyli fizycznie muszę wyciągnąć te owoce? Czy nie bo ja ich nie rozbiłem z nich miazgi? Wężyk już zamówię. @MaxMen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxMen Opublikowano 15 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2022 Było zmiażdżyć, no ale zrób to teraz i dobrze odciśnij, przez jakąś duża gazę czy pieluchę tetrową bo zakładam, że prasy nie masz. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi