Jump to content

Dot. Jak zacząć jako programista/ tester

Recommended Posts

12 hours ago, Carl93m said:

Wymagania na juniora teraz to:

- algorytmika i struktury danych podstawy - trzeba umieć na live codingu napisać jakąś linked list, albo tego typu kod na 100 linijek

- Java Core 8 + do najnowszych i najlepiej jakbyś wiedział co się zmienia i co jest nowe, a co stare, Multithreading do tego ogarniać

- Git

- Garbage collector, model pamięci JVM

- Wzorce projektowe + dobre praktyki

- Spring z podstawowymi modułami: Security, Web, Jpa, Jdbc, Cloud

- SQL + jakiś relacyjny silnik DBMS

- Chmurka - tak, tak, chcą, żeby wiedzieć jak jakąś EC3 postawić, podbiąć domene etc

- Konteneryzacja - bez dockera chociaż podstawowego to wstyd CV teraz IMO wysyłać

- Kubernetes - orientować się mniej wiecej o działaniu, architekturze, po co to wszystko

- Message broker

- Testy jednostkowe i integracyjne, Junit5, Mockito

- Monitoring aplikacji, metryki już nawet nie wspominam

Nie wierzycie? Idźcie na rozmowę xD

Nie chciało mi się wypisywać wszystkich technologii i frameworków, więc skróciłem swoją wypowiedź do: "można zrobić jakiś fajny projekt z udziałem jakiegoś Springa, czy Mavena".

Wymagania na junior java developer u mnie w robocie:

- Good knowledge of Java SE
- Good knowledge of Spring, Spring Boot
- Knowledge of JUnit, Mockito
- Knowledge of Maven
- Knowledge of Tomcat
- Knowledge of SQL, JPA
- Knowledge of JavaScript, Node.js, React, HTML 5, CSS 3
- English B2 level
Nice to have:

- Basic knowledge of Bitbucket
- Basic knowledge of Cloud, Docker, OpenShift
- Basic knowledge of CI/CD

• Like 1

Jako człowiek, który pracuje w tym zawodzie ileś lat dodam jeszcze to, że najtrudniejsze są takie rzeczy:

* praca nad starym kodem

* nauka oprogramowania, które się rozwija i tworzy

* ciągle się zmieniające mody (jakiś nowy super fajny tech się pojawia, to musimy go wykorzystać)

* nuda, monotonia, powtarzające się zadania

* ciągłe naprawianie czegoś i nieustanne problemy techniczne

* praca z innymi programistami

* względnie niewielki kontakt z ludźmi

* czasami rozwój to fikcja - o to często trzeba dbać z własnej inicjatywy i we własnym czasie

Sama nauka programowania właściwie powinna przyjemna i jeśli komuś już ten etap nie odpowiada, to może nie jest to zawód dla niego. Ktoś tutaj mówił, że jak już znajdziecie pracę, to często przez lata możecie łupać w jednym miejscu, na starych technologiach, bez możliwości rozwoju. To jednak jest dość normalne i standardowe. 

Do zalet należy:

* bardzo dobre pieniądze (gdy się już ma doświadczenie, to zarabiasz tyle co lekarz i adwokat)

* jest praca i jest jej dużo

* jak się dobrze trafi, to nie ma atmosfery korporacyjnej i tempo pracy może być spokojne

* owocowe czwartki 

* środowisko międzynarodowe

Warto pamiętać, że większość ofert wymaga przynajmniej komunikatywnego angielskiego. To też jest must have w tym zawodzie.

Jak się staracie o pracę to piszcie swoje kody i apki, tak jak @Lalka, ale proście też doświadczonego programistę o ocenę. Bo to, że coś działa, to absolutnie nie wystarczy: kod musi być czytelny, z dobrym nazewnictwem, konstrukcją klas, komentarzami, testami, z poprawnym stylem (istnieją narzędzia do sprawdzania stylu kodowania), formatowaniem itd. Kod piszemy dla drugiego programisty i dla siebie, żeby go czytać po wielu latach. Musi być też pisany tak, aby łatwo go było później rozwinąć. Nie wspominam tutaj o optymalizacji. Mówię to, bo czasami ktoś rzuca się na pisanie programu, gdy nawet nie poznał pętli i w kodzie potrafi napisać kilkanaście instrukcji warunkowych. Brak doświadczenia też często widać w pisaniu czegoś, co już jest zrobione: np. zamiast użyć biblioteki, ktoś piszę funkcję albo cały zestaw klas do odczytu JSONa. Przykład: nie piszesz quick sort od nowa (chyba, że chcesz zrozumieć zasadę działania), ale używasz istniejącej do tego biblioteki czy funkcji.

• Like 3

On 3/16/2023 at 6:56 PM, Lalka said:

A co umiała i w co poszła?

Tak, jak zrobię pierwsza apke to mam zamiar pisac o taski.

Z rozmowy z naszą wspólną znajomą wnioskuję, że umiała znajomości i to wystarczyło. Usłyszałem: "Uczy sie dziewczyna duuużo, intensywnie". Taki już profil mojej firmy, ręka rękę myje i jeden drugiego klepie po plecach.

On 3/21/2023 at 8:28 PM, Lalka said:

@adann96 To ze mną chyba będzie tak samo. Bo co ja umiem póki co? Mało. A przymierzam się do napisania do frontendowców w firmie o jakieś zadania. 

Frontend to ciężki kawałek chleba. Sam zrezygnowałem po kilku rekrutacjach i poszedłem w bazy danych. SQL to mój świat.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.