adann96 Posted March 17 Share Posted March 17 12 hours ago, Carl93m said: Wymagania na juniora teraz to: - algorytmika i struktury danych podstawy - trzeba umieć na live codingu napisać jakąś linked list, albo tego typu kod na 100 linijek - Java Core 8 + do najnowszych i najlepiej jakbyś wiedział co się zmienia i co jest nowe, a co stare, Multithreading do tego ogarniać - Git - Garbage collector, model pamięci JVM - Wzorce projektowe + dobre praktyki - Spring z podstawowymi modułami: Security, Web, Jpa, Jdbc, Cloud - SQL + jakiś relacyjny silnik DBMS - Chmurka - tak, tak, chcą, żeby wiedzieć jak jakąś EC3 postawić, podbiąć domene etc - Konteneryzacja - bez dockera chociaż podstawowego to wstyd CV teraz IMO wysyłać - Kubernetes - orientować się mniej wiecej o działaniu, architekturze, po co to wszystko - Message broker - Testy jednostkowe i integracyjne, Junit5, Mockito - Monitoring aplikacji, metryki już nawet nie wspominam Nie wierzycie? Idźcie na rozmowę xD Nie chciało mi się wypisywać wszystkich technologii i frameworków, więc skróciłem swoją wypowiedź do: "można zrobić jakiś fajny projekt z udziałem jakiegoś Springa, czy Mavena". Wymagania na junior java developer u mnie w robocie: - Good knowledge of Java SE - Good knowledge of Spring, Spring Boot - Knowledge of JUnit, Mockito - Knowledge of Maven - Knowledge of Tomcat - Knowledge of SQL, JPA - Knowledge of JavaScript, Node.js, React, HTML 5, CSS 3 - English B2 level Nice to have: - Basic knowledge of Bitbucket - Basic knowledge of Cloud, Docker, OpenShift - Basic knowledge of CI/CD 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
I1ariusz Posted March 17 Share Posted March 17 Jako człowiek, który pracuje w tym zawodzie ileś lat dodam jeszcze to, że najtrudniejsze są takie rzeczy: * praca nad starym kodem * nauka oprogramowania, które się rozwija i tworzy * ciągle się zmieniające mody (jakiś nowy super fajny tech się pojawia, to musimy go wykorzystać) * nuda, monotonia, powtarzające się zadania * ciągłe naprawianie czegoś i nieustanne problemy techniczne * praca z innymi programistami * względnie niewielki kontakt z ludźmi * czasami rozwój to fikcja - o to często trzeba dbać z własnej inicjatywy i we własnym czasie Sama nauka programowania właściwie powinna przyjemna i jeśli komuś już ten etap nie odpowiada, to może nie jest to zawód dla niego. Ktoś tutaj mówił, że jak już znajdziecie pracę, to często przez lata możecie łupać w jednym miejscu, na starych technologiach, bez możliwości rozwoju. To jednak jest dość normalne i standardowe. Do zalet należy: * bardzo dobre pieniądze (gdy się już ma doświadczenie, to zarabiasz tyle co lekarz i adwokat) * jest praca i jest jej dużo * jak się dobrze trafi, to nie ma atmosfery korporacyjnej i tempo pracy może być spokojne * owocowe czwartki * środowisko międzynarodowe Warto pamiętać, że większość ofert wymaga przynajmniej komunikatywnego angielskiego. To też jest must have w tym zawodzie. Jak się staracie o pracę to piszcie swoje kody i apki, tak jak @Lalka, ale proście też doświadczonego programistę o ocenę. Bo to, że coś działa, to absolutnie nie wystarczy: kod musi być czytelny, z dobrym nazewnictwem, konstrukcją klas, komentarzami, testami, z poprawnym stylem (istnieją narzędzia do sprawdzania stylu kodowania), formatowaniem itd. Kod piszemy dla drugiego programisty i dla siebie, żeby go czytać po wielu latach. Musi być też pisany tak, aby łatwo go było później rozwinąć. Nie wspominam tutaj o optymalizacji. Mówię to, bo czasami ktoś rzuca się na pisanie programu, gdy nawet nie poznał pętli i w kodzie potrafi napisać kilkanaście instrukcji warunkowych. Brak doświadczenia też często widać w pisaniu czegoś, co już jest zrobione: np. zamiast użyć biblioteki, ktoś piszę funkcję albo cały zestaw klas do odczytu JSONa. Przykład: nie piszesz quick sort od nowa (chyba, że chcesz zrozumieć zasadę działania), ale używasz istniejącej do tego biblioteki czy funkcji. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adann96 Posted March 18 Share Posted March 18 On 3/16/2023 at 6:56 PM, Lalka said: A co umiała i w co poszła? Tak, jak zrobię pierwsza apke to mam zamiar pisac o taski. Z rozmowy z naszą wspólną znajomą wnioskuję, że umiała znajomości i to wystarczyło. Usłyszałem: "Uczy sie dziewczyna duuużo, intensywnie". Taki już profil mojej firmy, ręka rękę myje i jeden drugiego klepie po plecach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lalka Posted March 21 Author Share Posted March 21 @adann96 To ze mną chyba będzie tak samo. Bo co ja umiem póki co? Mało. A przymierzam się do napisania do frontendowców w firmie o jakieś zadania. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adann96 Posted March 23 Share Posted March 23 On 3/21/2023 at 8:28 PM, Lalka said: @adann96 To ze mną chyba będzie tak samo. Bo co ja umiem póki co? Mało. A przymierzam się do napisania do frontendowców w firmie o jakieś zadania. Frontend to ciężki kawałek chleba. Sam zrezygnowałem po kilku rekrutacjach i poszedłem w bazy danych. SQL to mój świat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lalka Posted March 23 Author Share Posted March 23 @adann96 Czemu ciężki kawalek chleba? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts