I1ariusz Posted June 26, 2023 Share Posted June 26, 2023 Hejka. Ostatnio nabyłem klimatyzator przenośny do mieszkania, który sprawuje się całkiem w porządku. Problem z nim taki, że ma rurę (jak każdy tego typu), którą wypuszcza się nagrzane powietrze. Stąd trzeba mieć okno otwarte i wystawioną rurę, która wyrzuca powietrze na zewnątrz. Istnieje rozwiązanie przez dodanie izolacji w postaci materiału na okna, ale ten który ostatnio kupiłem jest tragicznie wąski. Nie chcąc się narazić znów na kupno bubla zadam pytanie: czy ktoś już może kupował i ma jakieś doświadczenie z tymi izolacjami i jest w stanie polecić naprawdę dobrą? Pod wieloma idzie znaleźć komentarze, że ktoś się nadział na to, że była za wąska na rurę itd. Nie chcę znów wtopić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tmr Posted July 23, 2023 Share Posted July 23, 2023 Mam przenośny klimatyzator. Co znaczy "wąski"? Z suwaczkiem, rure wpasowujesz w otwór...zasuwasz dopasowując... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Armengar Posted July 23, 2023 Share Posted July 23, 2023 W dniu 26.06.2023 o 13:22, I1ariusz napisał(a): Istnieje rozwiązanie przez dodanie izolacji w postaci materiału na okna, ale ten który ostatnio kupiłem jest tragicznie wąski. Nie wiem co kupiłeś, ale ja normalnie kupowałem w Castoramie i Obi izolacje z suwakami do regulacji wielkości otworu. Rury od klimek mają jeżeli nie takie same, to bardzo podobne średnice i izolacje są do tego dostosowane. Jeżeli masz z tym problem, to stało się coś dziwnego. Jaką izolację kupiłeś i gdzie? Zaraz, a może źle to założyłeś? Najszerszą część izolacji przyklej tam, gdzie ma być rura. Link to comment Share on other sites More sharing options...
I1ariusz Posted July 25, 2023 Author Share Posted July 25, 2023 @Armengar i @tmr ten izolator zakupiony jest strasznie wąski i przy otwieraniu okna rura po prostu nie wchodzi. Radzę sobie teraz bez tego - nawet bez izolacji idzie sobie schłodzić pomieszczenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tmr Posted July 25, 2023 Share Posted July 25, 2023 1 godzinę temu, I1ariusz napisał(a): @Armengar i @tmr ten izolator zakupiony jest strasznie wąski i przy otwieraniu okna rura po prostu nie wchodzi. Radzę sobie teraz bez tego - nawet bez izolacji idzie sobie schłodzić pomieszczenie. A masz na końcu rury nakładkę wylotową ? Czy pchasz całą rurę?;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
I1ariusz Posted July 25, 2023 Author Share Posted July 25, 2023 31 minut temu, tmr napisał(a): A masz na końcu rury nakładkę wylotową ? Czy pchasz całą rurę?;) Mam, ale w dupę to nie pasuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tmr Posted July 25, 2023 Share Posted July 25, 2023 7 minut temu, I1ariusz napisał(a): w dupę to nie pasuje Na rure ma pasować. Wygląda toto jak sprasowana rura. Jak nie wchodzi to może dokup mniejszą 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts