Jump to content

Praca w DE

ManOfGod

Recommended Posts

Che mieć własne mieszkanie, ale może 

24 minuty temu, Jorgen Svensson napisał(a):

I teraz tak, w zależności jaki masz kontrakt. Jak firma zapewnia mieszkanie na jakimś poziomie to ten koszt Ci już odchodzi

Będę sam musiał to ogarnąć. Chce studio ale może być małe, czy da się żyć na początku bez auta (praca w centrum i zdalna)?

To nie jest wyjazd na zarobek tylko normalna zmiana miejsca zamieszkania. Jakie tam są w ogóle średnie zarobki?

40 minut temu, ManOfGod napisał(a):

Che mieć własne mieszkanie, ale może 

Będę sam musiał to ogarnąć. Chce studio ale może być małe, czy da się żyć na początku bez auta (praca w centrum i zdalna)?

To nie jest wyjazd na zarobek tylko normalna zmiana miejsca zamieszkania. Jakie tam są w ogóle średnie zarobki?

Bez auta myślę, że spokojnie dasz radę. Nie korzystam z komunikacji miejskiej zawsze mam tu firmowe auto do dyspozycji, ale widzę autobusy wszędzie, więc jakoś to funkcjonuje. Możesz sobie ściągnąć apke ichniejsza na komunikację miejską, nazywa się DB navigator może tam się coś dowiesz więcej co do cen biletów itp. Coś jak nasze jak dojadę.

W firmie której świadczę usługi z tego co słyszałem to 1800-2300e netto w zależności od stanowiska i zaszeregowania, ja mam znacznie więcej no, ale jestem na kontrakcie na innych zasadach niż miejscowi i mam wszystko opłacone (transport, mieszkanie), więc idzie sporo odłożyć. 1800-2300e szału nie ma jak na koszty życia jakie tu są. Sprzątaczka może wyciągnąć do 2500e na łapę, no ale musi dymac w kilku miejscach. W markecie typu netto coś koło 1700-1800e na rękę płacą. Mechanik lotniczy bez licencji ma już 3500-5000e na ręką, a z licencją 5000-8000e no, ale to są już wysoko specjalistyczne pozycje. Wszystko zależy od branży i twoich kwalifikacji.

Średnio we Frankfurcie nie mam pojęcia ile płacą, ale wydaje mi się, że takie 2000-2500e do ręki to taki standard, pomijając wysoko wykwalifikowanych.

Musisz jeszcze wziąć pod uwagę klasy podatkowe tu i to, że brutto, netto to tu wielka różnica. Sporo zabierają. Do tego dochodzi podatek kościelny, który tu musisz płacić. Możesz z niego zrezygnować, ale wtedy w pl możesz mieć problemy np. z wzięciem później ślubu.

Jak jesteś singlem na rękę Ci zostanie mniej jak jesteś w małżeństwie, będziesz mieć inną klasę podatkowa. Klas jest 6, a klasyfikacja jest w zależności od sytuacji życiowej.

Możesz sobie poczytać w necie o lasach, są też kalkulatory które pozwolą Ci oszacować ile Ci ze stawki zostanie po podatkach na rękę w zależności od klasy podatkowej w jakiej jesteś.

Co do języka to 90% ludzi mówi po angielsku nawet w miejscach typu kasa w markecie. Ja sam kaleczę mocno po niemiecku, więc głównie dogaduje się w angielskim wszędzie. W ostateczności jak ktos nie mówi to staram się jakoś dogadać po niemiecku. Bez angielskiego już na jakimś przyzwoitym poziomie będzie Ci tu ciężko. 

• Thanks 1

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.