Jump to content

Mapy myśli jako skuteczna metoda notowania?

Recommended Posts

Witam użytkowników. Zacząłem lekturę "Pamięć - trening interaktywny" autorstwa Marka Szurawskiego i w rozdziale pierwszym dużo jest mówione na temat map myśli jako skutecznej metodzie notowania (jako kontra do tradycyjnego notowania linearnego, które każdy z nas zna). Czy ktokolwiek z Braci korzysta(ł) z tej techniki i czy uważa ją za wartą uwagi? Nie ukrywam, że mój umysł, niezbyt światły, początkowo odrzuca ten koncept, ale może niesłusznie😅 

• Like 4

4 minuty temu, tete-a-tete napisał(a):

Nie ukrywam, że mój umysł, niezbyt światły, początkowo odrzuca ten koncept, ale może niesłusznie😅 

Ja korzystam, zawsze i wszędzie, nawet notes sobie założyłem, Marek nawet wspominał w jednej ze swoich książek, żeby rzeczy twórcze, pomysły zapisywać.

• Like 2

Tak, zdecydowanie. Bez kombinowania, zacznij robić i zobaczysz co ci pasuje. Ja jeszcze kupuje kolorowe kartki do ksero, mam dwa projekty, do których wszystkie notatki robię na innych kolorach kartek. Polecam kupić minutnik i datownik. Znacznie usprawniają pracę.

Książki, które również polecam i zmieniły mój sposób porządkowania wiedzy:

Getting Tnings Done - książka jest dostępna też po polsku, to nazwa metody nie pamiętam dokładnie tytułu

Włam się do mózgu - Radka Koterskiego

• Like 2

23 godziny temu, Salius Ketman napisał(a):

Tak, inaczej nie zdałbym w Liceum i dalej zapominał co mam kupić na zakupach.

Da się ich używać do nauki rozległych tematów typu biologia/matematyka/gramatyka/wstaw dowolne? Bo ciężko mi sobie wyobrazić mapy myśli w kontekście nauki akademickiej, gdzie notatki przecież nie ograniczają się do słów-kluczy, tylko do rozległych konceptów.

Nie sa skuteczne do notowania duzej liczby informacji. Bardzo dobrze sluza jako przypomnienie/plan/mapa do powtórek ale do notowania notatki cornella a z nich od razu fiszki najlepiej. Na iPadzie fajnie się to notuje, do notatek polecam Notion potem przerzucasz fiszki do Anki. 

W dniu 10.06.2024 o 09:16, Piter_1982 napisał(a):

Tak, zdecydowanie. Bez kombinowania, zacznij robić i zobaczysz co ci pasuje. Ja jeszcze kupuje kolorowe kartki do ksero, mam dwa projekty, do których wszystkie notatki robię na innych kolorach kartek. Polecam kupić minutnik i datownik. Znacznie usprawniają pracę.

Tak jest, samemu po sobie sprawdzić co odpowiada. 

Jednak mapa myśli dobry sposób. 

Przeczytać książki o tej z tematu i dwie inne jeszcze z podobna tematyka, a następnie teorie reguł książkowych wnieść do praktyki :)

• Like 2

W dniu 15.06.2024 o 12:20, nowy00 napisał(a):

Przeczytać książki o tej z tematu i dwie inne jeszcze z podobna tematyka, a następnie teorie reguł książkowych wnieść do praktyki :)

Pamiętaj są jeszcze inne ciekawe koncepcje jak błękitne oceany ;)

• Like 1

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.