tete-a-tete Posted June 9 Share Posted June 9 Witam użytkowników. Zacząłem lekturę "Pamięć - trening interaktywny" autorstwa Marka Szurawskiego i w rozdziale pierwszym dużo jest mówione na temat map myśli jako skutecznej metodzie notowania (jako kontra do tradycyjnego notowania linearnego, które każdy z nas zna). Czy ktokolwiek z Braci korzysta(ł) z tej techniki i czy uważa ją za wartą uwagi? Nie ukrywam, że mój umysł, niezbyt światły, początkowo odrzuca ten koncept, ale może niesłusznie😅 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Druid Posted June 9 Share Posted June 9 4 minuty temu, tete-a-tete napisał(a): Nie ukrywam, że mój umysł, niezbyt światły, początkowo odrzuca ten koncept, ale może niesłusznie😅 Ja korzystam, zawsze i wszędzie, nawet notes sobie założyłem, Marek nawet wspominał w jednej ze swoich książek, żeby rzeczy twórcze, pomysły zapisywać. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Salius Ketman Posted June 9 Share Posted June 9 Tak, inaczej nie zdałbym w Liceum i dalej zapominał co mam kupić na zakupach. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuckerfrei Posted June 10 Share Posted June 10 Mam appke w iOS nazywa się notatnik. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter_1982 Posted June 10 Share Posted June 10 Tak, zdecydowanie. Bez kombinowania, zacznij robić i zobaczysz co ci pasuje. Ja jeszcze kupuje kolorowe kartki do ksero, mam dwa projekty, do których wszystkie notatki robię na innych kolorach kartek. Polecam kupić minutnik i datownik. Znacznie usprawniają pracę. Książki, które również polecam i zmieniły mój sposób porządkowania wiedzy: Getting Tnings Done - książka jest dostępna też po polsku, to nazwa metody nie pamiętam dokładnie tytułu Włam się do mózgu - Radka Koterskiego 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tete-a-tete Posted June 10 Author Share Posted June 10 Piter_1982, ile zajmuje Ci stworzenie jednej mapy myśli standardowo? Są dużo lepsze niż "zwykłe" notatki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Druid Posted June 10 Share Posted June 10 57 minut temu, tete-a-tete napisał(a): Są dużo lepsze niż "zwykłe" notatki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tete-a-tete Posted June 10 Author Share Posted June 10 23 godziny temu, Salius Ketman napisał(a): Tak, inaczej nie zdałbym w Liceum i dalej zapominał co mam kupić na zakupach. Da się ich używać do nauki rozległych tematów typu biologia/matematyka/gramatyka/wstaw dowolne? Bo ciężko mi sobie wyobrazić mapy myśli w kontekście nauki akademickiej, gdzie notatki przecież nie ograniczają się do słów-kluczy, tylko do rozległych konceptów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Druid Posted June 10 Share Posted June 10 37 minut temu, tete-a-tete napisał(a): ylko do rozległych konceptów. Jak studiowałem i musiałem dużo pisać, pisałem skrótami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter_1982 Posted June 11 Share Posted June 11 @tete-a-tete - zależy jaki obszar wiedzy obejmuje. Od kilku minut do nawet godzin (rzadko). To jakbyś pytał ile zajmuje zrobienie notatek. Są takie co przerysowuje i dodaje nowe elementy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gromisek Posted June 11 Share Posted June 11 Nie sa skuteczne do notowania duzej liczby informacji. Bardzo dobrze sluza jako przypomnienie/plan/mapa do powtórek ale do notowania notatki cornella a z nich od razu fiszki najlepiej. Na iPadzie fajnie się to notuje, do notatek polecam Notion potem przerzucasz fiszki do Anki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Salius Ketman Posted June 11 Share Posted June 11 17 godzin temu, tete-a-tete napisał(a): Da się ich używać do nauki rozległych tematów typu biologia/matematyka/gramatyka/wstaw dowolne tak Link to comment Share on other sites More sharing options...
nowy00 Posted June 15 Share Posted June 15 W dniu 10.06.2024 o 09:16, Piter_1982 napisał(a): Tak, zdecydowanie. Bez kombinowania, zacznij robić i zobaczysz co ci pasuje. Ja jeszcze kupuje kolorowe kartki do ksero, mam dwa projekty, do których wszystkie notatki robię na innych kolorach kartek. Polecam kupić minutnik i datownik. Znacznie usprawniają pracę. Tak jest, samemu po sobie sprawdzić co odpowiada. Jednak mapa myśli dobry sposób. Przeczytać książki o tej z tematu i dwie inne jeszcze z podobna tematyka, a następnie teorie reguł książkowych wnieść do praktyki 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Druid Posted June 16 Share Posted June 16 W dniu 15.06.2024 o 12:20, nowy00 napisał(a): Przeczytać książki o tej z tematu i dwie inne jeszcze z podobna tematyka, a następnie teorie reguł książkowych wnieść do praktyki Pamiętaj są jeszcze inne ciekawe koncepcje jak błękitne oceany 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts