Jump to content

Przepuklina pachwiny

Recommended Posts

Witam Panów. 

Mam przepuklinę pachwiny, wybieram się do chirurga w następnym tygodniu i pewnie określi kiedy będę miał zabieg.

Dlatego chciałem zapytać się ile trwa powrót do treningów I czy zamiast siłowni mogę "ćwiczenia" zastąpić na razie spacerami zanim dojdę do siebie?.

Jeszcze chciałem się zapytać jak jest z mięśniami jak się nie ćwiczy np. 2-3 miesiące-pewnie efekty będą widoczne.

Miał ktoś z Was taki zabieg?

Przepraszam za pismo ale jestem zdenerwowany taka "akcja ", z jednej strony wkurzony bo "zabiorą" mi coś co kocham:-(-treningi...)

• Like 1

Jak idzie gładko to 2-3 mies,

Na początku po OP: nie napinasz agresywnie brzucha, wyprostu bioderek i przywodzonka w stawie biodrowym. Można spać z poduszkami między kolanami, żeby nie było nacisku, lekkie rozciąganka (powinni ci fizjo pokazać co i jak). Spacerek. Reszta jest mocno indywidualna i progresje typowo pod pacjenta się dobiera. Bo co z tego jak idziesz z protokołem, a się okazuje, że ma jakieś braki sprzed operacji i trzeba to nadrobić, lub zbyt dużo ćw katuje w domu, lub zbyt mało. Jak dobry szpital/lekarz, to weź od niego namiary na fizjo, to cię poprowadzą (wtedy prywatnie), jak ci się uda wcisnąć koło szpitala, to wtedy na kasę i tak będziesz siedział jakiś czas na zwolnieniu pewno z 2 tyg, to możesz na reha chodzić i dopytywać. A ogólnie fajnie jest wykminić co w ogóle zaszło, że do tego doszło i stworzyć jakiś plan, żeby się znowu tak nie zepsuło. Dużo zdrówka.

• Iceman84PL changed the title to Przepuklina pachwiny

@dejmien69 cześć Bracie i powodzenia.

Na szybko ode mnie, temat na czasie, mam ten sam problem. Na razie jestem na etapie, że za kilka dni idę do lekarza pierwszego kontaktu, więc pewnie skierowanie do chirurga i pytanie co dalej? Na świeżo, więc dopiero powoli wszystko rozpoznaję. Chirurg na NFZ, jaki czas oczekiwania najpierw na wizytę a potem na operację? Gdzie go szukać  szpital czy jakieś przychodnie? To trwa, to się można domyśleć, pewnie miesiące, co w tym czasie robić, jak żyć?  Czytam w necie, że prywatnie można robić, ceny widełki, przeróżne więc też ciężko mi coś powiedzieć, tak by wychodziło, że to gdzieś koło 7-8k PLN może się zakręcić. I nie wiem czy warto czy jednak obrać ścieżce NFZ. Mam małą wiedzę o służbie zdrowia, coś podobno są opcje "prywatna klinika na NFZ" ?

Druga sprawa to treningi, to samo co u Ciebie zastanawiam się jak do tego teraz podejść. Ŕówne 2 lata teraz mam jak dieta, długie intensywne spacery, duży spadek wagi. Od stycznia dołożÿłem siłownię - na razie Cardin bieżnia schody orbitrek rower. Teraz miałem zacząć coś siłowo podziałać. Jestem póki co w kropce. Zakładając że czeka mnie operacja to co do tego czasu, ćwiczyć, mie ćwiczyć? Ograniczać czy nic nie zmieniać? Raczej brak zmian nie brzmi chyba rozsądnie. Ruszać się muszę tylko żeby nie narobić większego problemu. Ktoś coś może doradzić? Jak zacząłem działać na siłowni to jestem gdzieś na 2500-3000 kcal dziennie, duże spalanie, dużo jedzone. Co teraz - mniej kcal, mniej ruchu ? Po operacji to wiadomo rekonwalescencja, to pewnie będę się tym w dalszym kroku interesować. Póki co rozkminiam co teraz wolno a czego nie.

Jak ktoś może nam coś więcej doradzić to z góry dzięki. 

• 5 months later...

Witam Was.

Miałem wczoraj zabieg przepukliny. 

Powiem Wam że miałem takiego nieogara że hej-dostalem znieczulenie od pasa w dół i cieli mnie metoda Lichtesteina-czemu tak?

Bo chirurg powiedział że jestem szczupłą osoba i będzie lepiej dla mnie i dla niego-szybciej zabieg będzie trwał. 

A jak się obudziłem po zabiegu to cały dzień spałem-masakra wam powiem a jak z lekarka wstalem to zaslablem-podobno dali mi za dużo leków przeciwbólowe. 

Jestem już 3 dzień i mam nadzieję że wypuszcza mnie szybko.

Pomału chodzę ale nadal wszystko boli-lekarz mówił że można jeść co wcześniej tylko unikać tych rzeczy co robią wzdęcia i gazy.

Teraz mam styka jak się będę kąpał po takim zabiegu i jak szybko rana będzie się goila-czy brac coś aby szybko wszystko się zagoiło?teraz swieta więc chyba kiepsko z ciastami itp

Ja miałem inny zabieg w bardzo wrażliwych miejscach. Stosuj się do zaleceń lekarzy- wiedzą co robią i ze spokojem. Ja jestem w gorącej wodzie kąpany ale ten czas co nie mogłem nic za bardzo robić był dla mnie chwilą dla namysłu i przymusowego zatrzymania się w tym biegu życia. Życzę ci dużo zdrowia i powrotu do formy 💪

Edited by Dzingolo

Właśnie dzisiaj lekarz mówi że można isc do domu.

Przepisał mi leki przeciwbólowe i tyle A po wypis mam przyjść za 14dni.

Dziwne też że dostałem l4 na 21dni a nie na 30 czy półtora miesiąca jak czytałem.

Dalej ten zabieg mnie tak rwie że cholera-nic niemożna dźwigać ani nic.

Powiedział że diety żadnej nietrzeba tylko uważać aby te jelita nie "specznialy"-czyli takie lekkostrawne .

A jak Wam się rana goiła?szybko to poszło?

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.