Maurycy Posted July 1, 2024 Share Posted July 1, 2024 Ostatnio zacząłem zauważać, że jem dość dużo słodkich rzeczy. Nie są to tylko owoce typu banan, malina, truskawka, brzoskwinia ale również lody, które uwielbiam, drożdżówki, cukierki, małe batoniki ... Jednym słowem słodycze Nie jest to coś, co ciągnie się za mną od zawsze, kiedyś w ogóle nie jadłem słodyczy - po prostu ich nie lubiłem. Od jakiegoś roku mi się zmieniło no i zjadam je w ilościach raczej większych, niż mniejszych. Uprawiam dużo sportu, nie mam problemu z wagą, więc nie chce z nich zrezygnować żeby schudnąć. Raczej dla zdrowotności, lepszego samopoczucia, uniknięcia problemów w przyszłości. Robiłem w czerwcu wszystkie badania, w tym glukozę. Wynik dobry, wszystko w normie, ale obawiam się, że kontynuując spożywanie, źle odbije się to na moim zdrowiu za jakiś czas. Czy miał ktoś podobny problem i sobie z tym poradził? Jakieś filmy motywacyjne, książki, podcasty do polecenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atanda Posted July 1, 2024 Share Posted July 1, 2024 32 minuty temu, Maurycy napisał(a): Jakieś filmy motywacyjne, książki, podcasty do polecenia? Po prostu przestań je kupować i mieć w domu. Jak są w zasięgu, to łatwiej po nie sięgać. Podczas sportu ciągnie mnie do słodkości, staram się zastępować innymi rzeczami. W mojej ocenie jeżeli wytrzymasz ze 2 tygodnie bez słodyczy, to chęć ich spożywania spadnie. 3 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maurycy Posted July 1, 2024 Author Share Posted July 1, 2024 1 minutę temu, Atanda napisał(a): W mojej ocenie jeżeli wytrzymasz ze 2 tygodnie bez słodyczy, to chęć ich spożywania spadnie. Właśnie też nad tym myślałem. Żeby przez tydzień dwa, po prostu nie kupować, żeby nie kusiło i liczyć na to, że po tym okresie ochota przejdzie. Tak zrobiłem z papierosami, pomęczyłem się dwa tygodnie ale potem nie ciągnęło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BumTrarara Posted July 1, 2024 Share Posted July 1, 2024 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lysy_Aniol Posted July 1, 2024 Share Posted July 1, 2024 Jak na początku nie będzie szło to polecam się przestawić na produkty, które zawierają w sobie mało cukru, gdy całkowite odcięcie nie funkcjonuje. Napoje słodkie można zastąpić napojami zero, gdyż zawierają w sobie 0 cukru i bardzo mało kalorii, oprócz słodzików. Małe przekąski (podjadanie) to jedzenie owoców, zamiast wpychać w siebie słodycze. To powinno w miarę pomóc na początku. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
deleteduser193 Posted July 1, 2024 Share Posted July 1, 2024 Koledzy mnie uprzedzili. Z innych patentów - bardzo mocno polecam zrobienie z tego gry. Nie ma nic łatwiejszego niż odpuszczenie słodyczy na jeden dzień. A skoro życie składa się z tychże dni, to czemu miałbyś nie wygrywać np. 350 razy (~raz w miesiącu laba) rocznie? Jak powiesz sobie, że w następnym kwartale zjem słodycze dwa razy, to brzmi to jak jakieś wariactwo. Ale już perspektywa niejedzenia tylko przez jeden dzień i uczynienie z tego pętli, ułatwia robotę. Przynajmniej na mnie to działa 😀 Ja zacząłem od tygodnia, potem dwóch i potem miesiąca. I jak czuję, że sięgam za często, to siup, znowu karuzela jednodniowych, czyli łatwych, wyzwań. Bo przecież nie jesteśmy takimi pizdami, byśmy nie potrafili nie jeść słodyczy przez jeden dzień 👀? Nie jesteśmy, prawda? 😅 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuckerfrei Posted July 1, 2024 Share Posted July 1, 2024 (edited) Długo walczyłem. Aby być zucker frei. Da się, pierwsze co wybij sobie do głowy, że Tobie to nie służy. A mam słabość do tych wszytkich skitelsów, Haribo i innych gówien, a czekoladka od muzułmanów z pistacjami. Mmmmm Malaga, tiki taki i kasztanki to shit! Właśnie opierdoliłem miskę rzodkiewek, owocen są dla słabych. Prawdziwy ninja opierdala warzywa. Edited July 1, 2024 by zuckerfrei 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rarek2 Posted July 1, 2024 Share Posted July 1, 2024 Pytasz jak odstawić cukier? Zrób jak ja. Dzisiaj jesz cukier. Od jutra już nie jesz. No tam z drobnymi wyjątkami coś w piąteczek weekendeczek można skubnąć drobnego. Ale poza tym nic. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
icman Posted July 2, 2024 Share Posted July 2, 2024 No u mnie jest pod górkę, bo teraz zamiast flaszki wszystko się załatwia ciasteczkami u mnie na rejonie i to jest dramat. Nawet nie wiem kiedy sięgam po pierwsze a tu już drugie leci, świadomość przychodzi jak brzuszek pełny, normalnie amok. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
מרצ'ין Posted July 2, 2024 Share Posted July 2, 2024 Jeśli sprawia Ci to przyjemność to dlaczego z tego rezygnować? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spokojnie Posted July 2, 2024 Share Posted July 2, 2024 17 godzin temu, Maurycy napisał(a): Czy miał ktoś podobny problem i sobie z tym poradził? Jakieś filmy motywacyjne, książki, podcasty do polecenia? Odrzuciłem cukier będąc na keto, pierwszy miesiąc najgorszy. W moim wypadku pomogły stopniowe zmiany - kawa/herbata z mniejszą ilością cukru, jakieś zamienniki typu stewia, brak słodyczy w domu, awaryjnie cola zero. Receptą jest sukcesywne, konsekwentne i stopniowe odstawianie. Taki strzał, że od jutra kompletnie zero - pewnie jest możliwy, ale organizm będzie się męczył (tak było w moim wypadku). Na necie jest masa przepisów (keto i nie tylko) na słodycze bez cukru, lub jakieś gotowe na allegro. Ja przy diecie jadłem np. serek mascarpone z borówkami, lub śmietanę 36% ubijałem 😉 Powodzenia! P.S. po jakimś czasie zobaczysz że masz więcej siły, nie chce Ci się spać w ciągu dnia, ogólnie samopoczucie w górę. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kogut Posted July 2, 2024 Share Posted July 2, 2024 (edited) Ja podszedłem do tematu zdroworozsądkowo. Cukru do kawy czy herbaty nie używam już ponad 10 lat. Natomiast zawsze miałem słabość do słodyczy. Dziś mam zdecydowanie większą świadomość i ograniczam syfiaste jedzenie. Liczę kalorie i dziennie wpada Prince Polo XXL powiedzmy, że legalnie. Wieczorem dorzucę skyr waniliowy i czuję się zaspokojony. Latem pozwalam sobie zjeść dodatkowo lody. Wydaje mi się, że skrajność też nie jest dobra. Kiedyś dla próby przez 3 miesiące w ogóle odrzuciłem cukier w jakiejkolwiek formie. Jak się później rzuciłem na słodycze to prawie się nie porzygałem. Organizm też potrzebuje cukru wbrew pozorom. Dlatego jeśli ktoś na co dzień zwraca uwagę na michę to czekolada nie zaszkodzi. P.S. cała tabliczka gorzkiej 70% raz w tygodniu wpada in plus Edited July 2, 2024 by Kogut Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuckerfrei Posted July 2, 2024 Share Posted July 2, 2024 5 godzin temu, Kogut napisał(a): dziennie wpada Prince Polo XXL A potem: stopy ciach, kolana ciach… Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kogut Posted July 2, 2024 Share Posted July 2, 2024 10 minut temu, zuckerfrei napisał(a): A potem: stopy ciach, kolana ciach… Finalnie i tak w piach. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dodarek Posted July 3, 2024 Share Posted July 3, 2024 Można się wspomóc suplementacją chromu lub herbatką z morwy białej. Ale to na początek, później samo powinno iść. No i polityka zero ustępstw bo jedna wpadka przewraca domino. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maurycy Posted July 3, 2024 Author Share Posted July 3, 2024 @Dodarek Co daje taka suplementacja chromu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ulex Posted July 4, 2024 Share Posted July 4, 2024 Najgorsze są pierwsze dwa tygodnie warto wtedy mieć pod ręką owoce i nimi się ratować, przestałem słodzić kawę, herbatę i jakoś żyje teraz w okresie letnim od czasu do czasu zjem loda i to by było tyle. Cukru szukaj nie tylko w słodyczach ale i alkoholu(piwie) nie mówiąc już o wódkach smakowych. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spokojnie Posted July 4, 2024 Share Posted July 4, 2024 23 godziny temu, Maurycy napisał(a): @Dodarek Co daje taka suplementacja chromu? Cytując: Cytat Chrom, występując w organizmie w odpowiedniej ilości, pozwala na poprawę wrażliwości insulinowej, a tym samym może zmniejszyć niepohamowany apetyt na słodkie produkty. Chrom pomaga na ustabilizowanie poziomu cukru we krwi, jednak sam w sobie nie zapewni nam utraty nadmiernych kilogramów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbychu Posted July 5, 2024 Share Posted July 5, 2024 (edited) Nie skumałeś, że skoro więcej ćwiczysz to właśnie dlatego twój organizm potrzebuje cukru? Twoje mięśnie to magazyn cukru w formie glikogenu. Im więcej masz mięśni tym więcej cukru musisz jeść. Cukier to energia dla mięśni, białko to budulec, a tłuszcze regulują hormony by ciało się odpowiednio regenerowało, budowało itd. Cukru powinny unikać tylko osoby które mają siedzący tryb życia i nic nie ćwicza, wtedy faktycznie muszą jeść same warzywa i białko by utrzymać wagę. Każda mocna aktywność podbija ci mocno zapotrzebowanie na kalorie więc organizm zwiększa ochote na cukier organizm nie jest głupi ja jem olbrzymią ilośc cukru... bo niby jak miałby zaspokoić wydatki energetyczne organizmu przy ciągach ponad 200kg+ albo gdy robię 100+km na rowerze? Sałatką i rzodkiewką? Najlepsza dieta dla sportowca to dieta owocowo-mięsna. Banany, granat, ananas + czerwone mięso, jaja, steki i robisz formę życia. Edited July 5, 2024 by Zbychu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brat Jan Posted July 5, 2024 Share Posted July 5, 2024 28 minut temu, Zbychu napisał(a): ja jem olbrzymią ilośc cukru. Ale w jakiej formie bo chyba nie biały łyżką do zupy? 29 minut temu, Zbychu napisał(a): dieta owocowo-mięsna. B Mi dobrze robi warzywno-mięsna, ale czegoś troszkę brak... Może warto przemodelować na owocowo-warzywno-mięsno-nabiałową? 30 minut temu, Zbychu napisał(a): Banany, granat, ananas Jeszcze jakieś inne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maurycy Posted July 5, 2024 Author Share Posted July 5, 2024 @Zbychu ja również uprawiam dużo sportu i nie chodzi mi bynajmniej o zapotrzebowanie kaloryczne, ale o to, że zbyt dużo cukru nie jest dobre dla zdrowia po prostu. Według mnie, lepiej zrezygnować ze słodyczy, bo i tak dostarczasz cukier z innymi pokarmami. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts